Een korte geschiedenis van de West-Afrikaanse slavernij

(Door: “DissidentNL”)

Slave [sleyv] van Midden Engels, van Oud Frans sclave, van Middeleeuws Latijn sclāvus (“slaaf”), van Laat Latijn Sclāvus (“Slavische persoon”), van Byzantijns Grieks Σκλάβος (Sklábos), van Proto-Slavisch slověninъ …

Het beeld dat veel meer dan 50+ jaar oude Amerikanen hebben van het werkingsmodel van de West-Afrikaanse slavenhandel kan worden teruggevoerd op de televisiefilm Roots uit 1977, meldt The Burning Platform. Sommigen van jullie herinneren zich misschien nog hoe je voor je CRT televisiescherm zat en onwetend toekeek hoe de wortels van een toekomstige beweging voor sociale rechtvaardigheid zich voor je ogen ontvouwde toen een bende Europese mannen op magische wijze diep in het Hart van Duisternis verscheen met netten, superieure aantallen en ongelooflijke wreedheid en een jonge en gelukkige Kunta Kinte meenam uit zijn voorouderlijk thuisland.

Lees verder>>>

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

5 reacties op Een korte geschiedenis van de West-Afrikaanse slavernij

 1. BosscheBol zegt:

  De grootste slavenhandel was de arabische
  https://nl.wikipedia.org/wiki/Arabische_slavenhandel
  Deze is gedocumenteerd vanaf de 7de eeuw tot in de 20ste eeuw.
  Van minstens éen tak daarvan zijn tegenwoordig de sporen nog te bezichtigen: de tak van Marokko naar Timbuktu. Karavanen brachten zout uit de Atlas en (meestal blanke) slaven, gevangen genomen op de Middellandse Zee en in Zuid-Europa, naar Timbuktu en namen goud en zwarte slaven mee terug. Een van die vele routes ging van Tanger over Marrakech en Tizi ’n Tiscka, Tamtatoucht, Tinghir, Sijilmassa (bij Rissani). Veel resten van Karavanserai (versterkte overnachtingsplaatsen voor de karavanen) staan nog in de steden, bergen en de woestijn. Sommige volkeren waren gespecialiseerde gidsen voor een deel van de woestijn.
  Een andere grote route was de Ottomaanse slavenhandel van onder andere de Balkan (waar veel slaven gemaakt werden net zoals in oost-Europa) naar Turkije en verder.
  In de tijd dat de Europeanen op en rond Afrika gingen varen, was slavernij in Afrika een geaccepteerd principe. Sommige Afrikaanse volkeren maakten slaven en joegen ze door het hele continent om ze elders te verkopen. Rijke Afrikanen hadden een of meer slaven.
  Europeanen die in Afrikaanse havens aanlegden om voedsel en water in te slaan, zagen de slavenmarkten. De Portugezen kochten die in meer noordelijke havens en verkochten ze in meer zuidelijke havens met winst. De Hollanders en later de Engelsen namen die handel over, tot er behoefte aan slaven kwam in Noord-Amerika in verband met de teelt en oogst van katoen. De Hollanders ( in de vorm van een paar voornamelijk Zeeuwse reders) transporteerden een klein deel van die zwarte slaven naar Noord-Amerika.
  Dit deel van de slavenhandel (de trans-Altlantische slavenhandel) ligt onder een vergrootglas, terwijl de veel grotere Arabische en Ottomaanse slavenhandel doodgezwegen wordt. Over de grote aantallen gevangen genomen en verhandelde blanken in Zuid- en Oost-Europa, op de Middellandse Zee en in de Balkan mag niet gesproken worden.
  En ook over de trans-Altlantische slavenhandel wordt fors gelogen: de zwarte slaven die hier getransporteerd en verhandeld werden, werden in Afrika door NEGERS gevangen genomen, door Afrika “getransporteerd” (onder onmenselijke omstandigheden) en elders verkocht. Eerst werden ze verkocht aan rijke negers en later aan blanke zeevaarders toen bleek dat die interesse hadden en wilden betalen.

  Like

 2. Ben zegt:

  De verraderlijke marxisten zijn erg goed in het in de wereld brengen van valse narratieven.
  Stink er niet in.
  Het BIJ1 en DENK volk zijn de grootste racisten in de Nederlandse samenleving.

  Like

 3. Bert zegt:

  Ik vond het een hele goede serie. Ik was toen iets van 14 jaar.
  Ik denk dat ik geen aflevering gemist heb.
  Nee, ik heb er geen schuld complex aan over gehouden. Kwam zelfs niet bij mij op.
  Zo deden ze dat toen, dacht ik. Meer niet. Vervelend voor die mensen toen.
  Maar je leefde wel helemaal mee met Kunta Kinta.
  Die steeds ze eigen naam maar bleef herhalen i.p.v. zijn slaven naam.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s