Brexit: Steeds meer EU-ondernemingen vluchten naar Groot-Brittannië

(Door: Steven Garcia – Vertaling: E.J. Bron)

Na Unilever en Relx verplaatst nu ook olie-multinational Shell zijn hoofdkwartier van Nederland naar Groot-Brittannië. Kon men het vertrek van de multinational in levensmiddelen Unilever nog verdoezelen, dat lukt bij het grootste Europese olieconcern, Royal Dutch Shell, maar heel moeilijk.

In Nederland (en Brussel) klinken de alarmklokken. Binnen korte tijd verlaten drie industriegiganten de Europese Unie: na het mediaconcern Relx zijn dat Unilever (met merken als Knorr, Lipton en Omo) en “Royal Dutch Shell. De beide laatsten zijn zwaargewichten in de Nederlandse aandelenindex AEX 25.

EU-concerns: beschimpt en gemolken

De drie industrieconcerns verlaten een EU, waarin de politieke vijandigheid tegenover concerns steeds meer toeneemt. De Nederlandse werkgeversorganisatie VNO-NCW is bekend met het aangewakkerde klimaat in het land. “We hebben gezien dat er een negatieve stemming bestaat tegenover ondernemingen – een beetje zoals in de jaren-70”, aldus de voorzitster Ingrid Thijssen. In werkelijkheid had de NGO “Milieudefensie” Shell er in een opzienbarend proces toe gedwongen om zijn CO2-uitstoot tot 2030 met 45% te verminderen.

EU-planeconomie: redde wie zich redden kan

Het is juist dat olieconcerns bereid moeten zijn om deel te nemen aan klimaatdebatten. Wanneer de firma´s zich echter uitgeleverd zien aan een gelijkgeschakelde, industrie-vijandige pers, waarbij men de eigen argumenten niet meer fair naar voren kan brengen – dan gaan ze gewoon daarheen waar men hen met open armen ontvangt. En dat het het markteconomisch-democratische Groot-Brittannië.

Het Engeland van Johnson is het tegengestelde van een EU, die zich steeds meer voordoet als plan-economisch georganiseerde superstaat van ambtenaren (“Green Deal”). Dat past in het beeld dat Brussel het onlangs eens kon worden over de nieuwe begroting voor 2022. En hoewel het Europees Parlement vanwege de Brexit nu € 14 miljard minder inkomsten heeft, wil het € 5 miljard meer (!) uitgeven (“Bedankt Duitsland!”). En tegelijkertijd nog eens 300 bureaucraten in dienst nemen.

Concerns gaan naar Engeland

De berekening van Johnson lijkt op te gaan. Steeds meer concerns vertrekken naar het eiland: Amazon creëert dit jaar nog 10.000 banen (vooral op IT-gebied). Bij Aldi zijn het 2000 banen, bij Jaguar 5000, bij Nissan 900, bij Google 3000 en bij Facebook 600 (in de nieuwe centrale).

De bestorming zorgt dit jaar voor een Britse economische groei van 6,9% (Duitsland 2,7%, Nederland 4%). Over het algemeen zijn de levensomstandigheden sinds de Brexit voor veel mensen dramatisch verbeterd. Britse arbeiders zijn blij met historische loonstijgingen (bijvoorbeeld vrachtwagenchauffeurs). Reden is de wegvallende loonconcurrentie door goedkope Oost-Europese arbeiders. Bovendien kon het vertrek van miljoenen EU-burgers de stijging van de huurprijzen in grote Britse steden (in ieder geval op de korte termijn) stoppen.

Alles bij elkaar genomen gaat het goed aan de overkant van Het Kanaal – wat graag verzwegen wordt door de Duitse linkse pers. Die zet nog steeds in op het beeld van de wanhopige, want van het socialistische moederland gescheiden Brit, die nu verhongert in de goot. Gelukkig zijn er voor zulke “arme” Britten nu steeds meer centrales van grote ondernemingen, die troosten met fantastische banen.

Bron:
journalistenwatch.com
Door: Steven Garcia

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

12 reacties op Brexit: Steeds meer EU-ondernemingen vluchten naar Groot-Brittannië

 1. Hovawart zegt:

  Met de Brusselse Bolsjewieken aan het roer stevenen we af op een Apocalyps, en is de neocommunistische profetie een opmaak betreffende de ondergang van de westerse wereld…

  Geliked door 5 people

 2. Ravian zegt:

  Op de vlucht voor het naderende communisme, en de daarbij horende nationalisaties…

  Like

 3. Peter. zegt:

  Merkel is nog lang niet klaar met slopen.

  Like

 4. saddy zegt:

  Philips ging toch ook weg?
  Er zijn meer redenen toch? MKB-vertegenwoordigers durven het bijna niet te zeggen maar de kwaliteit van het onderwijs is een lachertje, schoolverlaters weten zgn alles maar kunnen niets. Logisch redeneren is iets uit het verleden en dat is vervangen door 24 uur per dag moreel verontwaardigd zijn.
  De regelgeving is buiten alle perken. (Die 30% vrouwen zal ook echt wel positief ontvangen worden)
  Er is geen kritiek meer mogelijk op het overheidsbeleid. De overheid is niet meer te vertrouwen.
  De energievoorziening is niet meer gegarandeerd, en dat probleem wordt heel snel groter
  Het wordt nogal druk op de wegen, werkgevers weten echt wel dat er hard gewerkt wordt achter de schermen om 30 miljoen mensen in nederland te proppen.

  Als je op de lijstjes kijkt met het meest gunstige vestigings-klimaat dan is het zuid-oost azie waar je moet zijn en duitsland en nederland zakken in razend tempo op de ranglijst.

  En hoe krijg je nu internationale toppers naar nederland met al die torenhoge belastingen? En een verplichte deelname aan een pensioenfonds die alleen nog maar waardeloze EU bonds mag kopen? Eigenlijk is je pensioenpremie een 100% extra belasting want je werknemers gaan daar nooit meer iets voor terug zien.

  Go woke go broke. De raad van state waarschuwde onlangs dat een sluitende begroting totaal niet meer van belang is. Eigenlijk is het advies dus om je bedrijf zo snel mogelijk weg te halen uit nederland.

  Like

 5. Bert zegt:

  Bij Unilever hebben ze er nog steeds spijt dat ze geen bouillon van ‘m getrokken hebben door ‘m in een groot vat met soep te flikkeren.
  Dan hadden ze ‘m makkelijker door het riool kunnen spoelen.
  Want vreten kan je het dan niet meer.

  Like

 6. Monalisa zegt:

  het word nog veel erger VK was wijs om uit de eu te stappen.

  Like

 7. Jan zegt:

  Het vertrek van Shell zegt vooral iets over het krimpende Nederland

  Betere waarnemers dan ik hadden het vertrek van Shell uit Nederland zien aankomen. Toen Paul Polman per sms aan Mark Rutte had laten weten dat Unilever naar Londen zou verkassen, was er voor Shell geen houden meer aan. Als de aandeelhouders in Nederland belasting moeten betalen, en de aandeelhouders in Engeland niet, kun je de verhuisdozen eigenlijk al bestellen. Her en der worden krokodillentranen gehuild, bij de gemeente Den Haag bijvoorbeeld, waar nu nog het hoofdkantoor staat. Maar het Haagse Museon had de banden met Shell verbroken, het Mauritshuis ook, net als het Van Gogh Museum en het Boerhaave in Leiden. Het deed denken aan de tijd van de apartheid in Zuid-Afrika, alleen ging het ditmaal niet om de aanwezigheid in Zuid-Afrika, maar om het blote feit dat Shell als olie- en gasbedrijf überhaupt bestaat.
  ……
  https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/het-vertrek-van-shell-zegt-vooral-iets-over-het-krimpende-nederland~bf40b952/

  Like

 8. JWA zegt:

  Socialisme brengt armoede.

  Like

 9. Joepiedepoepie zegt:

  Gelag mag euburger betalen?

  Like

 10. fredjohan zegt:

  Het is een bizarre ervaring om de vernietiging van Europa mee te maken. Ooit was de ondernemingslust zo groot dat er wereldconcerns werden opgericht in Nederland. De decadente bevolking van vandaag presteert weinig of niets van dien aard. Afbreken is nu het motto, waarna alles beter wordt opgebouwd!!!!????

  Geliked door 1 persoon

 11. Julia zegt:

  Kan ze geen ongelijk geven. Ik krijg zelf ook sterk de neiging om uit de enorme chaos te vluchten het is niet meer normaal wat de EU heeft veroorzaakt en onze politici hier volkomen achter staan en er zelfs heel veel geld naar toe smijten. Het is even zoeken maar het zal zeer zeker een land worden dat geheel buiten de EU staat of zich heeft afgekeerd tegen het fascistisch bolwerk de EU.

  Like

 12. Jan zegt:

  Nog een verraad van Brexit
  Het antidemocratische Europese Hof van Justitie mag geen jurisdictie krijgen over Noord-Ierland.
  Tim Black

  De regering is van plan het Europees Hof van Justitie (EHJ) toe te staan te blijven oordelen over het Noord-Ierse Protocol. Donderdagavond en vrijdagochtend vroeg begonnen berichten hierover uit te lekken. Eerder in de week waren er al geruchten, die werden ontkend. Maar naarmate de week vorderde, en de Britse media in beslag werden genomen door Omicron en een tumultueuze uitslag van de tussentijdse verkiezingen, dacht de regering misschien dat dit een goed moment was om het slechte nieuws te begraven. En het Hof van Justitie jurisdictie blijven verlenen over Noord-Ierland is echt slecht nieuws.

  Tot deze week was een van de belangrijkste eisen van de regering bij haar pogingen om opnieuw te onderhandelen over het ellendige Noord-Ierse Protocol, dat het EHJ geen enkele rol meer zou spelen in Noord-Ierland. Het zou een van de ‘rode lijnen’ van Brexit-minister Lord Frost zijn.

  En met goede reden. Volgens het huidige Noord-Ierse protocol treedt het EHJ (en dus de Europese Unie zelf) op als rechter en jury over de uitvoering van het protocol. Het beslist of het protocol wordt nageleefd, of de regels van de interne markt worden toegepast, of goederen die vanuit Groot-Brittannië in Noord-Ierland worden ingevoerd, voldoen aan de normen van de EU, enzovoort. Kortom, volgens het protocol is het HvJ bevoegd om de EU-wetgeving in Noord-Ierland te handhaven en te doen naleven. Er is geen hogere autoriteit. Het VK kan zelfs worden gedwongen voor het EHJ te verschijnen als het de EU-wetgeving niet naar behoren ten uitvoer legt.

  Toestaan dat het EHJ de uiteindelijke bevoegdheid krijgt in Noord-Ierland, druist duidelijk in tegen alles waar Brexit voor staat. Het schendt het beginsel van nationale soevereiniteit en het vormt een bedreiging voor de territoriale onschendbaarheid van het Verenigd Koninkrijk.

  Bedenk eens wat dit besluit eigenlijk betekent. Het Verenigd Koninkrijk heeft de EU verlaten, maar een belangrijk deel van de natie is nog steeds onderworpen aan de neoliberale wetten van de EU. Een natie die besloten heeft zich te bevrijden uit de greep van Brussel, staat tegelijkertijd toe dat een van haar regio’s binnen die greep wordt gehouden. Er is geen ontkomen aan – dit besluit, met al zijn pragmatische beweegredenen, is een verraad van principe en een verraad van Brexit.

  Er wordt gezegd dat de regering het EHJ slechts tijdelijk een rol in Noord-Ierland gunt. Dat ze de kwestie op de lange baan schuift tot ze op een later, onbepaald tijdstip naar behoren kan worden opgelost. Maar zoals de bijna eindeloze Brexit-onderhandelingen hebben aangetoond, is de EU zelden een weg tegengekomen die zij niet wil inslaan – vooral als dat een deuk in Brexit oplevert.

  De remainers zullen dit ongetwijfeld als een soort overwinning beschouwen. Voor de #FBPE’ers bewijst de bereidheid van de regering om op deze eenmalige rode lijn terug te komen dat de belofte om de controle terug te nemen altijd een illusie is geweest, dat de Britse droom van zelfbeschikking onmogelijk blijft.

  Dat is natuurlijk niet zo. Wat dit besluit echt aantoont, is dat de regering gewoon een politieke strijd met de EU aan het verliezen is. De EU-onderhandelaars zijn beter uitgerust en beter bewapend. Immers, dat is wat Noord-Ierland en het protocol altijd waren voor de EU – wapens om te gebruiken tegen Brexit, een middel om ons democratisch streven naar nationale soevereiniteit te ondergraven en te ondermijnen. En tot nu toe, ondanks Lord Frost’s beste inspanningen, is het Verenigd Koninkrijk niet in staat geweest om voldoende weerstand te bieden.

  Maar dat moet het wel. Want in zekere zin is het EHJ het duistere hart van de EU, de zetel van haar technocratische, legalistische autoriteit. Mysterieus en afgezonderd hoog boven het politieke strijdgewoel, lijkt het totaal niet op enig hooggerechtshof of constitutioneel hof elders in de democratische wereld. En dat komt omdat zijn uitspraken niet kunnen worden herroepen of gewijzigd door een gekozen wetgevende macht. Zoals de historicus Perry Anderson opmerkt, is er geen politieke instelling in het Westen zo vrij van elk spoor van democratische verantwoordingsplicht als het EHJ.

  Lord Frost moet zijn principes herontdekken. Het EHJ mag geen bevoegdheid hebben in Noord-Ierland.
  https://www.spiked-online.com/2021/12/18/yet-another-betrayal-of-brexit/

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s