Sloveense president spreekt EU tegen: “EU-recht staat niet boven de grondwet”

(Vertaling: E.J. Bron)

In de ruzie om de voorrang van het EU-recht op de nationale wetgeving krijgt Brussel nu ook tegenwind uit Slovenië. De minister-president van het EU-voorzitterschapsland Slovenië, Janez Janša (foto), ziet geen voorrang van het EU-recht voor de nationale rechtsordes – en demonstreert daarmee het sluiten van de rijen met Polen en Hongarije. “Het EU-recht staat boven de nationale wetten, heeft echter geen voorrang op de grondwetten van de lidstaten”, zei Janša in een interview met het Poolse persbureau PAP.

De nationaal-conservatieve regering in Warschau laat deze kwestie op dit moment voor het hoogste gerechtshof onderzoeken. “Geen EU-instelling heeft het recht om aan welke lidstaat dan ook iets op te dringen wat in strijd is met zijn constitutioneel recht”, zei Janša.

Hij gaat daarmee tegenover een centrale pijler van de – niet onomstreden – Europese rechtsorde staan, namelijk dat het Europarecht boven dat van de lidstaten zou staan. Hoewel de Europese volkeren nooit mochten stemmen over deze kwestie, staat de Europese Commissie hierop en argumenteert: alleen zo zou gegarandeerd kunnen worden dat alle 27 lidstaten zich op dezelfde wijze aan de gezamenlijk overeengekomen normen houden.

Met het oog op het smeulende rechtsstaatconflict tussen Brussel enerzijds en landen zoals Polen en Hongarije anderzijds wijst de Sloveense minister-president nadrukkelijk op “begrip” voor de bijzondere historische omstandigheden en uitgangsposities van de individuele lidstaten, “ook op het gebied van de jurisdictie”. In Brussel en Luxemburg wijst men zo veel pluralisme categorisch af.

Bron:
zuerst.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

15 reacties op Sloveense president spreekt EU tegen: “EU-recht staat niet boven de grondwet”

 1. Pingback: Sloveense president spreekt EU tegen: “EU-recht staat niet boven de grondwet” – Econamic Global Organizations

 2. Peter Rissing zegt:

  Tuurlijk ! De NL grondwet is mijn grondwet, voort gekomen uit mijn nationale geschiedenis. Daar ben ik mee geboren en daar zal ik voor vechten en mee sterven. Een paar ongekozen lummels uit Brussel zullen daar toch niet de baas over mogen spelen. Dat zou een echte dictatuur zijn.

  Like

 3. koosv8 zegt:

  Er mogen dan nu verschillende landen een beetje dwars gaan liggen tegenover de EU, en terecht, ik ben nooit een voorstander geweest overigens. Maar zijn ze er dan van overheids wegen zo maar ingestapt van , dat zit wel goed jo, maak je niet druk. Kan iedereen nagaan hoelang dit al gaat, POLITIEKE MEELOPERS!!

  Like

 4. Boike zegt:

  Hè hè, eindelijk wat meer weerwoord tegen de zich almachtig wanende EU !!!

  De EU schurken in Brussel hebben nog niet zo heel erg lang geleden de term “rechtstatelijkheid” ingevoerd. Daarmee omzeilt de EU het begrip “democratie” en verhult het begrip “dictatuur”. De EU probeert aldus zichzelf enige legitimiteit te verschaffen. Maar de EU is natuurlijk wel degelijk op weg, om stap voor stap een “absolute communistische dictatuur” te worden. De EU en democratie zijn reeds als water en vuur.

  Wij hebben in Nederland een referendum gehad, waarbij wij de EU-grondwet hebben afgewezen. Sindsdien kronkelt de EU zich als een serpent in allerlei bochten, om alsnog een superstaat te worden. Het wordt hoogtijd, dat de lidstaten wakker worden en afhaken. Groot Brittannië is reeds afgehaakt. Hongarije, Polen, Tsjechië en Slovenië beginnen iets in te zien, maar durven nog niet door te bijten. Edoch ze laten de EU inmiddels al wel een poepje ruiken. Het wordt hoogtijd, dat het “exit” begrip ook in Nederland een item op de politieke agenda wordt.

  Like

  • Zeeuw Babbelaar zegt:

   Eveneens was er in Frankrijk, destijds een referendum.
   Het Nederlandse en Frankse volk zeiden: NEE !
   Dankzij de landelijke politieke verraders, werd het toch een JA.
   Nu zitten we (met z’n allen), met de gebakken peren…Voor de zoveelste keer.

   Like

 5. Marc zegt:

  Niet de stelling van Jansa is vreemd, maar die van Nederland en andere westerse landen.

  Dus ook hier geldt dat het tijd is voor gewapend verzet.

  Like

 6. R Thomasson zegt:

  De EU krijgt steeds meer de arrogantie van een bezetter, en begint steeds meer te lijken op de Sovjet Unie. Om de EU de Verenigde Staten van Europa te noemen, is een belediging. De EU ambieert totale centralisatie, en werkt onophoudelijk aan de vernietiging van de natiestaten. Het is vanzelfsprekend dat landen die zo lang onder wrede bezetting leefden. Bijvoorbeeld: Polen (1939 – 1990), en Slovenië, die nooit een onafhankelijk land was, zijn enorm argwanend tegenover de de EU. Daarom laten ze rioolratten zoals de gemeste varken, Timmerfrans, de wandelende *** Von den Leyen (specialisatie baren van kinderen), het loopjongetje van de Federal Reserve, Macron, en de Alte DDR Drachen, Angela Merkel, de dienst uitmaken. Ouwe draak is in Duitsland een geliefde scheldnaam voor onsympathieke vrouwen.

  Like

 7. top of flop zegt:

  Je zal daar geen hoogleraar Europees recht aantreffen.Gelukkig staat de wetenschap daar niet richting Brussel geneusd!!!

  Like

 8. karton zegt:

  Landen als Polen, Hongarije, Tsjechië en nu óók nog Slovenië, zijn herstellende van een een jarenlange DICTATUUR ; zij maken de ‘leiders” van de dictatoriale EUSSR steeds weer duidelijk dat zij NIET gediend zijn van een nieuwe DICTATUUR vanuit de EUSSR !!!
  Hoeveel beton hebben nietsnutten als Fransje Timmermans, Verhofstadt, Merkel, Macron, Rutte en meer van dat asociale soort voor hun kop vóórdat zij gaan begrijpen dat de bevolking het niet meer pikt en “eigen richting” gaat invoeren ?
  (de letterlijke betekenis van asociaal = géén rekening houdend met anderen)

  Like

 9. Zeeuwse Babbelaar zegt:

  Van vreugde maakte mijn hart, een ‘sprongetje’.
  Daaaaag, EU-Babel…Jullie, zullen een harde smak maken.
  Morsdood…figuurlijk gesprkn !
  Politiek bezien, WEL DEGE LIJK.

  Like

 10. Bob zegt:

  Het EU parlement is niet gekozen door het
  stem vee, zij vertegenwoordigt het stem vee
  niet. Alle wetten die door de EU worden gemaakt
  worden aan de landen opgedrongen.
  Zelfs als landen in een referendum tegen stemmen
  worden de wetten langs een omweg aan ons
  opgedrongen
  Het daarom geen democratisch proces maar de
  wil van enkele te veel betaalde proleten.

  Like

 11. antiislamnu zegt:

  Knetergek die ongekozen Eu dictators en wat een brutaliteit dit alles hebben we te danken aan Merkel Rutte Macron enz enz en hun gluiperige voorgangers.
  Hoe lang moet het nog duren voordat er afgerekend gaat worden?

  Like

 12. Ravian zegt:

  Laten we wel wezen, als het Europese recht boven het nationale recht staat dan is de nationale staat effectief opgeheven.
  Voor dit “beleid” is geen meerderheid te vinden onder de EU bevolking, en is er ook in het verleden nooit zo’n meerderheid te vinden geweest, sterker nog, de EU bevolking heeft een Europese wet zelfs in referenda afgewezen.
  Daarna is die Europese wet vervolgens toch via via, achter de ruggen van de EU bevolking langs dus, doodleuk ingevoerd.
  En daarna is die Europese wetgeving dan, via achterkamertjes, boven de nationale wetten verheven, terwijl geen enkele van de betrokkenen hier het mandaat van de EU bevolking voor had.
  En zo vestig je dan een EU dictatuur…

  Geliked door 1 persoon

 13. Jan zegt:

  Humor verboten!

  EU-Gekken hebben opgesteld waar wij in de nabije toekomst om mogen lachen

  Klik om toegang te krijgen tot ran_ad-hoc_pap_fre_humor_20210215_en.pdf

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s