De eis naar een Polexit wordt luider: “De Britse weg is beter voor Polen”

(Vertaling: E.J. Bron)

Het is een publiek geheim dat het niet botert tussen Warschau en Brussel. Er wordt over veel dingen ruzie gemaakt, van de omstreden Poolse justitiehervorming tot aan de omgang met LGBTI-minderheden. Intussen gaan er steeds meer stemmen op die voor een uittreding van Polen uit de EU waarschuwen – ook al wordt dat (nog) strikt ontkend door de regering in Warschau.

Zelfs het “Handelsblatt” liet in deze dagen sombere geluiden horen: “Weldra zou het tot een showdown tussen Brussel en Warschau kunnen komen.” Zelfs in de regeringsfractie van minister-president Morawiecki worden de stemmen luider die het over een Polexit hebben. “Polen heeft in de Tweede Wereldoorlog de Duitse bezetter bestreden. Het heeft de Sovjet-bezetter bestreden. We zullen ook de Brusselse bezetter bestrijden”, dreigde onlangs de parlementariër van de regeringspartij PiS, Marek Suski. Zijn fractiegenoot Janusz Kowalski viel hem bij op Twitter; “Het wordt tijd voor een afweging of de Britse weg beter is voor Polen.”

Ook het Politieke Comité, een soort politbureau van de PiS, zag zich onlangs met het oog op deze stemmingsituatie genoodzaakt om in een resolutie vast te stellen dat de toekomst van Polen weliswaar “duidelijk met het lidmaatschap van de EU verbonden is, maar dat dit niet zou betekenen dat we akkoord moeten gaan met het voortdurende onaantrekkelijke proces van de beperking van de soevereiniteit van de lidstaten.”

De gevolgen van een Poolse EU-uittreding zouden aanzienlijk zijn. Wegens de duidelijk nauwere vervlechting van Poolse bedrijven in Europese aanvoerlijnen en markten zou “een Polexit nog desatreuzer zijn dan de Brexit”, zei Roch Dunin-Wasowicz, een oorspronkelijk uit Polen afkomstige docent aan de London School of Economics. Maar de vrees voor de gevolgen weerhield de Britten er niet van om de EU de rug toe te keren. De Polen zijn nog veel onberekenbaarder.

Bron:
zuerst.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

13 reacties op De eis naar een Polexit wordt luider: “De Britse weg is beter voor Polen”

 1. karton zegt:

  Ná een Brexit zou in Engeland het licht uitgaan , voor vele jaren, zo voorspelden “deskundigen” , met EUSSR-“leiders” voorop. Als er Polexit zou volgen komt Polen er vast weer bovenop , zou een grote kans voor Putin betekenen.

  Geliked door 2 people

 2. Frits ter Weele zegt:

  Ik zou het toe juichen dat het interim Zakkenvullende Schorem in Den Haag er ook zo over zou denken

  Geliked door 3 people

  • Bennie zegt:

   Kan je rekenen ?
   Reken er dan maar niet op !

   Like

  • karton zegt:

   Kennelijk bestaan er óók nog échte leiders die niet gevoelig zijn voor chantage, tot die leiders behoort Rutte beslist NIET. Deze charlatan knikt en prevelt : “humble humble” naar de EUSSR-“leiding”. Fransje de Tuinkabouter fluistert Rutte in z’n oor : “Markje, als jij nou ff 7 miljard overmaakt naar de EUSSR-rekening krijg je van ons 4 miljard euro’s terug als steun voor het hele Covid-19 gebeuren. Deal ?” Markje kan z’n oren niet geloven, 4 miljard euro’s krijgen van de EUSSR ? “Das niet misselijk”, denkt ons nationale rekenwonder en “dat kan ik mooi verkopen aan die stomme Nederlanders, als gift van die geweldige EUSSR !”. “Deal, Fransje” , kirt Quasimodo Rutte en geeft van pure blijdschap Fransje een zoen precies midden tussen zijn snor en baard, dus vól op z’n vette bek ! Gatver. de gatver.
   Door zulk soort minne mensjes, zonder enig besef van normen en/of waarden worden wij “geregeerd”.

   Like

 3. delamontagne zegt:

  De presidenskandidaat en tegenstander van Macron ( volgens de peilingen staat hij nu voor Marine le Pen !.) geefPolen groot gelijk….
  * / * /
  Bravo! Zemmour heeft Brussel de oorlog verklaard in een Perscommuniqée.
  ………
  Het constitutionele gerechtshof van Polen heeft donderdag 7 October bepaade onderdlen uit de europese Wet onverenigbaar verklaard met de grondwet van Polen.
  Polen boos op Brussel ?

  Ze hebben goed recht en Zemmour feliciteerthen en maakt van de gelegenheid gebruik om zijn vijanden een lesje in democratie te leren..
  Zijn Perscommuniqee is helder en duidelijk.
  Ja, niets kan zich selen boven de wet van een souverein volk.
  Dat gaat nog eens mooie gevechten op leveren mocht hij als Prersident van Frankrijk worden verkozen.
  Het is bekend, men weet het, het eerste dat hij gaat doen mocht hij worden verkozen, is een referendum uitschrijven voor het volk om hun souvereiniteit te doen hervinden.
  De wetten en internationale verdragen moeten ondergeschikt zijn onder de souvereine wetten van het land.
  Het volk spreek zich uit, het volk kiest en zij zullen de controle ovber hun lot terugkrijgen.

  De mensen zullen zeggen, de mensen zullen kiezen, de mensen zullen de controle over hun lot terugkrijgen, dat is wat ze allemaal gek maakt.


  SOURCE:
  https://www.ouest-france.fr/

  Geliked door 1 persoon

  • Henk der Niederlánder zegt:

   Dan vraag Ik me af hoe lang Zemmour nog te leven heeft, want laat duidelijk zijn dat een EU zonder Frankrijk einde verhaal is en daar zullen de gasten in Brussel nou niet bepaald blij van worden om het maar zacht uit te drukken.

   Like

 4. saddy zegt:

  Ik ben het met de titel eens mits je het voorbehoud maakt dat het land niet geregeerd gaat worden door een ultra-marxist die zich jarenlang naar de top heeft gewerkt in een conservatieve partij, zoals:
  Merkel: een ultra-hardcore marxist die de cdu heeft overgenomen en zo alle duitse partijen en de EU een enorme ruk naar links heeft laten maken.
  Rutte: een achterbakse pvda-er die nederland naar de linkse verdoemenis heeft geholpen
  Kurz: idem voor oostenrijk
  Boris mag je zelf invullen

  Like

 5. Frits zegt:

  V4exit. Nog beter.

  Like

 6. Julia zegt:

  Hoogste tijd voor een NEXIT dat kleine kikkerlandje dat na verhouding het meeste geld brengt naar het Brussels mislukt bolwerk EU. Maar ja daar kunnen wij allemaal van dromen want de rotte appels Kaag en Rutte zwaaien de komende vier jaar de scepter en likken de hielen van Brussel met de belofte zoveel mogelijk miljarden te schenken aan de klimaathysterie. Dat eigen volk in de kou komt te staan interesseert deze smerige volksverlakkers en landverraders geen zier. Zijn zijn pro EU en streven er naar om de komende jaren meer en meer woestijnratten naar Nederland te halen zodat al die profiteurs onze woningmarkt verder onderuit halen zodat de Nederlanders zelf helemaal geen woning meer kunnen krijgen en teren levenslang op ons belastinggeld, genieten van gratis zorg, compleet ingerichte woning en nog heel veel gratis. Dus wij kunnen onze borst natmaken in dit overvolle land. Hoe knettergek kun je zijn om bewust nog meer binnen te halen opvangcentra barsten uit hun voegen en de criminaliteit onder dat binnengekomen tuig barst nu goed los https://www.telegraaf.nl/nieuws/402438269/vechtpartij-azc-ter-apel-politie-bekogeld-met-stenen Kortom dat binnengekomen tuig stelt nog eisen ook en gaan zelfs politie te lijf. Nee die lamlullen hier hebben het druk om eigen burgers het leven zuur te maken met hun walgelijke maatregelen zoals o.a. de verplichte toegangspassen. Kortom een einde maken aan het miljarden schenken aan Brussel en het terugnemen van eigen soevereiniteit is noodzakelijk zodat de regering zelf bepaalt hoeveel van die uitgeprocedeerde woestijnratten per direct worden uitgezet zonder enige bemoeienis van Brussel. Ook grenzen sluiten blijkt noodzakelijk te zijn. Tijd voor formatie o.a. Wilders, Baudet, Meijerink en Bosma mensen die wel hun verstand bij elkaar hebben en zien dat de Nederlandse samenleving zwaar lijdt onder het blijven toestaan en het welkom heten van woestijnratten die hier uitsluitend denken te profiteren zonder zelf iets nuttigs bij te dragen aan onze samenleving.

  Like

 7. Ravian zegt:

  De Britse weg is niet enkel beter voor Polen, die is beter voor alle landen van de EU.
  Gaat niet lang meer duren voordat niet enkel Polen maar het hele voormalige Oostblok zal gaan inzien dat ze met Moskou beter af zijn als met Brussel.
  De EU is de nieuwe USSR, en dan weet je waar het met de vrijheid en de economische voorspoed naar toe gaat.
  Rusland is daarentegen het nieuwe Amerika, het land van de onbegrensde mogelijkheden; ruimte en grondstoffen in overvloed.

  Like

  • Jules Vismale zegt:

   Als er al Poolse burgers zijn die in de gehate EU willen blijven is dat niet zozeer omdat ze van de EU houden maar meer omdat zij constant uit de ruif daarvan willen eten in de vorm van bakken EU-geld!
   In werkelijkheid probeert de EU zo meer om liefde, vriendschap en blijdschap te kopen van de Polen in de vorm van symbolische steekpenningen terwijl menselijke emoties nooit kunnen worden gekocht, verkocht of afgekocht, laat staan afgedwongen of opgedrongen! Dus gewoon Polen de EU voorgoed uit en Nederland en andere landen eveneens!

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s