Om aan de Taliban internationale legitimiteit te verlenen, zou een catastrofale fout zijn

(Door: Con Coughlin – Vertaling: E.J. Bron)

Naïeve pogingen van een serie vooraanstaande westerse machten om betrekkingen te onderhouden met het nieuw geïnstalleerde Taliban-regime in Kabul worden door de compromisloze houding van het nieuwe “islamistische” regime ondermijnd. Na de dramatische overname van de controle over Afghanistan door de Taliban vorige maand heeft een serie prominente westelijke leiders zijn bereidheid verklaard om samen te werken met het nieuwe Afghaanse regime, nadat enkele Taliban-leiders beweerd hadden dat zij een gematigder regeringsvorm dan het vroegere Taliban-regime zouden willen, dat het land aan het eind van de jaren-90 terroriseerde.

Na de overname van het land door de “islamistische” beweging benadrukten de Taliban-leiders hun plannen voor een gematigder begin. In hun eerste persconferentie, nadat ze de controle ove rhet land hadden overgenomen, beloofden de leiders van de beweging de rechten van de vrouwen te beschermen, de mediavrijheid te garanderen en boden een landelijke amnestie voor regeringsambtenaren en militair personeel in de voormalige regering van president Ashraf Ghani aan, die ingestort was na de beslissing van de Amerikaanse president Joe Biden om te stoppen met de Amerikaanse militaire ondersteuning.

Zabihullah Mujahid, de woordvoerder van de gewapende groep, zei ook dat de Taliban vreedzame betrekkingen met andere landen zouden willen en dat het geen enkele groep toegestaan zou zijn om Afghaans territorium voor aanvallen op welke natie dan ook te gebruiken.

“Ik wil de internationale gemeenschap, inclusief de Verenigde Staten, graag verzekeren dat niemand schade zal lijden”, zei Mujahid. “Wij willen geen interne of externe vijanden.”

De gematigder toon van de Taliban-leiders heeft een serie prominente westelijke leiders ertoe gebracht om hun bereidheid tot samenwerking met het nieuw opgerichte islamitische Emiraat Afghanistan te kennen te geven, wat de vrees oproept dat de Taliban hun doel, internationale acceptatie bij de grootmachten van de wereld, weldra zullen bereiken.

Terwijl meneer Biden in de kwestie van de erkenning van het nieuwe “islamistische” regime ambivalent was en zei dat het de zaak van de Taliban zou zijn om te beslissen of ze internationale erkenning zouden wensen, hebben enkele van de belangrijkste bondgenoten van Washington meer enthousiasme voor het opnemen van betrekkingen met het nieuwe regime in Kabul getoond.

De laatste keer toen de Taliban Afghanistan controleerden, beginnend in de jaren-90, werden de militanten door maar drie landen erkend: Pakistan, Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten.

Nu zijn de vooruitzichten van de beweging op een bredere internationale erkenning duidelijk toegenomen, nadat een serie prominente Europese politici zijn bereidheid kenbaar heeft gemaakt om samen te werken met het nieuwe regime.

Op een persconferentie na de overname van Afghanistan door de Taliban zei Josep Borrell, de topdiplomaat van de Europese Unie, dat het blok bereid zou zijn om serieus na te denken over het opnemen van betrekkingen met het islamitische emiraat. “De Taliban hebben de oorlog gewonnen, dus moeten we met ze praten”, verklaarde hij. “Het gaat niet om officiële erkenning. Het gaat om de omgang (met hen”).”

Het duidelijke enthousiasme van de EU voor het opnemen van betrekkingen met de Taliban werd in Duitsland bevestigd, waar Armin Laschet, de kandidaat van Merkels CDU, die streeft naar haar opvolging, vaststelde dat “de kunst van goede buitenlandse politiek” erin bestaat om oplossingen te vinden met landen, wier doelen en idealen door andere samenlevingen worden afgewezen.

Daartegenover waren Frankrijk en Groot-Brittannië meer ambivalent wat betreft de opname van betrekkingen met de Taliban. Een woordvoerder van het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat de vraag van de erkenning van de Taliban “op dit moment voor Frankrijk niet relevant” zou zijn, terwijl de Britse premier Boris Johnson gewaarschuwd heeft “dat het een fout voor elk land zou zijn om een nieuw regime in Kabul te vroeg of bilateraal te erkennen”.

De nauwe samenwerking tussen de Taliban en de westelijke troepen op de luchthaven van Kabul gedurende de jongste evacuatie van buitenlandse staatsburgers leidt er echter toe dat enkele hoge Europese politici nog steeds van mening zijn dat het wellicht weldra mogelijk zal zijn om officiële erkenning aan het nieuwe regime te verlenen.

De Europese plannen om nauwere betrekkingen met Kabul aan te knopen, worden echter serieus ondermijnd door het gedrag van het nieuwe Taliban-regime, dat, in plaats van zijn beloftes te vervullen om zijn methodes te verbeteren, lijkt terug te keren naar zijn oude, compromisloze uitgangspunt.

Nadat ze een serie prominente militanten in vooraanstaande functies in de nieuwe Taliban-regering hebben benoemd, worden de Taliban er nu van beschuldigd doodseskaders gestuurd te hebben om voormalige leden van de Afghaanse veiligheidstroepen te arresteren en te vermoorden.

Volgens de jongste berichten werden er in de afgelopen drie weken minstens vier Afghaanse elite antiterreur-agenten door de Taliban opgejaagd en gedood, waarbij in één geval alle vingernagels van het slachtoffer werden uitgetrokken, voordat hij werd doodgeschoten.

Bij de slachtoffers zou het gaan om leden van de eenheden 011 en 041, door de Britten en Amerikanen opgeleide eenheden, die verantwoordelijk waren voor het vinden en verhoren van de Taliban en die daarvoor in het hoofdkwartier van de Afghaanse geheime dienst, de National Directorate for Security (NDS), in Kabul gestationeerd waren.

Het meedogenloze optreden van de Taliban bij de vervolging van hun voormalige vijanden was voor de voormalige nationale veiligheidsadviseur van de VS, H.R. McMaster, aanleiding om westelijke naties ervoor te waarschuwen diplomatieke betrekkingen met het nieuwe regime op te nemen.

Schrijvend voor de Londense “Sunday Times” waarschuwde McMaster de westelijke leiders er indringend voor zich om de tuin te laten leiden door de beweringen van de Taliban dat zij een gematigder beweging zou zijn dan haar voorganger.

“We moeten ermee ophouden om te doen alsof de Taliban veranderd zouden zijn”, waarschuwde McMaster. “Ons zelfbedrog heeft velen ertoe gebracht om een Orwelliaanse ommekeer van de moraal aan te nemen, waarin zij de jihadistische terroristen als partners beschouwen.”

“We weten wie ze zijn, hoe ze gerekruteerd werden en waarom ze gevaarlijk zijn. De Taliban zijn vastbesloten om een brutale vorm van de sharia aan het Afghaanse volk op te leggen, en ze zijn vervlochten met terroristen, die vastbesloten zijn hun jihad tegen iedereen voort te zetten die niet overeenkomt met hun geperverteerde interpretatie van de islam.”

Naar het toenemend compromisloze gedrag van de Taliban sinds de machtsgreep in de vorige maand te oordelen, bestaan er zeker geen signalen voor dat de “islamistische” strijders bereid zijn om bij het regeren van het Afghaanse volk een meer verzoenende houding in te nemen, een houding, waarmee de Europese leiders rekening moeten houden, voordat ze de catastrofale fout maken om internationale legitimiteit te verlenen aan het nieuwe “islamistische” regime van Afghanistan.

Bron:
de.gatestoneinstitute.org
Vertaling: Daniel Heiniger

Bron oorspronkelijk artikel:
gatestoneinstitute.org
Door: Con Coughlin

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

13 reacties op Om aan de Taliban internationale legitimiteit te verlenen, zou een catastrofale fout zijn

 1. Hovawart zegt:

  ……..maar om de Talibom honderden miljoenen te schenken is wel een goed plan…..;)p
  De wereld word verziekt door geldsmijterij van wereldvreemde politici …en ministers.

  Geliked door 1 persoon

 2. Marc zegt:

  Er slechts twee mogelijke remedies:

  1. Totale oorlog tegen de islam. Dat zou een allesvernietigende oorlog zijn.
  2. Het uitsluitend toelaten van vrouwelijke vluchtelingen onder voorwaarde dat ze de islam afzweren.

  Like

  • karton zegt:

   @ Marc op 26-9-2021 om 17.32 u.
   Vrouwelijke vluchtelingen moeten de islam afzweren ?
   Ook moeten ze verder zónder stofdoek op hun kop, ik wil n.l. wél zien welk vlees ik in m’n kuipje heb !

   Like

 3. Ravian zegt:

  Hahaha, “Taliban” en “gematigder” in één zin…
  Ze hebben daar in Kabul het Koran hoofdstuk over Takiyya in ieder geval goed doorgenomen.
  En een hoop van de linkse sukkels die in het westen voor leiders doorgaan bukken al weer om zich nog eens lekker door dat tuig te laten nemen…

  Geliked door 1 persoon

  • bert zegt:

   Jawel die bestaan.
   Die slaan wat minder hard en stenen gooien ze van een veel grotere afstand bij een steniging.
   Homo’s worden dan niet van een hoge flat afgegooid.
   Maar uit het raam van een beneden woning. Maar dan een paar keer.
   Worden ook niet zo hoog opgehangen in een hoge kraan, maar met vork heftruck op 2,5m hoogte.
   Dat scheelt toch behoorlijk.
   Als je dat niet gematigd noemt.

   Geliked door 2 people

 4. ronjaspers zegt:

  Sinds wanneer zijn terroristen strijders.

  Like

  • Boike zegt:

   @ ronjaspers 26 september 2021 om 19:15

   What’s in the word ??? In de loop der eeuwen hebben dergelijke lieden vele namen gehad. Het zijn over het algemeen flinke, stevige, sterke, stoere, jonge, voor niks niet bang knapen, die zich organiseren, om vermeend onrecht gewapenderhand te bestrijden. Om er hier enkele te noemen: terroristen, ijveraars, ondergrondse, patriotten, maquis, tuig, zeloten, opstandelingen, achterblijvers, gavroches, nationalisten, moordenaars, les Mariannes, engelen des doods, bandieten, rebellen, geuzen, schorem, en zo kan ik nog wel even doorgaan. Hoe zij worden beoordeeld hangt er van af, wie het pleit uiteindelijk wint en wie het geschiedenisboekje schrijft.

   Geliked door 2 people

 5. Eppo zegt:

  Dat knettergekke zooitje in t Haagje geeft Ze zelfs een Kamer zetel die van Groen -(s)Links is van het Moslimbroederschap.
  Nu nog een Afghaan erbij en het hele zooitje heeft dit Land verkloot straalt .

  Geliked door 2 people

  • karton zegt:

   @ Eppo op 26-9-2021 om 19.27 u.
   Misschien komt er nog een keer licht in “Den Haag”.
   Rutte wordt vanaf nu streng beveiligd omdat hij bedreigd zou worden door gespuis, dus criminelen die hij zélf binnen haalt.
   Wilt u ’t nog fraaier hebben ?

   Geliked door 1 persoon

 6. saddy zegt:

  Quote: worden de Taliban er nu van beschuldigd doodseskaders gestuurd te hebben

  Hebben ze daar ook een GGD met mobiele prikbus dan?

  Like

 7. Kraftavilqa zegt:

  Het enige dat de talibanezen hoeven te weten is dat wij te allen tijde bereid zijn gigatonnen aan thermonucleaire verwoesting op hun te doen neerregenen.

  Like

 8. Torsten Himmelstoss zegt:

  Voor degenen die het nog steeds niet in de gaten hebben:
  Zie de witte vlag op de foto.Daarop staat exact hetzelfde als op dat groene
  Saudi-Arabische vod staat, nl:
  er is geen god dan allah en mohammed is zijn profeet.
  Op dat groene vod uit die zandbak staat ook een zwaard.
  Dat vod zegt eigenlijk: als je wat anders gelooft dan wij gaat je kop er af.
  Dat vod is een regelrechte bedreiging richting het seculiere westen.

  Geliked door 1 persoon

 9. brabantman zegt:

  In plaats van een saai werkbezoekje aan de Antillen onder leiding van opperhoofd Paul Rosenmoller is er nu een nieuwe en veel leukere bestemming voor de linkse deugneuzen. Weekendje Kabul met demonstratie behandelingen ongelovigen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s