Hongarije: regering begrenst brandstofprijzen

(Vertaling: E.J. Bron)

Met het oog op de sterke stijging van de brandstofprijzen in de afgelopen weken heeft de Hongaarse regering besloten om de prijs voor benzine en diesel vanaf 15 november voor minstens drie maanden tot 480 Forint per liter (€ 1,31) te begrenzen, zoals donderdag 11 november door de belangrijkste minister van het kantoor van de minister-president, Gergely Gulyás, werd aangekondigd.

5,1% korting op benzine en 6,3% op diesel

Vergeleken met de gemiddelde brandstofprijs op dit moment aan de pomp komt dit overeen met een korting van 5,1% op benzine en 6,3% op diesel. Dit is voor het eerst dat zo´n maatregel in Hongarije werd genomen.

Deze beslissing, die twee weken geleden door Viktor Orbán “riskant” werd genoemd – zonder haar echter uit te sluiten –, werd gemotiveerd met de stijging van de brandstofprijs met 38% in de afgelopen maanden, terwijl het naburige Kroatië een gelijksoortige beslissing nam en de prijs voor benzine en diesel tot omgerekend € 1,51 beperkte.

Mogelijk risico van een kunstmatige schaarste

Van de voor de autorijders te begroeten maatregel is echter niet iedereen voorstander: een door Index geciteerde analist van de Eerste Bank, Tamás Pletser, is van mening dat enkele groothandelaren de beslissing voor de rechtbank zouden kunnen aanvechten – omdat hun winstmarges aanzienlijk zouden kunnen verminderen – en dat de door de bovengrens getroffen producten af en toe niet te krijgen zouden kunnen zijn bij enkele tankstations, waarbij een echte schaarste niet valt uit te sluiten wanneer de prijzen internationaal daadwerkelijk de hoogte inschieten, omdat de internationale groothandelaren dan liever aan andere landen verkopen.

Bron:
visegradpost.com/de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

16 reacties op Hongarije: regering begrenst brandstofprijzen

 1. Bob zegt:

  Als de enorme bedrag aan belastingen
  op tanken zouden normaliseren kan het hier
  ook.
  Maar sint Rutte kan dan niet met geld strooien
  voor nuttelozere zaken.

  Geliked door 1 persoon

 2. Hans M zegt:

  Kunnen wij een voorbeeld aan nemen maar gaat natuurlijk niet gebeuren. Er zijn diverse zaken in Hongarije waar wij een voorbeeld aan kunnen nemen maar het enige wat lapzwans Rutte kan doen is ze de maat nemen.

  Geliked door 3 people

 3. Bert zegt:

  Wel goed dat ze dat gedaan hebben daar.
  Hier betaal je hoofdprijs. nou haal ik toch nooit meer op dan 5l.
  Ik sta altijd te klooien bij zo’n zelf tank station omdat ik Euro 98 E5 moet hebben voor mijn scootertje.
  Dat is nog best moeilijk te vinden.
  Is in kleurtjes aangegeven, het staat er niet echt duidelijk bij vermeld hier.
  Niemand wist het als ik het aan iemand vroeg die aan het tanken was.

  Like

  • karton zegt:

   @ Bert.
   Ik heb nog nergens een pomp met Euro 98 E5 brandstof gezien, dat kan komen omdat ik altijd in Duitsland tank en wel Euro 98 E10. Maar ook daar nog nooit Euro 98 E5 aangetroffen.
   Het verschil in prijs met NL is nog steeds plm. € 0,30 p/ltr.

   Like

   • Bert zegt:

    Ze hebben het wel maar bij maar 2 van de 10 die er staan.
    Ik moet kiezen voor euro 98 en dan een rood vlakje kiezen i.p.v. een geel vlakje.
    Verder staat daar geen tekst bij.
    Met E10 gaat mijn scootertje langzaam kapot vanwege de leeftijd.
    Oudere voertuigen krijgen schade zo als lekken, rubbers die oplossen en aanslag op je kleppen en zuiger.
    Er schijnt nogal een verschil in te zitten tussen E5 en E10

    Geliked door 1 persoon

 4. Bert zegt:

  Formule 1 in San Paulo, Brazilië begint over een uurtje.
  Max start als tweede.

  Like

 5. Qvic zegt:

  Toen in 2008 de olie nog 140 dollar per vat koste, was de diesel aan de pomp 1,40 euro. Nu een vat olie 83 dollar kost moeten we 1,65 euro betalen aan de pomp. Door telkens de belastingen te verhogen wordt het steeds duurder aan de pomp. Nu Hongarije een prijs plafond vast gesteld heeft, gaat de staatsbelasting enkel naar beneden, als de prijs van de olie per vat oploopt. Dan krijgen de oliehandelaren gewoon hun normale tarieven voor. Dus niets geen juridische aanklachten, van uit de oliehandelaren. Het is weer dingen roepen die niet waar zijn. Want hoe hoger de brandstofprijzen, hoe duurder alles wordt en uiteindelijk alles in stort.

  Geliked door 2 people

 6. scherpschutter1943 zegt:

  In nederland niet. Daar doet de regering er nog een schepje bovenop het kwartje van kok, vanwege hun nimmer aflatende geldhonger en het zinloos en nodeloos weg smijten van belastinggeld. Onze dure geld, naar criminelen en nuttelozen die ons land overspoelen en op onze kosten de hele dag op hun nest liggen en hun hand ophouden. Ik kots van dat klote nederland met zijn kutregering en nutteloze politici die er allemaal voor gestudeerd hebben om jan met de pet een kloot af te draaien en vanuit hun ivoren toren op hoge toon te eisen dat er aan hun commando’s sofort gevolg wordt gegeven, op straffe v an ……………bah.

  Geliked door 2 people

  • Jan J zegt:

   Ik weet waar de geldhonger van af komt

   Like

  • karton zegt:

   @ scherpschutter1943 op 14-11-2021 om 21.01 u.
   Ik kots ff met u mee !
   Maar ik ben ’t niet met u eens dat wij worden “geregeerd” door nutteloze wezens “DIE ERVOOR GESTUDEERD HEBBEN”.
   Een gesjeesde advocaat, met diverse vieze zaakjes achter zich én nog tegoed (!!) Garpperhuis; een gesjeesde onderwijzer, weggetrapt als wethouder in R’dam wegens wanbeleid, Hugo Mengele; een totaal doorgesnoven geschiedenisleraar, die zich heeft ontpopt als ene Adolf H. te D.; Rutte; deze Rutte, die zich heeft omringd met de grootste minkukels die er rondlopen, zoals Qut Quag (“rijdt” op een bezemsteel); Ollonkreng (héél vieze vrouw), Hoekstra (“naait” z’n partijgenoot Omtzigt); Carooltje Schouten (zo “christelijk” als de pest maar wél een ongehuwde moeder, kennelijk een onbevlekte ontvangenis); Hendrikus Kamp (gelijk Haarlemmer Olie, is van álle markten thuis, kan werkelijk álles, lost “Groningen” op, maakt nu van “defensie” één grote chaos, maar heeft als voordeel dat hij héél geleerd kan kijken én z’n eigen naam kan schrijven in blokletters !); als laatste wil ik wijzen op Huppelkutje van Huffelen ( zij arriveert veelal op haar racefietsje bij haar kantoortje en heeft als bijnaam : Zjuultje Zoetemelk !)
   Ik kan u dus bepaald niet bijvallen als u zegt dat zij “iets” gestudeerd hebben, sorry, Schutter !

   Like

  • dutchess43 zegt:

   Inderdaad Scherpschutter, was ik geen 75+ maar nog 35 jaar jonger, dan zou ik voor de tweede maal dit klote land ontvluchten. Ziek word je van de onbeschrijfelijk INCOMPETENTE regeringen van de laatste decennia, terwijl ze zichzelf vooral zien als redders in de nood.

   Like

 7. Joepiedepoepie zegt:

  In nederl moet alles op de fles, want Rutte doet alleen wat Ome Klaus zegt?

  Like

 8. Bernard zegt:

  De Hongaren zijn mijn vrienden! Fijne mensen, heb er deze zomer mijn vakantie weer eens gehouden, heel betaalbaar, niet alleen de benzine hoor, geen Corona-gezeik en wat vooral heerlijk is: het is een ISLAM-VRIJE ZONE!

  Geliked door 2 people

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s