“Washington Post”: Duitslands uitschakeling van de kernenergie is een grote fout

(Vertaling: E.J. Bron)

Terwijl in de hele wereld kernenergie als een overgangsoplossing wordt beschouwd om de klimaatdoelen te bereiken, en Frankrijk zijn atoomenergie uitbreidt, schakelt men in Duitsland de kernreactors uit. Een grote fout, oordeelt men zelfs in Amerika.

In de VS verbaast men zich over de Duitse energiepolitiek. De regeringen van de industrielanden hadden tijdens hun laatste topontmoeting om een wereldwijde CO2-reductie geroepen om rekening te houden met de klimaatdoelen. En kernenergie zou hierbij een grote ondersteuning zijn. Maar in Duitdland schakelt men de kernenergie uit. De “Washington Post” kopt: “What a mistake”.

Tien jaar geleden was het in veel landen een overdreven reactie geweest: na het ongeluk in Japan, waarbij door een aardbeving en een tsunami de kerncentrale in Fukushima werd beschadigd, is men in veel naden begonnen om overhaast te werken aan de uitstap uit de kernenergie. Vooral in Duitsland.

Maar in Duitsland komen nauwelijks aardbevingen voor en al zeker geen tsunami´s. Duitse kernreactors gelden als de veiligste ter wereld. Desondanks besloot de toenmalige regering-Merkel, aangevuurd door de Groenen, om uit de kernenergie te stappen. En de Fransen lachen in hun vuistje.

Nu staat Duitsland, staat de EU, onder druk om de klimaatdoelen te realiseren en de CO2-uitstoot te reduceren. En prompt laat de Europese Commissie onder Ursula von der Leyen verkondigen om kernenergie als klimaatvriendelijk te classificeren. Zelfs klimaat-icoon Greta Thunberg had het over kernenergie als tussenoplossing om de klimaatdoelen te bereiken. En de economie benadrukt steeds opnieuw de doeltreffendheid van de atoomenergie en haar gebruik voor de elektrificatie van het verkeer.

Maar de nieuwe Duitse regering met de Groenen als trekpaard is al lang in de totale energietransitie vastgelopen. In de Oudejaarsnacht werden nog eens drie kerncentrale uitgeschakeld. Tot het einde van 2022 moeten alle kerncentrales uitgeschakeld zijn. Dan staat Duitsland erbij zonder atoomenergie, terwijl Frankrijk er juist echt goed mee begint.

Duitsland zal voor zijn energiepolitiek de bittere rekening betalen, ofwel door vreselijk dure energie-importen uit de buurlanden, ofwel in de vorm van een blackout. Duitsland als vestigingsplaats van industrie en miljoenen arbeidsplaatsen zijn in gevaar.

Bron:
freiewelt.net

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

8 reacties op “Washington Post”: Duitslands uitschakeling van de kernenergie is een grote fout

 1. droevige mof zegt:

  Merkels energiebeleid, de “Energiewende”, is vanaf dag één waanzin geweest. De meeste Duitsers hebben er niet bij stilgestaan, want Mutti is een natuurwetenschapper en populair over de hele wereld. En de journalisten? Er zijn er bijna geen meer, er zijn alleen nog loonschrijvers. De politieke oppositie? Beperkt tot de AfD, die in alle opzichten verhinderd wordt haar werk te doen. Kritische burgers? Worden meegeteld als AfD-leden en als zodanig behandeld, ook al hebben zij helemaal niets met de AfD te maken.
  Wat blijft er over? Eigen harde ervaring. Lichten uit, oven uit, pinautomaten uit, benzinestations dicht, straatverlichting uit, verkeerslichten uit. Chaos, ontbering, misdaad.
  Blijkbaar de enige weg naar bewustwording.

  Geliked door 3 people

 2. BosscheBol zegt:

  Ach, geef het een wintertje. Ofwel meer dan de helft van de Duitsers zit in de kou ofwel meer dan de helft van de Duitsers kan de energie niet meer betalen en … zit in de kou.

  Like

 3. Qvic zegt:

  Duitsland heeft zich al lang geleden afgeschaft. Met de import van miljoenen kansarmen moslimmigranten, die het land fanatiek meehelpen af te breken in elke vorm en faciliteiten. Door nu ook de betrouwbare stroom, gas en kolen faciliteiten te sluiten en/of import zelfs te weigeren. Zoals de Nordstream 2 gaspijplijn uit Rusland te blokkeren. De olie schreeuwend duur te maken vanwege de CO2 uitstoot en andere milieu beperkingen. Zodat de industrie wel eerdaags implodeert wegens te weinig energie en/of andere importen, zodat het een te dure kostprijs wordt om hun producten te kunnen maken, die daardoor niet meer kunnen concurreren met andere landen. De boeren op allerlei manieren het onmogelijk maken, om überhaupt nog te kunnen boeren. En toch blijven de regering met de Groenen vasthouden aan hun eerder beleid. De werkende massaal injecteren met het experimentele chemokuur, die dood en verderf zaait. Waardoor de productie daarmee al gaat stagneren. De Groenen draaien hiermee de gehele economie de nek om en zijn er ook nog eens trots op. Die geloven sterk in windmolentjes en zonnepanelen, maar als het 15 graden vriest en er zou sneeuw liggen. Leveren deze beide geen stroom meer. Miljoenen zullen dan letterlijk doodvriezen en/of omkomen door voedsel gebrek. Je zou haast gaan denken dat dat het gewenste doel is, maar dat gaat dan ook te koste van hen zelf. Of beseffen zij dat niet eens.

  Geliked door 2 people

 4. Frits zegt:

  Duitsland en fout. Het één blijkt niet zonder de ander te kunnen.

  Geliked door 1 persoon

 5. Kees zegt:

  Duitsland is denk ik bijna het enige land ter wereld dat bruinkool stookt voor de energie!

  Like

  • Qvic zegt:

   Dat bruinkool werd eerste instantie als groen bestempeld door de Groenen, maar steenkool was vervuilend en moest dan ook verboden worden. Terwijl steenkool veel schoner (tot 4x) verbrand dan bruinkool. Mocht de pret nu drukken. Dat daarvoor ook nog eens vele dorpen voor moesten wijken en zelfs snelwegen, maakte het voor de Groenen niets uit. Want zij verkregen grote sommen smeergeld van die bruinkoolcentrales.

   Like

 6. Ravian zegt:

  “Duitslands uitschakeling van de kernenergie is een grote fout”

  Yeah, absoluut, maar niet van wegen de opgegeven reden.
  Die “klimaatdoelen” zijn namelijk onzinnig omdat de mens gewoon niet in staat is het aardse klimaat te sturen.
  De enige reden waarom kernenergie een goed plan is is de eindigheid van fossiele brandstoffen.
  Die gaan namelijk ooit een keertje op raken, over een millennium of zo.
  Voorlopig is een mix van fossiele energie en kernenergie dus het beste, temeer omdat het CO2 gehalte in de atmosfeer nog wel een paar honderd PPM omhoog mag, om uitsterven in het geval van een nieuwe ijstijd te voorkomen.
  En als we ons verder druk willen maken over het voortbestaan van de huidige ecologie op aarde dan kunnen we beter eens wat met ruimtevaart gaan doen, zodat ons niet hetzelfde overkomt als de dinosauriërs zo’n 65 miljoen jaar geleden ( https://nl.wikipedia.org/wiki/Chicxulubkrater )
  En dat is sowieso een goed plan overigens, omdat de hele mensheid momenteel uit zeven miljard eieren in één mandje bestaat.
  Als we al biljarden ergens aan moeten spenderen dan is het uitzaaien van de mensheid over het zonnestelsel een heel wat zinvoller plan dan een bij eb op de vloedlijn gebouwd klimaat zandkasteel overeind pogen te houden…

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s