Zo werkt zinvolle milieubescherming: verbod op fruit en groente in plastic

(Vertaling: E.J. Bron)

In Frankrijk is het met onmiddellijke ingang verboden om talrijke soorten fruit en groente in plastic te verpakken. Binnen enkele jaren wordt de regeling tot alle soorten uitgebreid. Terwijl Frankrijk handelt, worden bij ons moralistische milieudiscussies rondom verkeerde maatregelen gevoerd.

Hebben grote concerns niet op met het milieu?

Een ieder die het milieu na aan het hart ligt, vraagt zich regelmatig in de grote supermarkten af waarom enkele levensmiddelen in plastic verpakt moeten worden. De klassieker is de “augurk in plastic folie”, die er altijd weer als voorbeeld bij discussies wordt bijgehaald, ook door Foodwatch. Al snel komt de verdenking naar boven dat de grote concerns, die altijd milieubescherming prediken, toch alleen maar de winst na aan het hart ligt.

Frankrijk handelt

In Frankrijk werden nu, zoals n-tv bericht, omvattende maatregelen door de staat genomen. Verschillende soorten fruit en groente mogen met onmiddellijke ingang niet meer in plastic verpakt worden. Tot 2040 wordt het verbod naar alle soorten uitgebreid. Veel tegenstanders van de maatregelen argumenteren dat de plastic verpakking de houdbaarheid zou verlengen. Daarbij noemen ze vaak helemaal niet: de lange houdbaarheid is vooral nodig bij importproducten. Zodoende wordt met de maatregel ook tegelijkertijd de regionale landbouw versterkt. Want de inheemse komkommer heeft in tegenstelling tot die uit het verre Spanje geen plastic omhulsel nodig.

Bij ons verkeerde discussies

Terwijl de Fransen in de strijd tegen plastic afval, een van de grootste milieubelastingen, echte zinvolle maatregelen nemen, worden in Duitsland en Oostenrijk meestal moralistisch beladen discussies over verkeerde maatregelen gevoerd. Zo wordt in Duitsland bijvoorbeeld dwangmatig de uitstap uit de atoomenergie geëist, hoewel de EU op het punt staat om deze als “groen” te classificeren. Of, om nog een ander voorbeeld te noemen, er wordt aangedrongen op de overstap naar elektrische mobiliteit bij auto´s, hoewel het “Handelsblatt” berichtte dat voor de productie en verwijdering van elektrische accu´s duidelijk meer milieubronnen nodig zijn.

Bron:
unzensuriert.at

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

17 reacties op Zo werkt zinvolle milieubescherming: verbod op fruit en groente in plastic

 1. immigratie is duurzaam schadelijk voor natuur en milieu

  Like

 2. Bas zegt:

  Hoe moeilijk kan het zijn…
  Bioplastic is de naam die gegeven wordt aan plastic dat gemaakt wordt uit natuurlijke producten, zoals zetmeel gewonnen uit aardappels of maïs, dan wel uit cellulose.

  Geliked door 3 people

 3. Htskday zegt:

  Zonder preservatief kunnen de dames (en sommige heren) verschillende groenten en fruitsoorten na gebruik niet meer opeten..
  Wat een verspilling!

  Geliked door 1 persoon

 4. Qvic zegt:

  Die zogenaamde bio plastics die versnipperen in zulke kleine stukjes in de loop der tijd, waardoor ze een echt milieu probleem veroorzaken. Want ze lossen nooit op, maar komen wel in alles en nog wat te zitten. Waardoor het ook in onze voedsel keten komt te zitten.
  Daar de verpakkingsindustrie de grootste milieu schades veroorzaken, wat willen vele dat niet begrijpen. Het is enkel goed voor de handel en het transport. Langer houdbaar door chemicaliën toe te voegen in de plastic verpakkingen, zo kunnen producten wel tot 3 à 10x langer er vers uitzien voor de verkoop. Hierdoor is het mogelijk om producten van de andere kant van de wereld hiernaar toe te verschepen. En kan het dagen/weken lang relatief vers in de koelkast bewaard blijven en kunnen we het gehele jaar door seizoengebonden fruit en groentes eten. Daar er ook gestimuleerd wordt om online bestellingen te doen, die allemaal in kartonnendozen versleept worden met de benodigde doos opvullingen om het beschadigen tegen te gaan tijdens het transport. Waardoor de afvalberg steeds harder groet. Meer papier en karton is meer bomen kappen, meer transport is meer olie verbruiken. Onze plaatselijke landbouw producten zie je overal te wereld, maar bijna niet bij ons zelf. Dat is eigenlijk in elk land zo. Alsof we gestimuleerd worden van alles is lekkerder als het van ver weg komt. Want zo worden de prijzen opgedreven.

  Geliked door 3 people

  • Bas zegt:

   https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Bioplastic

   Er dient een onderscheid gemaakt te worden tussen biobased plastic en biologisch afbreekbaar plastic. Niet alle bioplastics zijn biologisch afbreekbaar en niet alle biologisch afbreekbare plastics zijn vervaardigd uit natuurlijke producten. Polymelkzuur is een voorbeeld van een bioplastic dat ook biologisch afbreekbaar is.

   https://www.onpack.eu/nl/nieuws/nieuws-2/bioplastic-biobased-of-biologisch-afbreekbaar-plastic.html

   Biobased versus biologisch afbreekbaar

   Biobased plastics zijn plastics die worden gemaakt van plantaardige biomassa. Polymelkzuur, cellofaan en kunststoffen gebaseerd op zetmeel zijn veelgebruikte biobased plastics. De term biobased zegt dus iets over de oorsprong van het materiaal waaruit de plastics worden gemaakt maar dit wil niet per definitie zeggen dat de plastics ook biologisch afbreekbaar zijn. Biobased plastic heeft vele voordelen. Zo zorgt de productie van biobased plastics in vergelijking met de traditionele plastics voor minder uitstoot van broeikasgassen, verkleint dit de vraag naar fossiele grondstoffen en zijn ze goed recyclebaar.

   De tweede variant, het biologisch afbreekbare plastic, bestaat uit materiaal dat in een industriële composteerinstallatie binnen zeven weken volledig afgebroken wordt. In een dergelijke installatie wordt met temperaturen tot 65 graden gewerkt waardoor bacteriën het materiaal in redelijk korte tijd tot natuurlijke grondstoffen afbreken. In de natuur duurt dit afbreekproces echter veel langer en gaat hier al gauw een paar jaar overheen. Biologisch afbreekbare plastics dienen daarom als gft-afval te worden ingeleverd en kunnen niet als zwerfafval in de natuur worden weggegooid.

   Geliked door 1 persoon

 5. Ravian zegt:

  “de strijd tegen plastic afval, een van de grootste milieubelastingen”

  Moet je daar voeren waar het probleem zich bevind, en dat is niet in recyclend Europa, maar voornamelijk in Afrika en Azië.
  Voor de verpakkingsvervangers van plastic, papier en karton, worden inmiddels hele wouden gekapt.
  Lang leve “het milieu”…

  Geliked door 4 people

  • karton zegt:

   @ Ravian op 4-1-2022 om 13.36 u.
   Het omver halen van bomen is niet alléén de mens te verwijten, wat dacht u van de bevers ? Dat soort vernielzuchtige wezens knabbelt gehele oerwouden ondersteboven en bouwt vervolgens van de stammen o.a. dammen in rivieren waardoor weer de grootste overstromingen ontstaan, zoals onlangs in Zuid-Limburg.
   Ik word zó ontzettend moe van dat milieu-geleuter, corona-geleuter, omicron-geleuter , eigenlijk van álle geleuter, ik kan ’t niet meer aanhoren !
   De wattenstokjes of -staafjes waarmede de GGD in iemands neus peutert, ze noemen het “testen”, zijn die van plastic of hout, weet u dat ? Als ze van plastic zijn zal Milieu-defensie vandaag of morgen wel weer uitrukken ; zijn ze van hout ? Óók dan zal Milieu-defensie uitrukken, in beide gevallen t.b.v. het milieu !
   Wordt u hier ook zo moe van @ Ravian ?

   Geliked door 1 persoon

   • Ravian zegt:

    @ Karton

    Yep, totaal van alle relevante kennis gespeend blijkende onbenullen die denken de wijsheid in pacht te hebben zijn zeer vermoeiend.
    En momenteel hebben ze te Den Haag weer eens een heel kabinet van dat soort lieden bij elkaar weten te frauderen.
    Ik wordt er nu al moe van…

    Geliked door 2 people

 6. ronjaspers zegt:

  Ik laat mij in plastic verpakken als ik dood ben,dan blijf ik langer houdbaar.

  Geliked door 2 people

  • karton zegt:

   @ ronjaspers op 4-1-2022 om 15.02 u. Uw plan lijkt mij geweldig !! U zult inderdaad héél lang houdbaar blijven , maar uhh……..kunt u dan óók blijven reageren op deze site ? (zo ja, vergeet dan niet om een potlood of ballpoint mee te nemen !) Hopelijk duurt het nog jááááren voordat het zover is !

   Geliked door 3 people

   • delamontagne zegt:

    Mooi, ook ‘ns wat positief over Fr.
    Sinds vorig jaar mogen er ook geen plastic zakjes meer in de winkels, supermarché zijn.
    In de vakken liggen nu papieren zakken[jes] om fruit/groente etc in te doen.
    Maar………….! Als je je tomaatjes, appels, wortelen etc in ’t zakje hebt gedaan en thuis opgeborgen, wat dan met dat papieren zakje ? ? [ dat er nog als ongebruikt uitziet ! ]
    OOK VERKWISTING, want moet weer bomen voor omgehakt worden waar jullie ’t over hadden.
    Ik leg ze dus terug in m’n krat en neem ze volgende keer weer mee de winkel in om [her]-te-gebruiken.
    Maar ik zal wel ’n ouwe gestoorde man zijn…..
    / / /
    Vroeger kreeg je ook bij de apotheek alle medicijnen in plastich zak mee.
    Is ook niet meer, iedereen heeft van de Pharmacie een groen tasje gekregen dat je mee moet nemen om alles in te doen.
    Het tasje was gratis……….!

    Geliked door 1 persoon

   • karton zegt:

    @ delamontagne. Kunt u die lege papieren zakjes niet gebruiken om de open haard te ontsteken ; dat zal toch wel mogen in ‘t fraaie Frankrijk ? En anders kunt u er altijd nog uw boterhammetjes inpakken en meenemen maar de wekelijkse pique-nique ?

    Geliked door 2 people

   • delamontagne zegt:

    Die open haard heb ik niet, wel een cheminée [ in NL een brede schouw ! ] geloof ik zo heet.
    Daar hing [ hangt ] een haak in waaraan de boerin 2 eeuwen geleden heur potje avondmaal in kookte.
    Maar nu staat er een “four à bois” in waar ik de hele woonkeuken mee kan verwarmen.
    Een houtoven.
    Maar omdat de aerde [ volgens dat kind uit Sweden en Timmerfrans ] opwarmt, heb ik die deze winter nog niet één keer aan gehad.
    Het was hier vandaag 16 graden, Opwarming van de aarde blijkbaar.
    En aanmaken doe ik eventueel later als ’t alsnog koud wordt met de schillen van de noten die ik s’zomers bewaar.
    Ik weet zo gauw niet hoe je die noten noemt, gewone grote noten van de boom.

    Like

   • karton zegt:

    @ delamontagne op 4-1-2022 om 31.34u. U bedoelt vast : kokosnoten !! (sorry hoor, ik kón ‘t niet laten). Misschien amandelen of walnoten ? Ik heb wél in zuid-Frankrijk kiwi’s aan de bomen gezien maar dát zijn geen noten. Met 16 gr. zit u er “warmpjes” bij voor de tijd van ‘t jaar, toch ?

    Geliked door 1 persoon

   • delamontagne zegt:

    Het zijn walnoten [ kon niet op de naam komen ].
    Van de Kiwi’s weet ik niet, maar ik heb wel [ en anderen die ik ken ] een bananen-palm in de tuin.
    Komen wel bananen aan, maar zeg maar “Banaantjes”, piepkleine dingen en niet te eten……

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s