Vanwege de voortgezette NAVO-uitbreiding naar het oosten: Poetin eist bindende toezeggingen

(Vertaling: E.J. Bron)

De chef van het Kremlin, Vladimir Poetin, heeft gezien de nieuwste spanningen met de Oekraïne herinnerd aan de voortdurende uitbreiding naar het oosten door de NAVO en aangekondigd een stop op de uitbreidingsplannen van het westelijke militaire bondgenootschap te eisen.

Bij een toespraak afgelopen woensdag in het Kremlin voor nieuw benoemde buitenlandse ambassadeurs zei Poetin dat zijn land “op garanties zou staan, die er geschikt voor zijn om de mogelijkheid uit te sluiten dat de NAVO nog verder naar het oosten opdringt en bedreigende wapens dichter bij Russisch grondgebied brengt.”

“Ik wil graag benadrukken dat we daar juridisch bindende garanties voor nodig hebben, met het oog op datgene dat onze westelijke collega´s zich niet aan hun mondelinge toezeggingen gehouden hebben. Iedereen weet dat ze beloofd hadden om niet naar het oosten uit te breiden, maar toen deden ze het tegenovergestelde. Legitieme Russische veiligheidsbezwaren werden geïgnoreerd en zullen geïgnoreerd blijven worden”, zei de chef van het Kremlin.

Poetin had er daarvoor al op gewezen dat zijn voorganger Michael Gorbatsjov toezeggingen had gekregen van westelijke staatschefs dat de NAVO zich niet zou uitbreiden naar gebieden die resulteerden uit het verval van de Sovjet-Unie. In 2017 werd toen een deel van de documenten vrijgegeven en er over het algemeen als bewijs daarvoor geïnterpreteerd dat Amerikaanse, Britse en Duitse regeringsleden in de jaren-90 toezeggingen deden aan het Kremlin dat de NAVO zich niet naar Oost-Europa zou uitbreiden. In werkelijkheid werden in de daaropvolgende jaren echter Polen, Letland en Estland in het westelijke bondgenootschap opgenomen.

De Amerikaanse expert op het gebied van buitenlandse politiek, Michael Mandelbaum, die o.a. als adviseur voor de regering-Clinton werkte, bevestigt deze toezeggingen in zijn boek “Mission Failure”. Daarin schrijft hij: “De omstandigheden rondom de beslissing van de regering-Clinton om de NAVO uit te breiden, waren merkwaardig. Enerzijds had de voorgaande regering tijdens de gesprekken over de Duitse hereniging expliciet aan de Sovjet-leiding beloofd dat de Atlantische alliantie niet uitgebreid zou worden. Anderzijds vond er op geen enkel tijdstip een formele beslissingsprocedure binnen de uitvoerende macht van de Amerikaanse regering plaats, waarbij dit thema beoordeeld en een beslissing genomen werd. (…) Door Rusland van zich te vervreemden, omzeilde de uitbreiding van de NAVO westelijke en Amerikaanse doelen in Europa.” Mandelbaum, hoofd van de buitenlandse politieke afdeling van de John-Hopkins-University, noemt deze stap in zijn boek “de boze daad”.

In 2014 verwees Poetin naar deze oneerlijkheid als een strategische bedreiging voor Rusland, toen hij verklaarde dat Rusland zich weer met de Krim zou herenigen. “Wanneer de infrastructuur van een militair blok zich op onze grenzen toe beweegt, dan leidt dat tot bezorgdheid en vragen. Daarop moeten wij met enkele stappen antwoorden”, verklaarde hij destijds.

Bron:
zuerst.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

14 reacties op Vanwege de voortgezette NAVO-uitbreiding naar het oosten: Poetin eist bindende toezeggingen

 1. Marc zegt:

  Ik begrijp Poetin helemaal. Ik zou zeven kleuren schijten als ik in zo’n korte tijd na de ineenstorting van het communisme mijn land omsingeld zou zien worden door zowel NAVO als EU. De NAVO heeft immers zijn bestaansrecht verloren: het communisme is verdwenen. De Russen kunnen deze instelling dan ook niet anders zien dan als gericht tegen hen.

  Ten aanzien van Oekraïne: met het uiteenvallen van de SU in onafhankelijke staten wist iedereen gelijk al dat, vanwege de manier waarop dit land is samengesteld uit zowel Oekraïners als Russen, dat dit vroeg of laat tot problemen zou leiden. Als het Westen werkelijk hart had gehad, hadden ze al lang geleden gesprekken op gang gebracht tussen die twee volken om oorlog in de toekomst te voorkomen. Maar nee …

  Geliked door 2 people

 2. Boike zegt:

  Dit is een niet mis te verstane boodschap, die Poetin hier afgeeft.

  Dit is taal die doet denken aan de tijd van de koude oorlog. Het lijkt een beetje op de Cubacrisis van 1962, maar dan net andersom.

  Aan het incasseringsvermogen en het geduld van Poetin lijkt een eind te zijn gekomen. Poetin heeft de NATO en Amerika al eerder gewaarschuwd, de rode lijn niet te overschrijden. Die rode lijn lijkt dus in Oekraïne te liggen.

  Als Amerika en de NATO niet gauw terugkrabbelen konden het wel eens hele spannende tijden gaan worden. En dan is er niet veel meer nodig om het vat met buskruit te doen ontploffen.

  Poetin is met zijn hypermoderne wapentuig in staat, om Amerika en de NATO uit te schakelen, nog voor ze tijd hebben, om op de knop te drukken voor een ”verdedigende tegenaanval”.

  Geliked door 2 people

 3. raider zegt:

  Ja marc totaal mee eens

  Like

 4. Ravian zegt:

  Yeah, Putin heeft gewoon het grote gelijk aan zijn kant, en hij beschikt over de militaire middelen om dat gelijk af te dwingen ook.
  Maar ik ben bang dat de socialistische nitwits die momenteel in Washington en Brussel aan de touwtjes trekken te ideologisch verblind zijn, en ook simpelweg te dom, om dat in te zien.
  Die leven in “de maakbare wereld”, waar de realiteit zich aanpast aan hun linkse wensen, enkel omdat zij dat willen.
  Die gaan het pas begrijpen als de paddenstoelen al om hen heen de stratosfeer in groeien…

  Geliked door 1 persoon

 5. Harry zegt:

  Geef Putin eens ongelijk !
  Het is toch normaal dat je een redelijk neutrale bufferstaat naast je wil hebben , zodat je niet klem naast een oorlogszuchtige buurman woont .
  Een soort van neutrale zone is dan geboden .
  Dat die verdomde corrupte criminele Oekraïners de kant van het westen hebben gekozen , is alleen vanwege het gratis geld .
  WIJ , VAN HET WESTEN ZIJN VERANTWOORDELIJK VOOR DEZE MISSTANDEN .
  WIJ ZIJN HELEMAAL NIET ZO ONSCHULDIG ALS MEN HET VOOR DOET KOMEN !
  DE NAVO IS VOORTDUREND BEZIG MET SMERIGE PRAKTIJKEN , STOP DAT !

  En nee , ik heb geen enkele sympathie voor het socialisme of het communisme .
  Maar wél voor eerlijkheid en objectivisme .

  NAVO , STOP MET JE AGRESSIE !
  JULLIE ZIJN ECHT EEN MAATJE TE KLEIN VOOR PUTIN .
  PROBEER HET MAAR NIET , WANT DE BEVOLKING WORDT DE DUPE !

  Geliked door 1 persoon

  • Ravian zegt:

   “En nee , ik heb geen enkele sympathie voor het socialisme of het communisme .”

   Daar ben je bij Putin ook niet voor aan het juiste adres, daar moet je tegenwoordig voor in Brussel en Washington wezen.
   De bakens zijn wat dat betreft al meer dan dertig jaar geleden verzet, maar dat wil maar niet tot het electoraat doordringen, en daar maken die socialisten en communisten in Brussel en Washington dankbaar gebruik van.

   Geliked door 1 persoon

 6. antiislamnu zegt:

  En de domme Europeanen maar denken dat Rusland zo slecht is dankzij onze uitstekende nep media

  Geliked door 2 people

  • Julia zegt:

   antiislamnu Er blijken onder de 450 miljoen Europeanen miljoenen geïndoctrineerde angsthazen te zitten die gewillig alle onderdrukking voor lief nemen. Een hele trieste balans dus. Het blijkt echter wel dat vaccins ook neurologische schade kan aanrichten. Afwachten hoeveel de daadwerkelijke schade op langere termijn zal zijn dat kan niemand nog zeggen. Het valt wel op dat heel veel mensen er al als een soort zombie bij lopen en dat vooral het reactievermogen in verkeer flink afneemt.

   Like

 7. Julia zegt:

  Kan alleen maar stellen Poetin heeft volkomen gelijk. Europa wat stelt dat nog voor helemaal niets dan alleen maar een verloren bolwerk geregeerd door een stel dictators die het wel even vertellen en de dienst uitmaken maar de intelligentie nog niet hebben een speelgoed tank te besturen. In ieder geval heeft Poetin wel zijn defensie op orde dus Europa mag wel op haar tellen passen dat het niet totaal uit de hand gaat lopen. Die Russen lachen zich tot rot niets komt ze zo goed uit als dat Europa uit elkaar valt. Zelfs de VS zinkt langzaam door die demente bejaarde Biden aan de macht.

  Like

 8. Gerrit zegt:

  EVEN TER ZIJDE; WAAR IS OOM BOB GEBLEVEN? DIE HAD HIER VAST WEL EEN MENING OVER GEHAD………..

  Geliked door 1 persoon

 9. Bob zegt:

  Toezeggingen en verdragen gelden voor
  de Westerse politici alleen voor de ander
  niet voor zich zelf.
  Dit geldt zowel voor ander naties als de
  eigen bevolking.

  Like

 10. karton zegt:

  Kom op Fransje Timmermans, Pietje Verhofstadt en Katootje in ’t Veld, óp de barricaden !!!
  Of uhhhh…….zitten jullie al in jullie privé schuilkelder met een helm op jullie koppen ?!
  Dat was toch wel ’t minste wat ik had verwacht, dat stelletje nog eens op het Maidanplein in Kiev en de bevolking ophitsen, maar niks daarvan, ze houden angstvallig hun bekken dicht want ze weten wel dat Poetin hen als “oorlogsbuit” zal meenemen naar ’t Rode Plein in Moskou om hen daar ten toon te stellen. Ik hoop het mee te maken. Dat stelletje oorlogshitsers, even staan schreeuwen/ophitsen en er dan als een laffe hond van tussen gaan, nog laffer als Wilhelmina nét voor WO-II. Maar, na afloop v.h. geheel wel fier voorop marcheren, met een houding van : “Kijk mij eens even dapper zijn geweest”, stelletje schoften, aan dat soort heb ik een pesthekel.
  Ik zou willen zeggen : “Meneer Vladimir P. neem ze maar mee hoor, maak ze maar af, ’t zijn toch maar voddenbalen”.

  Like

 11. kruisridder zegt:

  Voor Biden bestaat er geen rode lijn. Hij wil doorstoten vanaf de Noordzee tot aan de Stille Oceaan en de Beringzee……

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s