Waarom het Palestijnse geweld weer toeneemt

(Door: Yochanan Visser – Vertaling: E.J. Bron)

Het lijdt geen twijfel meer wie er achter de toename van de Palestijnse terreur in Jeruzalem, Judea en Samaria zitten. Langzaam maar zeker wordt ook duidelijk wat de reden voor deze nieuwe explosie van geweld is.

Hamas en de Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ), twee in Gaza gevestigde terreurgroepen, hebben begin deze week een bondgenootschap gesloten om de terreuraanslagen in Judea, Samaria en Jeruzalem te intensiveren. De commandanten van de militaire afdelingen van Hamas en de PIJ kwamen vorig weekend bijeen om over een intensievere samenwerking tussen de beide terreurgroepen te overleggen.

In de afgelopen weken hebben de Israëlische veiligheidstroepen al een duidelijke toename van het aantal terreuraanslagen in de genoemde gebieden vastgesteld.

Deze aanvallen beperkten zich in het begin tot mesaanvallen en het gooien van Molotovcocktails, maar vorige week donderdag werd een joodse Israëli in het noorden van Samaria doodgeschoten, en afgelopen woensdag probeerde een Palestijnse terrorist een groep Israëlische soldaten met zijn auto te overrijden.

De moord op Yehuda Dimentman

Yehuda Dimentman, de vermoorde joodse Israëli, was afkomstig uit het Thora-opleidingsinstituut in het dorp Homesh in Samaria, dat in 2005 door de regering-Sharoin werd ontruimd.

De auto, waarin Dimentman als bijrijder onderweg was, werd door Palestijnse terroristen onder vuiur genomen toen deze Homesh verliet. De Thora-student werd in zijn hals geraakt en stierf later, terwijl de andere twee inzittenden lichte verwondingen opliepen. De bestuurder raakte niet gewond en kon met zijn auto naar het nabijgelegen dorp Shavei Shomron rijden, hoewel de banden van de auto kapotgeschoten waren.

De Israëlische geheime dienst Shin Beth zette een tot nu toe onbekende nieuwe technologie in om de daders snel op te sporen. Zondag al werden vier Palestijnse Arabieren, die hadden deelgenomen aan de aanslag op Dimentman en diens studiegenoten, in het Palestijnse dorp Silat al-Harithya dankzij deze nieuwe technologie van de geheime dienst gearresteerd.

De bij de aanslag gebruikte wapens werden eveneens gevonden tijdens de operatie in Silat al-Harithya. Het ging om twee van het Israëlische leger (IDF) gestolen automatische M-16 geweren en een zelfgemaakt Carlo-geweer.

De Israëlische minister-president Naftali Bennett volgde de nachtelijke operatie in het hoofdkwartier van de Shin Beth en zei later dat iedere terrorist zou moeten weten dat hij slechts een bepaalde periode leeft en op een bepaald moment gearresteerd zal worden.

Een gewapende Hamas-strijder staat op wacht tijdens een door de terreurorganisatie georganiseerde demonstratie voor een nagebouwde gevangenis met afbeeldingen van Israëlische gevangenen.

Toename van terreuraanslagen

Na de dodelijke aanslag in de buurt van Homesh nam het aantal terroristische aanslagen verder toe. Zo werd er maandag op IDF-soldaten geschoten, die de huizen van de gearresteerde terroristen in Silat al-Harithya in kaart brachten, voordat de gebouwen opgeblazen zouden worden. De vernietiging van de huizen van terroristen is in Israël na dodelijke aanslagen gangbare praktijk en dient ter afschrikking.

Ook arresteerde het IDF maandag twee terroristen, die, gewapend met messen en granaten, probeerden de grens van Gaza naar Israël over te steken. Later probeerde een Palestijnse Arabier een groep IDF-soldaten te overrijden, en donderdagmorgen opende een gewapende Palestijnse man het vuur op een groep IDF-soldaten in de buurt van Ramallah. Daarop werd de terrorist door de soldaten doodgeschoten.

Ook in Jeruzalem namen de onlusten toe, en alleen maandag al werden drie Israëlische bussen en auto´s met stenen bekogeld. De situatie in Jeruzalem is al enkele maanden uiterst gespannen en onbestendig. Bijna dagelijks worden er nieuwe aanvallen gemeld, vooral in de buurt van de zogenaamde Damascus-poort in de Oude Stad van Jeruzalem. In de afgelopen weken werden er 25 aanvallen met stenen en rotsblokken in het Hima-gebied van Jeruzalem gemeld. Daaronder waren minstens vijf aanvallen op Israëlische bussen. De chauffeurs van deze bussen raakten bij de aanvallen licht gewond.

Hamas en de PIJ prezen de toename van terreuraanslagen tegen “het bezettingsleger en het kolonistenterrorisme”. Het laatste was een toespeling op een wraakactie na de moord op Dimentman.

Joodse wraak

Na de moord op Dimentman viel een groep joodse Israëli´s een Palestijns echtpaar in het dorp Qaryoot in de buurt van de stad Nabloes in Samaria aan en verwondde de man, die vier ribben brak. Later werd een gelijksoortige aanval in het naburige dorp Burqa gepleegd, die echter gestopt werd door IDF-soldaten.

De spanningen tussen Joden en Arabieren in Jeruzalem, Judea en Samaria zijn in de afgelopen tijd op grond van het aanhoudende Palestijnse geweld aanzienlijk toegenomen. Joden in deze gebieden voelen zich in toenemende mate onveilig en sommigen nemen het recht in eigen handen.

Leden van de Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ) presenteren hun wapens.

De rol van Hamas en de PIJ

Volgens het Israëlische nieuwsbureau TPS ruiken Hamas en de PIJ bloed. Volgens TPS is het toenemende Palestijnse geweld een poging om de Palestijnse Autoriteit (PA) ten val te brengen en vooral de leider van de PA, Mahmoud Abbas, tot aftreden te dwingen. Abbas is bij de Palestijnse Arabieren in Judea en Samaria uitermate impopulair en heeft het IDF nodig om de opkomst van Hamas en de PIJ af te remmen. De veiligheidstroepen van de PA werken daarom nauw met het IDF en andere Israëlische veiligheidstroepen samen en worden nu door Hamas en de PIJ beschuldigd van collaboratie met de vijand.

Ontevreden met de PA en Abbas

De PA heeft na de annulering van de verkiezingen in mei aan populariteit ingeboet. De ontevredenheid met Abbas, sloeg ook over naar de Fatah-beweging, de partij van de ouder wordende PA-leider. Meerdere jonge leiders van Fatah nemen geen bevelen van Abbas meer aan en handelen onafhankelijk van de PA. Dit is vooral het geval in de stad Hebron, die al meer dan 210.000 Arabische inwoners telt. De Palestijnse Autoriteit heeft de controle over de stad praktisch opgegeven en kijkt passief toe hoe Hamas het vacuüm opvult.

Israël is ook bezorgd over de toenemende invloed van Hamas en de PIJ in de door de PA gecontroleerde Palestijnse gebieden. Het IDF voert daar regelmatig nachtelijke operaties tegen leden van de beide terroristische bewegingen uit. Zo hebben eenheden van het IDF in de nacht naar maandag 100 Hamas-lleden in Hebron gearesteerd.

De in de Gazastrook gevestigde terreurgroep heeft zijn vestiging in Turkije ingezet om terroristische activiteiten in Judea, Samaria en Jeruzalem te coördineren. Hamas-leider Saleh al-Arouri leidt de acties van Hamas in deze gebieden persoonlijk vanuit Turkije en beval in het begin van de maand een aanval met een M-16 geweer op de joodse stad Efrat in Judea. Deze aanslag mislukte, omdat de M-16 van de 16-jarige terrorist uit Hebron weigerde. Daarop werd de jongere gearresteerd en door zijn verhoor kwamen de Israëlische veiligheidsdiensten en het IDF te weten dat Hamas haar activiteiten in andere delen van Samaria en Judea uitbreidt en van plan is om meer terreuraanslagen tegen Israëli´s te plegen.

Militaire oefening in Gaza

In de Gazastrook maakten Hamas- en PIJ-eenheden deze week hun bedoeling waar om de samenwerking tussen de terreurgroepen uit te breiden. Bij een grootscheeps opgezette gezamenlijke militaire oefening werden de nieuwste wapens van Hamas en de PIJ gedemonstreerd en Hamas vuurde een pantserafweerraket af op een nagemaakte Israëlische Merkava-tank. Bovendien werden meerdere raketten naar de Middellandse Zee afgevuurd. Dit zou moeten aantonen dat Hamas en de Palestijnse Islamitische Jihad nog steeds beschikken over een arsenaal raketten.

Een Palestijnse vrouw houdt een bord vast ter ondersteuning van de Palestijnse Islamitische Jihad met daarop de eis van de vrijlating van strijders van de groep uit Israëlische gevangenissen.

Nieuwe gevangenenruil?

Ondertussen vermeerderen de dreigingen van Hamas- en PIJ-leiders tegenover Israël, nadat de onderhandelingen met de Israëlische regering over een nieuwe gevangenenruil gestagneerd zijn. Hamas eist dat Israël in ruil voor de lijken van twee dode IDF-soldaten en twee niet-joodse Israëli´s, die in Gaza worden vastgehouden, 1000 Palestijnse terroristen vrijlaat, die vastzitten in Israëlische gevangenissen. Israël schijnt echter vastbesloten te zijn om niet dezelfde fout als in 2011 te begaan, toen 1027 Palestijnse terroristen in ruil voor de in 2005 door Hamas ontvoerde IDF-soldaat Gilad Shalit werden vrijgelaten.

Egyptische regeringsfunctionarissen hebben sinds mei geprobeerd een akkoord tussen Hamas en Israël over een mogelijke gevangenenruil te bereiken, maar zijn daar blijkbaar niet in geslaagd.

Bron:
israelheute.com
Door: Yochanan Visser

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

9 reacties op Waarom het Palestijnse geweld weer toeneemt

 1. bobzelf zegt:

  IK GOK OP EL KWAKKIE , DE ECHTGENOOT VAN DIE MEVROUW OP DIE BEZEM ??

  KAN IK DOOR VOOR DE KOELKAST . ??

  HEEFT MEVR KECH AL ZO SNEL GELD OVERGEMAAKT ??

  DIE IS NOG SNELLER DAN MIJN EX, WHAHAHAHAHAHAH

  OOM ALI BABA

  Geliked door 1 persoon

 2. Henk der Niederlánder zegt:

  In Israel zou men de doodstraf opnieuw inmoeten voeren en wel door onthoofding, want dan komen ze volgens de Islamitische sprookjesverellers niet meer bij allah terecht en zal na een paar keer voltrekkeing de zin om terroristje te spelen hard afnemen.

  Geliked door 2 people

  • Harry zegt:

   Prima maatregel , Henk .
   En laten ze maar niet al te kieskeurig zijn .
   Bij twijfel tóch maar schuldig verklaren , want van de andere kant hebben we absoluut niks positiefs te verwachten .
   Die vermoorden volslagen onschuldigen .
   Wij , van onze kant zijn altijd veel te tolerant , daarom zitten we voortdurend in de shit !

   Like

 3. simon70b zegt:

  Kaag al ter plaatse.

  Geliked door 1 persoon

 4. Joannes den Hollander zegt:

  Nu ze weten dat Kaag de nieuwe Minister van Financiën wordt roeien de terreurgroepen elkaar uit om maar geen cent te missen van haar gulle gaven.

  Geliked door 2 people

 5. Boike zegt:

  Die terreurorgasnisaties verwachten dat zij binnenkort wel een flinke donatie van hare hooghartigheid, vrouw al Qaq-Kaag zullen ontvangen, om vuurwerk af te kunnen schieten. En daar hebben ze dus, ongedurig als ze zijn, alvast een voorschot op genomen.

  Geliked door 3 people

 6. Ravian zegt:

  “Waarom het Palestijnse geweld weer toeneemt”

  Om een goede indruk te maken op onze nieuwe minister van financiën?

  Geliked door 3 people

 7. Hovawart zegt:

  Elke kogel die men ergens afvuurt kost geld, en met hun hoofdsponsor nu als penningmeester van de grootste schatkist ter wereld, schiet men nu vol overgave, welhaast gratis…..met uitzondering van de Nederlandse (leger)Vredesmacht, die halen hun milieudoelstellingen niet door schietoefeningen.

  Like

 8. ronjaspers zegt:

  palestina en de palestijnen bestaan niet,dat is een grote leugen.Israel is al 3000 jaar van de joden,en sinds wanneer worden islamitische terroristen strijders genoemd.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s