Vitale kwestie euro-invoering: Hongaarse Nationale Bank beschouwt de euro niet als een succesverhaal

(Vertaling: E.J. Bron)

Onder waarnemers is het een publiek geheim dat het bij de volgende parlementsverkiezing in Hongarije, die in 2022 zal plaatsvinden, ook om de toekomstige valutapolitieke koers van het land gaat. Het gaat om niets minder dan de toetreding van het land tot de euro.

Weliswaar houdt de Hongaarse Nationale Bank (NBH) zich officieel aan de verplichting van Boedapest uit het jaar 2004 om de euro ook in Hongarije in te voeren, ze heeft echter aanzienlijke voorbehouden. Zo´n stap zou alleen maar genomen moeten worden wanneer deze “veilig en succesvol” zou zijn, zei de gouverneur van de NHB, György Matolcsy, in een gastbijdrage voor de pro-regering krant “Magyar Nemzet”.

Ook zou de huidige crisis beter met de eigen munt, de Forint, overmeesterd kunnen worden – de recessie zou in 2020 in Hongarije niet zo zwaarwegend geweest zijn als in de landen van de eurozone, terwijl Hongarije´s economie tijdens de crisis dichtbij het Europees gemiddelde bleef. Matolcsy voegde er aan toe dat het herstelproces in Hongarije ook snelle zou verlopen dan in andere landen, want: “De Centrale Bank heeft ´doelgerichte instrumenten´ ingezet om de crisis te boven te komen, die in de eurozone niet voorhanden zijn. “

De chef van de Nationale Bank stond er eveneens op dat de eerste 20 jaar van de euro “meer mislukkingen dan verworvenheden” gebracht zouden hebben. Hij zei dat alleen Duitsland en Nederland van de invoering hebben geprofiteerd, terwijl ze in alle andere landen verliezen en “historische mislukkingen voor de zuidelijke landen” veroorzaakt zou hebben. Het zou ook een “historisch feit zijn dat alle landen van de eurozone op het moment van toetreding [tot de gemeenschappelijke munt] hun stand van ontwikkeling al bereikt hadden, ze werden zonder de euro hoogontwikkeld en rijk. Niet de euro bracht welvaart, maar de nationale valuta.”

Bron:
zuerst.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

5 reacties op Vitale kwestie euro-invoering: Hongaarse Nationale Bank beschouwt de euro niet als een succesverhaal

 1. Frits zegt:

  De man heeft groot gelijk. De EU doet niets anders dan Hongarije vol op het gezicht slaan. Uittreden is beter dan toegeven voor HU. Want des te moeilijker wordt het zich van kankergezwel EU te ontdoen

  Like

 2. Realist zegt:

  Bijna niemand weet het nog, maar de gulden was vroeger meer waard dan een Zwitserse frank (tot begin jaren 70 vorige eeuw). Was ook zo voor DM (Duitse Mark). Nu is een Euro nog maar net iets meer waard dan diezelfde Zwitserse frank.

  Like

 3. karton zegt:

  Hebben de Hongaarse leiders misschien veel betere ogen en oren dan de overige EUSSR-“leiders” ? Hun IQ ligt in ieder geval een stuk hoger.

  Geliked door 1 persoon

 4. Vrijheid zegt:

  Onderschat overigens niet hoe belangrijk de mogelijkheid om cash/contant geld te kunnen gebruiken is voor onze vrijheid. We kunnen hier binnenkort weer een aanval op verwachten om het uit te bannen. Dan zullen ze weer waarschijnlijk komen met een terroristische aanval, die dan contant zijn gefinancieerd. En dan in plaats van de terroristen op te pakken mag er dan niemand meer contant betalen. Of ze komen met een nieuwe COVID variant, en ineens is geld verboden. Je kunt het al bijna voorspellen, zo doorzichtig. De euro lijkt alleen te zijn ontworpen om economieën te gronde te richten. Kan in theorie en praktijk nooit werken, of landen moeten meer op elkaar afgestemd worden.

  Like

 5. Alex Delarge zegt:

  En wij maar lachen om de Forint 30 jaar geleden. Mickey Mouse geld. En nu zijn ze gewoon beter af als wij. Rare wereld waarin we leven.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s