Duitse supermarkten willen geen 2G-regel in hun filialen

(Door: Christin Schneider – Vertaling: E.J. Bron)

Aldi, Lidl, Rewe & Co

In enkele Duitse deelstaten werd besloten dat ook detailhandelaren de “2G-regel” mogen toepassen en zodoende mensen, die niet tegen corona zijn gevaccineerd, de toegang tot hun winkels kunnen weigeren. Dit betreft de deelstaten Hessen en Niedersachsen. De toepassing van het “2G-model” is tot nu toe echter vrijwillig. De handelsorganisatie is sceptisch dat veel supermarkten de 2G-regels zullen gaan gebruiken. “Belangrijk is dat het vrijwillig blijft, want een 2G- of 3G-plicht bij het inkopen zou in de praktijk juist voor winkels met een hoge bezoekersfrequentie zoals bij levensmiddelen of kleding niet uitvoerbaar zijn”, aldus de handelsorganisatie. De grote supermarktketens Aldi, Lidl en Rewe spreken zich duidelijk tegen een 2G-toegangsbeperking in hun filialen uit.

Tegenstrijdig aan “vanzelfsprekendheid van de betrouwbare basisleverancier”

In een desbetreffende standpuntbepaling zegt Aldi Nord hierover: “Toegangsbeperkingen tot de filialen van Aldi Nord in de zin van een 2G- of 3G-regeling staan op dit moment niet gepland.” En verder: “Om bepaalde groepen klanten van het inkopen uit te sluiten zou fundamenteel tegenstrijdig zijn aan onze vanzelfsprekendheid als betrouwbare basisleverancier.” Ook de Lidl zal geen 2G-regelingen in de filialen invoeren.

Bij winkels van de Rewe-Group, waartoe behalve de Rewe ook Penny en Toom Baumarkt behoren, staat 2G eveneens niet in de planning. De regelingen tot nu toe in de markten zouden in de praktijk zeer goed hebben voldaan. De Edeka en de Netto zouden zich op gelijksoortige wijze uitlaten als de andere supermarktketens, staat er in andere mediaberichten.

Snelle peiling: In Hessen 4 van de 5 handelaren tegen 2G

Zoals blijkt uit een snelle peiling van de handelsorganisatie Hessen is voor 4 van de 5 handelsbedrijven de 2G-regeling geen optie. Die zullen gewoon de dagelijkse toegang behouden. Vooral voor alle aan de peiling deelnemende handelaren uit de levensmiddelenbranche zou 2G geen oplossing zijn, aldus het door de handelsorganisatie gepubliceerde resultaat van de peiling. Daarentegen zouden vooral handelsondernemingen met “adviesintensieve assortimenten”, zoals winkels in bruidsmode en fotozaken, opticiens, maar ook op “Home and Living gebied” de invoering van een 2g-toegangsregel wel degelijk kunnen voorstellen.

De “2G-optie” voor supermarkten bestaat tot nu toe alleen in Hessen en Niedersachsen. In Hamburg wordt de uitsluiting van ongevaccineerden weliswaar uitgebreid tot de detailhandel, echter eerst met uitzondering van supermarkten. In Beieren heeft minister van Gezondheid Holetschek de 2G-regel in de detailhandel uitgesloten, omdat deze gelijk zou staan aan een “feitelijke vaccinatieplicht”, zoals hij meedeelde aan de radiozender “Antenne Bayern”.

Bron:
tagesstimme.com
Door: Christine Schneider

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

19 reacties op Duitse supermarkten willen geen 2G-regel in hun filialen

 1. Hovawart zegt:

  Het begin van het einde, zelfs de eerste levensbehoeften zijn niet meer veilig……..rip.

  Geliked door 1 persoon

 2. Bert zegt:

  Ik kwam het vandaag ook tegen, in de patatzaak.
  Een formulier waarop stond dat wanneer je ging zitten je een QR code moest laten zien.
  Het is een vrij klein zaakje waar je bijna de patat van iemand bord kan stelen als je blijft staan.
  Meerdere gingen zitten om te wachten op hun bestelling maar niemand vroeg ergens om.
  Poppenkast is het allemaal.

  Like

 3. Bob zegt:

  Volgende stap leverings verbod.

  Like

 4. droevige mof zegt:

  Zoals de Amerikanen zeggen: Follow the money
  Waarschijnlijk zijn er veel minder gevaccineerd dan officieel wordt beweerd en zouden de voedselketens zware verliezen lijden. Immers, vriendschap met de autoriteiten eindigt als het om geld gaat.

  Geliked door 1 persoon

 5. Ravian zegt:

  Die voorzien natuurlijk al hele horden ongevaccineerden die zich, na zich voor hun eerste levensbehoeften illegaal toegang tot hun winkel te hebben verschaft, realiseren dat nu ze toch eenmaal illegaal bezig zijn ze de verplichte stop aan de kassa ook net zo goed over kunnen slaan…

  Geliked door 1 persoon

 6. Julia zegt:

  Negeren dan de supermarkten maar massaal bestormen die hieraan meewerken. Het mag nimmer zo zijn dat mensen worden uitgesloten om nog de benodigde levensmiddelen te kopen. Dat Duitsland de voorloper van al die krankzinnige fascistische maatregelen is knettergek en doorgeslagen. Maar ja het zit tot op heden nog vol met NAZI tuig.

  Geliked door 1 persoon

  • Jules Vismale zegt:

   Beter gezegd nog: al die supermarkten zitten bomvol met COMMUNISTEN-tuig die al tijden hun ware afkomst verloochenen!

   Like

   • Bert zegt:

    Het is nog veel erger, satanisten zijn het.
    Die supermarkt eigenaars.
    Er zijn er zelfs bij die de verkoop van Donald Duck blaadjes weigeren te verkopen.
    Dan hoef ik jou niks meer te vertellen verder.

    Like

 7. karton zegt:

  We komen wekelijks in Duitsland , inkopen doen én tanken. Tot nu toe nog niks bemerkt, wél mondkapjesplicht in de winkel . Bij het tanken géén mondkapje maar bij betalen in ‘t kantoor dan weer wél.

  Geliked door 1 persoon

  • Bas zegt:

   Karton, kan dat zonder corona qr-code?

   Like

   • karton zegt:

    @ Bas op 31-10-2021 om 22.44 u.
    Er is mij, noch mijn echtgenote, naar een zg QR-code gevraagd in Duitsland.
    Zoals ik zei : wij dragen een mondkapje tijdens het winkelen en tijdens het afrekenen ná het tanken aldaar. Verder niks,
    Ik vermoed dat er bij een bezoek aan een restaurant wél een QR-code getoond zal moeten worden, dat weet ik niet, wij hebben die code niet en gaan bij voorbaat niet naar een restaurant omdat wij een Duirser NIET het genoegen willen schenken dat hij/zij buitenlanders buiten heeft gezet.

    Like

   • Bas zegt:

    Ik vraag het vanwege het reisadvies, er is zo te zien toch een coronabewijs/ EU Digitaal Corona Certificaat nodig voor reizen over de grens.
    Wij wonen in de grensstreek en zijn hierdoor al een hele tijd niet meer naar Duitsland durven gaan.

    https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/duitsland/reizen/reisadvies

    Reisadvies Duitsland | Ministerie van Buitenlandse Zaken
    Laatst gewijzigd op: 07-10-2021 | Nog steeds geldig op: 01-11-2021

    U kunt naar Duitsland reizen met uw coronabewijs (EU Digitaal Corona Certificaat) als u:

    Minimaal 14 dagen geleden volledig gevaccineerd bent, of;

    Een herstelbewijs van minimaal 28 dagen en maximaal 6 maanden oud kunt laten zien.

    Alle reizigers vanaf 12 jaar die geen herstel- of vaccinatiebewijs kunnen laten zien, moeten zich vóór vertrek naar Duitsland laten testen op corona. De antigeentest mag maximaal 48 uur en de PCR-test maximaal 72 uur voor aankomst in Duitsland worden afgenomen.

    Let op: Ook doorreizigers moeten een coronabewijs na inreizen in Duitsland kunnen laten zien.

    U kunt een boete krijgen als u niet de juiste documenten kunt laten zien.

    Like

   • karton zegt:

    @ Bas op 1-11-2021 om 20.23 u. Écht toevallig waren wij vandaag in Duitsland, álle winkels gesloten ivm de één of andere christelijke feestdag, wél kunnen tanken (super E-10 kostte vanmiddag € 1,56) afrekenen mét mondkapje. Op de terugreis ff koffie gedronken in een restaurant in een restaurant in een dorpje net over de grens in NL, en wát denkt u : ze vroegen niet naar een QR-code , die hebben we niet nl. Ter plaatse werd niet of nauwelijks gecontroleerd door politie en/of BOA’s, vertelde de bediening. Bas, zoals ik eerder zei : in Duitsland nog nooit een code gevraagd aan mij/ons , maar we komen niet in Duitse restaurants.

    Like

   • Bas zegt:

    Karton, het is dus niet zo dat ze kijken naar een Nederlands kenteken, om je dan te controleren op een digitaal coronabewijs, want daar waren we bang voor.

    Like

   • karton zegt:

    @ Bas. Er is mij nog niet gebleken dat we zouden worden gecontroleerd omdat we een ML-kenteken voeren; wij zijn überhaupt nog nooit in Duitsland gecontroleerd ivm corona. We overschrijden regelmatig de grens terwijl er zowel een NL- als Duitse politieauto staat. Geen last gehad !!

    Like

   • karton zegt:

    @ Bas. Uiteraard bedoel ik een NL-kenteken ! Sorry.

    Like

  • karton zegt:

   @ Blaffertje.
   Ik zie u plots weer verschijnen, ik heb u al enige tijd gemist, toch niet ziek/corona/griep o.i.d. ?

   Like

 8. Bert zegt:

  Als het daar net zo verloopt als hier al die stoere horeca babbeltjes, dan vrees ik het ergste voor de bevolking daar.
  Heeft er iemand al zo’n groene sticker op de deur van een kroeg gezien eigenlijk?

  Ik heb er nog 1 over. Ik kreeg er 2. En ik heb maar 1 voordeur.
  Ik zal eens een praatje maken met de supermarkt manager hier of ik ‘m op ze deur mag plakken.
  Anders wordt ie toch meteen verwijderd als ik ‘m er stiekem opplak.
  Van die mondkapjes was ie ook geen fan.

  Like

 9. Tijl Uylenspiegel zegt:

  Het zou wel handig zijn geweest als in het artikel ook was uitgelegd wat die 2G en 3G maatregel dan inhouden, ik neem aan dat het een soort controle op een QR code is maar weet eerlijk gezegd niet of en hoe Duitsland dat geregeld heeft.
  Los daarvan is het natuurlijk ronduit gevaarlijk om mensen om wat voor reden dan ook uit te sluiten van het kopen van hun dagelijkse behoeften.
  Maar te vrezen valt dat het ook in Duitsland een “houtje-touwtje” beleid is zoals in heel Europa, ronduit bizar is het dat er nog steeds niet gesproken wordt over een algemene EU beleidsmaatregel, waar zijn nu al die voorstanders van een Verenigde Staten van Europa.
  Nu er een crisis is geld plotseling “ieder voor zich en god voor ons allen”.
  Alles willen ze voor ons bepalen, van de kromming van een komkommer tot de maximale inhoud van een fles olijfolie, tot in de finesses wil men alles bepalen en vastleggen maar zodra het echt moeilijk wordt geeft men geen thuis.
  Let wel; ik ben dan weliswaar gevaccineerd maar ik heb wel degelijk mijn bedenkingen bij het Nederlandse “beleid”, het vaccin geeft maar beperkt bescherming en je kunt het nog altijd krijgen en doorgeven dus de grond onder het voor gevaccineerden vrijgeven van alle beperkingen ontbreekt ten ene male.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s