Frankrijk: Solidariteit met Polen´s wens naar soevereiniteit tegenover de EU

(Door: Reinhard Werner – Vertaling: E.J. Bron)

De regering-Macron behoort tot nu toe, naast Duitsland, tot de scherpste critici van het Poolse Constitutioneel Gerechtshof, dat de voorrang van nationaal recht tegenover dat van de EU benadrukt. In Frankrijk neemt echter de solidariteit met Polen toe – ook in het politieke midden.

Vooral uit Duitsland komen kritische geluiden tegenover Polen sinds het Constitutioneel Gerechtshof daar duidelijk gemaakt heeft dat EU-recht niet boven nationaal recht staat. Ondersteuning belooft men zich bij de eigen missie ter handhaving van supranationale richtlijnen niet in de laatste plaats van Frankrijk, waar president Emmanuel Macron zich meermaals sterk gemaakt heeft voor hetgeen hij “Europese soevereiniteit” noemt.

In de binnenlandse politiek zou het voor Macron enkele maanden voor de presidentsverkiezingen echter gevaarlijk kunnen worden om zich te kwetsbaar op te stellen in deze zaak, want de Poolse benadrukking van de nationale soevereiniteit stuit ook in Frankrijk op meer positieve weerklank dan gedacht in het politieke establishment – en niet alleen maar aan de uiterste rechterkant.

Pécresse: “Nationale soevereiniteit staat boven Europese jurisdictie”

De nieuwssite “Politico” bericht dat ook in het politieke midden van Frankrijk in toenemende mate sympathie voor Polen wordt geuit. Talrijke politici verlangen ook uit Parijs een verklaring dat nationaal recht en nationale soevereiniteitsrechten niet zonder meer door EU-instituties en rechtbanken in twijfel getrokken kunnen worden. Mocht in een voor het Europese project zo´n centraal land als Frankrijk dit standpunt consensus worden, dan zou dit “serieuze vragen over de toekomst van de EU kunnen oproepen”, aldus de site.

Valérie Pécresse, presidente van de regio Île-de-France en mogelijke presidentskandidate van de Republikeinen, benadrukte in een interview met CNews (13-10-´21): “Europa is een Europa van de naties. Dat betekent dat ons constitutioneel recht, onze grondwettige identiteit, en die van allen, van elke soevereine staat, boven de Europese jurisdictie moeten staan.”

Zelfs van links komt begrip voor Polen

Xavier Bertrand, die niet meer tot de Republikeinen behoort, maar desondanks presidentskandidaat van gematigd rechts zou kunnen worden, had eveneens, net als een andere mogelijke kandidaat van de conservatieven, Eric Ciotto, hetzelfde standpunt onderstreept.

Zelfs de voormalige Brexit-onderhandelaar van de EU, Michel Barnier, die Polen´s beslissing bekritiseerde, maakte onlangs duidelijk dat Frankrijk zijn “juridische soevereiniteit” zou moeten benadrukken. Het Hof van Justitie van de Europese Unie en het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, dat echter ingedeeld moet worden bij de Raad van Europa en niet bij de EU, zouden vooral geen inspraakrecht in de immigratiepolitiek mogen krijgen.

Zelfs ter linkerzijde zijn politici te vinden die zich solidair verklaren met Polen. De voormalige socialistische minister van Industrie, Arnaud Montebourg, verklaarde: “Polen´s bevestiging van zijn nationale soevereiniteit door de wet is een belangrijke gebeurtenis. Frankrijk, dat de politieke oriëntatie van Polen niet deelt, zal desondanks dezelfde bevestiging van de voorrang van zijn wetten boven Europese beslissingen moeten uitvoeren.”

Ook in Frankrijk een “Trumpische alliantie” van de EU-sceptici

Slechts 36% van de Fransen geeft aan de EU te vertrouwen. Dat is het laagste percentage in de EU en ligt 13% onder het EU-gemiddelde, aldus de nieuwste Eurobarometer-peiling.

Analisten zijn van mening dat de toenemende EU-kritische retoriek het groeiende gevoel van een aanzienlijk deel van de Franse bevolking weerspiegelt dat Frankrijk zijn macht en zijn roem verloren zou hebben. Voor enkele Fransen bestaat de weg naar het herkrijgen van dit prestige erin om het land van de verplichtingen van het EU-immigratierecht te bevrijden en afstand te nemen van de Verenigde Staten.

“Dat spreekt een deel van de arbeidersklasse aan, maar ook een sociaal minder uniform deel van de kiezers, wat vooral gedefinieerd wordt door het gevoel van de persoonlijke of collectieve neergang”, zegt Emmanuel Rivière van het opinieonderzoeksinstituut Kantar Public. Het zou een “Trumpische alliantie tussen een dalende middenklasse en een welgesteld conservatief en soevereinistisch electoraat, dat ongeveer 40% van de kiezers kan uitmaken”, aantonen.

Het is Macron “niet gelukt om burgers van het Europese project te overtuigen”

Gebeurtenissen zoals de ruzie met Groot-Brittannië om de visserijrechten of de mislukte deal met Australië en Mali zouden er aan bijdragen dit gevoel te versterken. De vertraagde beschikbaarheid van beschermende kleding in het begin van de corona-crisis en het mislukken van Frankrijk bij de productie van een eigen corona-vaccin zouden eveneens ontevredenheid met het Europese multilateralisme voeden.

“Het is Macron niet gelukt om de Fransen er van te overtuigen dat de soevereiniteit nu Europees zou moeten zijn”, verklaarde Bruno Tertrais, chef van de denktank “Foundation for Strategic Research”.

Macron zou weliswaar in zijn eerste ambtstermijn op enkele grote Franse successen in de EU kunnen wijzen, aldus de experts. Daartoe zouden de oprichting van gezamenlijke Europese schulden ter financiering van het corona-herstelfonds, een interventionistische industriepolitiek of een versterking van Europese werknemersrechten behoren. Ook hoge en belangrijke EU-functionarissen zoals Eurocommissaris Thierry Breton zouden Fransen zijn.

De burgers schijnt dit er echter nog steeds niet van te overtuigen dat het “Europese project” hen werkelijk persoonlijke voordelen zou opleveren.

Bron:
epochtimes.de
Door: Reinhard Werner

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

3 reacties op Frankrijk: Solidariteit met Polen´s wens naar soevereiniteit tegenover de EU

 1. Jules Vismale zegt:

  In 2005 hadden trouwens heel wat Fransen tegen de Europese Grondwet gestemd, net als in Nederland!

  Like

 2. Ravian zegt:

  Gedurende de tweede wereldoorlog heeft een kwart miljoen Polen aan geallieerde zijde voor onze vrijheid gevochten.
  Na de oorlog zijn ze daarvoor “beloond” met het weggeven van hun land aan één van de twee socialistische dictaturen die de tweede wereldoorlog zes jaar eerder met de inval in Polen begonnen waren.
  En het democratische Westen stak geen vinger uit…
  De huidige EU agressie, tegen een Polen dat na een halve eeuw socialistische onderdrukking enkel vrijheid en democratie wil zeker stellen, is dus de schaamte ver voorbij.
  Het tekent de vijandigheid van “Brussel” tegenover alle vrijheidslievende Europeanen, en het zou als zodanig dus in heel Europa als focus punt voor verzet tegen de EU moeten dienen, en niet enkel in Frankrijk…

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s