Nieuwe trammelant met Moskou: nu ook Zweden en Finland in de NAVO?

(Vertaling: E.J. Bron)

Bovenop de huidige ruzie over een NAVO-toetreding van de Oekraïne trekt de secretaris-generaal van het westelijke militaire bondgenootschap, Jens Stoltenberg, nu nog een vat open: hij zinspeelde op een spoedige NAVO-toetreding van zowel Zweden als Finland. Beid elanden, verklaarde hij tijdens een persconferentie met de president van Estland, Karis, in Brussel, zouden al voldoen aan de standaards van het bondgenootschap.

Stoltenberg wees er op dat de beide landen al tot de NAVO-partners met uitgebreidere deelnemingsmogelijkheden zouden behoren. De alliantie zou met Zweden en Finland samengewerkt hebben en gezamenlijke oefeningen en trainingen hebben gehouden.

“Zij voldoen op de meeste gebieden aan de NAVO-standaards en beschikken over zeer goed bestuurde defensie- en veiligheidsinstellingen, zodat ze in velerlei opzicht nauwe banden hebben met de NAVO. Wat dat betreft kan het dus heel snel gaan als ze besluiten om een lidmaatschapsaanvraag in te dienen”, zei Stoltenberg.

De Amerikaanse viceminister van Buitenlandse Zaken, Victoria Nuland, had daarvoor eveneens verklaard dat de VS bereid zouden zijn om de mogelijkheid van een NAVO-toetreding met Finland en Zweden te bespreken wanneer deze landen zo´n wens zouden uiten.

Bijzonder problematisch is daarbij het geval Finland – het Scandinavische land was na de nederlaag in de Tweede Wereldoorlog decennia lang neutraal en had zodoende drastischer sancties van de kant van de winnende Sovjet-Unie kunnen vermijden. De status “Finlandisering” was tientallen jaren lang in feite staatsraison en voor Moskou vanwege de gemeenschappelijke grens met Finland niet onderhandelbaar.

Mocht Helsinki op grond van de decente druk uit Washington en Brussel nu voor een NAVO-lidmaatschap beslissen, dan zouden problemen zoals destijds met de Oekraïene voorgeprogrammeerd zijn. Voor Moskou is het niet acceptabel dat de NAVO steeds verder naar de Russische “huisdeur” oprukt.

Bron:
zuerst.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

43 reacties op Nieuwe trammelant met Moskou: nu ook Zweden en Finland in de NAVO?

 1. Klaas zegt:

  +++
  https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/opinie-met-het-verdwijnen-van-memorial-verliest-rusland-zijn-geweten~bbdc6bf8/
  ++++++++

  Overigens zouden de VS en de EU Poetin kunnen herinneren aan het Parijse verdrag voor een Nieuw Europa dat in 1990 werd ondertekend door de USSR en het Verdrag voor de Europese Veiligheid dat in 1999 in Istanbul mede werd gesigneerd door post-Sovjet-staten. Niet alleen beloofden de ondertekenaars van beide verdragen zich te wijden aan ‘op mensenrechten en fundamentele vrijheden gebaseerde democratie ’, maar ook ‘te zullen afzien van dreiging en gebruik van geweld jegens de territoriale integriteit of politieke onafhankelijkheid van welke staat dan ook’, terwijl zij eveneens de nadruk legden op ‘de vrijheid van staten om hun eigen veiligheidsregelingen te kiezen, inclusief bondgenootschappen’. Immers geen enkele staat ‘kon ongeacht welk deel van Europa als haar invloedssfeer beschouwen’.

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  Like

 2. Andre zegt:

  Helsinki en Sankt Petersburg zijn gebouwd door Peter 1 volgens Amsterdams model. Finland gaat niet bij de NoActionTalkOnly van glibber Stoltenberg.

  Like

 3. J. C. Th. Köhler zegt:

  “NAVO-toetreding van de Oekraïne”.

  Oekraïne is een zelfstandig land, niet een landstreek zoals De Balkan. Het land heet Oekraïne, niet “de Oekraïne”.

  j.c.th.kohler@ziggo.nl

  Like

  • bobzelf zegt:

   Ravian zegt:
   18 januari 2022 om 18:31

   Je moet je kop eens uit je kont trekken Klaasje, en als je dan daarna de NOS poep uit de oogjes gewreven hebt ga je misschien kunnen zien hoe de wereld echt in elkaar steekt lutser.

   GENIAAL VRIEND ( WAT IS LUTSER ?? is geen rotterdams )

   ja presIdent afzetten . mh -17 neerschieten, snipers in kiev ,, mc cain in kiev 17.000 mensen doodschieten en dan

   HUILIE HUILIE DOEN , WANT OOM VLADIMIR HEEFT WAT SOLDATEN NEERGEZET !!

   WAAR ???
   IN RUSLAND . OOOH MIJN GOD
   ECHT WAAR ?
   JA IN RUSLAND ..

   OOH IK DACHT DAT JE ZEI IN RUSLAND

   EN RAVIAN HEB JIJ OOIT ZO/N KLOOTZAK MEEGEMAAKT ALS DE GEHERSENSPOELDE MOGNOOL ONZE EU TROL KLAASJE ??

   LEKKER GEINIG STUK HUGGIE

   OOM VLADIMIRICH PUTIN

   Geliked door 1 persoon

  • bobzelf zegt:

   J. C. Th. Köhler zegt:
   17 januari 2022 om 21:08

   MIJN GOD WAT EEN LETTER NEUKERT ,

   HEEFT U VERDER NOG ERGENS KUDT MET DT KUNNEN ONTDEKKEN ??

   HEBBIE NOU GODGLOEIENDE GODVERDOMME NIKS BETERS TE DOEN

   BESTE LAMLUL UKRAINE ….. DE UKRAINE ??

   DEED JE PIK NA 24 UUR ER AAN TREKKEN ZEER , ?
   EN
   DACHT JE EFFE WAT BIJ BRON SCHRIJVEN

   OOM OVERDOSIS VASELINE

   Geliked door 1 persoon

 4. Jan zegt:

  Poetins gevaarlijke Oekraïne-gambiet
  Ed Sherdlu

  Nu Russische soldaten de afgelopen twee maanden langs de Oekraïense grens hebben rondgehangen, maakt het Westen zich zorgen: wat is het volgende? Zal Poetin binnenvallen? Wil hij Oekraïne overnemen? Of laat de sterke man gewoon zijn spieren zien om de NAVO bang te maken om de Oekraïne niet op te nemen in de NATO?

  Hoewel Poetin de touwtjes in handen lijkt te hebben, speelt hij een zeer gevaarlijk spel dat hij zich niet kan veroorloven te verliezen. Als de huidige crisis niet duidelijk in het voordeel van Rusland uitpakt, kan Poetin in het Kremlin in grote problemen komen.

  Om te begrijpen waarom Poetin oorlogstrommels langs zijn westelijke grens laat slahorenan, moet men diep in de Russische psyche duiken. Voor hen draait alles om Moeder Rusland en de projectie van zowel nationale als persoonlijke kracht. Tijdens de Koude Oorlog werd Rusland altijd meer krediet gegeven dan gerechtvaardigd was.

  Het was de valse perceptie van Russische kracht, die angst zaaide in de rest van de wereld, die voor hen resultaten opleverde. Zoals een gepensioneerde, zeer hooggeplaatste CIA-bron me na de ineenstorting van de Sovjet-Unie vertelde: “Ze waren nooit meer dan een derdewereldland met kernwapens uit de eerste wereld. En met hun primitieve telefoonsysteem en het kleine percentage dienstdoende militairen dat nuchter was, zouden ze waarschijnlijk toch nooit veel van hun raketten hebben kunnen lanceren!”

  In Rusland is de vermeende persoonlijke macht de grootste van alle bezittingen en veel belangrijker dan de werkelijkheid. In de ogen van de Russen wordt de vermeende macht van een leider gezien als 100% totale controle of 0% mislukking. Er is geen middenweg.

  Chroesjtsjov kreeg belangrijke geheime concessies van Kennedy om de Sovjet-raketten uit Cuba te verwijderen, maar die crisis luidde het einde in van Chroesjtsjovs tijd in de grote stoel aan het eind van de tafel. Het enige dat Sovjetwatchers verbaasde was dat Chroesjtsjov het Kremlin uitliep in plaats van in een kist te worden afgevoerd vanwege loodvergiftiging.

  Met Gorbatsjov was het afgelopen op de dag dat hij uit Reykjavik naar huis vloog zonder concessies van Reagan.

  Machismo werkt goed in Moskou. Poetin maakt geen geheim van zijn vele minnaressen, waaronder een mooie nieuwsanchor van de Moskouse TV en de 100 miljoen dollar kostende kleptocrate Svetlana Krivonogikh met wie hij een allesbehalve toegegeven dochter heeft.
  https://www.the-sun.com/news/1862145/vladimir-putin-secret-love-child-cleaner-erotic-shows/

  Russen houden van trojka’s. Het is Poetins droom om een nieuw standbeeld van drie personen op het Rode Plein te plaatsen. Lenin – Stalin – Poetin. Stel het je voor: Lenin, met gesloten vuist die de Arbeiders van de Wereld bijeenbrengent. Stalin in uniform die Hitler verslaat, en een gegoten bronzen Poetin met ontbloot bovenlijf op een paard, pronkend met zijn borstspieren die inmiddels echer aardig slap zijn.

  Het Westen mag dan denken dat Poetin almachtig is in Rusland, intern moet hij voortdurend meer en meer macht tonen. De recente openbare protesten in de straten van Moskou zijn een PR-ramp voor Poetin. Het goedkeuren van Poetins gaspijpleiding door Biden heeft zijn geloofwaardigheid bij de partijbureaucraten versterkt, maar was lang niet genoeg om de communisten van de oude stempel tevreden te stellen. Niets minder dan de effectieve wederopbouw van de voormalige Sovjet-Unie en het Warschaupact zal hen tevreden stellen.

  Vlad’s plan voor de heropbouw van het Europees socialisme is niets nieuws. Een paar jaar geleden vreesde Rusland de nieuw gevormde banden van Georgië met het Westen. Nadat de Kremlin-diplomatie faalde, loste Poetin het probleem op met de punt van een bajonet. Wit-Rusland zag de bui hangen en viel snel in het gelid.

  Maar de Oekraïne wilde niet buigen voor Poetins eisen. Nadat de vergiftiging van de Oekraïense president niet had gewerkt, leidde de Russische invasie en inname van het oostelijke derde deel van Oekraïne tot resultaten. De boodschap was heel duidelijk: “Doe wat de ‘grote man’ wil, of we vermorzelen jullie.”

  Obama deed wat de wereld verwachtte als reactie op die Russische invasie. Hij stuurde dekens en pleisters. Toen Poetin een paar jaar later begon te dreigen met een nieuwe volledige Oekraïense invasie, stuurde Trump kogels en bommen. Poetin zette zijn volgende geplande machtsspel stop als resultaat.

  Maar nu hebben Biden en zijn compagnie het voor het zeggen in Washington (nou ja, een soort van…) en moet Poetin zijn spieren weer laten zien. Hij heeft een enorm leger samengesteld aan de Oekraïense grens. De troepen zijn gestructureerd voor een invasie, niet voor verdediging. Zijn pantser- en artillerie-eenheden staan bijvoorbeeld allemaal direct aan de grens opgesteld. De 120.000 Russische soldaten staan klaar om op elk moment binnen te vallen. Als zij in een defensieve houding zouden staan, zouden zij ingegraven zijn met de artillerie en ondersteunende eenheden naar achteren geplaatst. Niet alleen zijn de Russische troepen klaar om de grens over te steken, maar zij doen ook geen enkele poging om hun posities te camoufleren of hun bedoelingen te verbergen. Poetin wil dat Westerse satellieten de verzamelde invasiemacht fotograferen.

  Waarom doet Poetin dit? Vooral omdat Oekraïnes politieke toenadering tot het Westen en wens om zich aan te sluiten bij de NAVO in de kronkelende wandelgangen van het Kremlin worden gezien als tekenen van Russische zwakte. De leiders van Moskou, wie ze ook zijn, overleven de publieke perceptie van zwakte niet. Vraag maar aan Gorby. Wat maakt het uit als 10.000 Oekraïners sterven? Dat zou een trage dag zijn tijdens Stalin’s pogroms.

  Maar wat is de beste manier voor Poetin om zijn gezagsprofiel op te vijzelen? Zijn eerste keuze zou zijn Oekraïne niet binnen te vallen. Als hij Biden zover kan krijgen dat hij een Rusland-vriendelijk Oekraïne garandeert, zou dat door de Moskouse apparatsjiks worden gezien als een herhaling van Neville Chamberlains “Vrede in onze tijd”-vernedering door Hitler. Als gevolg van de overgave van de Britse premier in Berchtesgaden viel Hitler Tsjecho-Slowakije binnen en veroverde 14 miljoen mensen zonder een schot te lossen, terwijl Chamberlain in Downing Street 10 genoot van een reeks heerlijke ouderwetse afternoon tea’s.

  Er is een interessante parallel tussen Tsjecho-Slowakije in 1938 en Poetins invasie van het Krim-gedeelte van Oekraïne. Hitler rechtvaardigde de annexatie van Tsjecho-Slowakije omdat veel mensen daar Duits spraken. Poetin beweerde dat de Krim van hem moest zijn omdat veel burgers in Oost-Oekraïne Russisch spraken. Als Poetin een excuus nodig heeft om de rest van Oekraïne in 2022 onder de voet te lopen, spreekt het grootste deel van de rest van Oekraïne ook Russisch.

  (Misschien kunnen we Boris Johnson ervan overtuigen om New York City terug te nemen omdat ze er Engels spreken, of op zijn minst een vage versie ervan in Da Bronx).

  Poetin heeft slechts twee keuzes. Ofwel moet hij aan de onderhandelingstafel iedereen intimideren om alles te krijgen wat hij wil, ofwel moet hij met machtsvertoon binnenvallen.

  Als de dreigementen van de bullebakken werken, zal Poetin in Moskou als een held worden gezien en in de rest van Europa steeds meer worden gevreesd. Als Poetin moet binnenvallen om te krijgen wat hij wil, zal hij in Moskou nog steeds als een held worden gezien en in de rest van Europa steeds meer worden gevreesd. Die twee voordelen zijn voor hem veel belangrijker dan alle negatieve sancties die de wereld ooit zou kunnen opleggen. Onze reactie? Als Poetin binnenvalt, zal Biden niet veel meer doen dan opscheppen, dekens en pleisters plakken.

  De derde optie, terugtrekken zonder een publiekelijk waargenomen overwinning, is voor Poetin eenvoudigweg een non-starter.

  Als gevolg daarvan is er geen mogelijke overwinning voor het Westen. Die kans hebben we jaren geleden gemist tijdens de Russische invasies van Georgië en de Krim.

  Waar het op neerkomt: Amerika en West-Europa zijn verzwakt omdat Poetin het hard speelt terwijl Obama en Biden slap ouwehoeren.
  https://www.americanthinker.com/articles/2022/01/putins_dangerous_ukraine_gambit.html

  Geliked door 1 persoon

  • Marc zegt:

   Jan, daar kijk ik toch iets anders tegenaan. Tsjecho-Slowakije in 1938 is toch echt iets anders dan de Krim in 2014, of Oekraïne anno nu. De Duitsers zagen Bohemen en Moravië eeuwenlang is integraal onderdeel van de Duitse landen. Daar waren goede redenen voor: Duits was daar merentijds de lingua franca. Dat nam niet weg dat de Tsjechen in hoofdzaak daar woonden, ongeacht de taal die ze spraken, en bestuurd door Habsburgse, dus Duitstalige vorsten.
   De Russen zijn als natie ontstaan in Oekraïne, later oostwaarts getrokken. Hun talen zijn nauw verweven, in ieder geval historisch. Daarbij zijn grote delen van de huidige Oekraïne etnisch Russisch, die inderdaad Russisch spreken. Het grote probleem voor de Russen is dat ze een recent (jaren 1920/30) zeer bloedig verleden hebben, met vele miljoenen Oekrainse slachtoffers tot gevolg. Het is dit verleden dat de Oekraïners uiteraard enorm dwars zit.
   Wat had en zou moeten gebeuren is een verwerking van dat verleden, waarbij beide naties de dialoog aangaan. Daarbij kunnen in een later stadium ook de Polen, Wit-Russen en Litouwen bij betrokken worden.

   Maar niets rechtvaardigt het in stand houden, laat staan uitbreiden, van de NAVO. Dus mocht er een oorlog van komen, dan is het Westen de schuldige. En ik hoop van harte dat de westerse bevolking wakker wordt uit de lethargie der onwetendheid en stompzinnigheid.

   Maar daar heb ik heel grote twijfels over.

   Geliked door 3 people

   • bobzelf zegt:

    Marc zegt:
    17 januari 2022 om 21:40

    JAN IS STALIN HATER SINDS DE MIDDEL EEUWEN

    UW GEWELDIGE STUK PROZA
    Maar niets rechtvaardigt het in stand houden, laat staan uitbreiden, van de NAVO. Dus mocht er een oorlog van komen, dan is het Westen de schuldige. En ik hoop van harte dat de westerse bevolking wakker wordt uit de lethargie der onwetendheid en stompzinnigheid.

    DANK U OME BOB

    JAN
    DAAR KOMT GEEN ZINNIG WOORD UIT . NU NIET GISTEREN NIET EN NOOIT NIET
    JE KOMT BIJ BETONNEN PLATEN EN HERSENDODEN DUS NOOIT BINNEN

    HIJ LUISTERT NIET
    WEET NIKS
    NOU JA DAT ZIJN VADER CPN STEMDE EN STALIN LOVER WAS

    DUS NEEM HEM NIET KWALIJK ,

    SOORT , SILENCE OR I KILL YOU

    DUS LEUK VAN U , MAAR VOLKOMEN ZINLOOS

    HIJ LULT HIER PAS JAARTJE OF 8 UIT ZIJN NEK
    EN IEDERE KEER DIE ZELFDE KOTS RATEL

    STALIN DID IT , PUTIN DID IT, PUTIN DID HET WEER NIET WHAHAHAHA

    HUGGIE OME BOBZELLEF

    Like

  • de Kruisvaarder zegt:

   Wat een ongelofelijke, ongenuanceerde onzin. De visie van een Amerikaan, die of de Russen haat of Biden vanwege zijn vergevorderde dementie als president wel kan schieten.
   Feit is dat Putin idd een macho is, maar geen dementerende gek zoals Biden. Hij riskeert geen confrontatie met de USA omdat hij zo graag wil laten zien hoe macho hij wel is. Daarvoor is Putin te intelligent.
   Tuurlijk is Putin geen Rutte of Macron en ja een sterke leider heeft meer charisma, dan een natte krant zoals onze Mark.
   Putin gaat Oekaine niet binnen vallen. Dat is een drogreden. Hij wil geen verdere uitbreiding, in feite plaatsing rakketten op 500 km van Moskou, van de NAVO.
   Wat je daar ook van denken wilt, t lijkt mij geen onredelijke eis…..te meer omdat er nog een verdrag ligt uit de jaren 90 waarin dit is afgesproken.

   Geliked door 3 people

   • Jan zegt:

    Je hebt een glazen bol?

    Je hebt nog steeds niet begrepen dat Poetin iedereen die ook maar enigszins een bedreiging voor zijn positie vormt uit de weg heeft laten ruimen.

    Je bent blijkbaar niet op de hoogte van het feit dat Poetin alle navo-troepen uit alle voormalige door de SU bezette landen eist, dus Polen, Estland enz.

    Like

   • Marc zegt:

    @Kruisvaarder,

    Er is geen verdrag met afspraken uit de jaren ’90 tussen Rusland en het Westen, maar wel een indertijd mondeling gemaakte afspraak. Dat het mondeling was tussen de toenmalige politici kon ook moeilijk anders: de facto was er op dat moment in Rusland geen macht gezaghebbend genoeg om een dergelijk verdrag te sluiten. Maar de onderlinge verstandhouding was er toen wel, evenals de mondelinge afspraak.

    Dat die badgast van de Navo nu beweert dat er geen afspraken uit die tijd zijn, is een smerige verwijzing naar het ontbreken van een verdrag. Het is zoiets als dat ze tegen de Russen zeggen ‘Bewijs het maar. Waar staat dat dan?’

    Kinderachtige klootzakken, daar in Brussel. Maar vooral buitengewoon stompzinnig, want de Russen staan volledig in het gelijk. Brussel mag dat vergeten zijn, Moskou niet!

    Like

  • Ivanneau zegt:

   Ik denk dat dit wel een heel simpele voorstelling van zaken is. Sinds 1997 zijn 14 landen uit de invloedssfeer van Rusland overgegaan naar de Nato. De Krim heeft zich bij Rusland aangesloten na een referendum waar meer dan 90% van de inwoners voor hebben gestemd. Dit is door internationale waarnemers bevestigd. Dat we in het Westen een nep democratie hebben gecreëerd waar politici met uitslagen van referenda hun achterwerk afvegen betekend nog niet dat dit normaal is, ook al weten we niet beter. De Krim heeft de enige (marine)haven die in de winter voor Russische marineschepen bevaarbaar is. Denken dat Rusland die zo maar zonder slag of stoot overgeeft is een gotspe van jewelste. Hetzelfde geldt nu voor de ondersteuning van Wit Rusland. Spacecenter Cosmodrome Baikonur is in Wit Rusland gevestigd en Rusland zal dit prestigeproject zeker niet zo maar aan het Westen cadeau doen. Verwijten dat Rusland een dictatuur is lijkt veel op het verwijt van de pot en de ketel. Je hoeft maar om je heen naar de plandemie te kijken en je weet met je ogen dicht dat democratie en burgerrechten in heel de Westerse wereld een dijenkletser zijn.

   Geliked door 3 people

   • Jan zegt:

    Je bent wel erg diep gezonken als je annexatie van de Krim de wil van het volk noemt

    Russische regring hebben een traditie hoog te houden andere landen binnen te vallen. Vraag Polen maar eens. Die hebben er sinds eeuwen mee te maken.

    Sorry hoor, maar Cosmodrome Baikonur ligt wel in Kazachstan en de bevolking is spuugzat van de zittende cleptocraat Tokajev. Als vrouwen bereid zijn om maar met gepensioneerden te gaan trouwen om de ellende te ontvluchten terwijl het land schatrijk is aan olie en gas is er maatschappelijk iets behoorlijk mis. Heb je dus geen oog voor.

    Geen rare jij-bak leveren, want het gaat over Rusland als dictatuur en niet over een west-Europees land. Overigens bestaat hier toch echt geen telefoon-rechtsprak zoals in Rusland

    Like

   • Ravian zegt:

    Baikonur ligt in Kazachstan…
    En het is geen “prestigeproject”, het is, net als die marine basis op de Krim, een essentieel onderdeel van het Russische defensie apparaat.

    Geliked door 1 persoon

   • Ravian zegt:

    “Je bent wel erg diep gezonken als je annexatie van de Krim de wil van het volk noemt”

    Kijk, hier hebben we weer zo’n “Jan” drogbeeld.
    Op de Krim is een referendum aangaande aansluiting bij Rusland gehouden, dit referendum is destijds door de internationale toezichthouders als zijnde eerlijk verlopen verklaard, en hierbij heeft 90% van de bevolking van de Krim vóór aansluiting bij Rusland gekozen.
    Maar Jan vindt dat dan vervolgens een “annexatie” die niets met de wil van het volk te maken heeft…

    Geliked door 2 people

  • Ravian zegt:

   Zelden “bullshit”, oftewel stierenpoep, in zoveel woorden geschreven gezien.
   Onze Jan leeft in een door de NOS/NPO gecreëerde alternatieve realiteit waar de werkelijkheid al lang niet meer in doordringt…

   Geliked door 1 persoon

   • Jan zegt:

    Van dergelijk commentaar, onderbouwd met argumenten heb ik niet terug. Bravo!

    Like

   • Ravian zegt:

    Tsja Jan, je bent hier in het verleden al eindeloos vaak met al die argumenten om de oren geslagen, al die drogbeelden van jou zijn hier al eindeloos vaak ontmaskerd en naar het rijk der fabelen verwezen.
    En deugdelijke tegenargumenten van Jan komen er daarna nooit.
    Mensen die nog over enig gezond verstand beschikken zien dan in dat ze net zo goed tegen de muur kunnen gaan staan praten.
    Ik ga jou in ieder geval niet voor de zoveelste keer uitleggen dat één plus één twee is.

    Geliked door 1 persoon

   • bobzelf zegt:

    Jan zegt:
    18 januari 2022 om 22:03

    ZOAL U ZIET ,HET ANTWOORD VAN EEN HERSENDODE DIE EVEN DOOR RAVIAN OP ZIJN PLEK WORDT GEZET

    ZOALS EEN GOEIE HERSENDOOIE NIET MET ARGUMENTEN TERUG KOMEN

    LOSER JAN HIER WEER IN VOLLE GLORY

    PUTIN EN STALIN HEBBEN HET GEDAAN WANT MIJN VADER WAS RUSLAND FAN EN CPN STEMMEN

    VUILNISMAN MAG DEZE KLOOTVIOOK OOK MEE MET HET GROF VUIL

    EN HIJ HOUDT ZIJN MUIL MAAR NIET, WHAHAHAHAHAHA

    REGEL 1 HIER
    JAN HEEFT GELIJK
    REGEL 2
    JAN HEEFT ALTIJD GELIJK
    REGEL 3
    MOCHT JAN GEEN GELIJK HEBBEN ?
    DAN TREED AUTOMATICH REGEL 1 EN 2 WEER IN

    ER VALT TEGEN IEMAND MET EEN HERSENBESCHADIGING , EEN BETON BLOK VOOR ZIJN KOP EN STALIN EN PUTIN FOBIE

    NIET TE PRATEN LAAT STAAN TE ARGEMENTEREN

    WAT EEN VERVELIA

    GEGROET IK GA EFFE EEN VLUCHT NAAR ATHEN BOEKEN

    OOM JAN’S GEKKENHUIS IN ZIJN BOVENKAMER

    p.s ( weet u bij welke molens ons jan allemaal gewerkt heeft ) whahaha

    Geliked door 2 people

 5. Eppo zegt:

  een inval in Oekraïene geeft alleen maar een guerrillaoorlog die Rusland ook veel slachtoffers brengt maar ook Oekraïene.
  en dat weten zij ook ,dus een NIET NATO aspect is voor iedereen een betere situatie .

  Like

  • bobzelf zegt:

   Eppo zegt:
   17 januari 2022 om 21:39

   DAT IS EEN ZEKERHEID GOED GEZIEN
   ZEKER ALS ONS JAN EN KLAAS ALS DE 2 WEZENLOZEN
   DAN OOK DE WAPENS OPNEMEN

   WHAHAHAHAHAHAHA

   IK ZALZE BEIDEN AANMELDEN BIJ HET AZOV REGIME
   DAAR ZULLEN ZE ZICH THUIS VOELEN MET BANDERE BANIERS WATSS TEKENEN EN SSVLAGEN

   HALLOO AZOVVVVVVV JAN KOMP ERAN , LACHEN MAN

   Like

 6. karel zegt:

  navo/nato behoort tot dezelfde verdeel en heers kliek als vn, who, rockefellers, gates, soros enz, enz…
  meer woorden er aan besteden is zinloos…

  Like

 7. Peter. zegt:

  Bearbock is in gesprek met Rusland ,nou als die binnenkomt daar denken ze dat er een nieuwe schoonmaakster is aangesteld ,benieuwd wanneer ze onze minister van Defensie Ollongren sturen ,bij 2 van die zwaargewichten gaat Putin vast bibberen.

  Like

 8. Henk der Niederlánder zegt:

  Het zou op den duur allemaal nog wel eenstegen kunnen vallen voor de NAVO want ondertussen heeft Erdogan laten zien dat hij toch meer richting Poetin nijgt wegens de eigen wapenindustrie en daardoor een beetje meer afstand gaat neemen van de NAVO koekwouzen.
  Niet dat Ik nou Erdogan zie als een groot licht maar zijn adviseurs zullen hem wel een beetje wakker houden.
  Het gevolg is dat het voor de Navo nogal moeilijk zal worden om door de Bosporus een dreiging te vormen voor de Krim endus zeker ten nadele zal blijken te zijn voor Oekraine.

  Geliked door 1 persoon

 9. Horatius zegt:

  Finland lid van de NAVO?
  Ondenkbaar en het zou een brute provocatie zijn, dus een regelrechte oorlogsverklaring aan Rusland.

  Finse legereenheden namen gezamenlijk met het Duitse leger deel aan de belegering van Leningrad met een paar honderdduizend burgerslachtoffers als gevolg van de geplande hongersnood.
  Over de winteroorlog 39-40 zullen we het maar niet hebben, de Russen waren de aanvallende partij. Maar ook daar kleven nare herinneringen aan als gevolg van de vele slachtoffers aan Russische zijde. Met als oorzaak de zuiveringen van vadertje Stalin in de top van het leger.

  Hoe dit allemaal zou passen in de de-escalatie waar men de mond vol over heeft is een raadsel, of is dit een bewuste opvoering van de al hoog opgelopen spanningen om Putin alsnog op de knieën te krijgen?
  Putin kan zich geen gezichtsverlies veroorloven door zijn troepen nu terug te trekken, het zou een voorbode zijn van een troonswisseling, met de Cubacrisis als voorbeeld.

  Als oom Donald nog president zou zijn dan had hij allang het vliegtuig gepakt richting Moskou om daar met veel publiek vertoon Putin de hand te schudden en de kwestie naar beide tevredenheid op te lossen. Uiteraard na eerst via geheim diplomatiek overleg de ergste obstakels al uit de weg geruimd te hebben.

  De huidige westerse machthebbers ontberen echter de flexibiliteit en het nodige charisma om dit scenario te kunnen volgen, en dus zitten wij met een crisis opgescheept die zou kunnen ontsporen.

  Dat de ene partij de andere partij zou kunnen uitschakelen met een nucleaire verrassingsaanval is absoluut onmogelijk. Beide partijen beschikken over duikboten (dus bewegende objecten) die in staat zijn raketten af te vuren met een nucleaire lading. Die liggen uiteraard al in positie.

  Een kernoorlog is een collectieve zelfmoord en dat weten ze dondersgoed in Washington en in Moskou.

  Blijft over een conventionele oorlog waarbij alleen gevochten wordt in Oekraïne, die vergelijkbaar zou zijn met de Spaanse burgeroorlog 36-39, met deelneming van vrijwilligers van allerhande nationaliteiten en politieke overtuigingen. Een strijd die lang kan duren en uiteindelijk een tweedeling zou kunnen opleveren zoals in Korea en Vietnam.

  Maar de ervaring leert ons dat de geschiedenis moeilijk te voorspellen is dankzij ‘onvoorziene incidenten.’ Uitgelokt door de separatisten?

  Like

  • Jan zegt:

   De Finnen neerzetten als de aanvallende partij is simpelweg geschiedvervalsing. Finland weigerde eilanden in de Finse Golf ten behoeve van de verdediging van Leningrad af te staan, weigerde Fins grondgebied aan Stalin af te staan zgn ter verdediging en het weigerde een Russische basis op Fins grondgebied (Hangö).

   En wat je al helemaal verzwijgd is dat de Fins-Russische oorlog in 1939-1940 was terwijl Duitsland pas in 1941 Rusland binnen viel.
   Kijk, zo ziet het er wel een beetje anders uit en in het juiste perspectief geplaatst.
   Stalin meende Finland onder de voet te kunnen lopen wat behoorlijk mislukte en het leger ruim 125.000 doden kostte, om over de verminkten maar niet te spreken want dat was ruim het dubbele

   En Trump Putin de hand schudden? Je bent wel een fantast. Toen communist en dweil Hussein Obama nog voor president speelde werd het luchtruim van Alaska non-stop door Rusland geschonden wat direct afgelopen was toen Trump president werd.
   Trump had de Kremlingek duidelijk gemaakt dat hij niet hoefde te proberen met de Oekraïne te flikken wat Hitler met Sudetenland deed.

   Like

   • bobzelf zegt:

    Jan zegt:
    19 januari 2022 om 10:06

    HE OUWE , ALLES WETEN OVER FINLAND ,
    HEEFT JE VADER DAT VERTELD DAT ZAL TOCH NIET ?? JANNEMANNEKE

    MAAR ZODRA 1990 PASSEERT IS ONS JANNEMAN INEENS HERSENDOOD KNAP HOOR

    EN OOK AL ZO LANG TOCH ?? WHAHAHAHAHAHA

    TRUMP MAAKTE PUTIN DUIDELIJK DAT UKRAINE ?? WHAHAHAHA

    EN JIJ DENKT DAT MIJN OOM TRUMP NIET EVEN STIJF GEVLOEKT HEEFT MET ALLE BEWIJZEN
    DAT DE USA RATTEN
    DEZE HELE TERINGZOOI GEORGANISEERD HEBBEN

    WAS JANNEMAN NOG NIET OPGEVALLEN SINDS 2004 EN 2014

    hoe is het in godsnaam mogelijk

    neem lekker een heledoos slaappillen in ja, het stuiteren kan beginnen

    jan the stalin rat whahahahaha STUITER BONK BONK STUITER BONK STUITER DIE PLEURIS OME BOB STUITE TOT MORGEOCHTEN ZO ROND 06.30 KRUIPT ONZE STALIN LOVER DE USA RAT . WEER HELEMAAL WEZENLOOS OM WEER 21 STUKJES PROZA TE PLAATSEN

    IK OK DAT HET OVER DIE OUWE LUL STALIN GAAT EN DIE DEKSELSE PUTIN

    MAAK ER TOCH EEN END AAN MAN

    Like

  • bobzelf zegt:

   Horatius zegt:
   18 januari 2022 om 14:03

   U SCHRIJFT EEN WONDERBAARLIJK GOED STUK DANK UWEL

   ALLEEN WAT BEDOELT U , ( IS DIT EEN GRAPJE ? )
   de geschiedenis moeilijk te voorspellen is dankzij ‘onvoorziene incidenten.’ Uitgelokt door de separatisten?

   DOOR ?? DE SEPERATISTEN ???
   DEZE MENSEN HEBBEN MET VLAGGEN NA HET AFZETTEN VAN HUN PRESIDENT ,,STADHUIZEN BEZET , JA MET VLAGGEN

   DUS DEZE HELE TERINGZOOI IS GEORGANISEERD DOOR DE US,. BEGONNEN IN 2004 , DAARNA DE MAIDAN . EN 12 MILJARD UITGEGEVEN USA DOLLARS
   MC CAIN THE USA WAR LORD STUURDEHET UKRAINE LEGER
   EN EFFE VOOR DE ZEKERHEID DE MH=17 UIT DE LUCHT

   PUTIN MOORDENAAR, MAAR DAT HAD U GEMIST BEGRIJP IK ??

   EN NU HEBBEN DE SEPARISTEN HET GEDAAN ???

   HOE KAN IK U NA UW GEWELDIGE STUK . NOG SERIEUS NEMEN

   SEPERATISTEN ?? DAT HEET VRIJHEIDSSTRIJDERS !!!
   17.000 DODEN EN 34.000 GEWONDEN GEEN ELECTRICITEIT ?? GEEN VRETEN .. GEEN WATER

   EN EFFE VOOR DE HUMOR, DE MH-17 NEERGESCHOTEN , ??
   OOOH JA ZE HEBBEN GEEN VLIEGTUIGEN JAMMER TOCH

   WAT EEN ZELDZAME DOMME SUGESTIE . ( DUS GRAPJE ????? )

   OOM BOBZELLUF

   Like

   • Horatius zegt:

    Als Putin zijn oorlogen had gevoerd in de geest van Stalin, Peter de Grote of Dzjengis Khan waren de de Russische tanks allang op weg naar Tbilisi en Kiev, of zelfs naar Warschau en Berlijn. (citaat; Yuval Noah Harari).

    Daar kan ik mij wel in vinden, want hij voerde tot nu toe uitsluitend beperkte oorlogen zoals in Syrië het geval was, via grootschalige luchtbombardementen en de grondgevechten wijselijk aan anderen over te laten.

    Dus ook dit beproefde scenario in de Oekraïne waar de Russische minderheden, vrijheidsstrijders of ‘separatisten’ genaamd de dupe werden van Amerikaanse (zeer geheime) operaties.
    Dat die vrijheidsstrijders baat hebben bij een verdere escalatie moge duidelijk zijn. Een afscheiding, dus een eigen autonoom gebied behoort dan tot de theoretische mogelijkheden.

    Het is verder niet onbelangrijk te weten dat het huidige Rusland veel zwakker is dan onder het bewind van Stalin. De VS en de EU hebben samen een bevolking die vijf maal zo groot is en tien keer zoveel dollars in de kas. Hun economie is gebaseerd op natuurlijke hulpbronnen, gas + olie. Als Putin de gaskraan volledig dicht zou draaien ligt hun economie binnen de kortste keren volledig op zijn gat. Ze kunnen die vaste bron van inkomsten, vele miljarden op jaarbasis eenvoudigweg niet missen.

    We kunnen alleen maar hopen dat de hele zaak met een sisser zal aflopen en we niet aan de vooravond staan van een nieuwe wereldoorlog.

    Like

   • bobzelf zegt:

    Horatius zegt:
    20 januari 2022 om 13:33

    BESTE HORATIUS

    HAAST HELEMAAL GOED
    RUSLAND HEEFT MILJARDEN , HET GOUD KLOTST TEGEN DE MUREN

    DE GASKRAAN DICHTDRAAIEN , ZAL HEM WORST WEZEN
    WANT DE EU LANDEN ZULLEN OP HUN KNIEEN OM VERGIFFENIS KOMEN VRAGEN

    DE COMPLETE EU ECONOMIE LIGT DAN COMPLEET STIL , DUS MIJN OOM ZIT NIET OP DIE PAAR EURO’S TE WACHTEN

    HIJ WIL ZE WEL, MAAR WACHT EN WACHT TOT U A.U.B. KOM ZEGGEN EN ZE KOMT BRENGEN

    U BENT VAST DE LAATSTE JAREN NIET IN RUSLAND GEWEEST

    WIE MOET DE RUSSEN DIE HELEMAAL GEEN OORLOG WILLEN
    TEGENHODEN DAN
    DE PANG PANG ROEPENDE NEDERLANDERS , HET DUITSE LEGER ? WELK DUITSE LEGER

    DE MILJARDEN AAN M3 METERS GAZZZ WORDEN NAAR HET OOSTEN GERAMD

    U DENKT NOG TE VEEL AAN VROEGER
    EN ALS HET DAN HELEMAAL MIS GAAT

    DE RUSSEN WILLEN STERVEN VOOR HUN LAND
    EN ZULLEN DAT DAN OOKDOEN

    NIETS ZAL ER OVERBLIJVEN , ALS U DE RUSSISCHE WAPENS ZIEN . DE USA ZLA ZE NIET EENS AAN ZIEN KOMEN

    DUS LEUK STUKKIE MAAR VRAAG HET AAN MIJ

    30 JAAR KFB … MIJN OOM IS OOK MIJN OOM
    DUS

    HET IS OVER . HET IS UIT DERUSSEN ZIJN DE BAAS

    EN HIJ VRAAGT NIKS HOOR, MIJN OOM WIL GEWOON GEEN RAKEETEN IN UKRAINE

    EN VERDER HELEMAAL NIKS

    WEL ZAL HIJ BIJ ZE ZEE VAN AZOV NOG EEN STUK VAN UKRAINE WEGHALEN . EN EEN RECHTE LIJN VAN DE KRIM NAAR BOVEN BIJ RUSLAND TREKKEN
    HIJ WIL VAN SIT GEKLLOT AF .

    HIJ HAS AL MILJARDEN IN DIE BODEMLOZE UKRAINE POT GEPLEURD , ZE HEEB 4 MILJARD AAN GAZZZ NIET BETAALD

    DUS HIJ WIL UKRAINE NIET EENS, EEN 60 JARIGE GUERILLA OORLOG STARTEN

    DAT ZAL TOCH NIET, TEGEN DAT SS KUT VOLK

    HUGGIE

    P.S. DIE 5 X GROTERE BEVOLKING, ?? JA EN
    ZIE JE JAN EN KLAAS PANG PANG ROEPENDE UKRAINEAL BINNEN RENNN

    EN 16 MILJOEN HERSENDODEN OPLEIDING ?? JA BIER ZUIPEN MET ZAK CHIPS

    DENKT U DAT JE 1 MILJOEN USA SOLDATEN OP KAN TROMMELEN EN DAT MIJN OOM EFFE WACHT TOT ZE ER ZIN

    UKRAINE IS 30 MINUTEN KIEV DE VOLLE VLIEGTUIGEN MET PARATROEPERS

    DE DUIZENDEN TANKS ZULLEN VIA WIT RUSLAND ,,, HET NOORDEN EN NOORD OOSTEN BINNEN RAMMEN EN KOMEN NOG GEEN OUWE AUTO TEGEN
    IK HEB VORIG JAAR DE PARADE GEZIEN OP DE MAIDAN WHAHAHAHAHAHA

    ALSOF JE IN 1955 STOND .

    DUS GEGROET GELOOF MIJ NIET HOOR. HUGGIE

    Like

 10. Ravian zegt:

  “Als oom Donald nog president zou zijn dan had hij allang het vliegtuig gepakt richting Moskou om daar met veel publiek vertoon Putin de hand te schudden en de kwestie naar beide tevredenheid op te lossen.”

  Als oom Donald nog president zou zijn dan was deze hele situatie nooit ontstaan…

  Geliked door 1 persoon

  • Horatius zegt:

   Voor de volle 100 procent mee eens!

   Als bewijs voor deze stelling: Donald Trump had twee ontmoetingen met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Un (de Rocket Man!) waarna men kon spreken van een zekere sfeer van ontspanning tussen de VS en Noord-Korea, waar uiteraard ook Zuid-Korea baat bij had.

   Na de machtswisseling in de VS keek Kim Jong-Un een tijdje de kat uit de boom en vervolgens werden er recentelijk hypersonische proefraketten gelanceerd zodat de spanning in de regio weer behoorlijk is opgelopen.

   De logische vraag doet zich voor, of dit ook was gebeurd als Donald Trump was herkozen als president?

   Ik denk het niet, omdat men (ook in Moskou) heel goed weet dat Donald Trump zich niet laat bedonderen of intimideren!

   De huidige president Joe Biden heeft niet het charisma van zijn voorganger, maakt zelfs een besluiteloze indruk en leunt vanwege zijn leeftijd en conditie teveel op zijn adviseurs.

   En daar maakt dus ook Putin op dit moment slim gebruik van met alle mogelijke gevolgen voor Europa, want wij liggen hoe dan ook in de vuurlinie.

   Like

   • Ravian zegt:

    “En daar maakt dus ook Putin op dit moment slim gebruik van met alle mogelijke gevolgen voor Europa”

    Putin maakt helemaal nergens slim gebruik van…
    Het enige dat Putin doet is pogen te voorkomen dat er een situatie ontstaat waarin er voor Rusland geen andere optie meer overblijft dan een preventieve aanval.
    Helaas beschikken de westerse leiders tezamen nog niet over de helft van zijn gezonde verstand, wat voor het ergste doet vrezen.
    Hij is gewoon de enige normale in een hok vol machtswellustige en geldhongerige door deze obsessies verblinde EU/US imbecielen.
    Dat “wij” dadelijk in de vuurlinie liggen heb je goed gezien, maar daar hebben “wij” dan zelf voor gekozen, omdat “wij” nagelaten hebben de imbecielen die nu in onze naam een oorlog met Rusland zoeken tijdig een halt toe te roepen .

    Like

 11. Horatius zegt:

  Putin is een uitmuntend strateeg die donders goed weet de zwakke plekken van zijn tegenstanders (de linkse politieke elite in Brussel en Straatsburg) optimaal uit te buiten.

  Ik heb het al vele malen naar voren gebracht: de enige oplossing van dit slepende conflict is een gezamenlijke verklaring van de EU, de NAVO en de VS dat Oekraïne NOOIT zal worden toegelaten tot de NAVO en de EU. Realpolitik dus, de realistische erkenning van de invloedssfeer van Rusland m.b.t. tot de landen die ooit deel uitmaakten van de voormalige Sovjet-Unie.

  De EU is verdeeld in twee kampen: de West-Europese landen die gewillig naar de pijpen dansen van de bureaucraten in Brussel, en de voormalige Oostbloklanden die een eigen koers varen op de gebieden van de Rechtsspraak en het Vluchtelingenbeleid.

  De VS en de NAVO hebben misbruik gemaakt van de zwakheid van Rusland in de jaren 90 en de NAVO heeft zich ondanks vele beloften uitgebreid naar Oost-Europa en zelfs een paar voormalige Sovjetrepublieken.

  Dankzij dit wanbeleid en pure expansiedrift zitten wij als gewillig stemvee – dom gehouden door de staatsmedia – midden in een uiterst onzekere situatie.

  Duitsland en Frankrijk maken gezamenlijk de dienst uit in Europa en daar heeft het stemvee geen enkele invloed op. De rechtse partijen zijn vakkundig gedemoniseerd en vervolgens buitenspel gezet via een cordon sanitaire.

  Op de achtergrond maken o.a. de Bilderberggroep en de Soros-Foundation de echte dienst uit.
  Via hun richtlijnen worden wij bestuurd (onderworpen) en overgeleverd aan een omvolkingsproces, inclusief een stapsgewijze islamisering. En een bloedige burgeroorlog als de moslimpopulatie in West-Europa een bepaald niveau heeft bereikt.

  Putin is verder een pure nationalist die uitsluitend denkt aan de toekomst van zijn eigen bevolking.

  Daar kan Mark Rutte nog een voorbeeld aan nemen!

  Like

  • bobzelf zegt:

   Horatius zegt:
   20 januari 2022 om 14:31

   IK GEEF 140.000 LIKES EN MAG IK U EVEN ZOENEN

   DUIDELIJKER KAN HET NIET GEZEGD WORDEN

   JAN ISTOEVALLIG EFFE EEN FRICANDEL KOPEN

   DIE KAN NIET TEGEN MENSEN MET HERSENS DIE DE WAARHEID SCHRIJVEN

   NOU KLAAS IS ONS EIGEN MANUEL
   I AM FROM BARCELONA
   I KNOW NOTHING ABOUT THE HORSE
   WHICH HORSE ??
   NITWIT
   NO DRAGONFLY

   DUS LAAT DIE MAAR

   DIE WORDT EERDAAGS UIT ZIJN EU TROLLEN BAAN GEPLEURD
   WEGENS GROF FALEN BI E.J. BRON

   OOM BASIL FAWLTY

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s