Groot-Brittannië staat nog

(Door: Roger Köppel – Vertaling: E.J. Bron)

Deze dagen reis ik door het Verenigd Koninkrijk. Ik ben onderweg met een groep Zwitserse parlementariërs van alle partijen. De meerderheid is tegen de Brexit. De sympathieën voor premier Boris Johnson blijven binnen de perken. In tegenstelling tot mij zijn ook de meesten voor een nauwere verbinding van Zwitserland aan de Europese Unie. Je kunt je dus voorstellen hoe scherp mijn collega´s kijken naar alles wat hen in hun mening bevestigt dat het met Brexit-Brittannië na de EU-uittreding bergafwaarts zou gaan.

De eerste verrassing volgt al kort na het uitchecken: Londen staat nog. Groot-Brittannië is noch in Het Kanaal verzonken, noch is het door een zwart gat van politieke antimaterie verslonden. We zien geen kilometers lange rijen voor de benzinepompen. Het straatverkeer beweegt zich, een ergernis zoals altijd, in slowmotion. Alle winkels zijn open, geen spoor van een tekort aan goederen. Komt de eerste teleurstelling onder de Zwitsers al opzetten, van wie enkelen vast op een Apocalyps gerekend hadden?

Oké, we zien lege kantoorgebouwen. Dat is echter geen gevolg van de Brexit, maar het resultaat van de vroege lockdown-thuiswerken-politiek van de autoriteiten. Sinds juli is het met de meeste maatregelen afgelopen. Er gelden strenge inreis-bepalingen. Maa rin het land heerst vrijheid: nauwelijks mondkapjes, geen certificaten, restaurants zijn onbeperkt geopend, evenals theaters en sportstadions. Onze gastheer, ambassadeur Markus Leitner, sinds kort in de Britse hoofdstad, daarvoor vier jaar in Teheran, heeft een interessant programma samengesteld. Enthousiast vertelt hij hij tijdens de rit over het bezoek aan een tot op de laatste plaats gevulde opera van Mozart.

Laten we het belangrijkste meteen zeggen: de catastrofale berichten over de door de Brexit veroorzaakte ineenstorting van Groot-Brittannië kunt u vergeten. Ze kloppen niet, zijn de uitdrukking van het onverstoorbare vooroordeel van onze journalisten dat Boris Johnson een belachelijke clown is en het referendum van de Britten om zich te laten scheiden van de EU een populistische daad van domheid. Aan deze diagnose mag niet getornd worden. Tegen alle feiten en tegen beter weten in.

De chef van een grote Zwitserse firma schudt tijdens het avondeten zijn hoofd. In Groot-Brittannië zou noch een tekort aan benzine zijn geweest, noch zouden de kerstcadeaus voor de kinderen in gevaar zijn. Hij spreekt van een mediale “hysteriespiraal”. Natuurlijk zou de wereldeconomie na anderhalf jaar gedwongen vertraging uit haar evenwicht zijn. Men zou een economie niet tot nul kunnen afremmen en daarna binnen enkele weken weer op het oude niveau kunnen krijgen. De vraag zou op dit moment, begrijpelijk, gewoon sneller aantrekken dan het aanbod kan bijhouden. Dat zou weldra goed komen. Om het wereldondergangsenthousiasme van de media zou hij alleen maar cynisch kunnen glimlachen.

Wat zijn de belangrijkste inzichten na de eerste Londense gesprekken?

 1. De Brexit is erdoor, onder de Britten is hij geen thema meer. Niemand wil hem terugdraaien. Geen partij wil in de EU terig. Als de Britten nog een keer zouden stemmen, zeggen onafhankelijk van elkaar meerdere zegslieden, zou de uitslag nog duidelijker voor een uittreding zijn. Er zou alleen nog over gediscussieerd worden of de Brexit door de regering goed of slecht gemanaged zou worden.
 2. Boris Johnson springt er in de opiniepeilingen bovenuit. Hij is een rockstar van de politiek, populair als nooit tevoren, nog populairder dan zijn partij en het onbetwiste sympathie-trekpaard van de Conservatieven. Hoe lang willen onze media zich nog verzetten tegen deze realiteit? De Britten schijnen Johnson te mogen. Natuurlijk horen we ook kritiek. Glimlachende zelfgenoegzaamheid voor de onconventionele regeringschef, maar het respect is groot. Als het zo slecht met Groot-Brittannië zou gaan, zoals onze media zuur verkondigen, waarom staat de veroorzaker van de zogenaamde gruwel dan zo ver bovenaan in de gunst van he tpubliek?
 3. De Conservatieven staan op het punt om zich in de vroegere linkse bolwerken van het noorden duurzaam vast te zetten. Onder de regie van Johnson schijnen de Tories te veranderen van de partij voor notabelen – en elites – in een liberaal-conservatieve partij. Dit zorgt bij links voor wanhoop, ondanks een pittige nieuwe voorzitter.
 4. De kwestie Noord-Ierland wordt door Brexit-critici opgeblazen. Noch de EU en al helemaal niet Groot-Brittannië zijn geïnteresseerd in een grensconflict. Ierland zit in de EU. Noord-Ierland niet. Dat is nogal delicaat, maar wat wil Brussel doen? Een muur bouwen aan de Ierse/Noord-Ierse grens, een verdedigingswal voor de binnenmarkt? Dat zou politieke zelfmoord zijn. Men zal een pragmatische oplossing vinden.
 5. Het klopt. Groot-Brittannië moet zijn buitenlandse politieke rol na de Brexit nog vinden. Het rammelt een beetje. Het voormalige wereldrijk bezat met de EU lange tijd een klein vervangend imperium, dat valt nu weg. De Britten kunnen politiek niet meer boven hun eigen gewichtsklasse boksen. Maar in plaats daarvan wel eerlijker. Men is wat men is, een militaire niet onbelangrijke atoommacht, economisch de belichaming van de vrijhandel met een eigen sterke munt. Ik ben optimistisch, heel erg zelfs, veel optimistischer voor Groot-Brittannië dan voor de arrogante EU, die in de media veel te goed wegkomt, wat de arrogantie nog bevordert.

Bron:
weltwoche.ch
Door: Roger Köppel

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

8 reacties op Groot-Brittannië staat nog

 1. Bert zegt:

  Alle winkels zijn inderdaad nog steeds open.
  Alleen, ze zijn leeg. Er is niets meer verkrijgbaar.
  De schappen zijn vervangen met foto’s van de artikelen die er normaal liggen.

  Dankzij de Brexit en het #coronavirus zijn de dagelijkse boodschappen een behoorlijk probleem in Engeland. De supermarkten zijn daar namelijk voor een aardig deel leeg vanwege gebrek aan toelevering en een compleet gebrek aan vrachtwagenchauffeurs, waardoor de producten die wél op voorraad zijn niet geleverd kunnen worden.

  Gelukkig zijn de Britse winkels niet voor één gat te vangen en hebben ze de oplossing voor die lege schappen: foto’s van voedsel. We kid you not.
  https://www.skoften.net/skft/1847178/engelse-supermarkten-zijn-praktisch-leeg-maar-gelukkig-hebben-ze-daar-een-handige-lifehack-voor

  Like

 2. VarAway zegt:

  Goed stukkie en fijn eindelijk weer eens wat positiefs te vernemen over het VK!
  Puike vertaling Heer Bron!

  Like

 3. Harry zegt:

  Duidelijk dat de Engelsen de op termijn veruit beste beslissing hebben genomen !
  Het is ze van harte gegund !
  Wie volgt ?
  Zeker als ze Oekraïne en Turkije er bij willen halen , moeten de anderen allemaal afnokken !
  Want dan zal er enkel een boevenbende overblijven .

  Geliked door 1 persoon

 4. Henk der Niederlánder zegt:

  Vooropgesteld dat Ik de Britse politiek niet echt gevolgd heb dus Ik kan me vergissen.
  Toch lijkt het mij dat ook een Boris Johnson nog steeds redelijk goed mee draait in het Europese gedachtengoed en dat hij de Brexit alleen gebruikt heeft om aan de macht te komen en de macht te consolideren.
  Verder zie Ik niet dat er veel veranderd is.
  Overigens dat er te weinig chauffeurs zijn ligt er ook aan dat de polen noe niet meer onbeperkt kunnen werken in het VK sinds de uittreding uit de EU.
  Ze hadden daar namelijk bovengemiddeld veel Poolse Chauffeurs.

  Geliked door 1 persoon

 5. Hovawart zegt:

  West-Europa heeft onder het juk van de EU een gelofte van schaarste afgelegd, het ondermijnen van sterke concurrentie, om de groei van de Chinese economie te beteugelen, om de Arabische olie af te zweren, om niet afhankelijk te blijven van Russische gasleveranties, en om niet langer de VS te vragen om escalaties te beslechten, het Europese volk door Qr-dwangmaatregelen beletten om naar het buitenland te reizen en (zelfs hun eigen) economieën te steunen, de eu-lidstaten wel bewust laten overlopen door gevaarlijke huurlingenlegers, en de banken opdragen om het gebruik van contant geld af te zweren om alle data onder te brengen bij één centrale ECB ……..Het nobele (klimaat)streven is slechts een smerig machtsspelletje en heeft voor effect dat de EU enkel vijanden creëert, en o,o,o,o,o, daar komt narigheid van!……wat ik u Bron(m).

  Like

 6. Bob zegt:

  Brexit en wegsit is een pot nat.
  Hier zie je in veel winkels lege schappen
  en daar hetzelfde.
  Daar geen aanvoer, chauffeurs tekort
  hier geen aanvoer chauffeurs te kort.
  De prijzen schieten omhoog van 10% tot zelfs
  100% of meer.
  Als je gehele spel overziet is er een globale
  prijs op drijving aan de gang die centraal
  wordt gedirigeerd.

  Like

 7. tante Maart zegt:

  De Engelsen mogen weer lachen.

  Like

 8. ronjaspers zegt:

  Die boris johnson is een vrijmetselaar en een marionetpop van de NWO kliek,oftewel een wolf in schaapskleren.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s