Mensensmokkelaars beloven: “Ja, het is simpel om naar Europa te komen”

(Vertaling: E.J. Bron)

Mauritanië is voor veel migranten uit West-Afrika een eerste asielland. Velen blijven, anderen willen verder naar Europa. Dit jaar zijn er al meer dan 6000 migranten op de Canarische eilanden aangekomen.

Mauritanië is voor veel West-Afrikaanse vluchtelingen en migranten een kans op een beter leven. Hier is het relatief veilig; er zijn geen oorlogen en maar weinig terroristische activiteiten. Veel van de migranten willen echter geen nieuw bestaan opbouwen in Mauritanië, maar naar Europa toe.

Cheikh Nday, een migrant uit Senegal, vertelt tegenover verslaggever van de “Welt” dat menigeen die naar Europa zijn vertrokken enkele jaren later terugkeren en het zich kunnen veroorloven een huis te bouwen. Het alternatief is om in Mauritanië te blijven en geen huis te hebben. Om een beter materieel leven te kunnen leiden, is voor veel migranten van doorslaggevende betekenis om naar Europa te komen. Maar wie familie moet verzorgen, vindt een reis over zee in een houten boot te riskant, zegt Nday.

Meldpunt katholieke kerk

Bij de katholieke kerk in Nouadhibou helpt men migranten en vluchtelingen die op weg willen gaan naar Europa. De maatschappelijk werker Victorien Gregoire vertelt dat er elke dag mensen in zijn kantoor komen en om eten of hulp vragen om hun onderkomen te betalen.

Nieuwkomers worden eerst d.m.v. een vragenlijst geregistreerd en geadviseerd. Daarbij vindt een informatiegesprek plaats. Gregoire zou hen de feiten vertellen, zoals hij zelf zegt. De mensensmokkelaars beloven: “Ja, het is simpel om naar Europa te komen. Je hoeft me alleen maar het geld te geven. Ik breng je op zee.” Dat klinkt onschuldig, zegt Gregoire in de reportage van de “Welt”, maar het is nu eenmaal zo dat mensen daar bij sterven. Het appèl aan de migranten: “Blijf in Nouadhobou, probeer geld te verdienen om jullie families te ondersteunen en hier te overleven.”

Minstens 1900 migranten gelden als vermist

Op de Canarische eilanden zijn dit jaar al meer dan 6000 migranten aangekomen. De houten boten komen niet alleen uit Mauritanië, er zijn verschillende startpunten. Bijvoorbeeld in Marokko, de Westelijke Sahara of Senegal. Veel migranten worden door de Spaanse “Salvamento Maritimo” (foto) gered en naar Arguineguin op Gran Canaria gebracht.

Caminando Fronteras”, een Spaanse mensenrechtenorganisatie, schrijft dat er in de eerste helft van het jaar 1900 migranten als vermist gelden. Vergeleken met dezelfde periode vorig jaar is dit een stijging van 500%. Een derde deel van de boten start in Mauritanië.

De mensenrechtenorganisatie zet zich al 16 jaar in voor de bescherming van migranten, die via zee de Marokkaans-Spaanse grens op onveilige en vaak overvolle boten oversteken. Ze alarmeert de maritieme autoriteiten van Spanje, Marokko en Algerije en biedt de migranten juridische en medische ondersteuning.

De West-Afrikaanse route

Er zijn meerdere routes via welke de vluchtelingen en migranten naar Europa komen. Via de West-Afrikaanse route komen er mensen uit Mauritanië, Senegal en Gambia, die met eenvoudige boten over de Atlantische Oceaan naar de Canarische eilanden varen. Gambia is met een afstand van 1600 kilometer het verst verwijderd.

Het hoogtepunt van de illegale immigratie was 2006, toen er meer dan 31.000 migranten op de Canarische eilanden aankwamen. In de jaren daarna daalde het aantal naar onder 1500. Sinds 2020 is het aantal nieuwkomers met sprongen gestegen, wat ertoe leidde dat er personeel van Frontex naar de Canarische eilanden werd gestuurd. Van 2000 tot 2013 stierven of verdwenen er volgens “The Migrant Files” op deze route 3673 mensen. Frankrijk, Spanje, Italië en Duitsland behoren tot de landen, waarin deze mensen hun geluk willen beproeven.

Bron:
epochtimes.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

6 reacties op Mensensmokkelaars beloven: “Ja, het is simpel om naar Europa te komen”

 1. Hovawart zegt:

  Hoe motiveert men geschoolde jongeren om een baan te zoeken, terwijl er vrachtwagenladingen met gelukszoekers aankomen die enkel hun hand ophouden, geen tegenprestatie leveren en vervolgens hun goddelijke gang kunnen gaan zonder ooit belasting en verzekeringen te betalen……
  De opzet van Brussel om de economie volledig te hervormen door het basisloon in te voeren is de
  communistische wensdroom, dat dit echter zal uitdraaien op armoede en honger, onmetelijke staatsschulden en enorme verschillen in rijkdom en welvaart, zal de criminaliteit enkel doen toenemen…..daar kiest men dus voor.

  Geliked door 1 persoon

 2. Hovawart zegt:

  Dat al die miljarden aan ontwikkelingsbijdragen aan Ngo’s nu worden aangewend om de ontwikkeling van arme landen terug te draaien door hun jongere (mannelijke) arbeiders uit te nodigen om in welvarend Europa te komen leven is toch nooit de opzet geweest…….of wel?
  ,…dat zou toch een duivels plan zijn.

  Geliked door 1 persoon

 3. Riche zegt:

  Vreemd dat veel moslims hun landen ontvluchten/ liever in het slechte westen wonen terwijl ze toch allemaal de religie van vrede aanhangen. Voor mij wel duidelijk. https://youtu.be/o3tcCa8u0gY
  Islam gaat niet samen met leven en laten leven.

  Like

 4. karton zegt:

  Het blijkt inderdaad dat het véél simpeler is om vanuit bijv. Ghana, Ivoorkust of Ethiopië naar de EUSSR te reizen als vanuit bijv. Nederland naar Griekenland of Frankrijk.
  Leve de EUSSR !!!!!!

  Like

 5. Bob zegt:

  De grote mensen smokkelaars zijn de EU, de regeringen
  van landen, de kerken en de zogenaamde
  mensenrechten organisaties, die er flink aan
  verdiene. De kudde is ziende blind en horende doof,
  Als ze maar een klein beetje kunnen denken
  zou dit hun opvallen, want de mensensmokkelaars
  doen alles openlijk.
  Frontex is een wassen neus, die ze makkelijk
  omzeilen en de massa mee bedriegen.

  Like

 6. Jan zegt:

  Litouwse regering gaat Poolse bevolking in klein dorp uitmoorden

  De Litouwse autoriteiten hebben de oprichting aangekondigd van een opvangcentrum voor migranten in de door Polen bevolkte stad Dziewieniszki nabij Vilnius, Litouwen. Dit betekent dat ongeveer 1.000 illegale immigranten zich permanent zouden vestigen in Dziewieniszki, een dorp met 500 inwoners.

  https://www.google.com/maps/place/Dieveni%C5%A1k%C4%97s,+Litouwen/@54.2372049,25.9918049,9.31z/data=!4m5!3m4!1s0x46dc2afb252c0595:0xa00d18ec9ba8430!8m2!3d54.1934319!4d25.6256319?hl=nl

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s