Eurocommissaris voor Industrie: “Er zal geen Green Deal zijn zonder kernenergie”

(Door: Kathrin Sumpf – Vertaling: E.J. Bron)

Ook al denkt Duitsland daar anders over – Europa staat voor de verdere ontwikkeling van de kernenergie. Finland en Frankrijk zetten zich vooral in voor minireactors, zoals die gebruikt worden in schepen.

In de hele EU wordt er over gediscussieerd of kernenergie als “duurzaam” geclassificeerd moet worden of niet. Vooral Frankrijk werft voor een desbetreffende classificatie. Ook Polen en zes andere Oost-Europese landen dringen er bij de Europese Commissie op aan om kernenergie te erkennen als klimaatvriendelijk, omdat bij de productie heel weinig kooldioxide vrijkomt.

De Eurocommissaris van Energie van Ursula von der Leyen, Kadri Simson, zegt: “Er bestaat nieuwe interesse in kernenergie als deel van de energietoekomst.” Kernenergie zou de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen reduceren en zou als grootste klimaat verschonende bron voor de stroomvoorziening stabiliteit en zekerheid brengen.

Zonder directe investeringen zou rondom het jaar 2030 volgens Simson bijna 90% van de kerncentrales wegens ouderdomsredenen moeten sluiten. Ze werden vooral gebouwd in de jaren-70 en de jaren-80. Om de looptijden te verlengen, zouden er € 40 tot € 50 miljard aan investeringen nodig zijn.

De EU-classificatie in de groep van de “duurzame technologieën” moet investeerders lokken, die sowieso in toenemende mate op zoek zijn naar groene financiële producten. De wetenschappelijke dienst van de Europese Commissie ondersteunt het plan. Von der Leyen gaf te kennen dat ze de aanbeveling zal volgen. DE beslissing wordt begin januari verwacht.

“Er zal geen Green Deal zijn zonder kernenergie”, verklaarde de Eurocommissaris voor Industrie, Thierry Breton. In de EU-landen zijn op dit moment ongeveer 110 kerncentrales in bedrijf, ze leveren een vierde deel van alle stroom.

De Duitse regering zou de EU-beslissing graag verhinderen. Wellicht zouden er als tegemoetkoming aan Duitsland speciale veiligheidsvoorschriften vastgelegd kunnen worden, was uit Brussel te horen. De Europese Commissie ondersteunt bovendien de ontwikkeling van minireactors. “Groei, innovatie en het doel van zero uitstoot brengen atoomenergie in het middelpunt van de discussie terug”, verklaarde de Eurocommissaris voor Energie, Simson.

Nederland: twee nieuwe kerncentrales bouwen

Nederland wil twee nieuwe kerncentrales bouwen. Kernenergie werd door de nieuwe regering van het land als centrale peiler beschouwd. Tot 2030 wordt kernenergie volgens “World Nuclear News” in totaal met ongeveer € 5 miljard gesteund. Parallel daaraan zet Nederland in op wind- en zonne-energie, de gaswinning in de Noordzee wordt nog steeds ondersteund.

“Kernenergie kan zowel zonne-energie en windenergie als aardwarmte in de energiemix aanvullen en men kan ze gebruiken voor de waterstofproductie”, staat er in een document van de regering. “Dat maakt ons minder afhankelijk van gasimporten”.

“Daarom wordt de looptijd van de kerncentrale Borssele, rekening houdend met de veiligheid, verlengd”, deelde de regering mee. De elektrische prestatie van de kerncentrale bedraagt 482 MW, hij is sinds 1973 in bedrijf en dekt ongeveer 3% van de stroombehoefte van Nederland.

Finland: kleine kerncentrale gebruiken

Ook de Finse Groenen zetten vol in op het gebruik van kernenergie. Atte Harjanne, lid van de Groenen in het Finse parlement en vicevoorzitter van de Finse Groenen, spreekt er op “tvo.fi” van meer op kleine kerncentrales in te zetten. “Wanneer we kleine kerncentrales net zoals vliegtuigen in serie zouden kunnen produceren, kan men ze eenvoudiger en sneller bouwen dan nu.”

Zulke kleine kernenergie zou al tientallen jaren aan boord van schepen, onderzeeërs en in gebieden met een ontbrekende infrastructuur worden gebruikt. Om landelijk kleine kernenergie te kunnen gebruiken, zouden een wijziging van de wetgeving en een nieuwe manier van denken nodig zijn, temeer daar de stroombehoefte zou toenemen.

Finland staat op het punt om de derde reactor in de kerncentrale Olkiluoto 3, een van de beide kerncentrales van het land, te starten. In juni moet hij op volle kracht werken en zal de kerncentrale ongeveer 14% van de stroombehoefte van Finland dekken.

Politiek zou een belangrijke factor voor de kosten van de energieproductie zijn. Omdat de Finse politici besloten hebben om kernenergie streng te reguleren, zou wat betreft Harjanne nu alleen nog maar de wil nodig zijn om de techniek vooruit te brengen – dat zou ook oplossingen voor afgebrande kernbrandstoffen betreffen. Om fossiele brandstoffen te reduceren, zouden volgens de Finse Groenen alle oplossingen in aanmerking moeten worden genomen. Daartoe behoort ook de mogelijkheid om bedrijfstoestemmingen te verlengen wanneer de stralings- en reactorveiligheidsinstantie het ondersteunt. Het land wil tot 2035 CO2-neutraal zijn.

Frankrijk investeert € 1 miljard

In Frankrijk werden midden december ongepland beide blokken van de kerncentrale Chooz van het net genomen. De kerncentrale aan de grens met België behoort tot de krachtigste van het land, beide blokken hebben een prestatie van elk 1450 MW. Chooz zal waarschijnlijk eind maart weer in bedrijf genomen worden.

De uitschakeling van de beide blokken is een voorzorgsmaatregel en is gebaseerd op veiligheidsgebreken, die ontdekt werden in een op dezelfde wijze gebouwde kerncentrale in Chivaux in het westen van Frankrijk. Daar werd schade aan een buis door corrosie vastgesteld.

Januari en februari zijn de maanden, waarin Frankrijk vaak op stroomimporten is aangewezen. Daarom komt de uitschakeling op een ongunstig moment. In totaal draaien er in Frankrijk 56 reactors met een totale prestatie van 61.370 MW, die 70% van de Franse stroombehoefte dekken.

Staatschef Emmanuel Macron had in de verkiezingsstrijd voor het presidentschap investeringen van € 1 miljard in de kernenergie aangekondigd. Hij werft voor minireactors als “nieuwe uitvinding” van de kernenergie.

Bron:
epochtimes.de
Door: Kathrin Sumpf

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

12 reacties op Eurocommissaris voor Industrie: “Er zal geen Green Deal zijn zonder kernenergie”

 1. BosscheBol zegt:

  In Duitsland zijn ze een klein beetje gek (en wij doen ze na). In elk dorp staan 8 containers voor de diverse kleuren glas. Bergen beklimmen in Duitsland is niks meer aan want het uitzicht “beneden” bestaat uit niets dan windmolens.

  De keuze voor die windmolens was een politieke keuze en had niets met rationeel energiebeleid te maken. Mensen die konden rekenen en iets van energievoorziening wisten, mochten helemaal niets zeggen tijdens het energietafelen. Voor die politieke keuze kwam Tsjenobyl heel goed uit, hoewel dit een goedkoop ding was van twijfelachtige kwaliteit en zonder de (dure) beveiliging die er normaal op hoorde. De ramp in Japan gaf de doorslag voor Merkel: er kwam een ban op kernenergie. Hoewel in Japan waarschijnlijk geen enkel slachtoffer viel door de straling (de vele slachtoffers die er vielen waren door de tsunami). En het is misschien niet zo’n goed idee om kernreactoren te bouwen in een aardbevingsgebied.

  Wind- en zonne-energie zouden ook in de energiebehoefte moeten voldoen als er weinig wind en weinig zon is. Als je voldoende windenergie wilt hebben bij windkracht 1 zouden er nog ontiegelijk veel meer windmolens bijgeboouwd moeten worden. En het is nu al pure lelijkheid. Het is goed voor bedrijven als Vattenfals die er goed aan verdienen maar het is NIET goed voor de energievoorziening. Overigens zal de voortgaande elekrtrificering (bijv. elektrische auto’s en warmtepompen) een veel zwaarder elektriciteitsnet nodig hebben dan we nu hebben. Dat is geen kwestie van een paar draadjes erbij. Het hele net moet opnieuw en 10x zo zwaar. Transformatoren, kabels en masten.

  Over die viezigheid van bio-energie zal ik het maar niet hebben. Dat kunnen de voorstanders hiervan beter met hun psychiater bespreken.

  Tot slot nog dit: technologie is een van de hoekstenen van onze samenleving. Dat is begonnen met de industriële revolutie en in die tijd lagen kolen, olie en ertsen nog letterlijk voor het opscheppen. Als de experimenten met zonne-energie en bio-troep mislukken, heeft dat een hoop geld gekost. Je kunt dan niet zeggen dat we dan maar opnieuw beginnen met kolen of zo. Want wat er nog is, is veel moeilijke winbaar en eist kostbare technologie. Technologie die er dan niet meer is. En geld dat er niet meer is. De samenleving zal sterk inkrimpen en naar de steentijd terug keren. Misschien is dat uiteindelijk wel de bedoeling van Groen Links.

  Geliked door 3 people

  • Ravian zegt:

   “Misschien is dat uiteindelijk wel de bedoeling van Groen Links.”

   Bingo.
   De rode draad door AL hun beleid is de afbraak van de westerse welvaart en cultuur.

   Like

   • BosscheBol zegt:

    Ja, de blanke man moet weg want hij onderdrukt de vrouw, de neger en de mohammedanen. De westerse beschaving moet weg want die onderdrukt alle andere mensen. Maar met die energie begint het er op te lijken dat links gewoon ALLE mensen weg wil hebben. Of beter gezegd: terug naar de steentijd, toen een sabeltandtijger nog af en toe een mens oppeuzelde. Dat noemen ze op links: “het natuurlijke evenwicht herstellen”.

    Like

   • Ravian zegt:

    Nah, wat ze willen is de blanke en zijn cultuur vernietigen, om dat die de basis zijn van alle welvaart in de wereld, en socialisme enkel in armoede en ellende tot volle wasdom kan groeien.
    Ze denken daarbij van de islam gebruik te kunnen maken, en die daarna “voor de bus te kunnen gooien” zoals ze dat gewend zijn.
    En ze denken verder hun eigen luxe leventje ook zonder de door die blanken gecreëerde en in stand gehouden moderne infrastructuur in de door hen nog te stichten socialistische heilstaat te kunnen voortzetten.
    Dat plan is dus sowieso gedoemd om in een soortement islamitische middeleeuwen te eindigen.
    Maar zover gaat het geeneens komen, want lang voordat het zover is gaat geheid “de pleuris uitbreken”, omdat het blanke ras niet voor niets op de top van de mesthoop geëindigd is.
    Waar dat dan precies gaat eindigen is nog de vraag, maar ik kan je nu al garanderen dat het een toekomst zonder islamieten en socialisten gaat wezen…

    Like

   • BosscheBol zegt:

    Nou, Republikein, ik weet het niet hoor. Volgens mij zijn al die verhalen over de gevolgen van straling in en rond Tsjernobyl ook aardig opgedirkt vanwege de propaganda. Ik wil wel eens foto’s zien van al de babies met 2 hoofden. Volgens mij zijn die er niet. En de flora en fauna rond Tsjernobyl doen het al vele jaren uitstekend. Zelfs vlak bij die reactor. En weet je waarom? omdat er geen mensen zijn die oogsten en jagen en de zaak overhoop halen.

    Like

   • Republikein zegt:

    @BosscheBol zegt:
    2 januari 2022 om 00:04
    Tja, weet het ook niet altijd, waarschijnlijk geen baby’s met 2 hoofden, maar wel een Chinees met 2 oren, haha.

    Like

 2. Peter Loosduinen zegt:

  EENS met Bosschebol !

  Geliked door 2 people

 3. bobzelf zegt:

  JA , JE LAATSTE HERSENCEL OPSTARTEN
  EN VOOR 200 JAAR GAZZZZZPROMMM GAZZZ KOPEN
  EN
  DAN LANGZAAM JE EIGEN PLANNETJES UITWERKEN , ??
  IS GEEN OPTIE
  WHAHAHAHA

  U KUNT AAN HET GAZZZZZ, IS EEN WELGEMEEND ADVIES , WHAHAHAHAHA

  OOM IK HEB HET KOUD. HEEL KOUD ,

  p.s. er wordt veel gepraat , maaaaaaar ??
  ER GEBEURT GEEN FLIKKER ….

  WELTERUSTEN OOM IGLO

  Like

 4. Ravian zegt:

  Men mag mij de voordelen van deze zogenaamde “minireactors” eens opsommen.
  Ik zie namelijk enkel meer veiligheidsrisico’s.

  Like

 5. Ahab zegt:

  In 1972 verschijnt de ‘Nota inzake het kernenergiebeleid’ van Economische Zaken. Na de Kernenergie-nota uit 1957 de tweede regeringsnota over kernenergiebeleid. In de jaren ’70 ontstaat hierop dan de anti-kernenergiebeweging, in Nederland en ook internationaal, vooral vanuit de hoek van partijen die ook nu ‘links-progressief’ heten (partijen die later samen Groenlinks werden, Pvda, D’66). Door de hun georganiseerde hevige acties en protesten is het kernenergie-beleid gestopt en niet alleen in Nederland. Dezelfde partijen die gezórgd hebben dat die hele klimaatcrisis ontstaan is door vele CO-2 neutrale kerncentrales tegen te houden, al een halve eeuw geleden, willen nú mensen opzadelen met torenhoge kosten voor energie en milieuheffingen zogenaamd voor ‘het klimaat’. Volgens de zender Arte zijn er op dit moment al 54 miljoen mensen in de EU die in energie-armoede leven!!!

  Geliked door 1 persoon

 6. Sobieski zegt:

  De EU had al lang in Thorium centrales moeten investeren. China en India zijn er al mee bezig, en halen ons dus ook op dat punt in.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s