Kruitvat Kosovo en ruzie om Noord-Macedonië

(Vertaling: E.J. Bron)

Spanningen tussen Kosovo en Servië evenals geblokkeerde EU-toetredingsonderhandelingen met Noord-Macedonië en Albanië: ook twee decennia na het einde van de Joegoslavië-oorlogen zorgt de Balkan-kwestie voor hoofdbrekens bij de voorzitster van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen.

Dreigt er een militair conflict om Kosovo?

Deze vrees wordt op dit moment door enorme spanningen tussen Kosovo en Servië gevoed. De voorzitster van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, liet zich dinsdag “zeer bezorgd” uit en riep beide zijden op om terug te keren naar de onderhandelingstafel. Ze wil woensdag in Pristina met de Kosovaarse minister—president Albin Kurti onderhandelen en daarna in Belgrado met de Servische president Aleksandar Vučić.

Wat is de reden voor de gespannen situatie?

Een op het eerste gezicht banale ruzie over kentekens van auto´s: Kosovo erkent sinds een week geen Servische nummerborden meer en verplicht forenzen om bij binnenkomst provisorische Kosovaarse nummerborden aan te brengen. Tegelijkertijd verplaatste de regering in Pristina speciale politie-eenheden naar het noorden van Kosovo, waar overwegend etnische Serviërs wonen.

Kosovo beschouwt zijn optreden als maatregel van “wederkerigheid”, omdat Kosovaarse voertuigen al jarenlang gedwongen worden om bij binnenkomst in Servië tijdelijk Servische kentekenplaten te gebruiken. Servië sprak echter van een “provocatie” en verhoogde zijn militaire aanwezigheid in het grensgebied. De door de NAVO aangevoerde Kosovo-troepen KFOR verhoogde van zijn kant zijn routinepatrouilles.

Hoe staat de EU tegenover de kemphanen?

Over Kosovo heeft de EU nog steeds geen uniform standpunt: Duitsland en 21 andere EU-landen erkennen het sinds 2008 als onafhankelijk van Servië. Niet echter Spanje, Griekenland, Cyprus, Slowakije en Roemenië. Achtergrond zijn inspanningen naar autonomie door minderheden in deze landen, bijvoorbeeld door de Catalanen in Spanje. Daarom is Kosovo het land op de westelijke Balkan dat nog het verst verwijderd is van een mogelijke toetreding tot de EU.

Hoe zit het met Servië?

Servië voert – net zoals Montenegro – al toetredingsgesprekken met de EU, die door de Kosovo-kwestie echter bemoeilijkt worden. Want ook Servië erkent Kosovo niet als zelfstandige staat. Brussel kijkt bovendien met argwaan naar de invloed van Rusland en onlangs van China op Belgrado. Zo was Servië in juni begonnen met de productie van het Russische corona-vaccin Sputnik V. en kocht van China talrijke vaccins. De vaccins uit Rusland en China zijn niet toegelaten in de EU.

Welke conflicten zijn er nog meer?

Ook het opnemen van uitbreidingsgesprekken met Albanië en Noord-Macedonië verdeelt de EU: de Europese Commissie had beide landen al in 2018 schriftelijk bevestigd de daarvoor noodzakelijke hervormingen te hebben ingevoerd. Frankrijk en ander elanden trapten eerst echte rop de rem, totdat de procedure voor toekomstige toetredingskandidaten verscherpt zou worden.

Nu blokkeert Bulgarije de start van de onderhandelingen, omdat het wil bereiken dat Noord-Macedonië Bulgaarse wortels in zijn taal, bevolking en geschiedenis erkent. Albanië beschouwt zichzelf als “gegijzelde” van deze ruzie. Midden september had tijdens een Balkan-reis ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel zich teleurgesteld uitgelaten over het stokkende proces.

Hoe zou het verder kunnen gaan?

Von der Leyen sprak tijdens een bezoek aan Noord-Macedonië de hoop uit op beweging tot het eind van het jaar. Aanstaande woensdag voeren de staats- en regeringschefs van de EU in Slovenië overleg over de situatie.

Bron:
epochtimes.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

9 reacties op Kruitvat Kosovo en ruzie om Noord-Macedonië

 1. de barbaar zegt:

  Wij hebben nog een ereschuld te vereffenen met Servie, onze F-16 hebben toen in opdracht van de vn/eu/nwo belgrado bestookt zonder aanleiding of nut.
  Servie heeft ons land net als Rusland nooit aangevallen cq bedreigd.
  Hadden wij Servie maar met rust gelaten de dat land gewoon de hele balkan laten besturen, hadden we nu al die splinterlandjes en moslimgebiedjes niet gehad.

  Geliked door 3 people

 2. Hovawart zegt:

  Er werd eens voorspeld dat de volgende wereldoorlog gaat uitbreken in de Balkan……..
  Er begint zich op de wereldkaart, met de huidige migratiestroom, een dramatisch scenario te ontvouwen, georkestreerd door de Europese Commissie-Von der Leyen, en gefaciliteerd door EU-aanhangers en eurofiele politici……..wachten totdat the shit really hits the fan.

  Like

 3. Julia zegt:

  We hebben blijkbaar nog niets geleerd van o.a. de Balkan oorlog.

  Geliked door 1 persoon

 4. scherpschutter1943 zegt:

  Politici leren niet van het beleid van hun voorgangers, welk beleid oorlog tot resulaat had. Voor de geïnteresseerden die willen weten hoe je als land een oorlog in gerommeld kan worden, lees het boek “De slaapwandelaars” van christopher Clark, waarin het ontstaan van de 1e wereldoorlog wordt beschreven met als daarvan ook de 2e wereldoorlog. De resultaten zijn genoegzaam bekend behalve bij politici waarvan de meesten over een geheugen beschikken ala rutte met “daar heb ik geen actieve herinnering aan”.

  Geliked door 1 persoon

 5. Alex Delarge zegt:

  Ovo je Balkan

  Like

 6. Peter. zegt:

  Moslims waar ze ook zijn ,zorgen voor oorlog,en dat is altijd zo geweest .

  Geliked door 1 persoon

 7. Angélica zegt:

  Helaas kennen slechts weinig mensen de diepere oorzaak van de problemen tussen Servië en Kosovo. Kosovo is een oorsprongsgebied van de Serven. Er woonde een kleine minderheid Albanezen. Ten gevolge van armoede zijn later vele Albanezen, vaak met een moslimachtergrond, hun land ontvlucht en ze vestigden in Kosovo. Uiteindelijk verkregen ze daar een meerderheid en werden de Serven gediscrimineerd en bedreigd. De EU koos partij voor de Albanezen en Kosovo. De meeste Serven zijn teruggekeerd naar Servië. Daarom pleit ik nu, gezien de steun van de EU voor een onafhankelijk Kosovo, ook voor de onafhankelijkheid van Catalonië en Baskenland… maar dan wordt het ineens stil.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s