In het gareel brengen bij het corona-thema: Zwitserse mediareus gaf opdracht tot regeringskoers

(Vertaling: E.J. Bron)

Geen op zichzelf staand geval, maar voor het eerst goed gedocumenteerd: de directeur van de Zwitserse mediagroep Ringier, Marc Walder, heeft nadrukkelijk verklaard aan alle tot de onderneming behorende redacties bij het thema corona opdracht te hebben gegeven om op regeringskoers te blijven. En weliswaar niet een dezer dagen, maar al bijna een jaar geleden. Dat blijkt uit een nu gepubliceerde opname van een niet openbare online-conferentie in februari 2021.

Walder zei bij deze gelegenheid: “We willen de regering ondersteunen door onze mediale berichtgeving, opdat we allemaal goed door de crisis komen.” Hij zei bovendien dat het tot Ringier behorende boulevardblad “Blick”, anders dan de Duitse “Bild-Zeitung”, geen “waanzinnig harde” kritiek op de maatregelen van de regering geuit zou hebben. Daar zou op dit moment niemand iets aan hebben. Veelmeer zouden media tijdens de “pandemie” een “extra dimensie aan verantwoordelijkheid” hebben en zouden ze geen wig tussen de staat en de samenleving mogen drijven.

Van meerdere Zwitserse media komt nu gepeperde kritiek. Zo merkt de “Tagesanzeiger” op dat het “niet zou aangaan dat een manager van een uitgeverij de berichtgeving over een heel thema in een bepaalde richting probeert te sturen”.

Nog duidelijker wordt de “Neue Zürcher Zeitung” (NZZ): “Wat de CEO van een van de grootste mediaondernemingen van Zwitserland tot uitdrukking brengt, is een journalistieke faillietverklaring”.

Bijzonder explosief: Walder argumenteerde volgens de opname ook met doorzichtige financiële overwegingen. In Zwitserland, gaf hij te bedenken, zou over enkele weken een referendum plaatsvinden over een “maatregelenpakket ten gunste van de media”, waarmee uitgeverijen ongeveer € 150 miljoen aan subsidies zouden krijgen. Ringier zou tot de belangrijkste profiteurs van de nieuwe mediawet behoren.

Ringier is een van de grootste mediaondernemingen van Zwitserland en ook in talrijke andere landen actief. Via een joint venture met de Duitse uitgeverij Axel Springer publiceert Ringier ook media in Hongarije, Polen, Servië en Slowakije.

Bron:
zuerst.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

5 reacties op In het gareel brengen bij het corona-thema: Zwitserse mediareus gaf opdracht tot regeringskoers

 1. Marc zegt:

  “We willen de regering ondersteunen door onze mediale berichtgeving, opdat we allemaal goed door de crisis komen.” zegt Walder. Hoezo factcheck?

  Ons aller Shula Rijxman, directrice NPO beweerde in augustus 2016 met andere woorden hetzelfde.
  “We moeten beseffen dat begrippen als stabiliteit, veiligheid, gelijkheid en tolerantie niet vanzelfsprekend zijn. Dat we die waarden moeten koesteren, bewaken en onderhouden. (…)
  Die diversiteit brengen we bij de Publieke Omroep. Bruggen slaan, verbindingen leggen en de confrontatie wél aangaan. We zullen proberen al die groepen te bereiken (…), voor het behoud van de cohesie in onze samenleving. (…). Want samen geven we vorm aan onze veelkleurige, tolerante en diverse samenleving. In de oprechte overtuiging dat de publieke omroep Nederland samenbrengt.”

  Maar wat veelkleurig, tolerant en divers is, daarover verschillen de meningen nogal. Voor dit verschil in inzicht is binnen de NPO dus geen plaats.

  Geliked door 1 persoon

 2. ronjaspers zegt:

  Zoals altijd “follow the money” de bron van alle ellende op deze wereld,geld (rijkdom) is het slijk der aarde.

  Geliked door 1 persoon

 3. scherpschutter1943 zegt:

  In nederland worden de media ook van boven gedirigeerd. Journalisten zijn verworden tot hersenloze spreekbuizen van de machthebbers. Dat is logisch want wie betaald, bepaalt.

  Like

 4. Jan zegt:

  En de hoofdredacteur van de Volkskrant zei maart 2020 ook al vrijwel hetzelfde. Toeval bestaat dus toch!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s