“Ik ga er niet mee akkoord dat politici Polen chanteren en Polen dreigen”

(Vertaling: E.J. Bron)

In de ruzie rondom de rechtsstatelijkheid zijn de tegenstellingen tussen Warschau en Brussel aanzienlijk scherper geworden. In het Europees Parlement in Straatsburg beschuldigde de Poolse minister-president Mateusz Morawiecki (foto) de Europese Unie gisteren van “chantage”, terwijl de voorzitster van het Europees Parlement, Ursula von der Leyen, Polen met sancties dreigde. Een bijleggen van de ruzie is niet in zicht en zou wel eens een gespreksonderwerp op de EU-top eind deze week kunnen zijn.

Na het vonnis van het Poolse Constitutioneel Gerechtshof van 7 oktober was de Poolse minister-president naar Straatsburg gekomen om het standpunt van Polen uit te leggen. De hoogst ePoolse rechters hadden de EU-verdragen deels voor ongrondwettig verklaard en de voorrang van het EU-recht tegenover nationaal recht ontkend.

Voordat Morawiecki in Straatsburg het woord nam, benadrukte von der Leyen in haar toespraak dat de EU “het niet zou toestaan dat onze gemeenschappelijke waarden op het spel gezet worden”. Ze somde optie sop die de Europese Commissie in een mogelijk optreden tegen Polen ter beschikking zouden staan. Daarbij noemde ze de toepassing van het rechtsstaatmechanisme, dat het de EU mogelijk maakt bij rechtsstatelijke overtredingen EU-gelden van lidstaten in te houden.

Bovendien benadrukte von der Leyen dat Polen zou moeten uitleggen hoe het EU-gelden zou uitgeven. De Europese Commissie is nog niet akkoord gegaan met het corona-wederopbouwplan van Polen, dat het land € 36 miljard EU-hulp zou opleveren. Daarvoor zou Polen moeten voldoen aan het criterium van het “herstel van de onafhankelijkheid van justitie”, voegde von der Leyen er aan toe.

Polen beschuldigt EU van chantage

“Ik ga er niet mee akkoord dat politici Polen chanteren en Polen dreigen”, antwoordde Morawiecki. “De taal van de bedreigingen en chantages wil ik graag afwijzen”, zei hij tegenover de Europarlementariërs. Deze zou een methode tegenover enkele lidstaten geworden zijn.

De Europees Commissaris Paolo Gentolini, belast met Belastingen, Douane-unie, Economische Zaken en Financiën, wees de beschuldigingen van de Poolse minister-president van de hand. “Het is nie tonze bedoeling om iemand – excuses voor de woordjeuze – te chanteren. Maar om te garanderen dat de voorgeschreven regels geaccepteerd worden”, zei Gentiloni tegen het “Handelsblatt”. De voorrang van het EU-recht boven nationaal recht zou “een fundamenteel grondbeginsel van onze rechtsorde” zijn.

Volgens inschatting van Morawiecki is het vonnis van het Poolse Constitutioneel Gerechtshof “onderwerp van een groot misverstand”, zoals hij in het Europees Parlement benadrukte. “Het recht van de EU gaat voor het recht van individuele staten – op het terrein waar de EU bevoegd is”, verklaarde hij. Het Poolse Constitutioneel Gerechtshof zou gezegd hebben “dat er een heel concrete interpretatie bestaat, die niet grondwettig is”. Hij wees beschuldigingen van de hand dat vonnissen van Poolse rechtbanken onder politieke druk geveld zouden worden.

In de EU luid geworden vrees dat Polen van plan zou zijn de EU te verlaten, probeerde Morawiecki in Straatsburg te ontkrachten. Zijn regering zou tot dialoog bereid zijn, zei hij. Polen zou lid van de EU blijven.

De Europarlementariërs gebruikten deels scherpe bewoordingen voor het optreden van de Poolse regering. Deze zou “de rechtsstatelijkheid, de onafhankelijkheid van justitie, minderheden, bijna iedereen die niet in haar reactionaire ideologie past, de rug toegekeerd hebben”, zei de fractievoorzitter van de Groenen, Ska Keller, tegen Morawiecki.

In Polen zou zich “een autoritaire verandering” voltrekken, zei de mede fractievoorzitter van links, Martin Schirdewan. DE meerderheid van de Poolse bevolking zou deel willen uitmaken van de EU, zei de vice-voorzitster van het Europees Parlement, Katarina Barley (SPD).

AfD-politicus Krah: “Blijft u sterk”

Ondersteuning voor Morawiecki kwam van de ID-fractie, waartoe de Europarlementariërs van de AfD behoren. “Blijft u sterk, redt u de soevereiniteit van de nationale staten”, zei de AfD-politicus Maximilian Krah tegen de Poolse minister-president.

De Duitse Bond van Rechters (DRB) verklaarde dat wanneer de Poolse regering niet zou inbinden “de Europese Commissie het niet bij dreigingen mag laten, maar het EU-rechtsstaatmechanisme met zijn financiële sancties onmiddellijk moet toepassen.”

In Brussel wordt er rekening mee gehouden dat de ruzie met Polen ook de EU-top van morgen en vrijdag zal overschaduwen.

Bron:
epochtimes.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

17 reacties op “Ik ga er niet mee akkoord dat politici Polen chanteren en Polen dreigen”

 1. Johandederde zegt:

  RESPECT voor de Poolse premier, geen loophondje zoals de Nederlandse premier.

  Geliked door 7 people

 2. Koppelstok zegt:

  Gedenk Koning John 111 Sobieski 1683 die bij de slag om Wenen de Ottomanen versloeg en zodoende Europa vrijwaarde van de Islam.
  Zou polen nu Europa van de EU dwang bevrijden en de Islam weer terugdringen tot ver achter Constantinopel?
  Misschien begin van verandering!

  Geliked door 4 people

 3. Jan.D zegt:

  Dreigen met het stop zetten van EU gelden, is wel degelijk chantage.

  Geliked door 3 people

 4. Ravian zegt:

  “dat de EU “het niet zou toestaan dat onze gemeenschappelijke waarden op het spel gezet worden”.”

  Dat “onze” zijn een stelletje ongekozen in Brussel residerende salonsocialistische machtswellustelingen, voor het merendeel door de nationale politiek uit gescheten miskleunen zoals Timmermans, en die “gemeenschappelijke waarden” zijn de hersenspinsels van Karl Marx.
  Nexit please…

  Geliked door 3 people

  • karton zegt:

   @ Ravian op 20-10-2021 om 13.43 u.
   “Onze gemeenschappelijke waarden” ?
   Je vraagt je toch af : “waar haalt dat stelletje idiote, doorgesnoven, omhoog gevallen ruifvreters in Brussel c.q. Straatsburg, de gore moed vandaan om zulke woorden uit te spreken.
   De “leiders” van de EUSSR zijn de grootste bedriegers , meest minderwaardige en óók nog ons ongekozen maffia-figuren die “aan ’t woord zijn”. Laat ze snel hun bekken dicht houden en oprotten.

   Geliked door 2 people

   • Boike zegt:

    @ karton 21 oktober 2021 om 09:17

    Dat stelletje idiote, doorgesnoven, omhoog gevallen ruifvreters in Brussel c.q. Straatsburg zijn psychopaten. Zij hebben hun ziel en zaligheid aan de duivel verkocht en zijn lid geworden van de satanische duisternis. De duivel beloofde hen een hemel op aarde met eer roem en rijkdom. Het is duivelsgespuis.

    Bij hun initiaties in een duivelse club werden, middels hersenspoeling, hun gevoelens en emoties geblokkeerd en hun gezonde naprakkedenkizeerverstand beperkt. En daarvoor in de plaats werden duivelse obsessies ingebracht. Dat zijn dus de typische kenmerken van psychopaten.

    Tevens moesten zij de duivel trouw, onderdanigheid, adoratie en gehoorzaamheid zweren. Zij zijn nu met handen en voeten aan de duivel gebonden. En zolang het de duivel belieft, mogen zij van die hemel op aarde genieten. Maar owee, wanneer zij bij de duivel uit de gratie vallen, of de duivel niet langer van nut zijn, dan wordt die hemel op aarde voor hen een ware hel.

    Daarom voeren die psychopaten de duivelse opdrachten gevoelloos, zonder emoties te tonen en zonder na te denken, klakkeloos uit.

    Bedenk, dat leugens, bedrog, roof, moord, doodslag, diefstal, verkrachting, chantage, chaos en al wat dies meer zij, tot het duivelse arsenaal behoren. Als de duivel een hemel belooft, levert hij een hel. Geluk, respect, geweten, verantwoordelijkheid, berouw, empathie, sympathie, liefde, esthetiek en al wat dies meer zij, komen in het handboek van de duivel niet voor. Ledigheid is de duivel kussen.

    De duivel wil zijn als God, maar is geen god. Hij is uit op de absolute macht en heerschappij op aarde. Het maakt hen geen ene mallemoer uit, dat hij in zijn obsessief streven, de hele aarde vernietigt.

    Het duivelse devies luidt: ”ordo ab choa” (orde door choas).

    Like

 5. Kraftavilqa zegt:

  Bravo! Ga zo door nog effe en die hele gehate EU pleurt uit elkaar.

  Geliked door 3 people

 6. Torsten Himmelstoss zegt:

  Chantage heeft niks met democratie te maken.
  Ik zie dat als communisme/nieuwe stijl.

  Geliked door 2 people

 7. karton zegt:

  Wát een verademing om deze Poolse heer te zien en horen in vergelijking met Quasimodo Rutte, Qut Quag, Ollonkreng of Jetje. Als échte Nederlander moeten we ons schamen met zúlke “vertegenwoordigers”.

  Geliked door 3 people

 8. fredjohan zegt:

  Ikkan me niet herinneren dat ik ooit gestemd heb om de soevereiniteit van mijn land over te dragen aan de EU. Ook niet dat EU wetgeving boven die van Nederland zou gaan.

  Geliked door 3 people

  • karton zegt:

   @ fredjohan op 20-10-2021 om 14.19 u.
   Klopt, ik heb daar ook nóóit over kunnen stemmen en ik weet zeker dat zo’n stemming er ook nóóit zal komen, zolang wij een “regering” hebben als de onze, dus kontenlikkers als “politici”.
   Mocht zo’n stemming er ooit tóch komen, je weet maar nooit, dan zal Quasimodo Rutte er als de kippen bij zijn om te zorgen voor de nodige inlegvelletjes.
   De uitslag van zo’n stemming staat bij voorbaat al vast, kijk naar de uitslag betr. de zg. “EUSSR-grondwet”, maar ook dáár stond Quasimodo als eerste met inlegvelletjes te wapperen !
   Ik zou zeggen : “Rutte, maak je maar eens druk om te Toeslagaffaire netjes op te lossen, maar daarvoor mis je het IQ kennelijk !”
   Wél mede-veroorzaken maar oplossen………..ho maar.

   Geliked door 1 persoon

   • Bert zegt:

    Je hebt daar 2x over mogen stemmen via een referendum.
    Bij de eerste keer viel de uitslag tegen vonden ze in Den Haag.
    Dus hebben het nog een keer geprobeerd. En dat is dan ook 2x NEE geworden.
    Maar het antwoord beviel ze nog steeds niet.
    Dus hebben ze het er gewoon maar door gedrukt.

    Like

 9. Barbara Marquart Scholtz zegt:

  Mijn hemel, laat Polen toch eens met rust. Hebben de Polen nog niet genoeg voor hun kiezen
  gekregen? Als je alleen al naar de laatste honderd jaar kijkt – de Tweede Wereldoorlog, vervolgens
  de zegeningen van het communisme en nu onder de knoet van de EU. Wat een ellende!

  Geliked door 3 people

  • karton zegt:

   @ Barbara M.S. op 20-10-2021 om 16.18 u.
   De EUSSR-ratten durven zélfs de Polen te chanteren en bedreigen. Als de Polen, Hongaren en meer voormalige USSR-satellietstaten zich zouden voegen naar de EUSSR-“regeltjes” dan komen ze van de regen in de drup, en dat zien ze nu zélf ook.
   Maar rioolratten als Rutte, Yasser Feras zien het niet óf willen het niet zien en drijven ons landje de afgrond in, eigenlijk willens en wetens.
   Schandelijk.

   Like

 10. Ben zegt:

  Wat een verademing vvergelen met die Nederlandse lakeien en loopjongens van Brussel.

  Geliked door 2 people

 11. Niek zegt:

  Ten eerste is die hele EU bende niet gekozen maar door mijn strot geduwd.
  Ik wou ook geen euro en iedereen meer dan 50% stemde tegen maar we deden het toch?
  Polen heeft volkomen gelijk en hoop dat zij stand houden tegen dit geweld.
  Liever een beetje saamhorigheid en wat ellende wat je zelf kunt overzien en
  dus direct kunt ingrijpen dan de eenheidsworst die nu over ons wordt gegoten.

  Geliked door 4 people

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s