Racismeverdenking: Ornithologenvereniging wil vogelnamen veranderen

(Vertaling: E.J. Bron)

De Duitse ornithologenvereniging heeft aangekondigd de namen van nog meer vogelsoorten te veranderen, omdat ze racistisch zouden zijn. “Naamsveranderingen zijn aan de orde van de dag”, zei de leider van de commissie voor de Duitse vogelnamen van de Duitse ornithologenvereniging, Peter Barthler. Men zou echter “zo weinig mogelijk aan de ingeburgerde namen van Europese broedvogels willen wijzigen”.

In de afgelopen jaren zouden er meer dan 1000 vogelnamen veranderd zijn, omdat ze discriminerend zouden zijn of een koloniale achtergrond zouden hebben. Veel namen met het voorvoegsel “moor” zouden te herleiden zijn naar de 19e eeuw, vulde Barthel aan. Volgens het tijdschrift “Geo” zijn bijvoorbeeld de namen morenleeuwerik en morenzwartkeeltje veranderd in zwarte steppeleeuwerik en ekstertapuit. Drie jaar geleden werd bovendien de naam Hottentotteneend veranderd in stippeltjeseend (foto), alhoewel deze vogel nog steeds onder de zogenaamd denigrerende naam bij Wikipedia genoemd zou worden, berispt het tijdschrift.

Ook in andere landen werden vogelnamen veranderd. In Zweden onderzochten ornithologen in 2015 ongeveer 10.000 namen en gaven uiteindelijk tien soorten een andere naam. De zigeunervogel heet sindsdien Hoatzin, de kafferzeiler witborstelzeiler en de witborst-negervink witborst-negrita.

Nestlé verandert naam Negrita

Onlangs hield het begrip Negrita het Zwitserse levensmiddelenconcern Nestlé bezig. Vanaf oktober moet zijn koekjesmerk Negrita dan Chokita gaan heten. Als reden voor de naamsverandering gaf Nestlé aan dat er een toegenomen bewustzijn voor merken en hun visuele taal in verband met stereotypes en culturele weergave zou bestaan, meldde het persbureau AFP.

Letterlijk vertaald betekent Negrita “kleine zwarte vrouwelijke mens”. In Urugay zou het begrip als koosnaam en aanspreekvorm licht- en donkergekleurde mensen gebruikt worden. De naamsverandering van het koekjesmerk sluit aan bij een serie gelijksoortige maatregelen van ondernemingen. Het levensmiddelenconcern Bahlsen gaf zijn Afrika-wafel de naam Perpetum. De firma Hansen verkoopt geen Eskimo-ijs meer onder deze naam. In de afgelopen jaren kondigden andere levensmiddelenproducenten – waaronder “Uncle Ben´s” en “Aunt Jemima” – de wijziging van hun logo´s aan. Als reden gaven de Amerikaanse ondernemingen, waartoe de merken behoren, hun toegenomen betrokkenheid tegen racisme aan.  

Bron:
jungefreiheit.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

16 reacties op Racismeverdenking: Ornithologenvereniging wil vogelnamen veranderen

 1. Blaffertje zegt:

  Zucht. 🙄

  Hebben ze nou echt niets beters te doen?
  Het is de zoveelste knieval naar de beroepsklagers toe.

  Geliked door 1 persoon

 2. karton zegt:

  Zo’n naamsverandering zal in NL ook wel gaan gebeuren, vrees ik. Zwarte Kraai wordt BLM-Kraai; Roodborstje wordt LGBTI-vogeltje; Koekoek wordt Nepvogel.

  Geliked door 1 persoon

 3. Bert zegt:

  Je kan nog steeds negerzaad kopen in dierenwinkel voor vogels.
  Geen dierenwinkel die jou raar aankijkt als je daar om vraagt.
  Dat ze daar nog niet over gevallen zijn verbaasd mij wel een beetje.
  Zoek maar op, je kan het overal kopen.

  Like

 4. Frits zegt:

  Ik denk dat we veel meer inademen als zuurstof om te overleven. Lijkt wel of iedereen een hersenspoeling ondergaat. Is Covid en Vaccin het verlengstuk hiervan? Of tussenfase. Vast niet de laatste ellende die ons staat te wachten. Laat de Aarde dan maar exploderen. Dan deelt Links en Elite met het gepeupel mee. Eerlijk zullen we alles delen toch??

  Geliked door 1 persoon

 5. Remco zegt:

  Wat een schijtlijster !

  Geliked door 1 persoon

 6. Fred zegt:

  De droom van iedere rechtschapen racist. Gewoon je vogelkijk hobby kunnen uitoefenen of boodschappen kunnen doen zonder geconfronteerd te worden met ook maar iets dat met een neger/zigeuner etc te maken heeft…

  Like

 7. Jules Vismale zegt:

  De Duitse ornithologenvereniging is gewoon een waardeloze linkse pruts-organisatie en het bestuur daarvan zijn nog erger dan de Farizeeërs en
  schriftgeleerden uit het Nieuwe Testament! Ze leggen iedereen constant zware lasten op en menen dat je eeuwenoude (vogel)namen zodanig kunt gaan veranderen dat iedereen er later horendol van wordt!
  Racisme is totaal niet uit te roeien met het veranderen van namen, standbeelden, de slavernij misbruiken, de geschiedenis herschrijven etc. en ik hoop dat die hele organisatie, na hun overlijden, voor de gieren worden gegooid die hen ongetwijfeld nog niet eens gaan consumeren!

  Like

 8. Cathja zegt:

  De waanzin begint epidemische vormen aan te nemen! Nu al vogelnamen die er aan moeten geloven. Kan het nog idioter? Vast wel.
  Zo hoorde ik enkele maanden geleden dat hoge plinten in bijvoorbeeld je woonkamer kolonialisme is. Laten wij deze nu hebben….., ja, echt! Wel 11 cm. hoog.

  Gelukkig beschikken wij over een gezond werkend verstand, en laten de waanzinnigen maar uitrazen. Er is toch geen kruid gewassen tegen de uitbraken van verstandelozen.

  Like

  • karton zegt:

   @ Cathja op 27-7-2021 om 22.30 u.
   Geweldig !!!
   Had ik nog nóóit gehoord : hoge plinten = kolonialisme !
   Weet u ook waar die onzin vandaan komt ?
   Ik zou hier graag een wat langer relaas aan willen wijden, maar ik vind dit zó zot, te zot voor woorden en bovendien : niet iedereen zit op mijn onzin te wachten.
   Lekker laten zitten die kolonia-plinten, @ Cathja !
   Wél zwart schilderen natuurlijk.

   Like

 9. pepo Copyright zegt:

  Zou het hier iets mee te maken kunnen hebben?

  Alles én echt alles komt van het “World economic Forum ” vandaan.

  https://ibol.org/

  Ze willen iedere diersoort van mier 🐜 tot walvis gaan decoderen op deze planeet 🌏
  Ze zijn hier al jaren mee bezig.
  Het is ZEER beangstigend dat ze niet alleen de mens genetische willen manupileren, maar OOK het hele dieren en planten rijk.
  Ze willen echt ALLES naar eigen hand zetten.
  Het weer, mens, dier, groen, én echt alles wat onze schepper geschapen heeft voor deze aarde.
  Waneer komt onze verlossing !!!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s