De jihadistische volkerenmoord op christenen in Nigeria intensiveert zich

(Door: Raymond Ibrahim – Vertaling: E.J. Bron)

Wat meerdere internationale waarnemers sinds jaren “pure volkerenmoord” op christenen in Nigeria noemen, heeft een nieuwe dimensie bereikt. Sinds de islamitische opstand in juli 2009 serieus begon – eerst door Boko Haram. Een radicaalislamitische terreurorganisatie, en later door de Fulani, die islamitische herders zijn, eveneens geradicaliseerd en door de jihadistische ideologie gemotiveerd – werden er meer dan 60.000 christenen vermoord of bij razzia´s ontvoerd. De ontvoerde christenen zijn nooit naar hun huizen teruggekeerd en hun familieleden denken dat ze dood zijn. Bovendien werden in dezelfde periode ongeveer 20.000 kerken en christelijke scholen in brand gestoken en verwoest.

Enkele van deze feiten zijn in een bericht van de Internationale Vereniging voor burgerlijke Vrijheden en Rechtsstatelijkheid van 4 augustus 2021, ook bekend als “Intersociety”, een mensenrechtenorganisatie zonder winstoogmerk met zetel in Nigeria, gedocumenteerd. Hoewel het hele bericht lezenswaardig is, volgen hier enkele opmerkelijke passages:

“Het totale aantal van de ´directe´ christelijke sterfgevallen… van juli 2009 tot juli 2021… wordt van onafhankelijke zijde op niet minder dan 43.000 geschat… De moorden zijn terug te voeren op de verbreiding van het radicale ´islamisme´ in Nigeria”…

“De islamitische jihadisten en hun ´esprit de jihad´ in de Nigeriaanse veiligheidstroepen zijn voor minstens 18.500 [extra][ christelijke sterfgevallen verantwoordelijk, die terug te voeren zijn op het laten verdwijnen, of op diegenen die ontvoerd werden en hoogstwaarschijnlijk niet levend zullen terugkeren… Terwijl de meeste van de door jihadisten in Nigeria ontvoerde moslims later onvoorwaardelijk worden vrijgelaten, worden de meeste van hun christelijke collega´s in gevangenschap gedood of met geweld tot de islam bekeert”…

“Tot de gruweldaden van de jihadisten, die zich hoofdzakelijk tegen christenen richten, behoren: bloedbaden, moorden, verminkingen, opensnijden van kelen en baarmoeders, onthoofdingen, marteling, ontvoeringen, gijzelingen, verkrachtingen, bezoedeling van meisjes, gedwongen huwelijken, verdwijningen, chantage, gewelddadige bekeringen en de verwoesting of het in brand steken huizen en centra van de heilige aanbidding en van de leer evenals de gewelddadige bezetting van akkerland, de vernietiging en de gewelddadige oogst van voedingsgewassen en andere internationaal verboden handelingen”…

“In de afgelopen twaalf jaar werden minstens 17.500 kerken en 2000 christelijke scholen en andere onderwijscentra door de jihadisten aangevallen en geheel of gedeeltelijk verwoest, in brand gestoken of met de grond gelijkgemaakt. In de afgelopen zeven maanden van het jaar 2021 is bijvoorbeeld het aantal bedreigde of aangevallen en verwoeste of in brand gestoken kerken tot meer dan 300 gestegen”…

“In dezelfde afgelopen twaalf jaar werd ook door onafhankelijke zijde vastgesteld dat niet minder dan 30 miljoen christenen en hun etnische religie vooral in Noord-Nigeria [waar een islamitische meerderheid woont] bedreigd werden en tien miljoen van hen geen thuis meer hebben. Zes miljoen werden uit hun huizen verdreven of gedwongen te vluchten om te voorkomen dat ze dood gehakt werden en meer dan vier miljoen werden verdrevenen [Internal Displacesd Persons]”…

Hoewel de laatste maand, die in de berichtperiode van Intersociety werd opgenomen juli 2021 was, gaan de bloedbaden en gruweldaden sindsdien onverbiddelijk door. Enkele voorbeelden uit augustus 2021 zijn:

In dit gebied van de bondsstaat Plateau doodden Fulani-terroristen in de eerste drie weken van augustus “70 christenen, verdreven 30.000 anderen en brandden 500 huizen [en 1800 boerderijen] af”, aldus een bericht van 25 augustus. Davidson Malison, een lokale christelijke leider uit een van de getroffen gebieden, klaagde:

“Ons als natie en volk stroomden onophoudelijk tranen in de ogen. De terreur, die door Fulani-herders over de christenen in Irigwe wordt ontketend, duurt onverminderd voort en dit zonder enig teken van berouw of spijt.”

Dominee Ronku Aka, een ander eleider van de christelijke gemeenschap van Irigwe, hield vast:

“Terwijl de Fulani-herders mijn gemeenten aanvallen, waren de soldaten en andere veiligheidsagenten in de buurt. Toen de Fulani-indringers de aanvallen uitvoerden, hadden wij verwacht dat ze tegen de indringers zouden optreden en de verwoesting zouden stoppen, maar dat is niet gebeurd.”

Toen Aka de soldaten met hun passiviteit confronteerde, antwoordden ze dat ze “geen bevel gekregen zouden hebben om de aanvallers af te weren”.

Elishi Datiri, een andere christelijke leider in de regio, wiens kudde in deze ronde van de jihad werd afgeslacht, legde de situatie uit zonder een blad voor de mond te nemen:

“Helaas worden dit bloedbad, de volkerenmoord en de opzettelijke verwoesting van eigendom direct onder de ogen van het veiligheidspersoneel gepleegd, waarvoor de regering miljarden belastinggeld uitgeeft om het leven en eigendom van alle Nigerianen te beschermen. Het leger collaboreert in veel gevallen met de Fulani om deze stiekeme acties uit te voeren. De directe deelname van het leger aan de verwoesting van akkerland en eigendom van christenen heeft al heel vaak tot vele petities, persconferenties en -mededelingen en in enkele gevallen tot demonstraties door de christelijke gemeenten geleid, die het vertrek van het leger eisen… Er vindt een constante aanval op christenen plaats, aangedreven door de Fulani en ondersteund door de veiligheidsautoriteiten, die de verantwoordelijkheid dragen om leven en eigendom te beschermen… Wij willen onze diepe bezorgdheid over de onacceptabele plundering van ons land onder het directe toezicht van wettelijke autoriteiten met de verantwoordelijkheid van de handhaving en het hoog houden van alle rechten van de mensen, zoals die verankerd zijn in de Nigeriaanse grondwet, tot uiting brengen.”

Volgens een ander bericht van 30 augustus vermoordden de islamitische herders tijdens meerdere razzia´s in de Nigeriaanse bondsstaat Kaduna in de loop van de maand augustus nog eens 36 christenen – vaak onder duidelijk islamitische strijdkreten zoals “Allahu Akbar”, zonder dat de autoriteiten ingegrepen zouden hebben.

Tijdens de begrafenis van deze 17 christenen heeft dominee Jacob Kwashi, een Anglicaanse bisschop, die in de afgelopen weken en maanden veel andere begrafenissen voor vermoorde christenen had geleid, de waarheid gezegd:

“Wij hebben in dit land nog nooit een kwaadaardiger regering gehad dan de huidige. De regering ondersteunt het bloedvergieten in Nigeria volledig. We worden gedood, alleen omdat we geen moslims zijn. Deze boosaardige Fulani-jihadisten genieten de ondersteuning van de regering om mensen te doden, hun huizen en hun akkerland te verwoesten, maar als wij proberen ons te verdedigen, arresteert de regering onze mensen. Wat is dat voor gerechtigheid?”

In de nacht naar 24 augustus drongen in Jos Nord, bonmdsstaat Plateau, “jihadistische Fulani-herders” een ander christelijk dorp binnen, waar ze volgens een bericht “van huis tot huis gingen en bewoners doodden”. Toen ze klaar waren, lagen er 37 christenen vermoord op de grond.

In de ochtenduren van de 3e augustus overvielen Fulani-terroristen vier andere dorpen met een christelijke meerderheid, doodden tussen 22 en 27 mensen, staken honderden huizen in brand en vernietigden systematisch de oogst en het graan van het boerendorp. In gesprek over deze aanval zei Jonathan Asake, een voormalig lid van het Nigeriaanse parlement:

“Er vindt een voortdurende volkerenmoord in het zuiden van Kaduna plaats, die tegen de inheemse christelijke bevolking is gericht en waarvan het doel is om ons te dwingen of te intimideren ons geloof op te geven of het land van onze voorouders voor de Fulani te verlaten. Enkele van de aangevallen dorpen werden in de afgelopen zes jaar minstens driemaal aangevallen, waarbij massagraven, waain tientallen werden begraven, de getuige zijn voor hetgeen wij zeggen. Geen enkele kerk of school is blijven staan. In al die jaren werd er geen enkele herder gearresteerd. Het is bedroevend dat terwijl de regering van de bondsstaat Kaduna en de federale regering net doen alsof ze hier blind voor zijn, De rest van de wereld, vooral de westelijke media, denken dat ons leven geen nieuwsbericht waard is.”

Op 5 augustus vernietigden regeringsautoriteiten een kerk in Maiduguri, de hoofdstad van de bondsstaat Borno in het noorden van Nigeria, die overwegend islamitisch is. De zoon van de pastor, Ezekiel Bitrus Tumba, 29, werd doodgeschoten, omdat hij geprobeerd had in te grijpen en de afbraak van zijn kerk te verhinderen. Op zondag 8 augustus kwamen christenen rondom de ruïnes van hun kerk bijeen om een godsdienst te houden. Een christen schreef op Facebook: “Ze hebben het gebouw afgebroken, omdat ze dachten dat het de kerk was. Maar de kerk is voorgoed onstuitbaar en onverwoestbaar.”

Mogelijk als reactie daarop werden vier andere plaatselijke christelijke kerken afgebroken, allenmaal onder het voorwendsel dat ze geen desbetreffende toestemmingen bezaten, die in de overwegend islamitische bondsstaat Borno bijna onmogelijk zijn te krijgen. Een plaatselijke christelijke leider merkte op:

“Wanneer u een kerk wilt bouwen, zullen ze u geen toestemming geven, omdat de regering iedereen zal ontslaan die een document voor de bouw van een kerk voorstelt/ondertekent.”

Volgens een ander bericht van 10 augustus:

“Soennitische islamitische Fulani-herders drongen het christelijke weeshuis in Miango, Nigeria, binnen en staken elk gebouw in brand. De 147 kinderen en het personeel werden enkele uren voor de aanslag op 2 augustus 2021 geëvacueerd. De kinderen waren bij eerdere aanslagen door soennitische islamitische terroristen zoals Boko Harma wees gemaakt.

“Terwijl Fulani-herders in de gebieden van Miago en Jos opdrongen, vernietigden zij 500 huizen, 5 kerken en vermoordden 68 christenen. Veel christenen raakten gewond. De Nigeriaanse wet verbiedt het iedereen in Nigeria om een vuurwapen te bezitten, maar vreemd genoeg bezaten de Fulani exact dezelfde wapens als het leger.”

De regering onder president Muhammadu Buhari betwist natuurlijk elk fout gedrag. Ze staat er ook al lange tijd op dat geen van deze moorden iets met religie te maken heeft – noch met het islamitische geloof van de Fulani-daders noch met het christelijke geloof van hun vermoorde slachtoffers. Veelmeer zijn geweld en bloedvergieten volgens informatie van de Nigeriaanse regering een bijproduct van ruzies om land, armoede en ongelijkheid.

Hoewel de westelijke mainstream media – en een willekeurig aantal westelijke politici – dit narratief maar al te graag herhalen en een in werkelijkheid door jihadisme aangewakkerde volkerenmoord op christenen als bijproduct van economische problemen presenteren, laten maar weinig Nigeriaanse christenen zich misleiden.

“Omdat de regering en haar apologeten beweren dat de moorden geen religieuze ondertoon hebben”, vroeg eens de Christelijke Vereniging van Nigeria, “waarom hebben de terroristen en herders het dan gemunt op de overwegend christelijke gemeenschappen en christelijke leiders?”

De Christelijke Vereniging van Nigeria heeft bovendien gevraagd:

“Hoe kan het een [seculiere of economische] botsing zijn wanneer een groep [moslims] hardnekkig aanvalt, doodt, verminkt, vernietigt en de andere groep [christenen] hardnekkig gedood, verminkt en hun gewijde plaatsen verwoest worden?”

In de woorden van zuster Monica Chikwe, een non van de Hospitaal Sisters of Mercy:

“Het is moeilijk om tegen Nigeriaanse christenen te zeggen dat dit geen religieus conflict is, omdat ze Fulani-strijders zien, die helemaal in het zwart gekleed zijn en ´Allahu Akbar!´ en “Dood de christenen!´ brullen.”

Bron:
de.gatestoneinstitut.org
Vertaling: Daniel Heiniger

Bron oorspronkelijk artikel:
gatestoneinstitute.org
Door: Raymond Ibrahim

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

21 reacties op De jihadistische volkerenmoord op christenen in Nigeria intensiveert zich

 1. Harry Willemse zegt:

  Geef mij nu eens een reden waarom iedereen zo tegen de religie van de vrede is. islamofoben.

  Geliked door 2 people

 2. Henk der Niederlánder zegt:

  Laten we er een paar miljoen ontwikkelingsgeld naar toe doen om er later weer eens achter te komen dat het geen flikker geholpen heeft maar het probleem verdiept heeft en er dan een of andere onderzoekscommissie op los laten

  Geliked door 2 people

 3. Verwardeman zegt:

  Naar de hel met die vuile rotte stink iSSlam .
  Ik zegen de dag dat die vuile drek voorgoed van de
  aardbodem is geveegd .
  Kapotbombarderen dat ongedierte , met vlammen-
  werpers roosteren en aan de varkens voeren .
  En al die politici die deze drek hier hebben geïmporteerd linea recta in die Sahara dumpen en
  laten kapotgaan van de dorst , dat tuig verdiend
  niet beter .
  FUCK ISLAM , BURN IN HELL !

  Geliked door 1 persoon

 4. Kudos voor diegenen die dit beschrijven en nog eens vertalen. Enkel door Citizen Journalism komt dit in het openbaar omdat de Mainstream Media gewoon weg kijkt maar ze hebben wèl bloed aan hun handen! Ooit ontkomen ze hun laatste Rechter niet.

  Geliked door 1 persoon

 5. ronjaspers zegt:

  Verschrikkelijk,en het westen is natuurlijk weer oorverdovend stil.

  Geliked door 1 persoon

 6. Sinyo zegt:

  Zo maar een paar spreukjes vrij vertaald van gezegden en uitdrukkingen uut ut Boek der Boeken, dus niet de Kraan [zet een o tussen de K en de r.]:

  Die Kaag draagt het zwaard niet tevergeefs ‘Want zij is Alala’s dienares, “u ten goede”. Maar indien gij kwaad doet, zo vrees; want zij draagt het zwaard niet te vergeefs.’

  Wolven in schaapskleren Zij die vermomd zijn, zich niet voordoen zoals zij echt zijn, valse profeten, insluipers, spionnen of verraders – maar van binnen zijn zij grijpende wolven.

  Iemand de mond snoeren iemand het zwijgen opleggen – alzo is het de wil van Rutte och Gutte-Gutte dat gij, weldoende, den mond stopt aan de onwetendheid der dwaze mensen.’

  Een wet van Meden en Perzen Lees Kaag & Rutte een wet of maatregel die niet meer ongedaan gemaakt kan worden.
  etc etc etc

  Het einde is in zicht.
  Groet u Sinyo met inzicht.

  .

  Geliked door 1 persoon

 7. Steven zegt:

  De NOS zal hier uiteraard vanavond verslag van doen!

  Like

 8. Bert zegt:

  Waarschijnlijk wonen daar dan ook nauwelijks mensen die helemaal nergens in geloven.
  Dan is alles wat geen mossel is al gauw een meerderheid.
  In dit geval dus de christenen.
  Maar het is natuurlijk een volkerenmoord tegen iedereen die geen mossel is.

  Like

 9. Jan zegt:

  Leven, liefde, vrede, vrije wil komt van God. Moord, verkrachting, vernieling, dwang tot islamisering komt van Satan. Zelfs een blinde kan dit zien.

  Geliked door 2 people

 10. Johandederde zegt:

  Wie de echte schuldige zijn dat zijn de linkse partijen en de NGO’s zoals d66 gl pvda en linkse knuffelaars zij geven aan de moslims de gelegenheid daarvoor.
  Steeds meer krijgen de moslims de vrijheid om hun idiologie uit te breiden, zoals bij de boa in Utrecht door die dikke trol om hoofddoeken te dragen, kijk in de 2e kamer hoofddoeken en geloof me zo meteen ook bij de politie waar blijft de scheiding tussen kerk en staat. nederlanders bestaan uit schapen.

  Geliked door 1 persoon

 11. Kraftavilqa zegt:

  Slimme mosseltjes vermoord/ verdrijf al die christelijke landbouwers en je hebt weldra niks meer te vreten; als het eenmaal zo ver is zullen ze zich tegen het Westen zielugh voordoen met hun hongersnood. Ik zeg: stuur alsdan geen voedselpakketten maar laat het thermonucleaire dood regenen op dat schijtvolk.

  Geliked door 1 persoon

 12. karton zegt:

  Ik vind, persoonlijk als zodanig, dat er véél meer onderzoek moet worden gedaan naar de óórzaak van al die moorden op christenen in………wáár was ’t ook al weer ? Oh ja ; Nigeria. ’t Zou best wel eens zó kunnen zijn dat een christelijke neger een islamitische negerfamilie tot op ’t bot heeft beledigd waardoor de islamitische neger-familie deze christen heeft MOETEN doodmaken vanwege hun heilige plicht ! Ik bedoel één en ander uiteraard niet serieus !
  Laat ze elkaar doodmaken, daar in……….. waar was ’t ook al weer ? Oh ja, Nigeria.
  Dat interesseert mij werkelijk geen ene moer, in Afrika werkt dat al sinds mensenheugenis op deze manier, en de Nigerianen vinden dat kennelijk wel prachtig.
  Wie maakt zich in NL nou nog druk om een dooie neger ? De alhier wonende negers in ieder geval niet, die hebben de pest aan iedere andere neger , om die reden wensen zij ook géén Zwarte Piet in óns midden en om die reden worden in het tv-programma “Opsporing verzocht” ook altijd heel veel negers gezocht (naast de vele islamieten) die een andere neger hebben doodgemaakt, ik dacht, toen ik nog jonger was. dat die moordende negers en islamieten werden gezocht teneinde hen een prijs te overhandigen, een zg. Aanmoedigingsprijs.
  Wij, blanke mensen, hebben toen als tegenhanger een vereniging opgericht :
  “Black lives didn’t matter !” en das natuurlijk ook weer niet fraai, maar ’t houdt je wél wakker !!

  Like

 13. koosv8 zegt:

  En wat zegt de Paus???? Niks noppes nada, de Islam likker doet zelfs zijn kruis af om niet te provoceren. De grootste verrader van de Rooms-katholieke kerk. Ik ga geen religie goed praten, maar wat er nu wereldwijd gebeurt is een dolk in de rug van elke katholiek. En al helemaal in dit soort gebieden. Ze worden gewoon afgemaakt om niks, en door wie……
  DE ISLAMITISCHE GEITENNEUKERS!!

  Geliked door 2 people

  • karton zegt:

   @ koosv8 op 15-11-2021 om 15.40 u.
   “Wat zegt de Paus”?
   Die clown mompelt alleen maar een beetje in zichzelf, onverstaanbaar voor omstanders, opdat zij niet horen wat die figuur eigenlijk zegt. Hij bazelt maar wat voor zich heen, over “liefde, vrede en gehoorzaamheid” eindigend met “amen”.
   Deze man weet niet precies waarover hij lult want hij kent de “grote mensen maatschappij” niet eens !
   Ik vind hem wel een kolderiek figuurtje, die te pas en onpas, waar dan ook, de grond kust.

   Like

 14. Bob zegt:

  Als de Islam moord is het oorverdovend stil,
  De Wereld Raad van Kerken, De VN,de EU
  en MSM zwijgen
  Je hoort ze brullen als de Israelisch zich tegen
  de Islamitische moordenaars verzetten.
  Dan geld elk afgesloten verdrag ook niet meer.
  De Westerse Wereld is een bondgenoot van
  de moordzuchtige Islam.
  Het communisme, nazisme en facisme viert hier
  dus hoogtij.

  Geliked door 2 people

 15. Bert zegt:

  En in Engeland hebben ze weer last van zelf exploderende mossels.
  De taxi chauffeur heeft het perfect opgelost in ieder geval.

  Terrorisme was altijd al een sneue activiteit, maar nu bereikt het echt zijn dieptepunt. Begin deze eeuw speelde het terrorisme nog mee in de Champions League van het geopolitieke spelletje. Vervoer nodig? Kaap een vliegtuig! Maar inmiddels zijn de hopeloos treurige hakbars dermate vaak gedegradeerd dat ze niet eens meer vervoer naar hun aanslag weten te regelen. Een bomgordelbeginner in Brexistan moest gisteren zelfs een taxi pakken naar zijn aanslag. Dat je dus zo’n dorre druif bent dat zelfs je moeder je niet naar je eerste aanslag wil brengen. Zit je daar als hersenloze beginneling met je bomgordel te prutsen op de achterbank van een taxi. En met Britse cabbies moet je niet fucken en zeker niet met enorme held David Perry. Die vond zijn zenuwachtige passagier maar verdacht en sloot hem op in zijn taxi. Daar blies deze budgetversie van een terrorist zich op waardoor we nu treuren om één slachtoffer: de taxi van Perry. Bommans is ook niet meer, maar daar treuren we niet om en David wist lichtgewond uit zijn eigen wrak te klimmen. Al die voorbereidingen en uiteindelijk het ultieme offer om slechts een ongelovige taxi te mollen: wat zullen de maagden trots zijn. Kansloze amateur!
  https://www.geenstijl.nl/5162071/taxiheld-versus-domme-hakbar-1-0/

  Like

 16. Bas zegt:

  Ondertussen

  Taliban houden militaire parade met in de VS gemaakte wapens in Kabul.

  In 2007 zei Joe Biden:

  “Je laat die miljarden dollars aan wapens achter, ik beloof je dat ze op een dag tegen jouw kleinkind en de mijne zullen worden gebruikt.”

  Like

 17. Stef zegt:

  Na 4 jaar in Lagos te hebben gewoond met mijn gezin, 2 brute overvallen te hebben meegemaakt, en diverse maar net goed aflopende roadblocks . Vele dode mensen op en langst de wegen, corrupte politie en douane agenten , veel nauw contact met het gewone volk. Diverse reizen door het land. En een neef die witte pater was in de regio. Etc.etc. Meen ik iets over het volk te kunnen zeggen.
  Er is idd. Een zeer groot verschil tussen de moslim en christen Nigeriaan.
  Steeds meer komt de macht te liggen bij het meest onbetrouwbare en veelal rijkere deel van de bevolking. De moslim.
  Het samenwerken met de Christelijke bevolking was goed. En op de kleur en de portemonnee na was er geen verschil met ons en zou ik velen willen inruilen met een aantal linkse ( zgn.) socialen hier.
  Deze socialen van hier hebben overeenkomsten met de moslims in o.a.nigeria. Het is niet zomaar dat zij deze islamieten graag in Europa willen. Ze zijn van dezelfde soort.
  Gelukkig zijn er landen die dit door hebben . Onze Oostelijke Europese landen , hoewel ook de Media daar onder druk worden gezet om de jongeren met dit NAZI socialisme te overgieten, zullen dit nooit laten gebeuren.
  Graag zou ik horen hoeveel % moslims onder de zwarte zgn. immigranten zitten die Hier binnen komen.

  Like

 18. Pingback: 20211129 Over de stille moord op Christenen – Home

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s