“Scherpe” analyse . . .

Geplaatst door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

14 reacties op “Scherpe” analyse . . .

 1. BosscheBol zegt:

  Zeker wordt dat spannend. Dan “mogen” we Amerikaans schaliegas kopen. Dat is duur (want moeilijk winbaar en duur transport). Amerikanen blij, wij arm.

  Like

 2. karton zegt:

  Geweldig toch, om zo’n kereltje, met z’n kleffe bipsje, zó te horen oreren !
  Deze omhoog gekrikte viespeuk is nog niet eens geschikt om “directrice” van een kleuterschooltje te zijn.
  Wát is Nederland een triest landje geworden met zúlke “mensen” a.d. “leiding”.

  Geliked door 3 people

 3. Harry zegt:

  Dacht je nou echt dat Putin ook maar een fractie van een seconde onder de indruk zal zijn van de opmerking van een snotneus , een valse nicht van een landje , iets groter dan een postzegel , “minister” Jetten ?
  Je hebt dezelfde arrogantie als Pechtold , die Syrië wel even zou “herinrichten”, als Assad weg was !
  Alleen Assad zit er nog en Pechtold heeft zich weggesnoven .

  Wat zijn dat voor hoogmoedige idioten bij dat D66 ?
  Robje , je bent door gebrek aan gewicht omhooggedonderd .*

  * Term uit het baggerwerk waar het soms heel lastig was om dingen ónder water te houden .
  Dat knalde dan soms met een rotgang naar de wateroppervlakte .

  Geliked door 2 people

  • Julia zegt:

   Harry Alleen als ik al dat door Pechtold omhoog getrokken ventje al zie kan ik helaas het woord minister niet uit mijn keel krijgen. Het is toch een aanfluiting om zo een kereltje of hoe je hem noemen wilt op een dermate belangrijke cruciale post neer te zetten. Rutte is bewust bezig om al dit soort niet ongekwalificeerde onbenullen op ministerposten te plaatsen alleen al om zijn eigen ego heel te houden want als het mis gaat kan hij zoals gewoonlijk de zogenoemde verantwoordelijke ministers de tent uit jagen. Je hebt uiteraard zeer ondeskundige zwakke schakels nodig zodat Rutte zijn smerig spel kan doorvoeren. Die vent is zo een gevaarlijke giftige slang die alle verantwoordelijkheden over de schutting dondert zodat hij met die welbekende valse grijns buiten spel blijft.

   Geliked door 1 persoon

 4. J. C. Th. Köhler zegt:

  Een geruststellende gedachte dat we een echte vakman hebben op dit verzonnen ministerie.
  Ik zou zelf zo’n analyse niet hebben kunnen maken.

  j.c.th.kohler@ziggo.nl

  Like

 5. Harry zegt:

  Óf bedoelde Jetten dat het een “spannende situatie “ voor hém wordt .
  Want als wij door wéér een stommiteit van de overheid , na twee jaar afzien , nu ook nog in de kou komen te zitten , dan kon het wel eens wezen dat WIJ ACHTER JOU AANKOMEN ; en niet om je op de foto te zetten !
  Dat is pas spannend , zeker voor zo’n watje , als je moet rennen voor je leven !
  Nou is die sluitspier van de heren homo’s toch al verziekt – ken een speciale angst-tandarts ( voor watjes ) en die vertelde dat hij diverse homo’s in zijn praktijk heeft die van angst IN DE STOEL , IN HUN BROEK ZITTEN TE SCHIJTEN !
  Dus we kunnen ons wel voorstellen hoe de broek van Jetten er uit ziet , als ie op de loop moet !

  Geliked door 2 people

 6. Boike zegt:

  Wel Robbie, eindelijk eens een keer een goede analyse van jou. Dus als ik jou was, zou ik maar rap wat zoete broodjes gaan bakken met Poetin. Laat die kans niet schieten !!! Of opteer jij liever voor de hoge eer van de “grote verliezer” bij de volgende verkiezingen.

  Like

 7. Sinyo zegt:

  Je kunt van Jetje zeggen wat je wilt, maar zo’n logische gedachten gang getuigt van een maximale IQ waarde. Petje af.
  Op die gedachte zouden wij hier “never nooit niet” zijn gekomen,
  Dus af die Petten voor “Judas” Jetten.

  Tussendoor: Met een Pet op je Test, kom je er ook Best,
  Met de hoed in de hand KWAM je door het ganse land.

  Like

 8. Rini Stegeman zegt:

  Hoe komt die Jetten erop………..hahahaha

  Like

 9. Julia zegt:

  De foto alleen al Jetten tegenover een daadkrachtige wereldleider. Nou dat wordt de boren uit Nederlandse bodem de Noordelijke provincies zullen het gaan ondervinden dat de huizen hierdoor enorme schade zullen oplopen deert hem niet. Jetten een nietszeggende klimaatactivist die het gaat oplossen. We kunnen onze borst nat maken de volgende winter wordt het een bittere pil gas tekort, energie netwerken zwaar overbelast met als gevolg torenhoge rekeningen op de schotels van de burgers. Afwachten dat wordt over niet al te lange tijd nog eenmaal per week een korte douche en cv op de laagste stand. Kortom sla maar wat extra dekentjes in om u warm te houden want ik persoonlijk zie een groot fiasco waardoor heel veel huishoudens zowel financieel als fysiek in de kou komen te zitten. Het licht ziet langzaamaan in dat de situatie spannend kan gaan worden nou dat zal zeer zeker de realiteit zijn. Alleen de spanning zal de burgers totaal kaal plukken zelfs de geplande nieuwbouw komt in gevaar om dat de energie netwerken nu al overbelast zijn en dan nog het dwingen tot elektrisch rijden ja dan wordt het heel heel spannend.

  Geliked door 1 persoon

 10. Hoezo ontstaat er dan een gespannen situatie.
  Kunnen toch gewoon even wat bossen opgstookt worden want dat vinden die dagdwazen toch ook milieuvriendelijk.

  Like

 11. koosv8 zegt:

  HAHA HA, wat een uitspraak. Wij hebben de eerste klimaat minister. Wie was er het eerst, het klimaat of de minister, wat verschrikkelijk dit alles, de windmolens op zee staan stil meneer Jetten, A er is aldoor geen wind, B ze vragen veel onderhoud. En dat is waarom er heelveel stil staan. De wieken zijn verweert en dan valt er een brokje af. En dan is hij uit balans, dus draait hij in de soep. Wat nu gaande is , zijn ze allang al voor gewaarschuwd. Maar gewoon doorgaan hoor, het zelfde zie ik al bij biocentrales, co2 ook zo’n staaltje onzinnig beleid, dat hele klimaat, Nederland gaat de Wereld temperatuur wel even regelen. Kostenpost welnee, 50 miljard.
  Daar red je levensmee.. net als met Corona!!!
  Toch?? Wat een rotzooitje overal. Alleen maar door een zooitje globalistische klootzakken.

  Like

 12. Jan zegt:

  Daarin heeft Jetten nog gelijk ook, want misschien heeft hij naar de huidige maatschappelijke en economische situatie gekeken en die ligt er allerbelabberst bij en de toekomst is alleen maar slechter

  Hoe de Russen niet willen weten van hun verleden
  De elites van Poetin doen alles om aan de macht te blijven
  JOHN LLOYD

  De Russische staat verdringt beetje bij beetje politieke en intellectuele uitdagingen. Alexei Navalny zal in februari het eerste jaar afmaken van een straf van tweeënhalf jaar in de strafkolonie Pokrov op beschuldiging van laster en schending van zijn voorwaardelijke vrijlating. Door zijn opsluiting is het meest actieve centrum van het protest en de bedenker van de meest inventieve en scherpzinnige demonstraties tegen de corruptie van de elite in het Poetin-regime verdwenen.

  Een lopend commentaar op de criminele aard van de regering is tot zwijgen gebracht: wat er nu gebeurt is minder dramatisch, minder gemakkelijk te vatten, zonder een dominante figuur die wijst op de verraderlijkheid ervan.

  De druk komt in twee vormen. De ene is geheel gewild door het regime, gericht op het in diskrediet brengen van elke vorm van dissidentie. De andere vorm, die minder duidelijk is, is een bijproduct van het economische en sociale beleid van een regering die zich heeft uitgesproken tegen diepgaande economische hervormingen, omdat die de bestuursvorm die zich onder het presidentschap van Poetin heeft ontwikkeld, zouden kunnen destabiliseren.

  Dit laatste is het onderwerp van een beschamend rapport dat eind vorige maand is gepubliceerd onder de titel The Coming Deluge (een verwijzing naar de opmerking – “Na ons, de zondvloed” – die enkele decennia voor de revolutie zou zijn gemaakt door Lodewijk XV van Frankrijk in 1857 aan zijn lieveling, Madame de Pompadour – of door haar aan hem). De zeer gewaardeerde commentator Andrej Kolesnikov, die samen met Denis Volkov het rapport heeft geschreven op basis van interviews die hij de afgelopen zes maanden heeft gehouden met een aantal vooraanstaande zakenlieden en economen, stelt dat “de heersende houding onder leden van de heersende klasse lijkt te zijn dat er genoeg olie en gas is om de staatskas vol te houden, de loyaliteit van de kiezers te kopen en de controle over het maatschappelijk middenveld en de media te behouden zolang de huidige leiders van het land aan de macht zijn (tot 2036, wanneer president Vladimir Poetin misschien eindelijk zal moeten aftreden). Wat daarna komt, gaat hen niet aan: “Na ons, de zondvloed.”

  De heersende klasse, veilig in hun controle over de winsten uit olie en gas, “zijn verstrikt in passiviteit door gevoelens van zelfgenoegzaamheid en een wijdverspreide onwil om zich bezig te houden met enige strategische planning of verandering op lange termijn. Tenzij er iets drastisch verandert, is stagnatie in de breedste zin van het woord – van economische depressie tot sociale apathie – het enige mogelijke scenario voor Rusland op middellange en lange termijn.”

  Eén resultaat, dat door de regering grotendeels wordt genegeerd, is wat een respondent van het Kolesnikov-rapport een alomtegenwoordige “ongelijkheid van rechten” noemde, die het gevolg is van “sterk uiteenlopende toegang tot gezondheidszorg, onderwijs, overheidsdiensten en andere infrastructuur”.

  Het resultaat op langere termijn is er echter een dat momenteel het ooit formidabele intellectuele kapitaal van Rusland aantast, en dat helpt om het probleem van de ontevreden jonge demonstranten van de elite op te lossen – door hen ervan te overtuigen dat verandering onmogelijk is.

  Sergej Goerjev, ooit hoofd van de Nieuwe Economische School, die ervoor koos Rusland te verlaten na “een beangstigende en vernederende ondervraging” in 2013 vanwege zijn steun aan Navalny, vertelde Kolesnikov en Volkov: “Het grootste probleem van Rusland is de verslechtering van het menselijk kapitaal. Rusland heeft een belangrijk concurrentievoordeel geërfd uit de Sovjetperiode, maar dit voordeel – zijn onderwijssysteem en respect voor menselijk kapitaal – wordt voortdurend afgebroken; goed opgeleide mensen vertrekken; hogescholen en scholen raken achterop bij hun leeftijdsgenoten. Het is mogelijk dat Rusland over tien of vijftien jaar geen voor de hand liggende bronnen van economische groei zal hebben of zijn achterstand op zijn buren zal inlopen.”

  De meer directe aanval op de Russische geest, die in het afgelopen decennium steeds duidelijker is geworden, is gericht tegen leidende figuren in de overgebleven instellingen van liberaal onderwijs en cultuur. In het afgelopen jaar zijn ongeveer 20 universiteitsleiders vervangen, in bijna alle gevallen door academici die ook lid zijn van Poetins partij Verenigd Rusland – die in september de parlementsverkiezingen won en daarmee tweederde van de zetels in de Doema, een resultaat dat gepaard ging met protesten uit de meeste delen van het land wegens fraude, het volstoppen van de stembussen en intimidatie.

  De drie meest prestigieuze academische centra, opgericht na de ineenstorting van de Sovjet-Unie in 1991, zijn de Hogere Economische School, de Nieuwe Economische School en de Moskouse School voor Sociale en Economische Wetenschappen. Guriev ontvluchtte zijn positie in 2013; en in juli van dit jaar nam Jaroslav Kuzminov, die moeite had gedaan om zijn school uit de ongenade van het Kremlin te houden, ontslag als hoofd van de Hogere Economische School na de arrestatie van een aantal van zijn studenten, die een tijdschrift hadden geproduceerd dat kritisch stond tegenover de regering.

  Eveneens dit jaar werd een uniek gezamenlijk programma tussen de Universiteit van Sint-Petersburg en het Amerikaanse Bard College, dat in 1994 was opgezet en als resultaat had dat in Rusland het eerste programma voor vrije kunsten aan het Smolny College werd opgezet, abrupt stopgezet. Het Russische bureau van de procureur-generaal verklaarde Bard tot een “ongewenste organisatie” op grond van een recente wet die buitenlandse instellingen en invloeden verbiedt, en noemde Bard “een bedreiging voor de grondslagen van de constitutionele orde van Rusland”.

  De meest recente aanval, en de duidelijk meest meedogenloze, is gericht tegen de Hogere School voor Sociale en Economische Wetenschappen – universeel bekend als de “Shaninka”, of Shanin’s plaats. Teodor Shanin, geboren in 1930 in een Joodse familie in Wilno, nu Vilnius, overleefde de periode in Siberië, bereikte op tijd Israël om te vechten in de Arabisch-Israëlische oorlog, werkte en studeerde in Israël tot 1964, trad toe tot de academische staf van de Universiteit van Birmingham in 1965 en keerde in 1995 terug naar Rusland en richtte samen met anderen de “Shaninka” op, die hij leidde vanaf de oprichting in 1995 tot aan zijn dood in 2020. Energiek en non-conformistisch, werd zijn school de eerste plaats van studie van de sociologie, met inbegrip van een heldere kijk op het Rusland van Poetin, een traditie die werd voortgezet door zijn opvolgers, met inbegrip van de huidige rector, Sergei Zuev.

  In oktober werd Zuev, die aan een ernstige hartkwaal lijdt, uit het ziekenhuis gehaald voor een dertig uur durend verhoor; hij kreeg huisarrest en werd vervolgens weer naar de gevangenis gebracht. Hij werd beschuldigd van verduistering van 21 miljoen roebel (300.000 dollar), in verband met een bredere zaak tegen een voormalige onderminister van Onderwijs, Marina Rakova, die nu ook in de gevangenis zit. In een analyse van de zaak betoogt Nikolai Petrov, zelf alumnus van de Hogere Economische School, dat de arrestaties van Zuev, Rakova en anderen deel uitmaken van een intensief gemanoeuvreer binnen de elite van het Kremlin, waarbij individuen als pionnen worden gebruikt – des te meer als ze vanwege liberale sympathieën als “ontrouw” worden beschouwd. Petrov schrijft dat “de wreedheden die worden begaan nu de norm zijn geworden… de huidige golf van arrestaties is ongebreideld, en vindt plaats in het volle zicht van de natie en de wereld”.

  Andrei Zorin, een goede vriend van Zuev en leerstoel Russisch aan de Universiteit van Oxford, heeft brieven opgesteld, die inmiddels door honderden geleerden zijn ondertekend, waarin hij protesteert tegen de onmenselijke behandeling van Zuev en waarschuwt dat zijn gezondheid nu precair is. Zowel Zorin als Petrov zijn van mening dat Zuev en de Shaninka het doelwit zijn vanwege hun liberalisme in een steeds autoritairder wordende staat – maar oordelen ook dat veel van de complexe bewegingen binnen en tussen de betrokken machtsgroepen evenzeer gericht zijn op het veiligstellen van geldstromen, vooral van het Ministerie van Onderwijs, als op het bestrijden van personen die tegen het regime zijn.

  De zaak Zuev is vergelijkbaar met die van Kirill Sebrennikov, de meest gewaardeerde balletregisseur in Rusland – sinds medio 2017 in huisarrest, op beschuldiging van verduistering van meer dan 60 miljoen roebel, na de productie van “Nureyev” in het Bolsjojtheater (hij is sindsdien vrijgelaten, maar mag Rusland niet verlaten zolang de aanklachten nog lopen). De voorstelling is opgebouwd rond de vertrek van de danser uit de Sovjet-Unie in 1961 – maar de dansvoorstellingen worden onderbroken door lezingen, onder andere uit een brief aan Nureyev na zijn vertrek, waarin hij klaagt dat Rusland “zijn helden niet waardeert”.

  Deze zaak is, net als andere, ondoorzichtig, er wordt geen informatie vrijgegeven, aanhangers zijn zeker van onschuld en de indruk bestaat dat de wet wordt gebruikt om te straffen en te waarschuwen. De in Moskou gevestigde journalist Joshua Yaffa schrijft dat “veel waarnemers zijn zaak zien als een teken van een diepere en verontrustende wending in het Russische politieke leven, een symbool – en een waarschuwing – van een staat die onbuigzamer, roofzuchtiger en onvoorspelbaarder is geworden, en die zich zelfs kan keren tegen degenen die hij ooit bejubelde”.

  De bewuste afsluiting van de Russische geest en de bewuste keuze om hervormingen uit de weg te gaan terwijl de opbrengsten van fossiele brandstoffen een kleptocratische elite in stand houden, doet de mogelijkheid ontstaan dat de Russen, in een decennium van voortdurende neergang, zich aansluiten bij de rijen van migranten, op de vlucht voor armoede en onderdrukking. Deze migranten zouden eerder welkom moeten zijn dan de oligarchen en hun gevolg, die Londen gebruiken geld wit te wassen, een middel om hun publieke profiel op te poetsen en een juridische ruimte met strenge wetten op laster en smaad, waarvan sommigen hebben geprofiteerd. Maar het zal Rusland in toenemende mate ontdoen van hervormingsgezind en briljant talent, en meer geneigd zijn het Westen te zien als boosaardig en dus om meer agressie vragen.
  https://unherd.com/2021/12/the-closing-of-the-russian-mind/?=refinnar

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s