Niets van de geschiedenis geleerd: Waarom de oorlog in Afghanistan moest mislukken

(Door: Hilde – Vertaling: E.J. Bron)

De VS hebben in Kabul hun tweede Saigon meegemaakt, ons dreigt een tweede 2015. Een bvlik in de geschiedenisboeken zou volstaan hebben om de Afghanistan-oorlog vanaf het begin als uitzichtloos te kunnen beoordelen.

Op 7 oktober marcheerden de VS op bevel van president George W. Bush Afghanistan binnen – onder de naam “Operation Enduring Freedom”. Dat was pure spot, want er was geen vrede, maar voortdurende onrust. En wel tot op de dag van vandaag.

Is er een reden voor de invasie? Nee, behalve de achtervolgingswaanzin van het Amerikaanse establishment en in het bijzonder van de fractie van vicepresident Dick Cheney, die als veroorzakers van de aanslagen van 11 september 2001 Al-Qaida bepaalden – waarvoor geen overtuigende bewijzen bestonden. Aanvoerder Osama bin Laden had zich er zelfs van gedistantieerd – behoorlijk ongebruikelijk voor een “islamistische” terrorist, die toch waarschijnlijk eerder trots op zulke daden zou zijn.

De VN-veiligheidsraad nam resolutie 1368 aan, die als motivering voor de invasie moest dienen. De VS sloten een bondgenootschap met de Noordelijke Alliantie, de tegenstanders van de Taliban, en begonnen samen met Groot-Brittannië en de Bondsrepubliek Duitsland via de NAVO de aanval. In korte tijd werden de hoofdstad Kabul en de provinciehoofdsteden Kandahar en Kunduz ingenomen. Daarna stelde men in Afghanistan een marionettenregering onder president Hamid Karzai in, voor wier bescherming een speciale ISAF-troep het land werd binnengehaald.

Duitse soldaten als huurlingen

In plaats van nu zinvol te investeren in de infrastructuur van Afghanistan en de opbouw van scholen met de daaropvolgende beroepsopleiding, universiteiten, wetenschappelijke centra, projecten ter verbetering of ontsluiting van verkeerswegen en medische instellingen te forceren, werd er geld in militaire steunpunten gepompt. Zodoende werden honderden miljarden euro´s zinloos verkwist. In februari 2010 onderhielden de NAVO en het Afghaanse nationale leger ongeveer 700 militaire steunpunten in het land.

Officiële balans van de zinloze schermutseling tot november 2019: 71.387 doden, waarvan 43.074 burgers – dat betekent: meer dan de helft van de doden waren geen combattanten. En dat komt niet zomaar: per slot van rekening vonden er in al die jaren verwoestende bombardementen door B-52-bommenwerpers en moorddadige aanvallen met drones plaats, werden er 350.000 soldaten ingezet, en bovendien 20.000 huurlingen.

De oorlog heeft de VS bijna 2 biljoen dollar gekost, talloze dorpen werden vernietigd. Tegelijkertijd heeft de opiumhandel zich vanuit Afghanistan over heel Zuidoost-Azië uitgebreid en is ook in Europa aangekomen. De door de Amerikanen gevleide Noordelijke Alliantie is de bedrijver van de drugshandel, terwijl de Taliban deze probeerden in te dammen.

Normaal gesproken horen de verantwoordelijken voor een internationaal tribunaal gezet te worden – ook wegens misbruik van ons Duitse leger voor hun agressieoorlogen. Terwijl onze troepen volgens de grondwet niet aan een oorlog mogen deelnemen buiten de grenzen van Duitsland. Het Duitse leger is een zuiver defensieleger. Dat werd onder druk van de NAVO echter langzamerhand uitgehold, zodat het ondertussen als een internationaal opererend huurlingenleger overkomt.

De vaders van de grondwet hadden een strijdmacht naar Zwitsers model in de zin, om neutraliteit te bewaren. Karakteristiek voor het leger van de Zwitsers is het militiesysteem, waarbij bijna alle dienstfuncties door dienstplichtigen en reservisten bezet worden. In het geval van een algemene mobilisatie wordt een opperbevelhebber door het parlement gekozen. De toetreding van de Bondsrepubliek tot de NAVO op 5 mei 1955 – 10 jaar na het einde van de oorlog – onder bondskanselier Konrad Adenauer was geen geluksdag voor Duitsland, zoals de decennia daarna zouden aantonen.

De Britse catastrofe

Ook de VS hebben niets van het verleden geleerd: in 1893 besloot het Britse wereldrijk Afghanistan te koloniseren om een invasie van Rusland te voorkomen. Dit was echter helemaal niet de bedoeling, zoals bleek uit later historisch onderzoek. Londen zag zijn belangrijkste kolonie Brits-Indië bedreigd. In 1842 trokken de Engelsen zich terug, nadat 30.000 soldaten door de Pathanen in de pan gehakt waren. Slecht één Britse soldaat overleefde het: de militaire arts William Brydon.

Een machtig rijk

Wanneer de Engelsen zich grondiger en zorgvuldiger met het verleden van Afghanistan zouden hebben beziggehouden, dan zou hen zeker opgevallen zijn dat het land al sinds de klassieke oudheid bekendstond als “graf van de wereldrijken”. Het tsaristische Rusland had daarom ook weinig neiging om zich naar de Hindoekoesj te begeven. De Sovjet-Unie beging later deze fout in 1979 – en mislukte ongeveer iets meer dan negen jaar later.

Het leger van Alexander de Grote (356-323 v. Chr.) werd daar in gevechten met de inheemse bevolking al bijna vernietigd. Vanaf het jaar 400 na Chr. Leefden er op het gebied van het huidige Afghanistan vroege christenen, net zoals in Iran en Irak, die daarna in de 7e eeuw geïslamiseerd werden, zodat tegenwoordig 99,96% van de 39 miljoen Afghanen moslims zijn.

De regio bleef ondanks wisselende heerschappij-aanspraken door naburige volkeren eeuwenlang autonoom. Vanaf 1737 vestigde zich daar een islamitisch koninkrijk, dat vanaf 1823 als emiraat fungeerde en tot 1839 bestond. Het rijk kende onder Ahmad sjah Durani zijn grootste uitbreiding van Masshad in het oosten van het huidige Iran tot Delhi in het huidige India – en was na het Ottomaanse Rijk de op één na machtigste staat van zijn tijd.

Deze staat verviel weer, wat echter bleef, was de bevolking van de Pathanen. Die sloeg de Sovjets na lange jaren van bezetting in februari 1989 terug, en daarna duurde het nog geen tien jaar totdat de VS onder het 9/11-voorwendsel binnen marcheerden. Geen wonder dat de Pathanen na meer dan 40 jaar vreemde heerschappij hun land terug willen hebben.

Opium, lithium en vluchtelingenbeweging

Zoals reeds genoemd, bestaan er in Afghanistan weelderige opiumvelden, met de opbrengst waarvan de Afghaanse communisten en de Noordelijke Alliantie hun strijd tegen de moedjahedien financierden. Het is daarom zeker geen toeval dat de VS na hun invasie direct een bondgenootschap met de Noordelijke Alliantie sloten. Van de communisten is in ieder geval bekend dat zij de opium via de toenmalige Sovjet-Unie naar Europa transporteerden.

De Afghaanse Tadzjieken bedreven altijd het grootste deel van de drugshandel. En het is geen goed voorteken dat de nu gevluchte president Aschraf Ghani $ 169 miljoen naar Tadzjikistan zou hebben meegenomen. De sinds oudsher met de moedjahedien respectievelijk de Taliban overhoop liggende Tadzjieken hebben deze nu de oorlog verklaard.

Ondertussen wil China met de Taliban samenwerken en is van plan de bodemschatten uit te buiten, vooral lithium, dat nodig is om accu´s en batterijen te produceren. Maar Peking heeft het ook voorzien op ijzer, koper, kobalt en zeldzame aarde. Pakistan toont eveneens interesse. De Amerikanen blijven met lege handen staan.

En Duitsland? Wij krijgen weer eens de vluchtelingen: 300.000 tot 5 miljoen voorspelde de Duitse minister van Binnenlandse Zaken, Horst Seehofer, enkele dagen geleden. Daarvan wil hij nu niets meer weten. Er dreigt een tweede 2015. Behalve de VS zijn wij de grote verliezers van een oorlog, die vanaf het begin gedoemd was om te mislukken.

Bron:
compact-online.de
Door: Hilde

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

15 reacties op Niets van de geschiedenis geleerd: Waarom de oorlog in Afghanistan moest mislukken

 1. saddy zegt:

  Een derde (kabinet) rutte was desastreuzer dan een tweede saigon.

  Geef mij maar die 83 miljard aan nieuwe wapens en 3 pallets vol met nieuwe honderd dollar biljetten die Joe als kadootje aan de taliban achterliet.. Nu ben je 83 miljard euro per jaar kwijt aan vertalers.

  Geliked door 1 persoon

 2. Bas zegt:

  Shashi Roopram
  Pakistan heeft de afgelopen jaren 35 miljard dollar ontvangen van de Amerikanen. Dit geld hebben zij via diverse constructies overgemaakt aan de Taliban. Daarmee financierden de Amerikanen hun eigen vijand. Dit weerhoudt Kaag niet om zoetsappig te doen met de Pakistanen.

  https://pbs.twimg.com/media/E-V1fY9XsAsB3DQ?format=jpg&name=900×900

  WELKE ROL SPEELT PAKISTAN IN DE OPMARS VAN DE TALIBAN?
  In deze uitzending uitleg over de rol die Pakistan speelt in de oprichting en opmars van de Taliban in Afghanistan. #UPNL
  youtube.com

  Geliked door 1 persoon

  • Andre zegt:

   Pakistan is Commonwealth, Kaag als Schwab freak meisje (D66) is niet voor niets daar zo druk. Commonwealth is Rothschild Khazar Maffia en al hun volgelingetjes komen nu als tolk naar ons toe onder regie van NATO en de VN. De media liegt het wel weer recht.

   Geliked door 2 people

 3. Alex Delarge zegt:

  Goede docu.

  Geliked door 1 persoon

 4. Ravian zegt:

  Mijn geheugen is misschien lek of zo, maar ik meen mij toch echt te herinneren dat Al-Qaeda destijds die aanslag heeft opgeëist, en ik weet ook vrij zeker dat een zeker Osama bin Laden er, net als zo’n beetje heel islamitisch Nederland overigens, aardig mee in zijn nopjes was.

  Nog zo’n in mijn geheugen ronddrijvend feit is dat Duitsland naar aanleiding van de Joegoslavische burgeroorlog de grondwet gewijzigd heeft om de inzet van Duitse troepen buiten Duits grondgebied mogelijk te maken.

  Vervolgens is daar dan de bewering dat het Afghaanse koninkrijk tussen 1737 en 1839 op het Ottomaanse rijk na het machtigste rijk van zijn tijd was.
  Volgens mij hadden we in die tijd legio rijken die aanzienlijk machtiger waren, het Britse Rijk bijvoorbeeld, om er maar eens één te noemen.

  En tot slot is daar dan dat hele verhaal dat alle geld naar militaire middelen is gegaan en niet naar wederopbouw, wat gewoon niet waar is; er zijn vele miljarden in het bodemloze gat van de Afghaanse (weder)opbouw gestort.

  Wat dan vervolgens schittert in afwezigheid is de stagnerende invloed van de islam op het roverhoofdmannen stammen gebeuren dat de essentie is van het hele Afghaanse probleem.
  Nee, het is allemaal het gevolg van niet genoeg schooltjes bouwen en waterputten slaan en zo, met het geloof van de vrede heeft het niets te maken.
  Als je nu nog geen rat ruikt dan ga je die nooit ruiken…

  Geliked door 3 people

  • ronjaspers zegt:

   Ravian.De aanslag van 9/11 in amerika was een false flag/inside job een samenwerking van de “amerikanen” met de mossad in opdracht van de deepstate rotschilds/rockefellers.

   Like

  • ronjaspers zegt:

   Ravian.De aanslag van 9/11 in amerika was een false flag/inside job een samenwerking van de “amerikanen” met de mossad in opdracht van de deepstate rotschilds/rockefellers.

   Like

  • Boike zegt:

   @ Ravian 4 september 2021 om 22:39

   Ik heb vóór 9/11 nooit van Al-Qaeda gehoord. Door wie is Al-Qaeda in het leven geroepen ??? Hoe was de relatie tussen Osama bin Laden en Amerika vóór 9/11 ???

   De geschiedenis leert ons:
   Kijk uit je doppen en laat je niet foppen.
   Niet alles is wat het lijkt, dat het is.
   De waarheid is vaak anders dan je denkt.
   Wat niet mag zijn, ìs niet.
   En wat mòèt zijn, wordt je voorgekauwd
   en in hapklare brokken door de strot gedauwd.
   De suggestie doet zijn werk.
   Propaganda zet je op het verkeerde been.
   Kijk en zie, wat niet wordt getoond.
   Luister en hoor, wat niet wordt gezegd.
   Tussen de regels door is ook veel te lezen.
   Signalen en symbolen zeggen meer dan 1000 woorden.
   Schone schijn bedriegt.
   De waarheid is verborgen in het volle zicht.
   Zalig zijn zij, die kijken en zien.
   Zalig zijn zij, die luisteren en horen.
   Zalig zijn zij die weten en begrijpen.
   Zielig zijn de onnozelen van geest.
   Zij worden met een kluitje in het riet gestuurd.

   Like

   • Lot zegt:

    Ach Boike, tuurlijk heb JIJ van al qaeda gehoord vòòrdat de torens in amerika aangevallen werden, zij waren veel in het nieuws. En ook bin laden was veel in het nieuws.

    Like

 5. J. C. Th. Köhler zegt:

  “Niets van de geschiedenis geleerd…”

  Daarom is het gezegde: “l’Histoire se répète” ook zo onjuist. De geschiedenis herhaalt zich niet, de mensen blijven dezelfde fouten maken.

  j.c.th.kohler@ziggo.nl

  Like

 6. Jan zegt:

  Erger dan Saigon. De achtergelatenen laat men afslachten

  “Am I Going to End Up Dying Here?” – Pregnant American Woman Stranded in Afghanistan Says Taliban Hunting Americans Left Behind by Biden (VIDEO)

  Moordenaars en terroristen werden opgehaald

  US Marine on the Ground in Kabul Says Biden Admin Filled Planes with Unvetted Afghans – Those with Papers were Left Behind — NY Times Confirms Afghans Were Unvetted
  https://www.thegatewaypundit.com/2021/09/us-marine-ground-kabul-says-biden-admin-filled-planes-unvetted-afghans-papers-left-behind-ny-times-confirms-no-one-vetted/

  En direct begon de terreur en jihad
  Afghan ‘Refugee’ Housed at Fort Bliss Complains About Food Rations in Twitter Post – Gets Ripped For Cropping Out Full Meal

  https://www.thegatewaypundit.com/2021/09/afghan-refugee-housed-fort-bliss-complains-food-rations-twitter-post-gets-ripped-cropping-full-meal/

  Voor kerst is het gedaan met Amerika

  Geliked door 1 persoon

  • Lot zegt:

   Duidelijk geen native californian. Ze heeft familie in afghanistan en kan daar prima naartoe reizen en duidelijk geen vluchteling. Laat haar lekker daar blijven. 98% zijn nep-vluchtelingen. En eenmaal hier, doen ze lelijk tegen ons, geen gelijke rechten voor iedereen. Zij zullen nooit opkomen voor de rechten van een ander. Het zijn egoïstische mensen die oosterse aziatische mensen. Ze denken alleen aan zichzelf en wat er voor hen is. Ik heb nooit iets anders ervaren. En ook al zou ik ervaren dat zij voor mij opkomen, dan wil ik 10.000 horen per dag. En dat zal niet gebeuren. Niet met de afrikanen en niet met de aziaten. En wij wij zijn te slap. WIj kunnen genoeg verzet nemen van huizen in brand zetten, tot regelmatig hen in elkaar slaan, auto kapot maken. En ik heb genoeg van die smalende honende glimlachen van islamitische vrouwen.

   Like

 7. bobzelf zegt:

  och het leven van een smokkelaar ,gaat niet over rozen ????

  KIJK . MIJN OOM VLADIMIR , RIEP ALTIJD AL DAT JE EEN GUERRILJAOORLOG DUS NOOIT LAN EN KON WINNEN ,,,
  WANT ZOLANG ER 10 MET EN GEWEER RONDLOPEN VALLEN ER DODEN …

  DUS LAAT DIT GAJUS IN HUN EIGEN STRONT STIKKEN

  DAAROM LOOPT HIJ OOK UKRAINE NIET BINNEN ..
  VLADY KIJKT VANUIT ZIJN HANGMAT NAAR DAT CREPERENDE USA/EU LAND
  EN DENKT
  HET IS WEL GOED ZO . !!!

  JE WILT AAN HET GAZZZZZZ ?? NOU ZELFS DAT IMPORTEER JE MAAR VAN DE USA

  WANT TEGEN HERSENDODEN !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! WIJ HEBBEN ONZE EIGEN EU TROL KLAAS ,DIE IS OOK NIET WEG TE KRIJGEN .WANT VRIJHEID VAN MENINGSUITING ROEPT BERT DAN
  WELKE MENINGSUITING DAN VRAAG IK ME AF, 7771 X COPY PAST WHAHAHAHA…

  EN VLADY HEEFT GEEN ZIN OM TEGEN DIE HERSENDOOIE VAN AZOV UW EU SS VRIENDEN , DAN WEL THE RIGHT SECTOR TE GAAN BAKKELIJEN

  WHAHAHAHAHA

  IK MAG EEN DUURLOPIE DOEN VAN 3 UUR , DUS VEEL LATERRRRRRRRRRRRRRRRRR

  OOM PHEIDIPPIDUS NIKE

  Like

 8. Jan zegt:

  De beelden zeggen genoeg

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s