Israël zal de Golanhoogten nooit opgeven

Israëlische tanks aan de grens tussen Israël en Syrië. De controle over de Golanhoogten is voor de verdediging van de joodse staat van beslissende betekenis.

(Door: Ryan Jones – Vertaling: E.J. Bron)

De Syrische regering bekritiseert het plan van de Israëlische minister-president Naftali Bennett om de Israëlische bevolking in de Golanhoogten de komende jaren te verdubbelen.

Tijdens de kabinetszitting afgelopen zondag, die plaatsvond in de Golanhoogten, beloofde de Israëlische minister-president Naftali Bennett om de Israëlische bevolking op het strategische plateau de komende jaren te verdubbelen.

Dit is ons moment. Dit is het uur van de Golanhoogten. Na lange en statische jaren wat betreft de omvang van de bevolking, is het nu ons doel om de bevolking van de Golanhoogten te verdubbelen”, zei de minister-president.

Op dit moment wonen er 27.000 Joden en 24.000 Druzen in de Golanhoogten. Bennett wil het inwoneraantal graag tot minstens 100.000 uitbreiden. Om dit doel te bereiken, zal zijn regering 1 miljard NIS (€ 280 miljoen) voor de bouw van nieuwe stadsdelen in de grootste stad van het gebied, Katzrin, twee nieuwe nederzettingen en andere infrastructuurprojecten uitgeven, die de bevolkingsgroei moeten bevorderen.

Gevaarlijk en uniek”

De Syrische regering reageerde maandag op het plan van Bennett en noemde het “gevaarlijk en uniek”. In een door het Syrische ministerie van Buitenlandse Zaken gepubliceerde verklaring staat:

Syrië veroordeelt ten scherpste de gevaarlijke en nog nooit eerder voorgekomen escalatie van de Israëlische bezettingstroepen op de bezette Syrische Golanhoogten en hun voortdurende bevolkingspolitiek evenals hun zware en methodische schendingen, die het niveau van oorlogsmisdaden bereiken.”

De vrede moeilijker maken of de realiteit accepteren?

Commentatoren hebben geklaagd dat Bennett´s plan de toekomstige inspanningen voor een vrede tussen Israël en Syrië nog moeilijker zouden maken.

Israël beweert echter al lange tijd dat het zich in het kader van een toekomstig vredesakkoord niet zou kunnen veroorloven om de Golanhoogten volledig op te geven, die voor 1967 door Syrische strijdkrachten voor regelmatige aanvallen op Israëlische steden en dorpen in de regio Galilea werden gebruikt.

Israël annexeerde de Golan in 1981, maar tot nu toe erkennen alleen de VS de Israëlische soevereiniteit daar.

Maar zelfs Washington beschouwde de Golan officieel als “bezet gebied”, totdat Donald Trump er op stond dat het tijd zou zijn om de realiteit te accepteren.

Zal Biden zijn koers wijzigen?

Sinds Trump´s nederlaag tegen Joe Biden in november 2020 zijn de Israëli´s onrustig, omdat ze vrezen dat de concessies van de voormalige president teruggedraaid zouden kunnen worden.

Toen een in Washington gevestigd nieuwsblad beweerde dat de regering-Biden de erkenning van de Israëlische soevereiniteit over de Golanhoogten door de VS ongedaan zou maken, stortten de belangrijkste Hebreeuws-talige media zich erop en minstens twee ministers van het kabinet van de nieuwe Israëlische regering gaven commentaar.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken probeerde snel om de geruchten uit de wereld te helpen en de Israëlische bedenkingen te ontzenuwen. In een tweet benadrukte het Bureau voor Midden-Oosten-aangelegenheden van het ministerie van Buitenlandse Zaken dat de Amerikaanse politiek van de Trump-periode met betrekking tot de Golanhoogten niet veranderd zou zijn en dat tegenovergestelde berichten onjuist zouden zijn.

Maar omdat politiek nu eenmaal politiek is, was niet iedereen overtuigd.

In een interview met CNN in februari 2021 zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Anthony Blinken, dat de Golan op dit moment weliswaar Israëlisch zou zijn en ook zou moeten blijven, maar “wanneer de situatie in Syrië mocht veranderen, wij daar rekening mee zouden houden.”

Bennett´s initiatief om de Israëlische bevolking op de Golan te verdubbelen, zou als poging beoordeeld kunnen om een toekomstige verandering van de Amerikaanse politiek preventief af te remmen.

Bron:
israelheute.com
Door: Ryan Jones

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

12 reacties op Israël zal de Golanhoogten nooit opgeven

 1. Andre zegt:

  Waar het weer om gaat zeggen ze natuurlijk niet. De Golan is uniek in de hele wereld want het draait natuurlijk weer om lalala heel veel geld. Het zijn maarliefst 12 olievelden boven elkaar en wie lopen er weer te klootzakken? Genie Israel met als kopstukken Rothschild, Dick Cheney en Murdoch. Trump moest m van hun erkennen en die Druzen zitten er al generaties lang.

  Like

  • R Thomasson zegt:

   @Andre. Jij heb het fout. De Rothschilds, Dick Cheney en Murdoch hebben geen enkele interesse in het land Israël, en zeker niet in de Joden die daar wonen. Zij kunnen van hun part de pot op! De enige Rothshild die ooit interesse had in Joodse pioniers in Palestina was Baron Edmond de Rothschild. Hij heeft nederzettingen gebouwd. Hij stierf in 1934; dus lang geleden. De Golanhoogte is uniek voor een ding. De Syriërs hebben er niets mee gedaan. Zij schoten en bombardeerden 19 jaar lang nederzettingen van hardwerkende mensen in de Israëlische vallei beneden. In 1967 hebben ze hun machetes en messen gescherpt om de boel af te slachten. Maar het is ze niet gelukt. Zij waren een nummer te klein. Na de oorlog was de Golanhoogte een en al een afvalberg van schrot, drek, verbrande tanks, verbrande pantserwagens, lege vervallen bunkers en verschroeid land waar niets op groeide. Een primitieve bende dat zo typerend is voor de Derde Wereld; de geitenneukers uit de woestijn. https://www.ft.com/content/8b1a72c2-4c8e-11e9-8b7f-d49067e0f50d Er zijn daar geen olievelden – en geen gas. Dus, gier Dick Cheney en zijn hyena’s van Carlyle Group zijn in de Golanhoogte niet geïnteresseerd. De Israeliers hadden de schrot opgeruimd en het land op intelligente manier bewerkt. Zo ziet de Golan hoogte nu https://depositphotos.com/156908682/stock-photo-view-of-the-golan-heights.html Daar groeit het beste fruit, beste groente, de beste veehouderijen en daar gaan mensen op vakantie, en skiën op de pistes van de berg Hermon. De Druzen leven daar prima en zijn welvarend. Ook zij pikken een graantje mee van het toerisme. Natuurlijk wil Assad de boel terug! Arabieren zijn liever lui dan moe. Zij vinden het vooral fijn als zij kunnen alles cadeau krijgen. Kijk maar naar de AZC in Ter Apel.

   Like

 2. jantjeuitnl zegt:

  Israël heeft dat stuk grond keurig veroverd in een oorlog die het niet heeft gewild. De wereld is zo een stuk veiliger dan met Syrische moslims op dat hoogland.

  Like

  • J. C. Th. Köhler zegt:

   “Israël heeft dat stuk grond keurig veroverd in een oorlog die het niet heeft gewild.”

   Om te beginnen heeft Israel dat stuk grond niet Veroverd, maar Heroverd. In het verdrag van San Remo, uit 1922, is de Golanhoogte aan Israel toebedeeld. Aangezien dat verdrag nooit is herroepen, is het nog steeds van kracht. De Golan IS derhalve van Israel en van niemand anders. Syrië heeft de Golan destijds veroverd in een aanvalsoorlog, waaruit voortvloeit dat Syrië zich dat stuk grond NOOIT rechtmatig mag toeëigenen.

   j.c.th.kohler@ziggo.nl

   Like

 3. Svalbard zegt:

  De Golan hoort in Israëlische handen te blijven. Allereerst is het onderdeel van het door God aan Israël toebedeelde land, en werd het al duizenden jaren door Joden bewoond. Ik heb zelf een paar keer de Golan bezocht en er daar de archeologische bewijzen van gezien. Er is dus sprake van een terug van weggeweest. De Romeinen hebben bijna tweeduizend jaar geleden genocide op de Joodse bevolking gepleegd door grootschalige deportaties, men wilde een einde maken aan het bestaan van Israël en het zelfs uit de geschiedenis uitwissen door het land te hernoemen in Palestina, daarmee verwijzend naar de vroegere doodsvijanden van Israël, de Filistijnen.
  De Filistijnen waren een van Kreta afkomstig volk dat de kuststrook bij Gaza had ingenomen.
  Hoewel de meeste Joden werden verdreven door de Romeinen, slaagden kleine aantallen Joden erin om zich aan deze deportaties te onttrekken. Het zijn deze Joden en hun nakomelingen, die ononderbroken in hun land zijn blijven wonen. Wanneer we het eigendomsrecht volgen, dan is er maar één conclusie mogelijk: Israël behoort toe aan de Joden, en dit is dan ook nog bekrachtigd volgens het echte Internationale Recht, dat tijdens de Conferentie van San Remo in april 1920 in juridisch bindende en tevens onherroepelijke uitspraken is vastgelegd. Derhalve zijn alle huidige uitspraken van de VN, waarin Israël tegenwoordig om de oren wordt gelagen, en waarin het Internationale Recht wordt genoemd, slechts op drijfzand gebouwd en zonder betekenis.
  Ook Jeruzalem en de gebieden Samaria en Judea zijn onvervreemdbaar eigendom van Israël en kunnen niet als bezette Palestijnse gebieden worden aangeduid. Ten eerste is er nooit sprake geweest van een Palestijns volk of een Palestijnse staat. Ten tweede is hier geen sprake van bezette gebieden maar van heroverde gebieden.
  Tijdens mijn bezoeken aan de Golan werd mij ook duidelijk dat dit gebied van strategisch belang is voor Israël. Vanaf de Golan kan men geheel Galelea overzien, zelfs kan je in de verte de Middellandse Zee zien liggen. Het weggeven van de Golan zou gelijk staan aan zelfmoord, zeker gezien in het licht van de jarenlange terreur die vanaf deze hoogvlakte op de bevolking van Israël werd uitgevoerd tussen 1948 en 1967.

  Geliked door 3 people

  • bobzelf zegt:

   Svalbard zegt:
   29 december 2021 om 14:45

   WHAHAHAH NOU NA DE EERSTE VOLZIN GINGEN INEENS MIJN NEKHAREN OVEREIND STAAN !!
   DE FILISTIJNEN DID IT ??? , U BEDOELT DAT LEUKE VERHAAL MET SAMSON EN DELILAH ???
   EN TOEN UW GEWELDIGE GOUDEN KALF VOLK DUS EINDELIJK NA ZO’N 40 JAAR EINDELIJK DE WOESTIJN UIT KROOP .
   MET DIE 10 GEBODEN .
   WERDEN AL DE STEDEN INGENOMEN EN IEDEREEN GOED OF SLECHT, JONG EN OUD OVER DE KLING GEJAAGD TOCH .. ??

   DAT WAREN TOCH DE ECHTE BEWONERS . YES OOM BOBBIE

   WIE ZEI TOEN DAT DAT GOED WAS . U ?? OF DIE OUWE GRIJZE GRAPJAS, MET DIE BLONDE SNOL OP ZIJN SCHOOT, IN DAT BORDEEL ERGENS BOVEN .. EN 1 LITER BOKMA IN DE WEEK ..

   DIE VRIEND VAN U DIE ZO ROND 1940 / 45, EEN KLAVERJAS CONCOURS HAD ERGENS ?? EN DACHT DAT ZE ALLEMAAL ECHT GINGEN DOUCHEN ?? OFZO ?

   ZOUDEN DAT DE BEWONERS NIET GEWEEST KUNNEN ZIJN , ???

   U WEET WEL , EFFE RONDJE JERICHO , MET BAZUINEN , EN TROM GEROFFEL ?? EN KEERTJE OF 7 ?? IN HET ROND ??

   KIJK SPROKKJES ZIJN OP DE EFTELING,
   DEZE LULVERHALEN , HOOR IK NU EEN JAARTJE OF 70
   BENT U EEN BROER VAN IKBENOOKKOKGEWEEST ?
   DE MAN DIE ALLEEN MAAR PRAAT TEGEN MENSEN MET KLEINE LETTERS IN ZIJN EIGEN BORDEEL ??
   HET
   ALLES IS EN WAS VAN ONS , IS DUS 1 GROOT DOM GELUL

   OOM De belangrijkste goden in de Egyptische mythologie worden Enneade genoemd. Dit is afgeleid van het Grieks voor ‘negen’. Tot de Enneade behoren de goden
   Ra, ?? VAN HOERA ??
   Sjoe, Tefnut, Geb, Nut, Osiris, Isis, Seth, Horus en Nebthet.
   Zij woonden op de Heliopolis, de stad van de Zon.

   WAAR ZIJ DE 15 GEBODEN SCHREVEN IN SPIJKERSCHRIFT ???

   Like

   • bobzelf zegt:

    Klaas zegt:
    29 december 2021 om 23:47

    gohhhh klaas , na je niet werkende hersencellen …..

    dit is zeer duidelijk ook iets dat hoor bij het onderwerp golan etc en 10 geboden

    ik geef 2 punten voor de moeite oetlul

    oom walt disney , de maker van de 9/11 films whahahahaha

    Like

 4. Ravian zegt:

  Israël KAN de Golanhoogten helemaal niet opgeven.
  De reden daarvoor is zuiver strategisch.
  Israël is een klein landje zonder enige strategische diepte.
  Het is een soortement vesting, en de Golanhoogten is een van de poorten van die vesting.
  En als je de vijand de controle over een van de poorten van je vesting geeft dan heeft die vesting vervolgens geen verdedigende waarde meer.
  Gaat dus inderdaad nooit gebeuren…
  Maar dit soort realiteiten wordt het onnozele volk altijd onthouden, als er weer eens stemming tegen Israël gemaakt moet worden.
  Hetzelfde gaat overigens, in iets andere vorm, ook op voor de Krim, en voor Oekraïne.
  Oekraïne is de perfecte uitvalsbasis voor een aanval op Rusland; het is van de noordgrens van Oekraïne namelijk maar vierhonderd kilometer naar Moskou (het functionele hart van Rusland), en het betreffende gebied is daarbij ook nog eens uitstekend geschikt voor moderne gemechaniseerde oorlogsvoering.
  Het enige probleem daarbij is dat moderne legers heel veel aanvoer nodig hebben, en dat je dus een goede aanvoer route moet hebben, bij voorkeur over water (bulk transport).
  Nu ligt Oekraïne dus aan zee, maar die zee wordt gecontroleerd door Russische marine basissen op de Krim.
  Begint het al te dagen?

  Geliked door 3 people

  • bobzelf zegt:

   Ravian zegt:
   29 december 2021 om 15:36

   OME BOB GEEFT 137 LIKES AND 12 POINTS…FROM THE ATHENS JURY …
   EN
   VERGEET NOOIT , DAT ALS DE USA EN EU GEEN COUP HADDEN
   GEPLEEGD IN KIEV OP DE MAIDAN

   DE KRIM NOG GEWOON BIJ UKRAINE ZOU ZIJN
   DE DONBASS. 52 WAPENFABRIEKEN EN ALLE KOLENMIJNEN NOG STEEDS IN UKRAINE BEZIT ZOUDEN ZIJN
   EN
   VOOR DE LEUGENAARS , ZELFS DE MH-17 NIET WAS NEERGESCHOTEN

   “”””””MET EEN BUKRAKET “””” WHAHAHAHAHAHA…

   DUS GAVE REACTIE VRIEND

   OOM VLADIBOB DE MAIDAN VISITOR

   p.s. de krim story wordt natuurlijk nog duidelijker, dat tijdens de coup al bekend gemaakt werd dat UW BEVRIJDERS !!!!!!!!!!!!!!!! DUS DOOR UKRAINE AL aan de usa was weggegeven als marine basis .

   en dan denken dat mijn oom zat te slapen ..

   ( klaas onze eu trol met aambeien…. je mag weer ) whahahahahahahaha , paardenlul

   oom vladibob ……

   Like

  • delamontagne zegt:

   De reden is volgens mij niet de Olie die er [ later ] werd gevonden, maar Strategisch……..
   Vanaf de hoogten van de Golan schoten de Syriërs toender tijd naar de Israelische dorpen/nederzettingen beneden in N-Israel/galilée.
   Dat was als of je vanaf een hoge flat op de mensen op straat schiet.
   Die Golan rijst a.h.w als een muur omhoog vanaf het meer van Tiberias.
   Het was zoals de Engelsen zeggen: “[ as vulnerable ] as-a-sitting-duck.”
   ZE ZULLEN HET NOOIT OPGEVEN……..

   Like

 5. saddy zegt:

  Afgelopen dagen stond hier ook iets over de meest voorkomende naam bij pasgeborenen in israel.. Dat is mohammed.
  Opgeven van de vlakte is dus binnenkort een non-issue.
  Wat nu speelt is dat ze hun land weggeven en dat ook nog sponsoren. De speeches van Markuszower gelden voor heel veel landen op dit moment.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s