Tsjechië: Blijven of vertrekken? Voor de nationale belangen is de EU niet de moeite waard

(Door: Petr Robejšek – Vertaling: E.J. Bron)

We kunnen niet uittreden uit de EU, maar we mogen niet toestaan dat zij ons steeds meer in haar problemen verwikkelt, schrijft de Tsjechische politicoloog Petr Robejšek. Voor iedere verkiezing proberen de partijen zich van elkaar af te grenzen, hun “stamkiezers” te mobiliseren en ook van de gebeurtenissen rondom de verkiezingen af te leiden. Deze dagen is in de Tsjechische Republiek het belangrijkste onderwerp, dat de mensen opwindt en in verwarring brengt, de Europese Unie, en het gevoelig punt is de vraag “vertrekken of blijven”, schrijft de politieke wetenschapper Petr Robejšek.

Wanneer deskundigen het over nationale belangen hebben, gaat het meestal om vrede, de onschendbaarheid van het territorium, economische ontwikkeling, bondgenoten en vijanden. Nationale belangen brengen tot uitdrukking dat iedere natie zich altijd ergens tussen welvaart en achteruitgang bevindt. Of het land dichterbij de ontwikkeling of het verval is, kun je herkennen aan de honderdduizenden en miljoenen antwoorden op de simpele vraag: “Hoe gaat het met u?” Nationale belangen zijn een samenvatting van de hoop en angsten van de verschillende generaties van nu.

Wanneer regeringen begrijpen wat er speelt in hun samenleving, kan de nationale staat de best functionerende organisatie-eenheid van de huidige wereld zijn. Hij helpt de burgers om de wereld te begrijpen, en inspireert de regering om effectief te handelen in deze wereld.

Loont de EU de moeite?

Een statenbond kan een nuttig instrument zijn om nationale belangen te volgen, als dit voor zijn leden nuttiger is dan wanneer zij hun eigen weg gaan. Met deze hoop is ook de Tsjechische Republiek tot de EU toegetreden.

De hele geschiedenis van de Europese integratie is echter een beschrijving van overdreven ideeën over wat politiek tot stand kan brengen. Een voorbeeld daarvoor is het idee – en vooral de wijze waarop – hoe de gezamenlijke Europese munt ingevoerd en gered werd. Ook de inspanningen tot een gezamenlijke veiligheids- of energiepolitiek voor ons continent werden in het verleden niet met succes bekroond. En we lijden en zullen nog lang onder de gevolgen van een mislukte migratiepolitiek lijden en op dit moment maken we de ontgoocheling over een Europese milieupolitiek mee.

Al twee decennia lang probeert de EU de problemen op te lossen, die zij grotendeels met haar gigantische eerzucht zelf veroorzaakt heeft. Dientengevolge beperkt zij steeds meer de onafhankelijkheid van haar leden, zonder dat deze hun nationale belangen efficiënter kunnen doordrukken.

Daarentegen kletsen columnisten en progressieve wetenschappers constant dat er “meer Europa nodig is” en dat “grote problemen alleen maar door grote eenheden opgelost kunnen worden”. De EU bevindt zich echter middenin een bestaans- en toekomstcrisis. Deze wordt verscherpt door het einde van de globalisering, de dreigende instorting van de industrie van de wereldfinanciën, de toespitsing van de eurocrisis en de strijd om menswaardigheid en vrijheid.

Wanneer de Europeanen zichzelf terugvinden in situaties die lijken op de middeleeuwse ervaringen met dodelijke bedreigingen, moet elke natie zichzelf verdedigen en mag er niet op wachten dat de hectisch stagnerende centrale haar vertelt wat, wanneer en hoe zij het moet doen.

Voor de nationale belangen levert de EU gewoon niets op. Geen wonder dat de Brexit heeft plaatsgevonden – en met haar is de EU het vertrouwen kwijtgeraakt dat “steeds meer Europa” een geldende leidraad is en de geschiedenis aan haar kant heeft. De slinger van de historische ontwikkeling slaat uit in de tegenovergestelde richting dan hoe de Europese Commissie het graag zou hebben.

We kunnen de EU niet verlaten, maar we mogen ook niet toestaan dat zij ons steeds meer in haar problemen verwikkelt

Er zijn dus enkelen van ons die eruit willen, toch? Laten we even terugdenken aan het jaar 2004. Onze toetreding tot de EU was niet de beste oplossing, maar ze was met het oog op de nationale belangen onvermijdelijk.

Het Tsjechische publiek bevrijdde zichzelf langzamerhand van het geloof in de bovennatuurlijke vermogens van de Europese geest. Maar als ik aan onze nationale belangen denk, dan zeg ik ook nu nog dat het beter is om lid te blijven.

Net zoals ooit de toetreding is ook nu het verblijf in de EU niet de ideale oplossing. Maar het is beter om in naam van onze nationale belangen te blijven. Het was onmogelijk on niet toe te treden, en het is niet mogelijk om nu uit te treden. De reden daarvoor is dezelfde. Wij hebben niet genoeg kracht om er buiten te blijven, en we hebben niet genoeg kracht om de club te verlaten. Omdat wij geopolitiek met Europa verbonden zijn, is het voor ons niet voordelig om de EU te verlaten.

Dat betekent echter niet dat het voordelig is om ons lidmaatschap te verdiepen. Gezien de huidige toestand van de EU is de voortzetting van de Europese integratie niet in Tsjechisch nationaal belang. De politieke kwadratuur van de cirkel luidt daarom als volgt: we kunnen de EU niet verlaten, maar we mogen niet toestaan dat zij ons steeds meer in door haarzelf gecreëerde problemen verwikkelt.

Een klein land heeft altijd slechts beperkte mogelijkheden tot onafhankelijke besluitvorming. Daarom zou het de belangrijkste intentie van zijn leiders moeten zijn om zoveel mogelijk handelingsspeelruimte te krijgen. Al het andere is van secundair belang. Het lot van de EU zal zich waarschijnlijk in een chaotische vorm van desintegratie vervullen. Zolang dit niet het geval is, is het in het belang van ons land en de plicht van de regering om de macht van Brussel te beperken.

De Europese Unie zou een aaneensluiting van gelijkberechtigde landen moeten zijn, die handel drijven met elkaar, open grenzen hebben en gezamenlijk meerdere projecten van transnationaal belang uitvoeren. Dit doel is op dit moment niet te bereiken.

Nationaal belang is geen scheldwoord

Daarom wordt het tijd om te begrijpen dat het nationaal belang geen scheldwoord is, maar veelmeer een instrument van besef, een wegwijzer voor een oplossing en een bron van motivatie. Ja, de nationale staat ageert “alleen maar” binnen zijn grenzen en elders de ene keer beter en de andere keer slechter, maar altijd sneller en meestal effectiever dan iedere transnationale groepering. Maar nationale belangen zijn nooit opgehouden belangrijk te zijn.

Hun betekenis werd alleen door elites over het hoofd gezien, die dachten de wereld te kunnen beheersen. Nu echter hebben de globalisten er hard aangewerkt om in te zien dat ze hun eigen landen alleen met dictatoriale maatregelen kunnen controleren.

Nationale belangen betekenen ook dat elke generatie het privilege en de verantwoording heeft om het lot van de natie mede vorm te geven. Dat was nog nooit zo waar als in de afgelopen maanden.

De nationale regeringen zouden nu de verantwoording moeten overnemen. Ze worden echter heen en weer getrokken tussen hun eigen belangen en de invloed van sterke economische spelers. De regeringen struikelen echter ongewild over het leven van de gewone mensen en hebben noch de wil noch de ruimte om zich te bekommeren om hun welzijn en veiligheid.

De Europese Unie is nu een belangrijk, maar eerder secundair onderwerp. Daarom klopt het ook niet dat alle Europeanen in hetzelfde schuitje zitten. We bevinden ons veelmeer in dezelfde storm. En wanneer de regeringen hals over kop in deze storm struikelen, dan moeten de naties daar zelf mee klaarkomen.

(Bron: idnes.cz)

Bron:
unser-mitteleuropa.com
Door: Petr Robejšek

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

9 reacties op Tsjechië: Blijven of vertrekken? Voor de nationale belangen is de EU niet de moeite waard

 1. Boike zegt:

  De vraag stellen, is hem ook beantwoorden. TEXIT !!!

  Geliked door 1 persoon

 2. karton zegt:

  Je zou toch “leiders” binnen de EUSSR, met uitzondering van die van Hongarije, Tsjechië en Polen, willen toeschreeuwen dat ze een keer normaal moeten gaan denken, en zo NIET ? Opzouten met die dictators. Landen die onder de dictatuur hebben geleefd én geleden, stellen zich nog steeds véél te netjes teweer tegen het dictatoriale bewind vanuit Brussel.

  Geliked door 1 persoon

  • LUCIA zegt:

   Al die landen zouden eruit moeten gaan, geen sou betalen en zelf een unie beginnen en aan alle bevolkingen van de landen van de EU, de mogelijkheid geven zich persoonlijk in te schrijven voor de voorkeur voor een aansluiting bij deze unie en de bereidheid een kleine belasting er aan te betalen …kijken wat er dan gebeurt O ja ook met een eigen bancair systeem waarvan men dan automatisch lid is en gegarandeerd non-rothschild gebonden.Als Rusland dan ook nog lid wordt hmmmm lijkt me schitterend !!!!

   Like

 3. Zeeuwse Babbelaar zegt:

  VERTREKKEN !
  Hetzelfde geldt vr Neerlaaandistan;
  Les Pays Bahhhhh
  WEG uit die politieke hellse
  EU- Brussel !

  Geliked door 2 people

 4. Zeeuwse Babbelaar zegt:

  Tuurlijk kan men wel uittreden !
  Waar een wil is, is een weg. Basta.
  Men moet wel de juiste (fig.gesprkn)
  uitrit zien te vinden.
  Tijdens de de BeNeLux – en EEG periode leek het allemaal zo economisch rooskleurig.
  Met nu toch zeker de nadruk/klemtoon op het woord leek.

  Like

 5. koddebeier zegt:

  De EU is een ondemocratisch “verbond” met allerlei ongekozen haantjes m/v die graag voor dictator spelen. De EU heb geen enkele toegevoegde waarde ze slopen een land en de saamhorigheid van de samenleving, chanteren politici en saboteren verkiezingen., tevens zadelen ze de bevolking op met islamitische parasieten die in hordes binnenstromen..

  Geliked door 1 persoon

 6. janj zegt:

  De EU bemoeit zich overal mee en is een soort dictator aan het worden in Europa.
  De landen binnen de EU hebben over eigen land en binnenlandse aangelegenheden niets meer
  te zeggen want de EU beslist alles.
  Daarom heeft Rutte en het merendeel van het kabinet het referendum in Nederland afgeschaft, ik denk in opdracht van de EU.
  En nu heeft het volk helemaal niets meer in te brengen.
  Ze overweldigen ons met alles wat de EU wilt of niet wil en de burger volgt gehoorzaam.
  Dit is toch niet meer democratisch, dit is een enorme grote staat aan het worden en in Brussel
  zit het kabinet die alles beslissen en de landen zijn provincietjes geworden.
  En de burgers stellen al helemaal niets meer voor.

  Geliked door 1 persoon

 7. Bob zegt:

  In het verleden werkte Kerk en Staat samen.
  De Kerk zij houdt jij ze arm dan maak ik ze
  bang. Het stelletje in Brussel is de Kerk en Staat
  in een wat de situatie nog gemener maakt.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s