De “Islamitische Staat” houdt niet-islamitische slaven in Turkije

(Door: Killian Cogan – Vertaling: E.J. Bron)

Strijders van de Islamitische Staat is Syrië en Irak hebben zich met hun gevangenen in Turkije teruggetrokken

Aan de poorten van de stad een imposant bord met de afbeelding van Atatürk. Verder naar achteren lopen vrouwen met de niqāb op en handschoenen aan door de straten. We zijn in Kırşehir, twee uur rijden verwijderd van de Turkse hoofdstad Ankara. Hier werden in de winter van 2017 Amir en Amira Hussein gevonden, twee Jezidische kinderen, die tijdens de ontvoering van 6000 vrouwen en kinderen van deze religieuze minderheid door de Islamitische Staat (IS/ISIS) in augustus 2014 in het noordwesten van Irak ontvoerd werden.

Volgens informatie van het onafhankelijke medium “Gazete Duvar” hebben de ontvoerder van de beide kinderen geprobeerd om hen bij de Turkse autoriteiten als hun eigen nakomelingen te registreren. De Turkse autoriteiten begrepen echter dat het om ontvoerde kinderen ging en brachten Amir en Amira onder in het weeshuis van Kırşehir, voordat ze het Irakese consulaat informeerden. Hun oudere zuster, Hadiya Hussein, streed een juridische strijd van drie jaar om hen naar Irak terug te brengen. Omdat de kinderen alleen maar onder voogdij van hun vermiste ouders geplaatst konden worden, werden ze in de herfst van 2020 door Ankara rechtstreeks aan de Koerdische regionale regering overgegeven.

Meestal onderhandelen de smokkelaars over de vrijlating van de gevangenen

Dit is een gelukkig einde van een periode, die echter de aanwezigheid van Jezidische gegijzelden en hun ontvoerders in Turkije openbaart. Februari jongstleden haalde de Turkse politie een Jezidisch meisje uit de handen van een Irakese staatsburgers, die voor ISIS had gevochten, voordat hij zich vestigde in de noordelijke voorsteden van Ankara. De man had geprobeerd hen kwijt te raken op een website voor slavenveiling.

Terwijl de Turkse regeringsvriendelijke media de rol van de autoriteiten bij de redding van het Jezidische meisje afgelopen februari benadrukken en dat er minstens drie andere gegijzelden bevrijd werden, beweert een bron, die deelnam aan clandestiene reddingsacties, dat ze informeel zou hebben deelgenomen aan de bevrijding van honderden Jezidi in het land. In de meeste gevallen onderhandelen smokkelaars over de vrijlating van gevangenen in ruil tegen een losgeld, dat aan de ontvoerders wordt betaald. In enkele gevallen worden, zodra de verblijfplaats van de gegijzelden vaststaat, razzia´s uitgevoerd om de gegijzelden met geweld te bevrijden en hen naar hun families in Irak terug te brengen.

Abdallah Shrem, 46, is een van deze “reddende” Jezidische smokkelaars. Deze voormalige Irakese imker beweert geholpen te hebben bij de redding van 399 Jezidische gegijzelden, waarvan de overwegende meerderheid zich in Syrië en zes in Turkije bevonden. Abdallah schat dat er nu nog steeds tussen 400 en 450 Jezidi door voormalige ISIS-strijders worden vastgehouden, die zich in Turkije gevestigd hebben. “Nadat ISIS verzwakt was, gingen veel van zijn strijders met hun families naar Turkije om zichzelf in veiligheid te brengen”, zegt hij. Van de gegijzelden, die Abdallah in Turkije gered heeft, bevonden de meesten zich in Istanboel. Anderen waren in Ankara of Kırşehir. Ze bevonden zich allemaal in handen van Irakese Turkmenen.

Het jaar 2016 was een keerpunt, want met de aanval op de Turkse staat overschreed ISIS een rode lijn

“Hij leverde ook enkelen uit handen van strijders van het Syrische Nationale Leger (SNA), een formatie van voormalige militairen van het Vrije Syrische Leger (FSA) en jihadistische milities, die nu door Turkije gecontroleerd wordt. Enkele ISIS-leden hebben zich bij de gelederen van de SLA aangesloten en houden hun Jezidische gegijzelden vast”, zegt Abdallah. “En wanneer de gevangenen zich in handen bevinden van de SLA, is het moeilijker om over hun vrijlating te onderhandelen, omdat deze door Turkije ondersteund wordt.” Deze door de SLA gerekruteerde ex-ISIS-strijders bevinden zich volgens berichten zowel in Noord-Syrië als in Turkije. “Ik heb een kind uit handen van een Irakees bevrijd, die voor ISIS had gevochten, voordat hij zich bij de SNA aansloot”, vertelt de smokkelaar.

Nu woont hij in Ankara en werkt voor een Turkse beveiligingsfirma. Azad Baris, een activist van de Jezidische diaspora in Duitsland, leidt eveneens acties ter redding van gevangen Jezidi in Turkije. “Onlangs”, zegt hij, “nam een leraar in een stad aan de Zwarte Zee contact met me op en vertelde me dat er in een van zijn klassen een Jezidisch meisje zat. Toen is het meisje plotseling verdwenen.” Net zoals Abdullah Shrem en andere leden van de Jezidische gemeenschap zegt Azad Baris dat hij de Turkse autoriteiten herhaaldelijk om hulp verzocht heeft. Tevergeefs, zeggen ze.

Het is algemeen bekend dat de Turkse grensbewakers in ieder geval tot 2015 rekruten van de terreurbeweging ISIS ongehinderd lieten passeren naar het Syrische front. Maar terwijl veel leden van ISIS hun weg naar Turkije gevonden hebben, vooral na de militaire debacles van de organisatie in het jaar 2017 en de val van het “kalifaat” in maart 2019, moet het afgelopen zijn met de onduidelijkheid sinds ISIS rechtstreeks Turkse staatsdoelen heeft aangevallen. Zoals in mei 2016, toen een Turks lid van ISIS een autobomaanslag voor een politiebureau in de stad Gaziantep pleegde.

“Het jaar 2016 markeert een keerpunt, omdat ISIS met de aanval op de Turkse staat een rode lijn heeft overschreden”, argumenteert Berkay Mandiraci, onderzoeker bij de International Crisis Group (ICG) en medeauteur van een rapport over Turkse ISIS-terugkeerders. Dat was het moment waarop Ankara begon om ISIS als een echte uitdaging te zien.” Wat betreft Onur Güler, een advocaat die meer dan 70 vermeende jihadisten, waaronder vier Franse staatsburgers, heeft verdedigd, hebben de door ISIS gepleegde aanslagen op de luchthaven van Istanboel in juli 2016 en in de nachtclub Reina op 1 januari 2017 deze verandering van houding van Ankara tegenover ISIS nog versterkt.

De Turkse autoriteiten hebben me geholpen, maar wat zal er met de schuldigen gebeuren? Ik wil ze graag voor de rechtbank zien

“Nu is de antiterreurpolitiek tegen ISIS keihard”, zegt hij. “Dat betreft zowel Turkse als buitenlandse cellen.” Volgens informatie van het Turkse persbureau Anadolu hebben de Turkse autoriteiten in het jaar 2020 2.343 leden gearresteerd, die er van verdacht worden bij ISIS te horen. Dit aantal stijgt sinds begin 2021 met meer dan 1200 verdachten, waarvan 307 in de maand juni.

Wat betreft de advocaat is het echter duidelijk dat leden van ISIS door de Turkse autoriteiten milder behandeld worden dan andere als terroristische geclassificeerde groeperingen zoals de PKK of de vage aanhangers van Gülen. In ieder geval voor de rechtbank. In de praktijk neemt Justitie ISIS-leden op een ´islamitischer´ wijze en daarom met meer welwillendheid waar”, argumenteert hij. “Justitie neigt naar de opvatting dat de rekruten van ISIS door spirituele motieven worden aangedreven. Zolang Turkije dus geen schade toegevoegd zou worden, heeft de staat meer begrip voor hen.”

Een welwillendheid die, aldus de advocaat, voor de “meerderheid” van de ISIS-buitenlanders uit Syrië zou gelden. “Onder de Franse aangeklaagden die ik verdedigd heb, bevond zich bijvoorbeeld eentje die president Erdoğan heel graag mocht. Wat betreft de Irakezen, die zien Turkije als een paradijs. Dit speelt een rol bij de beoordelingen.

Zo beschouwen meerdere van onze Jezidische gesprekspartners de toezegging van Ankara om de gegijzelden op zijn grondgebied te bevrijden als “verregaand ontoereikend”. Tot op de dag van vandaag wed, afgezien van de verdachte die met de reddingsactie in februari in verband gebracht wordt, geen enkele van de ontvoerders strafrechtelijk vervolgd. Tot grote onvrede van Hadiya Hussein, de zuster van de beide in  Kırşehir gevonden kinderen: “De Turkse autoriteiten hebben me geholpen, maar wat zal er met de daders gebeuren? Ik wil ze voor de rechtbank zien.”

(Bron: lejjd.fr)

Bron:
unser-mitteleuropa.com
Door: Killian Cogan

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

4 reacties op De “Islamitische Staat” houdt niet-islamitische slaven in Turkije

  1. guusvelraeds zegt:

    IS is een produkt van de samenwerking tussen de CIA, MI6, Mossad, de Franse geheime dienst en de Moslimbroederschap.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s