De Duitse vazal pruilt

In de Middeleeuwen verwachtten de leenheren van hun vazallen trouw, raad en gehoorzaamheid. Vooral de ondersteuning op het slagveld vonden ze belangrijk. Vergelijkingen met het huidige Duitse vazallendom tegenover de VS zijn uiteraard puur toevallig…

(Door: Wolfgang Hübner – Vertaling: E.J. Bron)

Laten we de volgende situatie eens aannemen: de Republiek Mexico staat om de een of andere reden vijandig tegenover de VS en wordt daarbij met de modernste wapens enorm door China ondersteund. En Mexico zou zelfs bereid zijn om een militair bondgenootschap met China te sluiten. Wat zouden de VS doen? Zouden ze dat tolereren onder verwijzing naar de Mexicaanse soevereiniteit? En hoe zouden de Duitse media op deze situatie reageren? Uiteraard met afschuw tegenover China en Mexico. En men zou het er over eens zijn dat Washington vanzelfsprekend het recht zou hebben om de Mexicanen met oorlogsgevolgen te dreigen als het tot een militair bondgenootschap zou komen. Wie dit denkexperiment aan de situatie in het Oekraïne-conflict herinnert, heeft het helemaal goed.

Binnenkort beginnen er onderhandelingen tussen Rusland en de VS, evenals tussen Rusland en de NAVO, over de Russische voorstellen om de strategische omstandigheden in Europa nieuw te ordenen, in het bijzonder de situatie van de Oekraïne. Deze voorstellen hebben niets anders op het oog dan een omvattende verandering van de rol van de VS en de NAVO in de randgebieden van de voormalige Sovjet-Unie. En ze houden net zo weinig rekening met nationale soevereiniteiten als in het bovengenoemde voorbeeld. Voor Rusland is het onacceptabel dat de Oekraïne met alle consequenties van dien lid wordt van de NAVO. En de Russen willen het ook niet langer zonder klagen accepteren dat Polen of de kleine Baltische landen steeds meer uitgebouwd worden tot steunpunten van de VS en de NAVO.

Daar kun je kritiek op hebben en het ook afwijzen. Maar de Amerikaanse regering is tot ontsteltenis van de talrijke Rusland-haters in de Duitse media en in de Duitse politiek bereid tot onderhandelingen met Moskou. Een niet onbelangrijke reden daarvoor is een momentane Russische voorsprong in de militaire raketontwikkeling evenals de Amerikaanse concentratie op de op de lange termijn veel gevaarlijker rivaal China. Duitsland zou alle reden hebben om zichzelf grote voordelen van de onderhandelingen te beloven. Want een nieuwe verdeling van de belangensferen van de VS en Rusland in Europa, want om niets anders gaat het, zou juist voor Duitsland een grote kans kunnen zijn.

Niemand heeft objectief per slot van rekening meer belang bij geordende omstandigheden in Europa dan het centrumland van de EU, dat in geval van oorlog tussen de beide grootmachten het meest in bestaansgevaar zou raken. Duitsland zou alleen maar voordelen hebben van een zich niet meer bedreigd beschouwend Rusland, van een geneutraliseerde Oekraïne en een Pools buurland evenals Baltische landen, die – beveiligd door bindende verdragen – hun angst voor het reusachtige oostelijke buurland eindelijk in vruchtbare economische samenwerking zouden kunnen veranderen. De mogelijke opheffing van de sancties tegen Rusland zijn vanzelfsprekend ook in het elementaire economische belang van Duitsland.

Nog nooit was de gelegenheid zo gunstig om zich uit de omklemming van de tanende wereldmacht VS te bevrijden, zonder gevaar te lopen om daarna in Russische afhankelijkheid te geraken. Maar wie vertrouwt het de nieuwe regering in Berlijn echt toe om van deze gelegenheid gebruik te maken? Men blijft liever in de rol van de pruilende vazal van de VS. In Duits belang is dat niet.

Bron:
pi-news.net
Door: Wolfgang Hübner

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

2 reacties op De Duitse vazal pruilt

 1. jantjeuitnl zegt:

  Objectief:Welk land heeft het meest aan ongeordendheid in Europa?
  De V.S.
  Als Europa zelf zijn gang kan gaan, dan zijn we de V.S. in mum van tijd met alles voorbij. Kennis, economie, noem maar op.
  Europa heeft meer aan goede banden met Rusland dan met de V.S.
  De soldaten van de V.S. hebben hun leven gewaagd om Europa te bevrijden. Respect daarvoor.
  Maar dat zijn niet degenen die in de V.S aan de touwtjes trekken.
  Dat zijn een stelletje machtswellustelingen, pur sang.

  Like

  • Johan P. zegt:

   ROFLMAO
   Als Europa haar eigen gang zou gaan (als onafhankelijke, souveteine staten) dan zou dat een prachtige divers blank culturele lappendeken opleveren, die qua toerisme en misschien cultureel de VS voorbij streeft, maar zeker niet qua kennis, ontwikkeling of techniek. Laat staan defensie of energie.
   De Europese landen zijn wat dat betreft niet bepaald gemotiveerd en veeeeeeel te veel ingericht op een socialistische verzorgingsstaat, wat nog nooit heeft getesulteerd in werkelijke prestaties.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s