Finland: Groenen zetten in op atoomcentrales

Kernenergie in Finland

(Vertaling: E.J. Bron)

Politieke beleidsmakers stellen steeds strengere doelen voor zichzelf voor wat betreft de reductie van de uitstoot van koolstofdioxide. Eerst was het doel van de EU om de uitstoot tot 2030 met 40% tegenover het niveau van 1990 te verminderen. In april werd het doel nog een keer bijgesteld naar 55%. Finland heeft nog strengere nationale doelen dan de EU.

Finland wil eerder CO2-neutraal zijn dan de EU. De Finse nationale doelen zijn nog strenger dan op EU-niveau/ Finland wil al in 2035 CO2-neutraal en spoedig daarna CO2-negatief zijn, zegt Atte Harjanne. Hij is lid van de Groenen in het Finse parlement en vicevoorzitter van de partij.

Atte Harjanne beschouwt het Finse doel als realistisch. Maar om dat te bereiken, moet men gebruikmaken van alle beschikbare uitstoot-vrije en uitstoot-arme oplossingen. Het gebruik van atoomenergie beschouwen de Finse Groenen daarom als een van de instrumenten voor de overgang naar een klimaatneutrale samenleving.

De Groenen in Finland zetten vol in op het gebruik van kernenergie

“Het zou goed zijn wanneer Olkiluoto 3 binnenkort stroom zou produceren, en er zou ook een markt voor de stroom uit de komende kerncentrale van Fennovioma zijn. Wanneer we kleine atoomcentrales in serie zouden kunnen bouwen, zoals vliegtuigen, dan kun je ze eenvoudiger en sneller bouwen dan nu”, zegt Harjanne.

Die kleine kerncentrales waarover hij het heeft, worden al decennialang aan boord van schepen en onderzeeërs evenals voor de stroomvoorziening van gebieden met een ontbrekende infrastructuur gebruikt. Op dit moment concentreren zich het denken en de wetgeving rondom de kernenergie op de bouw van grote atoomcentrales. In Finland zou een landelijk gebruik van kleine kerncentrales wetgeving en een nieuwe manier van denken noodzakelijk maken. De stroombehoefte zal in de komende jaren toenemen, temeer daar de elektrificatie van de industrie in de toekomst toeneemt. Ook voor de productie van waterstof heeft men in de toekomst meer stroom nodig.

Finland wil atoomstroom ook gebruiken voor de waterstofproductie

Harjanne ziet de relatie tot de kernenergie in de discussie om de productie van groene waterstof op dit moment verkeerd. Het is de wijdverbreide mening binnen de EU dat groene waterstof uitsluitend uit hernieuwbare energiebronnen geproduceerd zou moeten worden. Het is een gangbaar idee dat met overtollige wind- en zonne-energie groene waterstof geproduceerd kan worden. In de praktijk zal dit echter volgens hem bij lange na niet voldoende zijn. We zouden ook het gebruik van uitstoot-arme stroom uit kernenergie voor de productie van groene waterstof moeten toestaan.

Negatieve opvattingen over kernenergie zijn sterk in het verleden geworteld. Volgens Harjanne zou het negatieve imago van de atoomenergie op de gebeurtenissen na de Tweede Wereldoorlog en de politieke strijd om de definitieve opslag van verbruikte kernbrandstoffen berusten.

Finland ziet probleem van definitieve opslag als opgelost

De definitieve opslag van verbruikte kernbrandstoffen schijnt een kwestie te zijn waarbij in veel landen nauwelijks een politieke concerns te vinden is. In Finland konden politici nader tot elkaar komen en de beslissing nemen over de definitieve opslag, waardoor we bij de invoering van de oplossing van de definitieve opslag voor verbruikte kernbrandstoffen het verst in de wereld zijn. Harjanne zegt dat enkele tegenstanders atoomenergie als een duur soort energiewinning beschouwen. Hij zou echter niet geloven dat dit een praktisch beginsel voor een politicus is. De politiek is een wezenlijke factor voor de productiekosten van de verschillende productiemethodes. De politici hebben zelf beslist dat voor de kernenergie een strenge regulering en toestemming noodzakelijk is. Nu zou alleen nog de wil nodig zijn om de techniek vooruit te brengen.

Atte Harjanne, 37, heeft aan de School of Electrical Engineering van de Aalto University gestudeerd, met het zwaartepunt op gebruiksgerichte datacommunicatietechnologie, maar ook milieuwetenschappen en Service Design. Voordat hij in 2019 als parlementariër begon, was hij onderzoeker bij het Finse meteorologisch instituut. Zijn onderzoek hield zich bezig met de financiële en maatschappelijke gevolgen van de klimaatverandering.

Finnen staan grotendeels achter het gebruik van kernenergie

We beschikken over voldoende data over de klimaatverandering en de daaraan bijdragende factoren om positieve resultaten te behalen, maar de politiek is de bottleneck voor veranderingen. Daarom wilde ik daar naartoe waar de beslissingen genomen worden, zegt Harjanne. Hij heeft zijn pro-nucleaire opvatting duidelijk tot uitdrukking gebracht. De echo op deze transparantie is overwegend positief. Veel mensen mogen dan nog steeds denken dat een pro-nucleaire opvatting betekent dat ik me op de bouw van atoomcentrales concentreer. Dit was niet mijn bedoeling. Ik heb benadrukt dat atoomenergie naast andere uitstoot-arme energiedragers een optie is, maakt Harjanne duidelijk. Volgens Harjanne ziet een aanzienlijk deel van de stemmer sop de Groenen de atoomenergie als kans. Gevraagd naar de acceptatie van de huidige atoomenergie of de mogelijkheid extra atoomcentrales te bouwen, zijn er meer positieve dan negatieve meningen.

De Finse Groenen hebben de anti-atoomclausule uit hun partijbeginselen verwijderd

Het politieke platform van de Finse Groenen bevat geen anti-atoomclausule meer. Volgens opvatting van de Groenen moeten alle oplossingen gebruikt worden die de inzet van fossiele brandstoffen kunnen verminderen. Ook de verlenging van de bedrijfsvergunningen voor de exploitatie van kerncentrales wordt positief opgenomen, voor zover de stralings- en reactorveiligheidsinstantie dit ondersteunt, staat er in het actuele regeringsplatform.

De Groenen in Duitsland zouden van de Finse Groenen moeten leren

In tegenstelling tot Finland houden de Duitse Groenen dogmatisch aan de uitstap uit de atoomenergie vast. Het thema is volledig ideologisch bepaald, zodat een zakelijke discussie praktisch niet mogelijk is. Steeds opnieuw worden er in de bevolking angsten aangewakkerd en verwezen naar Tsjernobyl en Fukushima. Ook het thema definitieve opslag kan men met de Groenen niet zakelijk aanpakken. Wat dat betreft zijn de Scandinaviërs ons ver voor. Bij ons daarentegen dreigt een instabiele stroomvoorziening tot aan de landelijke Blackout toe, als we blijven inzetten op alleen maar wind en zon.

De energievoorziening in Duitsland en heel Europa wordt steeds kritieker. Een Europese Blackout wordt steeds waarschijnlijker.

(Bron: blackout-news.de)

Bron:
journalistenwatch.com

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

5 reacties op Finland: Groenen zetten in op atoomcentrales

 1. VarAway zegt:

  Verstandige mensen, die Finnen!
  Go Atoomstroom!

  Geliked door 1 persoon

 2. Qvic zegt:

  Dan zouden die gewenste kerncentrales niet op uranium moeten draaien, maar op thorium. Van thorium kun je geen kernwapens van maken en er is nog genoeg grondstof ervan op de aarde. Dit in tegenstelling van uranium wat bijna al is uitgeput. Daar bij Tsjernobyl en Fukushima opzet in het spel was om deze kerncentrales buitenwerking te stellen, om zo publiekelijke angst te kweken. Daar het publiek minder moeite mee hebben dat er kernwapens vlakbij hun woonomgeving zijn opgeslagen. Maar waar de groenen telkens de fout in gaan zijn grenzen trekken die in de realiteit niet haalbaar zijn. Koolstofdioxide is een onschuldig natuurlijk gas, wat juist essentieel is voor elk levend wezen en in de natuur.

  Like

  • Bert zegt:

   Het lijkt zelfs wel of het niet eens overwogen wordt om Thorium te gebruiken voor een centrale.
   En zo onbekend is dat toch ook weer niet, alleen ze gebruiken het niet.
   Het moet altijd meteen een kern centrale met uranium worden met alle gevaren die er aan vast zitten.
   Heel merkwaardig inderdaad.

   Like

  • Jan V zegt:

   Thorium kan wel degelijk gebruikt worden voor kernwapens

   Like

 3. Jan V zegt:

  Niks merkwaardigs aan Thorium is nog steeds niet ontwikkeld genoeg

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s