Wie is de imperialist, de agressor met sLinkse plannen? De conclusie is: de EUSSR

(Door: A. Griffon)

George D. D., een Vlaming die in Wit-Rusland woont en zijn ervaring en onderbouwde mening verwoordt. Ik ben het met de man eens. Ik ben ervan overtuigd dat de EUSSR de geënsceneerde conflictueuze spanningen rond Oekraïne niet enkel wil aanwenden om de NAVO te helpen uitbreiden, maar tevens en wellicht vooral om de uitbouw van een Europees leger als noodzakelijk te verkopen. En zo een stap verder te zetten in de afschaffing van de autonomie en de zelfbeschikking van de verschillende landen en volkeren in Europa. Een superdictatuur wordt de EUSSR op sluipende en slinkse wijze. Waarvan de Polen, Hongaren en zelfs de Russen huiveren. Zij hebben in het verleden immers geleefd in wat dreigt onze toekomst te worden. Een toekomst die mijns inziens eigenlijk al tot het heden behoort.

Lees verder>>>

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

17 reacties op Wie is de imperialist, de agressor met sLinkse plannen? De conclusie is: de EUSSR

 1. Klaas zegt:

  Like

 2. Angélica zegt:

  Grotendeels eens met deze Vlaming. Alleen vind ik de Wit-Russische president Loekasjenko een dictator die vanwege de macht over lijken gaat. Hetzelfde geldt voor Kazachstan waar de president mensen vermoordt om het volk te kunnen onderdrukken. We moeten niet doorschieten als we terechte kritiek uiten op de NAVO en de EU door monsters te verdedigen.
  Poetin was aanvankelijk een vriend van Bush en wilde net als Gorbatsjov aansluiting bij het westen.
  De volstrekt arrogante EU heeft alles kapot gemaakt door in Oekraïne olie op het vuur te gooien: Van Baalen en Verhofstadt zijn nu al de idioten van de eeuw. Helaas geldt ook voor de NAVO dat ze tegen de afspraken in, Rusland in het nauw hebben gebracht. Willie Claes is in mijn ogen een oorlogshitser en alles behalve een diplomaat met gevoel voor verhoudingen. Zowel de NAVO als de EU worden voorgezeten door arrogante en op macht beluste personen die oorlog dichterbij brengen terwijl ze vrede beloven. Ik ben geen persoonlijke cheerleader van Poetin maar geef hem volkomen gelijk in de manier waarop hij opkomt voor zijn land en zijn volk. Jammer dat hij ook corrupt is, net als de meeste politici, want daarmee wordt hij weggezet als onbetrouwbaar door nog grotere bandieten als Biden, wiens zoon grote belangen heeft in de Oekraïne. Maar laten we hopen en bidden dat de leugenaars in het westen ons niet in een allesvernietigende oorlog storten. Laten we hopen dat Poetin zijn gelijk niet perse wil halen en de wereld in het verderf stort. Van Biden en de NAVO verwacht ik niets meer. Hun hoogmoed is in staat tot alles en fouten zullen ze nooit toegeven. Dat ze denken een eventuele oorlog die ze kennelijk durven riskeren, kunnen winnen zegt genoeg! Zo’n oorlog overleven slechts schorpioenen en enkele slakken.

  Like

  • bobzelf zegt:

   Angélica zegt:
   29 januari 2022 om 18:01

   DANK LIEVE DAME VOOR JE GEWELDIGE STUKKIE PROZA. GOED , GEWELDIG

   KLEINE VRAAG ??? 1
   Ik ben geen persoonlijke cheerleader van Poetin
   WAAROM DEZE DOMME OPMERKING ERBIJ ?
   BEN JE BANG DAT ER IEMAND HET NIET GOED VINDT, ALS JE FAN BENT VANDE ENIGE BETROUWBARE WERELD LEIDER TER WERELD ?
   DIE AL 32 JAAR GEEN OORLOGEN VOERT
   DIE ZIJN LAND VOLLEDIG UIT DE STRONT HEEFT GETROKKEN
   EN ER EEN WERELDMACHT VAN HEEFT GEMAAKT
   DIE DE RUSSEN EEN SALARIS VEHOGING VAN 500 % GAF
   DIE
   DE AOWERS EEN STIJGING GAF OOK VAN 500 %

   VRAAG 2 .
   Jammer dat hij ook corrupt is, net als de meeste politici, want daarmee wordt hij weggezet als onbetrouwbaar door nog grotere bandieten als Biden

   KIJK JE FLOEPT HET ER MAAR EFFE UIT, MAAR KAN JE DIT MET BEWIJZEN STAVEN , OF KAN JE KLAAS EVEN VRAGEN OM DAT HUIS VAN 1 MILJARD , EVEN MET EEN FOTOOTJE DUIDELIJK TE LATEN MAKEN

   DEZE KANJER MIJN OOM . HEEFT 3 X GEWEIGERD , RUSLAND OP ZIJN SCHOUDERS TE NEMEN
   BIJ DE 4E X IS HIJ ACCOORD GEGAAN
   EN HEEFT TOEN AL ZIIJN KEUZE HEREN , ZIJN EIGEN GROTE VRIENDEN DIE HEM OPHUN KNIEEN VROEGER OM HET TEDOEN
   VOOR MILJOENEN EN MILJARDEN GELD AFGENOMEN , MET ZIJN DOOD HAAST OP ZIJN VOORHOOFD GEGRIFT .
   DAN BEN JE EEN KANJER
   ALLES VOOR JE VOLK EN JE MOEDERTJE RUSLAND

   HOEVEEL GELD HEEFT HIJ ???
   ROEP DAT EVEN, WELKE MILJARDEN HIJ WEGGESLUISD HEEFT ???

   IK BEN REUZE BENIEUWD .

   IK ZOU BEGINNEN OM DE MILJARDEN VAN ONS DE RANITZ ZOOITJE EERST TE PUBLICEREN ,

   DUS VERTEL HET EVEN AAN OOM BOB .

   HUGGIE MEISJE MET SCHITTERENDE NAAM

   OOM BOBZELLUF

   Like

   • Angélica zegt:

    Beste Bobzelluf,

    Allereerst dank voor uw (lange) reactie. U vroeg me waarom ik geen cheerleader ben van Poetin. Daarbij opperde u dat het zou kunnen komen omdat ik anderen zou willen ‘pleasen’ maar dat is niet zo. Het interesseert me helemaal niets wat anderen van mij vinden of over mij schrijven en daarom zal ik altijd mijn ongezouten mening geven.
    Verder denk ik dat u en ik over wat er tussen de NAVO en de EU enerzijds en Rusland anderzijds is voorgevallen, in hoge mate op één lijn zitten. Alleen over Poetin lopen onze standpunten uiteen.

    De wereld wordt momenteel door angst geregeerd.
    Omdat de wereldleiders zelf angstig zijn, zullen ze verkeerde beslissingen nemen, die vervolgens gecamoufleerd moeten worden met leugens en bedrog omdat ze desondanks hun gelijk willen halen. In ‘t ergste geval gaan ze met wapengekletter dreigen. Ze zijn doodsbang voor elkaar en voor ‘t volk dat ze zeggen te vertegenwoordigen. Als ‘t volk zich wil verzetten, volgen maatregelen. Alleen met ondemocratische verordeningen of afleidingsmanoeuvres kunnen ze dan ‘t pluche voor zichzelf nog veiligstellen.
    Denk maar ‘ns aan mannen als Xi Jinping, Recep Erdoğan, Alexander Lukashenko of dichter bij (jullie) huis, Mark Rutte, die gezien ‘t grote aantal leugens die hij aaneen heeft gebreid, wellicht nooit meer ‘n vredig moment zal mogen ervaren in z’n leven. Hij schroomde zelfs niet de Triaspolitica om zeep te helpen om z’n angsten te beteugelen, net zoals Kajsa Ollongren met ‘t referendum, toen haar duidelijk werd dat de kiezers die ze zou moeten vertegenwoordigen, voortdurend ‘t tegenovergestelde wilden dan wat zij voorstond.
    Poetin heeft veel voor Rusland gedaan maar ook hij is bang: voor Aleksei Navalny, een man die de corruptie in Rusland aan de kaak stelde en Poetin durfde bekritiseren. Poetin heeft getracht hem te laten vergiftigen en na enige tijd in kritieke toestand in het ziekenhuis te hebben gelegen, ging hij terug naar Rusland, wetende dat hij zou worden gearresteerd. Navalny is voor niemand bang en beschikt over een grote innerlijke kracht: vrede!
    Angst beklemt mensen en beperkt ze. Angst en vrede zijn elkaars tegenpolen. Vrede is sterk en geduldig, hoeft zich niet te bewijzen, kent geen strijd en heeft altijd ‘t gelijk aan haar zijde. Als ’n ziel zich bewust is van haar vermogens en ze daardoor ’t vaste vertrouwen ontwikkelt dat haar zekerheid schenkt, leeft ze in vrede, de volkomen moed van de ziel. Waar geen vertrouwen en zekerheid zijn, daar vind je ook geen moed, vrede of deemoed.

    Regeringsleiders ontberen vrijwel altijd deze karaktereigenschappen.
    Maar ze beschikken wél over hoogmoed en machtshonger, twee hartsvrienden die elkaar al eeuwen innig omhelzen en nooit loslaten. Die kunnen zich alleen handhaven als ze erin slagen hun intrinsieke waarde verborgen te houden en daarom verschuilen ze zich achter allerlei beloftes die ze nooit kunnen waarmaken. Zo bewandelen ze de weg van de angst, de snelle weg omlaag, die tot chaos leidt. Chaos zie je tegenwoordig wereldwijd opdoemen en alles weerspiegelt inmiddels schaarste, paniek en boosheid, de kroost die hij voortbrengt.

    De oorlogsdreiging in Europa is een erfenis van Kohl & Mitterrand en van Squealer & Blaaskaak… De berichtgeving in Europa is tegenwoordig onvolledig en daar ergert u Bobzelluf zich net als ik mateloos aan. Belangrijke historische achtergronden en feiten worden weggelaten om slechts de deugmening en politiek correcte standpunten kritiekloos te kunnen publiceren. Nu de spanningen aan de oostgrens van Europa in rap tempo oplopen en met name Poetin daarbij als agressor wordt gezien, zou er ook eens naar de andere kant van de medaille gekeken moeten worden.
    Het is m.i. belangrijk wél alle feiten te vermelden en vervolgens mogen mensen zelf hun standpunt innemen over een onderwerp.

    De Sovjet-Unie en de na WO II door de Russen overheerste Oost-Europese satellietstaten kwamen vanaf 1949 pal tegenover de Westerse geallieerden te staan. Enerzijds hadden de VS, Canada en enkele West-Europese landen de NAVO opgericht om oorlogen in de toekomst te voorkomen, anderzijds maakte dit bondgenootschap de toch al paranoïde Russische dictator Stalin nog achterdochtiger. Omdat ook West-Duitsland zich in 1955 aansloot bij de NAVO, richtten Chroesjtsjov met zeven andere landen het Warschaupact op en daarmee was de wapenwedloop begonnen!


    Kaart 1: De Warschaupactlanden en de NAVO in 1955

    Veertig jaar oorlogsdreiging waren het gevolg en biljoenen dollars gingen ‘down the drain’ die ook anders gebruikt hadden kunnen worden als de mensheid iets geleerd zou hebben van alle verschrikkingen die moderne oorlogsvoering met zich meebrengt. Hoewel de Sovjet-Unie qua grootte tot de sterkere economische machten behoorde, dreigde het land tijdens de Koude Oorlog eind jaren 80 van de vorige eeuw, door de rivaliteit met de VS, in te storten. Er moest simpelweg te veel geld naar defensie om het Warschaupact overeind te kunnen houden en de lage olieprijs verhinderde dat Moskou de wapenwedloop nog langer kon betalen.

    In de Oost-Europese landen werd in dezelfde periode de roep om vrijheid steeds groter. In Polen bijvoorbeeld vocht de dissidente vakbondsleider Walesa voor meer democratische rechten en gesteund door het volk, wist hij de positie van de communistische leiders te ondermijnen. Die begrepen dat als ze hun regime wilden redden, ze alleen met militair geweld de boel nog onder controle konden houden. Welke kant het zou opgaan en hoe de sluimerende contrarevolutie zich zou ontwikkelen, hing volledig af van wat er in het Kremlin zou worden besloten. Elke opstand, waar dan ook in Oost-Europa, kon indien Moskou dat wilde, door het Rode Leger zoals in 1956 in Hongarije, onmiddellijk in de kiem worden gesmoord.

    Sleutelfiguur in de tweede helft van de jaren tachtig was Michail Gorbatsjov. Die had steeds meer macht naar zich toegetrokken omdat zijn concurrenten en tegenspelers hoogbejaard en ziek waren. Gorbatsjov wilde meer openheid en economische- en staatkundige hervormingen doorvoeren omdat hij besefte dat de Sovjet-Unie in de oude vorm niet langer levensvatbaar was. Ook wilde hij zijn plannen stap voor stap uitvoeren en hij begreep dat eerst de Koude Oorlog beëindigd moest worden. Samen met de Amerikaanse president Ronald Reagan ondertekende Gorbatsjov namens de Sovjet-Unie het INF-verdrag, waardoor een groot gedeelte van het arsenaal aan kernkoppen werd ontmanteld. Het zachtmoedige en humane karakter van Gorbatsjov versterkte de hoop bij de Oost-Europese volkeren op vrijheid en democratie en daardoor ook op meer welvaart. Gorbatsjov onderhandelde en overlegde daarover regelmatig met Kohl en Mitterrand en hoewel die gesprekken niet openbaar werden, gingen ze over de Oost-West verhoudingen en hoe Europa eruit zou kunnen zien, indien het onderlinge wantrouwen maar afnam. Het leek er in elk geval op dat Moskou zich bij een opstand anders zou opstellen onder Gorbatsjov dan tijdens Chroesjtsjov maar met name Mitterrand twijfelde nog aan de intenties en oprechtheid van de secretaris-generaal van de Communistische Partij.
    De Duitse eenwording was een heet hangijzer tijdens die ontmoetingen en het is opmerkelijk dat Kohl en Gorbatsjov beter met elkaar door één deur konden dan Kohl en Mitterrand. Kohl wilde graag dat Oost-Duitsland zo snel mogelijk bij West-Duitsland werd gevoegd en Gorbatsjov was bereid te accepteren dat de Oost-Europese landen en dus ook Oost-Duitsland, een meer onafhankelijke koers zouden volgen, mits ze neutraal bleven… (!) Daarom schafte hij de Brezjnevdoctrine af. https://nl.wikipedia.org/wiki/Brezjnevdoctrine
    Mitterrand vreesde dat een herenigd Duitsland te machtig zou worden: een Groot Duits Rijk met een ijzersterke economie en munt zou de EMU wel eens vaarwel kunnen zeggen en het contrast met Frankrijk, dat altijd worstelde met een kwakkelende economie, zou nog groter worden. Nu liep Duitsland nog aan de Franse leiband… Een herenigd Berlijn kon zich ook meer op Rusland en de andere Oost-Europese landen richten, wat ten koste zou gaan van verdere integratie van de EU-landen. Het is dus niet verwonderlijk dat Kohl aan Mitterrand niet altijd het achterste van zijn tong liet zien, tot grote woede van de Franse president!

    Toen eind 1989 de Berlijnse Muur viel en Moskou het allemaal liet gebeuren, bleek Gorbatsjov inderdaad veel betrouwbaarder te zijn dan sommige Europese leiders aanvankelijk hadden gedacht en misschien heeft Reagans verzoek aan Gorbatsjov in 1987 “Tear down this wall” daar ook nog aan bijgedragen. Maar ineens volgden de gebeurtenissen in Oost-Europa elkaar snel op: als dominostenen vielen de communistische regimes om. In Polen had de regering de macht al gedeeltelijk overgedragen aan Walesa, Hongarije gooide de grenzen open en in Roemenië werden Ceausescu en zijn vrouw geëxecuteerd. De Sovjet-Unie zelf begon uiteen te vallen nadat in 1990 het éénpartijstelsel op de schop ging en in de deelrepublieken partijen aan de macht kwamen die onafhankelijkheid nastreefden. Er werd nog wel door Russische troepen getracht in de Baltische Staten de onafhankelijkheid van die landen te voorkomen maar zowel binnen als buiten de Sovjet-Unie was daar veel verzet tegen en het verzwakte zelfs de positie van de hardliners binnen de communistische partij. Als Jeltsin tot president wordt gekozen in 1991, proberen ze nog één keer de macht over te nemen door Gorbatsjov uit zijn functie te zetten maar hun verzet wordt gebroken door het kordate optreden van de nieuwe president. Uiteindelijk worden ook de Oekraïne en Wit-Rusland als laatste deelrepublieken onafhankelijk en vanaf dat moment bestaat de Sovjet-Unie niet meer en zijn er vijftien nieuwe staten ontstaan waarvan Rusland natuurlijk nog steeds veruit de grootste is, al ging één derde deel van het voorheen vanuit Moskou bestuurde grondgebied verloren. Gorbatsjov en Jeltsin hebben de Sovjet-Unie en het Warschaupact ontmanteld en veel landen hun vrijheid en onafhankelijkheid teruggegeven. Het enige land dat achteraf bedrogen uitkwam is Rusland zelf. Geen van de toezeggingen aan Gorbatsjov door West-Europese landen is nagekomen. Integendeel zelfs! Alle voormalige Warschaupactlanden bleven niet neutraal zoals beloofd maar werden lid van de NAVO en de EU.
    Zelfs voormalige Sovjet Republieken sloten zich aan bij het Westerse bondgenootschap, hoewel Gorbatsjov de garantie had gekregen dat de NAVO nooit zou uitbreiden of in de richting van Rusland zou opschuiven als Oost- en West-Duitsland eenmaal waren herenigd en het Warschaupact opgehouden had te bestaan. Kohls toezeggingen dat Rusland economisch aansluiting bij de EU zou verkrijgen, een grote wens van Gorbatsjov, en dat het land mocht rekenen op financiële ondersteuning en forse leningen om het levenspeil van het Russische volk snel te kunnen verbeteren, bleken eveneens voor-de-gek-houderij te zijn geweest. Wel stak Kohl vele honderden miljarden in de wederopbouw van Oost- Duitsland en kwam hij Mitterrand tegemoet in diens streven naar één Europese munt, hoewel dat ten koste zou gaan van Duitslands sterke Mark en naderhand ook nog een geldtransfusie richting Zuid-Europa zou inluiden.
    [Inmiddels zijn er NAVO-troepen gestationeerd in zowel voormalige Warschaupactlanden als in de Baltische Staten. Ook staan er raketten opgesteld in de richting van Moskou. Op Russische vragen over het plaatsen van deze raketten antwoordde de NAVO dat ze er stonden om dreigingen vanuit Iran te kunnen beteugelen.]

    Na Jeltsin kwam Poetin aan de macht. Poetin had aanvankelijk dezelfde ideeën als Gorbatsjov en Jeltsin toen hij nog als spion werkzaam was, onder andere in Berlijn, waar hij getuige was geweest van het vallen van de Muur. Ook kon hij het goed vinden met Bush. Zijn huwelijk had hij op de Krim gevierd, het Oekraïense schiereiland dat merendeels door Russen wordt bevolkt. Een groot deel van de Russische vloot heeft Sebastopol als thuisbasis omdat de Zwarte Zee voor zowel de Sovjet-Unie als voor Rusland van groot strategisch belang was en is. Chroesjtsjov had de Krim in 1954 alleen bestuurlijk afgestaan aan Oekraïne omdat het ten tijde van de Sovjet-Unie weinig uitmaakte tot welke deelrepubliek het behoorde en het er geografisch bezien aan vastzat. Maar ná de onafhankelijkheid van Oekraïne deed het er ineens heel veel toe en groeide het uit tot een enorm probleem. Toen het land onafhankelijk werd, zou het verstandig en politiek ook juist geweest zijn als Kiev de daardoor achterhaalde overeenkomst met Chroesjtsjov had beëindigd en de Krim zou hebben teruggegeven aan Rusland. Dan zou Oekraïne hebben laten zien dat het rekening hield met zowel de wensen (referendum) als de afkomst van de bewoners van het schiereiland maar ook met de Russische Zwarte-Zee vloot.

    https://www.volkskrant.nl/kijkverder/VK09042014Oekraine/index.html?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.nl%2F
    Kaart 2: De regionale bevolkingssamenstelling van Oekraïne en de Krim

    Poetin was als vertrouweling van Jeltsin van dichtbij getuige geweest hoe alle toezeggingen aan Gorbatsjov en Jeltsin door Kohl en Mitterrand naar de prullenbak werden verwezen en hoe leugenachtig en onbetrouwbaar de NAVO feitelijk was:

    https://nl.wikipedia.org/wiki/Noord-Atlantische_Verdragsorganisatie#/media/Bestand:History_of_NATO_enlargement.svg
    Kaart 3: Uitbreidingen van de NAVO

    Na het gesqueal door Van Baalen https://www.yorknotes.com/images/onlineguides/GCSE/Animal-Farm-2017/AF-3-CMYK01%20-%20Copy%20(3).jpg en het geblaat van Verhofstadt https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTOF71bFFfreYhICaQSL25jiBW2bLu_8yv_zQ&usqp=CAU in Kiev, dreigde ook Oekraïne toe te treden tot de NAVO. Daardoor zou Sebastopol voor Moskou zelfs een vijandige havenstad worden. Hier trok Poetin een streep en door de Krim te bezetten, voorkwam hij dat het schiereiland voor Rusland verloren ging. In Europa werd dit gezien als agressie en veroordeeld als oorlogsdaad. Rusland werd geboycot maar over het verbreken van alle beloftes en het beginnen van een nieuwe Koude Oorlog door de NAVO wordt met geen woord gerept. Duitsland en Frankrijk hebben vanuit Brussel de kans op een duurzame (oh wat haat ik dat woord) vrede met Rusland en Poetin verkloot en sinds de toespraak van die twee ‘liberale’ maar vooral kortzichtige en onbezonnen Europarlementariërs op het Maidan-plein in februari 2014, heeft Rusland het equivalent van 350 miljard US-Dollars uitgegeven aan defensie. Die twee Eurodebielen hebben mijns inziens door hun gestook te midden van ultranationalistische Oekraïeners in februari 2014 net zo veel schuld aan het neerschieten van vlucht MH-17 in juli 2014 als de vluchtleiding die onverantwoorde risico’s nam en de inmiddels terecht veroordeelde daders Chartsjenko, Girkin, Doebinski en Poelatov. Van Baalen en Verhofstadt gooiden olie op het smeulende vuur tijdens de revolutie in Kiev en stonden daarmee aan de basis van de schermutselingen in het oosten van Oekraïne waardoor inmiddels, afgezien van de MH-17 slachtoffers, ook nog 14.000 andere mensen het leven verloren. De huidige spanningen langs de Russisch-Oekraïense grens, die inmiddels weer hoog oplopen door de opbouw van een Russische legermacht -wat zeer beangstigend is-, zijn eveneens het gevolg van hun hoogmoedige gedram.

    https://www.ewmagazine.nl/buitenland/blog/2014/02/verhofstadt-en-van-baalen-bewijzen-in-kiev-het-gelijk-van-moskou-1469122W/
    En zelfs D66-er Rob de Wijk heeft zo zijn twijfels over het optreden van zijn ALDE-partijgenoot Van Baalen: https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2272656-eu-gooide-olie-op-het-vuur-tijdens-de-revolutie-in-kiev

    Het belazeren van Gorbatjsov en Jeltsin blijkt ook uit de volgende linkjes:

    https://www.demorgen.be/nieuws/navo-beloofde-gorbatsjov-geen-uitbreiding-naar-oosten~bc92e4e3/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.nl%2F

    https://www.jhsg.nl/essay-mythe-of-belofte-de-duitse-eenwording-en-de-uitbreiding-van-de-navo/

    Oh, en het INF-verdrag is inmiddels verlopen en vanwege de tegenstellingen tussen het Westen en Rusland niet verlengd. Rusland heeft zijn nucleaire arsenaal flink gemoderniseerd en beschikt nu over raketten die vanwege de hoge snelheid die ze bereiken, nauwelijks onderschept kunnen worden. Ter vergelijking: zelfs de zwaar verouderde SCUD-raketten van Saddam Hoessein wisten regelmatig schade aan te richten in Israël, ondanks dat er honderden miljoenen geïnvesteerd waren in Amerikaans-Israëlische afweersystemen.

    Ja Bobzelluf, ik maak me grote zorgen over de toekomst want al mijn dierbaren wonen in Nederland, en zeker als Stoltenberg zich gedraagt als een olifant in een porseleinkast door te stellen dat het toetreden tot de NAVO door Oekraïne een zaak van de NAVO en de Oekraïne is en niet van Rusland, waarmee toch duidelijke afspraken gemaakt zijn, die nu met voeten getreden worden. Ik heb hier slechts historische feiten in chronologische volgorde vermeld en door alleen te kijken naar hoe ze zich de laatste dertig jaar hebben opgesteld, diskwalificeren zowel de NAVO als de EU zichzelf als organisaties die opgericht zijn om oorlogen te voorkomen en vrede en welvaart te bewaren. In Brussel maken ze zich druk over ‘stikstof en koolzuurgas’ die een gevaar vormen voor een gezond milieu maar spelen ze tegelijkertijd hoog spel en nemen ze risico’s die makkelijk tot een (nucleaire) oorlog zouden kunnen leiden. Dit is zo onbegrijpelijk!
    Ook vraag ik me af, omdat met name Duitsland erg afhankelijk is van Russisch gas, (Europa voor 40%) of de nieuwe Duitse regering beseft dat de Russische Beer erg taai is en beschikt over een enorm uithoudingsvermogen, ontberingen daarom beter kan verdragen dan de verwende Europeanen en de Tweede Koude Oorlog die het Westen is begonnen, in de winter erg onaangenaam kan zijn als de verwarming het niet doet en de eveneens van Russisch gas afhankelijke industrie stilvalt.

    Benieuwd naar uw reactie… en die hoeft niet in hoofdletters, ik heb nog prima ogen…

    Like

   • bobzelf zegt:

    Angélica zegt:
    31 januari 2022 om 10:25

    Beste Bobzelluf,\\WHAHAHAHAHAHA MAG IK JE MIJN VRIENDIN NOEMEN HIER ??

    NOU VRAAG 1 HEB JE BEANTWOORD .. OVER ZELF WEL UITMAKEN HOE JE WILT DENKEN , GOED, HEEL GOED ..
    MAAR DAT WAS DE VRAAG NIET !!
    WAT HEEFT MIJN OOM JE AANGEDAAN IN JE LEVEN DAT JE GEEN FAN BENT OMDAT ????
    HETZELFDE ALS IEDERE LOSER DIE IK HIER LEES, OF DAGELIJKS OP FEESTBOEK

    IK BEN GEEN FAN VAN GEERT WILDERS , MAAR HIJ HEEFTWEL GELIJK ?????

    WAT EEN ZELDZAAM LULVERHAAL SNAPPIE

    WAT HEEFT HIJ JE AANGEDAAN ? BUITEN 146 MILJOEN MENSEN GEPROBEERT EEN BETER LEVEN TE GEVEN ??
    en een rustig leven tussen al die islam landen
    hij heeft het voor elkaar he !!!
    EN VRIENDEN TE HELPEN, SYRIE , KAZACHSTAN WIT RUSLAND
    VOEDSEL EN MEDICIJNEN NAAR CUBA EN VENEZUELA
    HIJ DOET HET TOCH MAAR EFFE .
    EN VROEGER NEDERLAND WHAHAHA MAAR DAAR GAAN ZE IN ISLAMRADAM AAN DE MAAS NOG SPIJT Van krijgen en Godverdomme snel ook whaha

    MAAR DAN NOG WEET IK NIET . VOOR WIE JE DAN WEL HET DANSMARIEKE UIT WILT HANGEN ?????

    NIGEL FARAGE MISSCHIEN ?? VERDER WEET IK OOK NIEMAND HOPPA ..

    KIJK . JE VOERT HELE STUKKEN AAN OVER DE MAIDAN
    LIEVE DAME . IK STOND DAAR MET MIJN MOOIE MEISSIE
    IK HEN MAANDEN LANG EIGENLIJK 7 JAAR USA EU LEUGENS VOORBIJZIEN KOMEN

    DUS MET EEN KBG SCHOONMOEDER ,30 JAAR , LANG WIST EN WEET IK ALLES ,EN NOGMAALS WE / IK HEB ALLES ZELF GEZIEN

    DAT WAS OOK EIGENLIJK DE REDEN DAT IK BIJ E.J.BRON ZIT EN ZAT
    DOODZIEK WERD IK VAN DE DAGELIJKSE LEUGENS

    EN PROBEER HET MAAR UIT HOOR
    SCHRIJF DEZE STUKKEN PROZA BIJ ??
    DDS
    VOLKSKRANT
    AD
    TELEGRAAF
    ELSEVIER
    NRC
    Ect ect

    EENMALIG EN JE KOMT NOOIT MEER BINNEN . ONDER JE EIGEN NAAM WHAHAHA

    JE ZIET HIER NU NOGSTEEDS ONZE KLOOTZAKKEN , ONZE EU TROLLEN ONZE 30 ZILVERLINGEN LOVERS, DE JAN KLOOTZAK STALIN DID IT ? KL;AAS DE LOSER MET LEZENDE BROER .. EN TIJL ONZE AANNAME DROEFTOETER
    SINDS 1940 ??
    HET IS GODVERDOMME 2022
    MAAR GOED E.J.BRON IS GEK OP OLO OPGELEIDE HERSENDODEN , EN EU TROLLEN WHAHAHAHA DIE VOOR EEN KLEINE VERGOEDING HIER DE BOEL KOMEN SLOPEN WHAHAHAHA

    SOORT VRIJHEID VOOR VERRADERS MENINGS UITING OFZO ??????

    DUS DE RUSSISCHE MISKLEUNEN, EN DE GEDANE BELOFTES . ALLEMAAL USA ASHOLE AFSPRAKEN ZELFS NU …… HEBBE ZE NIKS GEDAAN TOCH ???

    NA 13 MILJARD UITGEGEVEN TE HEBBEN EN EEN 18 JAAR BEZIG GEWEEST OM DEZE TYPHUS ZOOI TE VEROORZAKEN
    RUSSISCHE TROEPEN AAN DE GRENS ??
    JA WAARVOOR EIGENLIJK . ???? VOOR MIJ IS EN WAS DAT DUIDELIJK . WHAHAHAHAHA IK HOOP VOOR JOU OOK

    DE USA STAAT GEWAPEND AAN 191 GRENZEN
    IEMAND GEHOORD DE LAATSTE JAREN
    ALTIJD BEZIG HUN EIGEN LANDGRENZEN TE BEVEILIGEN
    EEN GOED DOEL DENK IK DAN, , WHAHAHAHAHA

    MAAR MET JE MOOIE GEPLAATSTE STUK . ONTDUIK JE VRAAG 2 , WAAR DIE WEGGESLUISTE MILJARDEN ZIJN GEBLEVEN WHAHAHAHAHA

    KIJK IETS ROEPEN IS LEUK, DAN BEN JE INEENS DE ZUS VAN TIJL HIER. DIE DOET NIET ANDERS .
    DUS EEN AANNAME……..VAN MILJARDEN WEGSLUIZEN ?? DIE MOET JE DAN VOOR OME BOB OOK EFFE HARDMAKEN DAN !!!

    AL;S DAT JE ONTSNAPTE, HAAL DAN ZO’N REGEL GEWOON WEG .

    VOOR LULVERHALEN KIJK IK WEL NAAR KLAAS . JAN LUL STALIN EN TIJLIO DE AANNAME DILDO UIT DE ISLAM DRIEHOEK WHAHAHAHA

    EN ALS LAATSTE , WANT IK HEB JE HELE VERHAAL DOORGELEZEN DAAR IS DUS NIKS MIS MEE EN SLUIT ALS EEN BUS
    EN KLOPT VERDER ALS EEN ZWERENDE VINGER GEWELDIG GEDAAN

    ALLEEN , KOM JE OOK ( KLEINE MISTAKE MAAR MAG HOOR )

    Hier trok Poetin een streep en door de Krim te bezetten, ??????????????????? voorkwam hij dat het schiereiland voor Rusland verloren ging. In Europa werd dit gezien als agressie en veroordeeld als oorlogsdaad

    FOUT, VAUDT . FOUT. ALS DIT 1000 X DOOR HERSENDODEN GEROEPEN WORDT, IS HET NETALS RECLAME, DE EINDELOZE HERHALINGEN DOEN HET
    MAAR DAN IS HET NOG GEEN WAARHEID

    EEN OUWE DUITSER WAS DAAR GOED IN WHAHSHSHA

    PUTIN BETAALDE 9 MILJARD PER JAAR VOOR ZIJN HAVEN OP DE KRIM INCL GOEDKOOP GAZZZZZZZZ EN 19.000 SOLDATEN . DUS DIE WAREN ERAL , DUS OOK JIJ STINKT IN DIT DOMME LULVERHAAL
    JE KAN TOCH NIET ALS DE PLEURIS UITBREEKT
    EFFE 19 000 SOLDATEN MATROZEN .. BEMANNING INVLIEGEN WHAHAHAHA
    PUTIN ISDE NAVO NIET WHAHAHAHA

    ER IS DEMOCRATISCHE GEKOZEN , MET EEN ZEG MAAR REFERENDUM . . DE EU WERD ZELFS GEVRAAGD OM TOEZICHT TE KOMEN HOUIDEN
    MAAR DAT MOCHT NATUURLIJK NIET

    EN LIEVE DAME. DE KRIM !!!!!!!!!

    WAS TOEN HET UKRAINS WAS

    EEN AUTONOMIC REPUBLIC . !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! DUS DE REST IS ALLEMAAL GELUL

    ALS DUS DE USA COUP IN KIEV NIET WAS GEDAAN 18 JAAR AAN GEWERKT
    KOSTEN 13 MILJARD

    WAS DE KRIM NOG GEWOON BIJ UKRAINE, KREGEN ZE GOEDKOOP GAZZZZ, EN 9 MILJARD IN KIEV EN

    LIEVE DAME

    WAS OOK DE MH -17 NIET UIT DE LUCHT GESCHOTEN . DIE ZAT N.L. VOL MET 30 MM ZWAAR MITRAILLEUR VUUR KOGEL GATEN

    DUS DIT WAS GEEN ONGELUKKIE DOOR OVER OORLOGS GEBIED TE VLIEGEN , DIT IS GEPLANDE MOORD DOOR DE USA

    OMDAT HET NIET OPSCHOOT, DUS WAS INEENS DE VIJAND DAAR HOPPA

    ALL TOGETHER NA 20 MINUTEN , ALLE WERELDLEIDERS ?? OP TV
    PUTIN DID IT. PUTIN MOORDENAAR
    HET AD EN TELEGRAAF OPENDE DE VOLGENDE MORGEN . ZONDER ONDERZOEK
    PUTIN MASSAMOORDENAAR

    ALLEMAAL ONGELUKKIE WHAHAHAHAHAHAHAH ???????????????…

    DUIDELIJK NU . ??? DENK HET WEL HE

    DUS GOOI EFFE DE MILJARDEN VAN PUTIN OP BERT’S BLOG . WE ZIJN ALLEN REUZE BENIEUWD.. HOEVEEL EN BIJ WELKE BANKEN DIE MILJARDEN STAAN WHAHAHAHA

    MAAR BLIJF LEKKER JE GEWELDIGE STUKKEN PROZA HIER NEERGOOIEN HOOR

    DE WAARHEID IS ALTIJD WELKOM . WHAHAHAHA

    OOM DE GEANNEXEERDE KRIM WHAHAHAH LOVE YOU GIRLIE

    Like

  • Angélica zegt:

   Beste Bobzelluf,\\WHAHAHAHAHAHA MAG IK JE MIJN VRIENDIN NOEMEN HIER ??

   NOU VRAAG 1 HEB JE BEANTWOORD .. OVER ZELF WEL UITMAKEN HOE JE WILT DENKEN , GOED, HEEL GOED ..
   MAAR DAT WAS DE VRAAG NIET !!
   WAT HEEFT MIJN OOM JE AANGEDAAN IN JE LEVEN DAT JE GEEN FAN BENT OMDAT ????

   Mijn antwoord was heel duidelijk: Navalny vergiftigen is de oppositie uitschakelen en dát is m.i. corrupt. Poetin heeft gelijk als hij het niet eens is met de NAVO uitbreiding richting Rusland. Hij heeft zeker gelijk als hij de Krim met een overwegend Russische bevolking als Russisch gebied beschouwd. De bevolking heeft dat in een referendum aangegeven en het is ooit slechts administratief door Chroetsjov aan de Ukraïne afgestaan.

   HETZELFDE ALS IEDERE LOSER DIE IK HIER LEES, OF DAGELIJKS OP FEESTBOEK

   IK BEN GEEN FAN VAN GEERT WILDERS , MAAR HIJ HEEFTWEL GELIJK ?????

   Ik heb toen ik nog in Nederland woonde op Wilders gestemd en hij heeft volgens mij in veel zaken gelijk maar niet in alles. Poetin heeft in veel zaken gelijk maar niet in alles. (Navalny)

   WAT EEN ZELDZAAM LULVERHAAL SNAPPIE

   Jammer dat u het zo interpreteert.

   WAT HEEFT HIJ JE AANGEDAAN ? BUITEN 146 MILJOEN MENSEN GEPROBEERT EEN BETER LEVEN TE GEVEN ??
   en een rustig leven tussen al die islam landen
   hij heeft het voor elkaar he !!!
   EN VRIENDEN TE HELPEN, SYRIE , KAZACHSTAN WIT RUSLAND
   VOEDSEL EN MEDICIJNEN NAAR CUBA EN VENEZUELA
   HIJ DOET HET TOCH MAAR EFFE .
   EN VROEGER NEDERLAND WHAHAHA MAAR DAAR GAAN ZE IN ISLAMRADAM AAN DE MAAS NOG SPIJT Van krijgen en Godverdomme snel ook whaha

   Poetin heeft de levensstandaard van veel Russen verbeterd maar er is ook oppositie en zijn steun brokkelt af. Dat had hij kunnen voorkomen als hij zich anders had opgesteld, naar Navalny bijvoorbeeld.
   Wit-Rusland had u ook nog kunnen noemen, Syrië, Kazachstan, Cuba en Venezuela zijn landen met dictators aan de macht die hun volk uitzuigen, verarmen en zelfs uitmoorden. De volkeren daar haten hun dictators maar met militair geweld behouden ze hun macht. Het is goed als Poetin die volkeren helpt met voedsel en medicijnen maar hij houdt ook de dictaturen in stand. Zeker in Wit-Rusland en Kazachstan zou hij de dictators kunnen afzetten. Hij zou als held worden ontvangen. Maar ik snap ook zijn angst dat deze landen met een westerse marionet aan de macht zich anti-Russisch zouden opstellen. Daarom mijn hoop: Poetin, zet de dictators af en je wordt gezien als een bevrijder.

   Dat Nederland islamiseert is waar en het wordt onleefbaar. Ik Zie Rusland ook als een land dat strijdt tegen islamisme en wat zou het geweldig zijn als de NAVO NIET richting Rusland was opgeschoven maar Rusland had verwelkomd als een Europees land en bondgenoot. Wat zou het geweldig zijn geweest als Gorbatsjov niet zou zijn belazerd door Kohl en Mitterrand, Amerika de NAVO en de EU.

   MAAR DAN NOG WEET IK NIET . VOOR WIE JE DAN WEL HET DANSMARIEKE UIT WILT HANGEN ?????

   Een dansmarieke is een behaagziek meisje. Vindt u dat werkelijk van mij? Dan zou u deze discussie niet zijn aangegaan denk ik.

   NIGEL FARAGE MISSCHIEN ?? VERDER WEET IK OOK NIEMAND HOPPA ..

   Toen het VK de EU verliet, liet Nigel zijn kland in de steek. Maar ik vind het erg slim van het VK dat ze uit de EU dictatuur zijn gestapt en hoop dat de EU ineen klapt met al hun corruptie en het zich niet houden aan afspraken, de import van moslims en hun haat tegen Rusland.

   KIJK . JE VOERT HELE STUKKEN AAN OVER DE MAIDAN
   LIEVE DAME . IK STOND DAAR MET MIJN MOOIE MEISSIE
   IK HEN MAANDEN LANG EIGENLIJK 7 JAAR USA EU LEUGENS VOORBIJZIEN KOMEN

   Van Baalen (+) en Verhofstadt zijn imbecielen en oorlogshitsers. En ja, er werd en wordt gelogen over de afspraken met Gorbatsjov. De meeste mensen volgen blindelings de NAVO/EU standpunten.

   DUS MET EEN KBG SCHOONMOEDER ,30 JAAR , LANG WIST EN WEET IK ALLES ,EN NOGMAALS WE / IK HEB ALLES ZELF GEZIEN

   DAT WAS OOK EIGENLIJK DE REDEN DAT IK BIJ E.J.BRON ZIT EN ZAT
   DOODZIEK WERD IK VAN DE DAGELIJKSE LEUGENS

   Terecht, ik schrijf ook op GeenStijl, niet bij wat u verder hierbeneden noemt.

   EN PROBEER HET MAAR UIT HOOR
   SCHRIJF DEZE STUKKEN PROZA BIJ ??
   DDS
   VOLKSKRANT
   AD
   TELEGRAAF
   ELSEVIER
   NRC
   Ect ect

   EENMALIG EN JE KOMT NOOIT MEER BINNEN . ONDER JE EIGEN NAAM WHAHAHA

   JE ZIET HIER NU NOGSTEEDS ONZE KLOOTZAKKEN , ONZE EU TROLLEN ONZE 30 ZILVERLINGEN LOVERS, DE JAN KLOOTZAK STALIN DID IT ? KL;AAS DE LOSER MET LEZENDE BROER .. EN TIJL ONZE AANNAME DROEFTOETER
   SINDS 1940 ??
   HET IS GODVERDOMME 2022
   MAAR GOED E.J.BRON IS GEK OP OLO OPGELEIDE HERSENDODEN , EN EU TROLLEN WHAHAHAHA DIE VOOR EEN KLEINE VERGOEDING HIER DE BOEL KOMEN SLOPEN WHAHAHAHA

   SOORT VRIJHEID VOOR VERRADERS MENINGS UITING OFZO ??????

   Ik laat iedereen in zijn/haar waarde en ga de discussie aan als ik het niet eens ben met iemands standpunt. Als ik denk dat het zinloos is, doe ik dat zelfs niet.

   DUS DE RUSSISCHE MISKLEUNEN, EN DE GEDANE BELOFTES . ALLEMAAL USA ASHOLE AFSPRAKEN ZELFS NU …… HEBBE ZE NIKS GEDAAN TOCH ???

   NA 13 MILJARD UITGEGEVEN TE HEBBEN EN EEN 18 JAAR BEZIG GEWEEST OM DEZE TYPHUS ZOOI TE VEROORZAKEN
   RUSSISCHE TROEPEN AAN DE GRENS ??
   JA WAARVOOR EIGENLIJK . ???? VOOR MIJ IS EN WAS DAT DUIDELIJK . WHAHAHAHAHA IK HOOP VOOR JOU OOK

   Ik geef Poetin groot gelijk dat hij de uitbreiding van de NAVO en het verbreken van gedane beloftes niet accepteert. Hij staat in zijn recht. Amerika accepteert geen atoomraketten op Cuba maar Rusland moet ze wel accepteren? En zeker als Ukraïne NAVO-lid zou worden, is de dreiging voor Rusland te groot. Moskou ligt vlakbij de Ukraïense grens.

   DE USA STAAT GEWAPEND AAN 191 GRENZEN
   IEMAND GEHOORD DE LAATSTE JAREN
   ALTIJD BEZIG HUN EIGEN LANDGRENZEN TE BEVEILIGEN
   EEN GOED DOEL DENK IK DAN, , WHAHAHAHAHA

   Dat is de arrogantie van de macht. Daarom sta ik ook achter Poetin als hij vindt dat Amerika en Europa met twee maten meten.

   MAAR MET JE MOOIE GEPLAATSTE STUK . ONTDUIK JE VRAAG 2 , WAAR DIE WEGGESLUISTE MILJARDEN ZIJN GEBLEVEN WHAHAHAHAHA

   Ik heb het helemaal niet gehad over miljarden die weggesluisd zijn. Daar begon u over. Waarom moet ik een standpunt innemen over iets waar ik geen weet van heb? Ik had het over Navalny. Dat heb ik ook uitgelegd: die man heeft een heel erg sterke ziel. Nadat iemand hem wilde vergiftigen, toch durven terugkeren, een schijnproces ondergaan en de gevolgen durven ondergaan: gevangenisstraf en mogelijke martelingen of vermoord worden.

   KIJK IETS ROEPEN IS LEUK, DAN BEN JE INEENS DE ZUS VAN TIJL HIER. DIE DOET NIET ANDERS .

   Ik ken Tijl niet en heb niets geschreven over miljarden. Misschien moet u mijn oorspronkelijke tekst opnieuw lezen.

   DUS EEN AANNAME……..VAN MILJARDEN WEGSLUIZEN ?? DIE MOET JE DAN VOOR OME BOB OOK EFFE HARDMAKEN DAN !!!

   Deze opmerking van u klopt dus niet. Er is geen sprake van aannames.

   AL;S DAT JE ONTSNAPTE, HAAL DAN ZO’N REGEL GEWOON WEG .

   VOOR LULVERHALEN KIJK IK WEL NAAR KLAAS . JAN LUL STALIN EN TIJLIO DE AANNAME DILDO UIT DE ISLAM DRIEHOEK WHAHAHAHA

   Ook deze namen, behalve die van Stalin, zeggen mij niets. Ik lees een artikel en reageer slechts zelden.

   EN ALS LAATSTE , WANT IK HEB JE HELE VERHAAL DOORGELEZEN DAAR IS DUS NIKS MIS MEE EN SLUIT ALS EEN BUS
   EN KLOPT VERDER ALS EEN ZWERENDE VINGER GEWELDIG GEDAAN

   ALLEEN , KOM JE OOK ( KLEINE MISTAKE MAAR MAG HOOR )

   Hier trok Poetin een streep en door de Krim te bezetten, ??????????????????? voorkwam hij dat het schiereiland voor Rusland verloren ging. In Europa werd dit gezien als agressie en veroordeeld als oorlogsdaad

   FOUT, VAUDT . FOUT. ALS DIT 1000 X DOOR HERSENDODEN GEROEPEN WORDT, IS HET NETALS RECLAME, DE EINDELOZE HERHALINGEN DOEN HET
   MAAR DAN IS HET NOG GEEN WAARHEID

   EEN OUWE DUITSER WAS DAAR GOED IN WHAHSHSHA

   PUTIN BETAALDE 9 MILJARD PER JAAR VOOR ZIJN HAVEN OP DE KRIM INCL GOEDKOOP GAZZZZZZZZ EN 19.000 SOLDATEN . DUS DIE WAREN ERAL , DUS OOK JIJ STINKT IN DIT DOMME LULVERHAAL
   JE KAN TOCH NIET ALS DE PLEURIS UITBREEKT
   EFFE 19 000 SOLDATEN MATROZEN .. BEMANNING INVLIEGEN WHAHAHAHA
   PUTIN ISDE NAVO NIET WHAHAHAHA

   Dat Poetin moest betalen voor de huur van zijn eigen haven is nieuw voor mij en dat is inderdaad schandalig. Ik gun Rusland de Krim want die is Russisch en Sebastopol een Russische ijsvrije haven.

   ER IS DEMOCRATISCHE GEKOZEN , MET EEN ZEG MAAR REFERENDUM . . DE EU WERD ZELFS GEVRAAGD OM TOEZICHT TE KOMEN HOUIDEN
   MAAR DAT MOCHT NATUURLIJK NIET

   Dat was me wel bekend.

   EN LIEVE DAME. DE KRIM !!!!!!!!!

   WAS TOEN HET UKRAINS WAS

   EEN AUTONOMIC REPUBLIC . !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! DUS DE REST IS ALLEMAAL GELUL

   Ook dat ben ik met u eens. Ik zie het niet als Ukraïens, wel Russisch en voor mijn part autonoom.

   ALS DUS DE USA COUP IN KIEV NIET WAS GEDAAN 18 JAAR AAN GEWERKT
   KOSTEN 13 MILJARD

   WAS DE KRIM NOG GEWOON BIJ UKRAINE, KREGEN ZE GOEDKOOP GAZZZZ, EN 9 MILJARD IN KIEV EN

   LIEVE DAME

   WAS OOK DE MH -17 NIET UIT DE LUCHT GESCHOTEN . DIE ZAT N.L. VOL MET 30 MM ZWAAR MITRAILLEUR VUUR KOGEL GATEN

   DUS DIT WAS GEEN ONGELUKKIE DOOR OVER OORLOGS GEBIED TE VLIEGEN , DIT IS GEPLANDE MOORD DOOR DE USA

   Het was dom van de vluchtleiding en de KLM om boven oorlogsgebied te vliegen en ik denk dat er meerdere vreselijke fouten zijn gemaakt.

   OMDAT HET NIET OPSCHOOT, DUS WAS INEENS DE VIJAND DAAR HOPPA

   ALL TOGETHER NA 20 MINUTEN , ALLE WERELDLEIDERS ?? OP TV
   PUTIN DID IT. PUTIN MOORDENAAR
   HET AD EN TELEGRAAF OPENDE DE VOLGENDE MORGEN . ZONDER ONDERZOEK
   PUTIN MASSAMOORDENAAR

   ALLEMAAL ONGELUKKIE WHAHAHAHAHAHAHAH ???????????????…

   DUIDELIJK NU . ??? DENK HET WEL HE

   DUS GOOI EFFE DE MILJARDEN VAN PUTIN OP BERT’S BLOG . WE ZIJN ALLEN REUZE BENIEUWD.. HOEVEEL EN BIJ WELKE BANKEN DIE MILJARDEN STAAN WHAHAHAHA

   Nogmaals, ik heb nooit iets geschreven over miljarden.

   MAAR BLIJF LEKKER JE GEWELDIGE STUKKEN PROZA HIER NEERGOOIEN HOOR

   DE WAARHEID IS ALTIJD WELKOM . WHAHAHAHA

   OOM DE GEANNEXEERDE KRIM WHAHAHAH LOVE YOU GIRLIE

   Like

 3. bobzelf zegt:

  MAG IK U EVEN OP DE SCHOUDERS NEMEN ??
  MAG IK U EVEN KNUFFELEN ??
  MAG IK U EFFE OP BEIDE WANGEN ZOENEN ??
  WAT EEN INZICHT !!
  WAT EEN DUIDELIJKHEID !!

  DANK U DANK U , EEN HELE DIEPE BUIGING VOOR UW PROZA
  EN IK ZAL U EVEN OP HET SCHILD ZETTEN EN TROTS RONDDRAGEN

  IMISSCHIEN BEETJE RARE VRAAG HOOR MAAR ????
  IS HET MISSCHIEN MOGELIJK ??
  OM DIT SCHITTERENDE PROZA BERICHT RECHTSTREEKS OP TE STUREN NAAR

  JAN LUL, ONZE 1945 STALIN HATER , OMDAT ZIJN VADER STALIN FAN WAS, EN ONZE JAN LUL, DAAR EEN LEVENLANGE RUSLAND FOBIE VAN HEEFT OPGELOPEN
  EN SINDSDIEN OOK DE DRAAD IN ZIJN BOVENKAMER KWIJT IS
  EN IN 1945 IS BLIJVEN HANGEN

  HIJ DENKT OOK NOG STEEDS DAT STALIN DE BAAS IKS ???
  LEES IK IEDERE KEER, ALS HIJ 1939 EN 1942 NOEMT ??
  EN NU EEN SOORT KINDERPOSTZEGEL LIKKER IS GEWORDEN ZIJN NIEUWE HOBBY
  JAN HEEFT WEL INGESCHREVEN BIJ “”THE VOICE “‘ HOORDE IK !!
  EN

  NR 2 ,ONZE SUPER KLOOTZAK .DE COPY PAST MAN , KLAASDROPLUL
  KAN NIET PRATEN ,
  DENKEN
  ZEKER WETEN OOK NIET, NIET SCHRIJVEN ,
  MAG DAGELIJKS 6 X 1 KWARTIER UIT ZIJN TUIGIE , ,
  EN MOGEN DE HANDBOEIEN AF ,
  ZODAT HIJ ZICH MET ZIJN ENE NOG NET WERKENDE HERSENCEL
  OP E.J. BRON”S BLOG KAN STORTEN
  EN COPY PAST ANTI RUSSIA PLAATJES
  BIJ OOM BOB NEERGOOIT,, ALS ENIGE HOBBY
  NIET GEK HE VOOR EEN HERSENDOOIE WHAHAHAHA
  WAARNA HIJ AL MASTURBERENDE
  WEER RAZENDSNEL IN BED WORDT GEGOOID
  EN HET GILLEN VAN ONS KLAAS MET WAT TABLETTEN GESTOPT MOET WORDEN … HIER, EEN SOORT EU TROL ,
  EEN 30 ZILVERLINGEN LAND VERRADER
  HERSENDODE,
  LOBOTOMY PATIENT MET GEBLEEKTE ANUS EN !! AAMBEIEN .
  DAT DAN WEER WEL ,

  KLAAS DROPLUL ONS BERT SCHIJNT EEN ZWAK VOOR HEM TE HEBBEN ??

  IETS MET MONGOLISTISCHE VRIJHEID VAN MENINGSUITING
  EN DAN MAG JE MINIMAAL 8 JAAR BLIJVEN , SOORT SPONSORING HOORDE IK ??
  DAT KAN JE ZIEN ALS HIJ UIT BEIDE MONDHOEKEN KWIJLT !!

  IK GA DAT DE VOLGENDE PAASKLAVERJAS AVONDEN BIJ OOM BERT IN ZIJN PEESPALEIS TOCH EENS AAN BERTUS VRAGEN

  WHAHAHA

  DAT VERZIN JE NIET BOBBIE . NOU IKKE WEL HOOR.

  DIKKE HUG .

  OM 21.00 ALHIER BEGINT EEN WEDSTRIJD “”OP JE DUIMEN STAAN “””

  EN IK BEN WEER UITGENODIGD . DOOOEI

  TOT MORGEN

  OOM VLADIMIRICH PUTIN , EMPEROR OF THE WORLD .

  MISSCHIEN EEN TIP STUURT U DE BRIEF NAAR HET GEKKENHUIS IN DELFT 2E VERDIEPING
  DAAR WERKT ZIJN BROER, DIE KAN LEZEN EN SCHRIJVEN

  MIJN DANK IS GROOT . OOM BOBZELLUF

  Geliked door 1 persoon

 4. Rensk. zegt:

  Ik weet er in deze niet voldoende van. Wat ik nog wel weet is dat die twee EU vandalen van Balen en Verhofstad daar op dat plein hebben lopen schreeuwen. De woorden van de EU: een land moet zelf weten of ze bij de EU/Navo willen of niet. Ik herinner me dat geschreeuw en denk dan: dan had je je er ook niet mee moeten bemoeien. Domme vandalen van de EU. Ik noem ze tegenwoordig de EUvandalen

  Like

 5. Horatius zegt:

  We moeten de problematiek rond Oekraïne eens bekijken vanuit het Russische perspectief, en dan zien we een land dat geconfronteerd wordt met een toenemend aantal NAVO-lidstaten. En dit dwars tegen alle afspraken in, na de ineenstorting van de Sovjet-Unie in 1989.

  Wat Poetin wil, en geef hem eens ongelijk, is een neutrale bufferzone tussen Rusland en West-Europa en geen expansiedrift vanuit Brussel en Washington met als speerpunt Oekraïne.
  In buurland Mexico Russische troepen stationeren bewapend met raketten zou hetzelfde effect hebben en op terechte bezwaren stuiten van de VS en de NAVO.
  De rol van de bureaucraten in Brussel is onrealistisch en oorlog ophitsend te noemen. De uitbreiding van de EU en de NAVO is blijkbaar aan geen enkele limiet gebonden.

  Van traditionele invloedssferen hebben ze nooit gehoord en van echte de-escalatie hebben we de laatste weken totaal niets gemerkt. Alleen het zenden van troepen, waarnemers, adviseurs en verdedigingswapens hadden de boventoon om zodoende gezichtsverlies te voorkomen en Joe Biden een plezier te doen.

  Is Poetin paranoïde? Absoluut niet, als we kijken naar de geschiedenis van Rusland: 20 miljoen doden aan militairen en burgers tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een conflict waarin Nazi-Duitsland uiteindelijk werd verslagen via Russisch bloed en Amerikaans kapitaal.

  Daarna het drama van de Koreaanse oorlog wat tot op de dag van vandaag nog speelt, en vooral niet te vergeten: Vietnam, Irak, Afghanistan, Syrië en Libië. Een trieste lijst van VN-acties geregisseerd vanuit Washington in de strijd tegen het communisme en de radicale islam. Met op de achtergrond de belangen van de Amerikaanse wapenindustrie en andere grootindustrielen.
  Wat hebben die militaire missies uiteindelijk opgeleverd? Miljoenen doden, totale ontwrichting, dictaturen, volksverhuizingen, hongersnood, vluchtelingenstromen en een stapsgewijze islamisering van West-Europa.

  De kwestie Oekraïne kan eenvoudig worden opgelost door in dat land de regio Donbass waar voornamelijk de Russische minderheden wonen een autonome staat te laten worden.
  Dit via een referendum onder toezicht van de VN om het een vorm van democratie te geven en zodoende een einde te maken aan een eeuwigdurende burgeroorlog en etnische spanningen etc.
  Voor Oekraïne een structureel probleem minder en rust in de eigen tent.

  Een nieuwe bufferstaat dus, geen lid van de EU en de NAVO, maar uiteraard wel hartelijke betrekkingen met vadertje Poetin vanwege historische en economische banden.
  En de komende 5 of 10 jaren Oekraïne geen lid van de EU en nooit geen lid van de NAVO.
  Zo niet, dan staan ons zware tijden te wachten met o.a. cyberaanvallen die onze infrastructuur kunnen ontregelen en een vadertje Poetin continue draaiend aan de gaskraan.

  En daar zijn ze met name in Groningen niet blij mee. Om maar te zwijgen over de miljoenen vluchtelingen vanuit Oekraïne richting West-Europa als daar een langdurige conventionele oorlog zal uitbreken. Hopelijk niet met deelname van onze militairen, want die schijnen altijd tolken nodig te hebben bij het richten van hun vuurwapens, en die komen ook onvermijdelijk onze kant op als we weer de benen nemen richting het thuisfront.

  Hoewel ze bij de Gemeentelijke Sociale Diensten een nuttige functie kunnen vervullen bij het opvangen van die vluchtelingen.

  Geliked door 1 persoon

  • bobzelf zegt:

   Horatius zegt:
   30 januari 2022 om 12:02

   dank u voor uw duidelijke en geweldig goede uitleg

   dikke hug .voor uw humorvolle eindstukkie

   whahahahaha

   ja, gelukkig heeft mijn oom werkende en rustige hersens

   maar de gevolgen kunnen vreselijk zijn

   huggie dank vriend

   oom bobzelluf

   Like

 6. Jan zegt:

  Kom, dacht Putin, laat ik de zaak eens escaleren

  Het Russische leger zei zaterdag dat het geplande marine-oefeningen zal verplaatsen die oorspronkelijk in Ierse viswateren zouden plaatsvinden en tot bezorgdheid hadden geleid in Dublin en andere Europese hoofdsteden.

  De Russische marine zou van 3 tot 8 februari oefeningen houden voor de Ierse kust, in internationale wateren maar binnen de exclusieve economische zone van Ierland. Ierse leiders zeiden dat de oefeningen “niet welkom” waren en drongen er bij Rusland op aan om de oefening te heroverwegen, terwijl vissers, wier activiteiten zouden worden verstoord, dreigden de deelnemende Russische schepen te dwarsbomen.

  In een verklaring die zaterdagavond werd gepubliceerd, zei de Russische ambassadeur in Ierland, Joeri Filatov, dat Rusland de oefeningen zou verplaatsen naar buiten de Ierse viswateren.

  De Russische minister van defensie Sergei Shoigu “heeft als gebaar van goede wil besloten de oefeningen te verplaatsen … buiten de Ierse exclusieve economische zone, met het doel de visserijactiviteiten van de Ierse schepen in de traditionele visgebieden niet te hinderen”, aldus Filatov.

  De marine-oefeningen vinden plaats tijdens een gespannen impasse tussen Rusland en het Westen over Oekraïne. Rusland heeft meer dan 100.000 manschappen, zwaar materieel en logistieke steun verzameld aan zijn grens met Oekraïne en plant de komende weken ook militaire oefeningen met buurland Wit-Rusland.

  De Ierse minister van Buitenlandse Zaken en Defensie, Simon Coveney, die Cork in Zuidwest-Ierland vertegenwoordigt, zei vorige week dat Dublin niet bij machte was om de oefeningen te verhinderen, maar Filatov had gezegd dat ze “niet welkom” waren.

  “Dit is niet het moment om de militaire activiteit en de spanning op te voeren in de context van wat er momenteel met en in Oekraïne gebeurt,” zei hij tijdens een vergadering in Brussel.

  De VS en de NAVO hebben de Russische eisen voor een wettelijke garantie dat Oekraïne nooit lid zal worden afgewezen en hebben ook gewezen op het eerdere gebruik door Moskou van militaire oefeningen om agressieve stappen te “verhullen”. Ierland is neutraal en geen lid van de NAVO.
  https://www.themoscowtimes.com/2022/01/29/russia-to-move-naval-drills-out-of-ireland-fishing-waters-a76198

  Like

  • Horatius zegt:

   De marine-oefeningen van Rusland in de Ierse viswateren zijn ongetwijfeld een reactie op de marine-oefeningen van de NAVO in de Middellandse Zee.
   Nu ze worden verplaatst naar buiten de visgebieden van Ierland kunnen we deze reactie als de-escalerend beschouwen en daar kan de NAVO en de EU nog een voorbeeld aan nemen.

   Tussen twee haakjes: Ierland was tijdens de Tweede Wereldoorlog ook neutraal, hoewel er op vrijwillige basis Ieren meevochten in Engelse legereenheden.

   Geliked door 1 persoon

 7. Jan zegt:

  Het beslissende uur in de Oekraïne: wie reageert het eerst

  Het Kremlin begrijpt de kwintessens van Oekraïne niet. Daarom hebben de interventies van Poetin sinds Euromaidan averechts gewerkt: Oekraïne oriënteert zich meer op het Westen dan ooit tevoren. Maar Poetin heeft zoveel geïnvesteerd in zijn confronterende politiek, dat hij zich niet zomaar kan terugtrekken. Zowel de Oekraïners als het Westen moeten voet bij stuk houden om hem aan het twijfelen te brengen voor het te laat is, zegt de Oekraïense politiek analist Mykola Riabchuk. Welke kant zal het eerst met zijn ogen knipperen in deze ongelijke winterspelen?

  Mykola Riabchuk

  Nu de Russische politieke intimidatie en militaire chantage, eufemistisch “Oekraïne-crisis” genoemd, toeneemt, komen er uit verschillende hoeken recepten voor mogelijke “conflict-oplossingen”. Ze lopen sterk uiteen – van traditionele oproepen om Rusland tegemoet te komen door zijn ‘veiligheidsbelangen’ te vervullen (alsof Oekraïne Rusland bedreigt en niet omgekeerd) en Kiev te dwingen zich te schikken naar de bereikte ‘compromissen’, – tot minder populaire maar nog steeds redelijke oproepen om gezamenlijk de confrontatie aan te gaan met de schurkenstaat die zijn buren terroriseert en de internationale orde schaamteloos ontmantelt.

  Oekraïne behandeld als een object

  Oekraïne heeft vrijwel geen inspraak in deze debatten en wordt eerder behandeld als een object dan als een onderwerp van geopolitieke ontwikkelingen. De deskundigen gaan er doorgaans van uit dat als het Westen en Rusland er niet in slagen een of ander “compromis” te bereiken en dat vreedzaam aan Oekraïne op te leggen, Rusland zal de “Oekraïense kwestie” met geweld oplossen.

  De geschiedenis van Oekraïne wijst er echter op dat noch een vreedzame noch een gewelddadige oplegging soepel zal verlopen. Oekraïne zal zich liever verzetten zoals Polen in 1939 dan zich gewonnen geven zoals Tsjecho-Slowakije in 1938. De 20e eeuw biedt ten minste twee voorbeelden van Oekraïens verzet – in 1918-1921, tegen de bolsjewieken, en in 1945-1949, tegen de Sovjets, dwz Rusland in het westelijk deel van het land.

  De Oekraïense natie-bouwers hadden, ongeacht hun ideologische voorkeur, in de loop van de geschiedenis weinig andere keuze dan zich op het Westen te richten, omdat dat de enige manier was om zich van Rusland te distantiëren. Afscheiden of ten onder gaan, dat was de enige manier om te overleven ten opzichte van het Russische rijk, dat nooit de eigen taal, cultuur en identiteit van Oekraïne had erkend en er voortdurend naar streefde om die te verpletteren – hetzij door onderdrukking, hetzij door assimilatie.

  Het Westen als modus vivendi om te overleven

  In zekere zin moesten de Oekraïners ‘verwesterlijken bij gebrek aan beter’: ze moesten de westerse waarden en denkbeelden aanvaarden, ook al voelden ze zich daar niet altijd prettig bij.

  Oekraïnes westerse oriëntatie is niet iets dat wordt opgelegd door een sinister Westen (dat zich door de geschiedenis heen nogal onverschillig of zelfs onbewust van zijn bestaan heeft getoond), of door Oekraïense extreem-rechtse radicalen (die in feite zeer marginaal zijn). De pro-Westerse houding van Oekraïne is zijn modus vivendi, zijn conditio sine qua non om te overleven tegenover een vijandig buurland dat nooit in het reine is gekomen met het soevereine bestaan van Oekraïne.

  Men zou zich kunnen herinneren dat het niet de mythische extreem-rechtse nationalisten waren, maar dat het de eerste postcommunistische Oekraïense president Leonid Kravtsjoek (en het door de communisten gedomineerde parlement) was die begin jaren ’90 het volledige lidmaatschap van Oekraïne van het door Rusland geleide Gemenebest van Onafhankelijke Staten afwees, en uiteindelijk ook veel andere door Moskou bevorderde integratie-initiatieven afsloot.

  Het was Leonid Koetsjma, een andere postcommunistische president (en Russisch spreker, als iemand dat interesseert, uit de zuidoostelijke stad Dnipropetrovsk) die in 1998 een decreet ondertekende “over de herbevestiging van de strategie van integratie van Oekraïne in de Europese Unie” en vijf jaar later de wet “over de grondslagen van de nationale veiligheid van Oekraïne”, die door het Oekraïense parlement werd aangenomen. In artikel 6 stond dat Oekraïne “streeft naar integratie in de Europese politieke, economische en juridische ruimte met als doel het lidmaatschap van de Europese Unie, alsook in de Euro-Atlantische veiligheidsruimte met als doel het lidmaatschap van de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie”.

  Opmerkelijk is dat Koetsjma’s premier in die tijd de voormalige gouverneur van Donetsk, Viktor Janoekovitsj, was, die uiteindelijk als president mijmerde over de associatieovereenkomst met de EU, maar het idee in de ijskast zette na zware druk van Moskou. Dit lokte de massale protesten in 2013 uit en uiteindelijk de val van Janoekovitsj in 2014.

  Het beste van twee werelden

  In tegenstelling tot wat algemeen in het Westen wordt aangenomen, bestond er in de Oekraïense samenleving al lang voor de Euromaidan-revolutie van 2013-2014 een zekere consensus over de “Europese integratie” van Oekraïne, ook al hoopten velen (nogal naïef) nog steeds dat de westwaartse koers van Oekraïne zou worden gecombineerd met goede betrekkingen met Rusland. De meesten steunden dan ook niet Oekraïnes mogelijke lidmaatschap van de NAVO, zich ten volle bewust van de gevoeligheid van die kwestie voor Moskou. Maar ze hadden ook niet verwacht dat de zuiver economische overeenkomst met de EU een soortgelijke woede zou oproepen. Om Moskou te sussen, nam Janoekovitsj in 2012 officieel een niet-geallieerde status aan voor Oekraïne en verlengde hij de huur van de marinebasis Sevastopol aan Rusland met nog eens 25 jaar. Het heeft niet geholpen. In 2014 bezetten Russische troepen de Krim en voerden ze een valse “opstand” op in Donbas.

  Poetins misrekening

  De Russische invasie veranderde niets aan de houding van de Oekraïners tegenover de EU, want die was altijd al positief geweest. Maar de invasie heeft hun houding ten opzichte van de NAVO radicaal veranderd, zoals alle opiniepeilingen sinds 2014 bevestigen. Tot op zekere hoogte wordt dit veroorzaakt door de uitsluiting van de opiniepeilingen (en van deelname aan de nationale verkiezingen) van een aanzienlijk deel van de sovjetofiele bevolking van de Krim en de Donbas. Maar in de eerste plaats is dit het gevolg van radicalisering van het resterende deel van de bevolking. Moskou heeft de Oekraïners op wrede wijze geleerd dat noch een niet-geallieerde status noch een verblijf buiten de NAVO hen veiligheid zou bieden tegenover een schurkenbuur.

  Momenteel is 73% van de respondenten in nationale opiniepeilingen voor toetreding van Oekraïne tot de NAVO, terwijl 21% tegen lidmaatschap is. De cijfers variëren inderdaad per regio, met een duidelijke meerderheid voor lidmaatschap in het Westen en meer pluraliteit in het Oosten; dezelfde variatie is zichtbaar bij de grote etnolinguïstische groepen, maar in alle gevallen is het eerder een kwestie van correlatie dan van causaliteit. Nog opvallender is de steun voor nationale onafhankelijkheid – deze varieert van 92% in het Westen tot 68% in het Oosten, en van 90% onder Oekraïenssprekenden tot 70% onder Russischtaligen.

  Tenslotte blijkt uit de laatste enquête dat 50% van de Oekraïense burgers vastbesloten is hun land te verdedigen tegen een Russische invasie (37% met wapens, waaronder 26% in het zogenaamd “pro-Russische” oosten).

  Etniciteit steeds irrelevanter

  In 1991 (toen het land onafhankelijk werd) werd Oekraïne opgevat als een burgernatie, met inclusief burgerschap en rechten van minderheden, en dit type identiteit wordt vandaag de dag zowel door de staat als door het maatschappelijk middenveld bevorderd. Dit maakt het begrip etniciteit in politieke termen steeds irrelevanter en degradeert het tot louter privé-aangelegenheden zoals religie of politieke gezindheid. Moskou kan blijkbaar niet begrijpen dat etnische Russen en Russofonen (iemand die Russisch spreekt) in Oekraïne in de eerste plaats Oekraïense burgers zijn, die ruime burgerrechten en politieke vrijheden genieten die in het Rusland van vandaag ondenkbaar zijn. Zij kiezen hun presidenten en parlementsleden in competitieve verkiezingen, bekritiseren en ontslaan hen vrijelijk, en hebben weinig trek in een Moskou-achtige dictatuur.

  Oekraïne is een democratie, zij het een onvolmaakte. Dit betekent onder meer dat wie ook de president van het land is en welk beleid hij ook moet voeren door het Westen, door Rusland of door beide, hij in de eerste plaats naar zijn eigen burgers moet luisteren en hen moet volgen of hen er ten minste van moet overtuigen dat het door hem voorgestelde beleid redelijk en aanvaardbaar is.

  Compromissen zijn altijd mogelijk – als zij de soevereiniteit en de functionaliteit van de natie niet in gevaar brengen (zoals bijvoorbeeld de Minsk-akkoorden in de Russische interpretatie blijkbaar doen). De Oekraïners kunnen hun aanspraken op het lidmaatschap van de NAVO nog even uitstellen, als zij in ruil daarvoor duidelijker vooruitzichten op het lidmaatschap van de EU krijgen – een signaal dat zij niet door het Westen in de steek worden gelaten en aan de genade van Rusland worden overgeleverd. Het is nog onduidelijk of de EU in staat is een dergelijk akkoord te sluiten, en nog minder duidelijk of Rusland het zou willen accepteren.

  Bizarre overtuigingen

  De grootste zorg van het Kremlin is zeker niet een mythische “NAVO-dreiging”, maar een vrij, democratisch en welvarend Oekraïne dat het Poetinisme dan door zijn bestaan ondermijnt – door de Russen een alternatief, Europees ontwikkelingsmodel aan te bieden.

  Het Russische beleid tegenover Oekraïne wordt bepaald door twee fundamentele ideologische en psychologische complexen: (a) ontevredenheid met de wereldorde van na de Koude Oorlog (inclusief Poetins persoonlijke wrok) en de wens deze te herzien, specifiek in Oost-Europa, en (b) een oprechte, hoe bizarre overtuiging dat de Oekraïners slechts een regionaal merk van Russen zijn en daarom moeten worden teruggebracht naar de Russische kudde, ongeacht hun eigen overtuigingen en verlangens.

  Het eerste complex maakt Rusland tot een gevaarlijke revisionistische mogendheid die ernaar streeft Europa terug te brengen tot Jalta en beruchte “invloedssferen”. Het tweede complex maakt de obsessie van de Russische elite en met name van Poetin met de “Oekraïense kwestie” bijna even paranoïde als de obsessie van de Duitse leiders met de “joodse kwestie” in de jaren dertig van de vorige eeuw.

  Er is natuurlijk een belangrijk verschil: terwijl de nazi’s alle Joden als verdorven en gedoemd tot uitroeiing beschouwden, is de Russische benadering van Oekraïners flexibeler: zij maken een onderscheid tussen ‘goede Oekraïners’, die de ‘gelijkheid’ met Russen accepteren en daarom kunnen worden gespaard en zelfs bevorderd, en ‘foute Oekraïners’, die moeten worden vernietigd.

  Zoals een van Poetins geopolitieke goeroes Alexander Dugin in 2014 schreef (toen de Oekraïners de Russische indringers in Donbas onverwacht met wapens in plaats van bloemen tegemoet traden): “Ik kan niet geloven dat dit Oekraïners zijn. Oekraïners zijn prachtige Slavische mensen. En dit is een ras van klootzakken die uit de rioolputten zijn gekomen… We moeten Oekraïne zuiveren van deze idioten. De genocide van deze idioten is op zijn plaats en onvermijdelijk…”

  Met andere woorden, de Oekraïners hebben overlevingskansen zolang ze passen in Dugins opvatting van een “prachtig Slavisch” volk of in Poetins opvatting van “hetzelfde volk”. Zo niet, dan moeten ze bereid zijn hun lot tegemoet te treden als “schoften uit de rioolputten” – of, zoals de Russische staatstelevisiepresentator Anton Krasovsky onlangs op de publieke tv dreigde: “We zullen Oekraïne binnenvallen. We zullen jullie grondwet meenemen en verbranden op Maidan, en we zullen jullie [Oekraïners] ook verbranden. Oekraïne is ons land!

  Zijn de Europeanen bereid om een paar dollar op te offeren?

  De twee vereisten – de Russische wens om Oekraïne te onderwerpen en de Oekraïense wens om soevereiniteit en Europese oriëntatie te behouden – maken elk levensvatbaar compromis tussen Moskou en Kiev zo goed als onmogelijk. Moskou is zich hiervan ten volle bewust en streeft daarom naar een akkoord met de VS in plaats van met Oekraïne. Maar de VS (en het Westen in het algemeen) kunnen nauwelijks aan de eisen van Moskou tegemoet komen omdat (a) de Oekraïners vastbesloten zijn hun soevereiniteit te verdedigen, met of zonder westerse hulp, zodat het Westen niet te veel druk op hen kan uitoefenen zonder een onvermijdelijk tegenreactie. En (b) te veel druk in strijd is met de fundamentele westerse waarden en beginselen.

  Het Westen moet, nolens volens, tegemoet komen aan de vraag van Kiev om hulp – zowel in de vorm van militaire bijstand (zonder troepen te sturen) als in de vorm van de strengst mogelijke sancties tegen Rusland (en de Russische elite in het bijzonder) in geval van agressie.

  De mantra dat sancties niet werken is onjuist. Ze werken alleen niet zolang ze te zwak, oppervlakkig en onsamenhangend zijn. Rusland is Iran noch Noord-Korea. De Russische elites houden hun geld en bezittingen, hun vrouwen en kinderen en maîtresses in het Westen, en genieten van een dolce vita in westerse vakantieoorden. Zij zijn in feite zeer kwetsbaar voor echte, niet alleen symbolische sancties.

  Het enige probleem is dat de sancties voor iedereen duur zijn, zodat elke burger van de VS of de EU ook het verlies van enkele tientallen dollars kan lijden. Of Oekraïense levens dit offer waard zijn, is een moeilijke vraag die westerlingen zich zouden moeten stellen.

  Opportunistische Poetin

  Het regime van Poetin is zeer opportunistisch, ook al speelt het met het imago van ideologisch geobsedeerd en onvoorspelbaar. Poetin en zijn mannen zijn avontuurlijk maar risicomijdend; ze zijn zich ervan bewust dat een ernstige mislukking tot het einde van het regime kan leiden. Voordat ze iemand aanvallen, willen ze weten of de overwinning gemakkelijk zal zijn en of de verliezen minimaal zullen zijn. Zowel de Oekraïners als de westerlingen moeten hen aan het twijfelen brengen.

  Poetin heeft te veel in deze confrontatie geïnvesteerd, dus hij kan het niet zomaar opgeven en met lege handen weggaan. Het meest waarschijnlijke scenario lijkt daarom niet een grootschalige invasie, maar een verkapte opmars van Russische troepen in Donbas, zoals ze in 2014-15 deden, als zogenaamde ‘rebellen’. Als ze erin slagen Transnistrië of de Krim te bereiken, zou het perfect zijn, maar als ze alleen de rest van Donbas ‘bevrijden’, zou het ook prima zijn.

  In dat geval zullen de westerse sancties worden ontlopen, of geminimaliseerd, omdat de Russische betrokkenheid opnieuw, zoals acht jaar geleden, ontkenbaar zal zijn. Intussen kan Poetin een mediaoverwinning boeken door zijn “landgenoten” in Donbas opnieuw te redden van de Oekraïense genocide en door officieel te erkennen dat de Volksrepubliek in Donetsk en Luhansk zich terecht heeft afgescheiden van de ‘mislukte en crypto-fascistische’ Oekraïense staat, die is omgevormd tot een Amerikaans protectoraat. Hij zou zijn politieke voortbestaan voor nog een paar jaar veilig stellen als onverschrokken uitdager van de Westerse hegemonie, redder van de Oost-Slaven, en onmisbare verdediger van de belegerde vesting die “Rusland” heet.
  https://www.raamoprusland.nl/dossiers/oekraine/2004-high-noon-in-ukraine-who-blinks-first

  Like

  • bobzelf zegt:

   Jan zegt:
   30 januari 2022 om 17:10

   LEUK DE COPY PAST VAN DE SS AFDELING IN UKRAINE , DIE MILJOENEN JODEN VERMOORD HEBBEN

   SORRY HOOR, MAAR JE BENT ECHT 100% HERSENDOOD

   WAARVAN ACTE.

   TEGEN ZOVEEL DOMHEID EN HERSENLOOSHEID KAN NIEMAND OP ..

   ALS IK JOUWAS, ZOU IK BINNEN KORT EFFE MEELOPEN, MET DIE 15.000 BRANDENDE HAKENKRUIZEN OPTOCHT NAAR HET BANDERA PLEIN

   ZAL JE VADER LEUK VINDEN DENK IK WHAHAHAHA

   MIJN GOD IEDER WOORD IS EEN VERSPILLING VAN JE TIJD AAN ONZE

   HUIS MONGOOL . …

   JAN DE KINDERPOSTZEGEL LIKKER, PUTIN DID IT PUTIN DID IT

   Like

 8. Jan zegt:

  De Russische zakenelite houdt zich in stille vertwijfeling vast aan een mogelijk militair conflict, miljardenverliezen en nieuwe ronden van strenge westerse sancties – niet in staat om de loop der gebeurtenissen te beïnvloeden en niet bereid om zich publiekelijk uit te spreken, vertelden ondernemers en vertegenwoordigers aan The Moscow Times.

  Pjotr Sauer en Jake Cordell

  De Russische aandelenmarkt is de afgelopen weken sterk gedaald en de waarde van de roebel is gekelderd tot een historisch dieptepunt, omdat de impasse tussen Rusland en het Westen over Oekraïne niet lijkt af te nemen.

  “Dit onderwerp is plotseling het belangrijkste gesprekspunt geworden onder zakenmensen zoals ik – niet de oligarchen, maar de succesvolle Russen vlak onder hen,” zei een senior veteraan bankier bij een particulier bedrijf, die sprak op voorwaarde van anonimiteit.

  “Wij zijn rijk en hebben veel te verliezen. Velen van ons hebben een tweede huis in Europa, we hebben verblijfsvergunningen in het Westen, dus we hebben hier zwaar in geïnvesteerd,” voegde hij eraan toe.

  Geen van de vooraanstaande zakenlieden of vermogende personen die The Moscow Times heeft gecontacteerd, was bereid zich publiekelijk uit te spreken over hun visie op de economische gevolgen van de diplomatieke crisis en het mogelijke afglijden naar oorlog.

  Rijke Russen zijn al hard getroffen: de roebel is de afgelopen weken sterk gedaald en de aandelenmarkt is ingestort, waardoor de waarde van de grootste Russische bedrijven met 150 miljard dollar is gedaald. Maar ondanks de dreiging van de VS met sancties die de Russische economie zouden kunnen “verwoesten” en het vooruitzicht van reisverboden en het bevriezen van tegoeden voor de top van het Russische bedrijfsleven, is er vrijwel geen publieke verontwaardiging, bezorgdheid, verzet of zelfs maar discussie geweest over de economische schade van een militaire confrontatie.

  “Terwijl niemand oorlog wil, moet je niet verwachten dat grote bedrijven opstaan en hun andere mening uiten,” zei de investeringsbankier. “We zijn passagiers geworden. Het bedrijfsleven zal oorlog alleen in de eigen keuken bespreken. Iedereen zal in het openbaar zijn mond houden.”

  Zaken komen op de tweede plaats
  De Russische zakenelite, oligarchen en hoofden van ’s lands uitgestrekte staatsbedrijven, staan bekend om hun loyaliteit aan het Kremlin.

  Een van Poetins eerste gevechten als president, bijna twee decennia geleden, was het temmen van de politieke macht van Ruslands leidende oligarchen. Velen van hen die nu zaken doen, begrijpen dat ze hun positie alleen behouden zolang president Vladimir Poetin en zijn binnenste kring dat toestaan. Terwijl ze in het openbaar zachtjes kibbelen over belastingtarieven, investeringsplannen of overheidssteun, is buitenlands beleid verboden terrein.

  Deze aanpak heeft velen – ook buiten de door Poetin gekozen binnenste zakenkring – rijkdom en status gebracht, maar in tijden van crisis komt dat op de tweede plaats na patriottisme en loyaliteit.

  Zoals de gesanctioneerde miljardair-zakenman en Poetin-bondgenoot Gennady Timchenko zei toen Rusland na de annexatie van de Krim in 2014 met een economische crisis werd geconfronteerd: “Persoonlijke ongemakken en kosten voor iemands bedrijf kunnen en moeten worden verwaarloosd als het gaat om de belangen van de staat.”

  Te midden van dit inzicht in de grenzen van het vermogen van bedrijfs-Rusland om het Kremlin te beïnvloeden – en de zinloosheid van het zich uitspreken – berusten sommige van Ruslands zakelijke elite in wat er zou kunnen gebeuren.

  “We kunnen niet veel doen als er grotere politieke machten in het spel zijn. Onze handen zijn gebonden,” zei een zakenman uit de Russische Forbes 200-lijst van de rijkste personen van het land, die zakelijke belangen heeft in zowel Rusland als Oekraïne.

  “Ik verwacht een verdere verslechtering van de betrekkingen, wat natuurlijk een negatief effect zal hebben op de Russische economie. Maar grote bedrijven zullen het gewoon moeten uitzitten zoals we al eerder hebben gedaan – we zijn hier niet vreemd aan.”

  “Het is onmogelijk om vooruit te plannen of op de een of andere manier te proberen onze belangen te beschermen, omdat we niet weten wat er zal gebeuren en hoe het Westen zal reageren,” voegde hij eraan toe.

  Insiders en adviseurs uit het bedrijfsleven vroegen zich ook af welke praktische stappen Russische bedrijven in dit stadium kunnen nemen om hun activa en investeringen te beschermen.

  “De dingen zijn de afgelopen maand ongelooflijk snel gegaan. Er is niet veel dat mensen met vermogen op dit moment kunnen doen om zich te beschermen tegen een mogelijke invasie – daar is het een beetje te laat voor,” zei de investeringsbankier. “Er is geen grote vraag naar Russische activa, de roebel is aan het crashen en alle liquide middelen zijn al naar het buitenland overgebracht.”

  Buitenstaanders met connecties met de Russische elite suggereerden ook dat de rijksten van het land pijn lijden bij het zien van een dreigende, door henzelf veroorzaakte economische crisis, maar dat ze dat niet openlijk willen zeggen.

  “Ik heb vroeger verschillende CEO’s van deze bedrijven goed gekend,” schreef de voormalige Amerikaanse ambassadeur in Rusland Michael McFaul dinsdag op Twitter, in reactie op de beursdip. “Ik ben er vrij zeker van dat ik hun privémeningen over deze zinloze oorlogsvoorbereidingen, laat staan oorlog, kan voorspellen. Hun in het openbaar geuite standpunten zullen natuurlijk anders zijn.”

  De VS hebben een ontwerp-sanctiepakket voorgesteld dat moet worden ingevoerd als Rusland agressieve militaire actie onderneemt tegen Oekraïne. President Joe Biden zou ten minste drie van Ruslands grootste banken moeten sanctioneren door ze af te snijden van het mondiale financiële systeem, mogelijk Amerikaanse dollartransacties moeten blokkeren en hem de bevoegdheid moeten geven om in principe elke belangrijke Russische zakenfiguur naar believen te bestraffen.

  Kalme buitenkant
  Maar er zijn eilanden van kalmte temidden van de marktstorm. Rostislav Ordovsky-Tanaevsky Blanco, een van de grootste restauranthouders van het land, vertelde The Moscow Times dat hij verwacht dat het oorlogsgepraat zal afnemen. “Het Westen begint te luisteren – er is hoop dat de dingen zullen eindigen in een soort evenwichtsoefening.”

  Russische bedrijven hebben het gepraat over een mogelijke invasie over het algemeen voorzichtig opgevat, zei Tom Blackwell, CEO van EM Communications, een bedrijfsadviesbureau dat een groot aantal van de grootste Russische bedrijven vertegenwoordigt.

  “Er is een groot verschil in de stemming tussen de mensen die van buitenaf naar Rusland kijken en de mensen hier,” zei hij in een interview.

  “Er is zeker onrust op de aandelenmarkt. Maar afgezien daarvan zijn er op dit moment geen concrete voorbeelden van bedrijven die pijn lijden, dingen moeten doen of er al te veel last van ondervinden.

  Sommige Russische bedrijven hebben stappen ondernomen om hun kelderende aandelenkoersen tijdens de marktroutine te ondersteunen.

  De staatsbank Sberbank, de grootste bank van Rusland, gaat aandelen terugkopen voor een bedrag van 50 miljard roebel (640 miljoen dollar) – een aankondiging die slechts kortstondig soelaas bood voor de gehavende aandelenkoers van de bank, die sinds het begin van het jaar met 21% is gedaald. Discountwinkelketen Fix Price kondigde maandag ook een kleiner inkoopprogramma aan, terwijl de particuliere energiereuzen Novatek en Lukoil de afgelopen dagen ook hun bestaande inkoopprogramma’s van aandelen hebben verhoogd.

  “Ik ben er zeker van dat veel bedrijven het gevoel hebben dat ze ondergewaardeerd zijn,” zei Blackwell. “Het zou me niet verbazen als je op korte termijn een ontwikkeling ziet in de trend van het terugkopen van aandelen.”

  Buitenlandse investeerders en bedrijven in de hoofdstad laten ook een stabiele buitenkant zien.

  “Ik zou de stemming niet als paniek willen omschrijven. Het is business as usual – omdat het bedrijfsleven in de loop der jaren gewend is geraakt aan deze situatie,” zei een vertegenwoordiger van een bedrijfsvereniging, die ook om anonimiteit verzocht vanwege de “politiek gevoelige situatie”.

  Bedrijven in Rusland hebben sinds 2014, toen Moskou de Krim annexeerde en separatistische troepen in Oost-Oekraïne begon te steunen, verschillende rondes van oorlogsdreging en dreigingen van sancties doorgemaakt. Buitenlandse investeringen stortten in de nasleep in, en deskundigen zeggen dat ze misschien nooit meer het niveau van voor de Krim zullen bereiken. Dat heeft een verhardend effect gehad op de bedrijven die zijn overgebleven – alleen de bedrijven met de grootste risicobereidheid – wat de oorzaak zou kunnen zijn van sommige van de publieke uitingen van kalmte op dit moment.

  Analisten en deskundigen waren niet verbaasd dat Russische zakenlieden, waaronder buitenlandse investeerders, niet bereid waren om in het openbaar over de situatie te spreken, maar zeiden dat er noodplannen werden opgesteld.

  “Iedereen speurt de krantenkoppen af naar de volgende escalatie. De terugtrekking van een deel van het personeel van de Britse en Amerikaanse ambassades in Kiev heeft bedrijven op hun hoede gebracht, hoewel het begrijpelijk is dat sommige investeerders dit in dit stadium als een overdreven reactie beschouwen,” zei Chris Tooke, associate director bij politiek risicobureau GPW.

  “Bedrijven zijn op zoek naar een moment waarop oorlog een zekerheid wordt en de situatie snel kan veranderen – bijvoorbeeld een volledige mislukking van deze veiligheidsbesprekingen. Tot nu toe is er geen enkele gebeurtenis geweest die bedrijven ertoe zou aanzetten om die noodplannen te implementeren.”

  Nu de markt zo chaotisch is, hebben anderen – diegenen met de juiste connecties – gezocht naar mogelijkheden om te cashen.

  “Na een paar gesprekken met de jongens die direct betrokken zijn bij de Donbass, heb ik al mijn activa in dollars omgezet en mijn Russische aandelen verkocht,” vertelde een ambtenaar van een Moskouse overheidsdienst aan The Moscow Times. “Dat was in december, toen niemand iets verwachtte.”
  https://www.themoscowtimes.com/2022/01/25/as-markets-crash-and-war-fears-grow-russias-business-elite-suffers-in-silence-a76142

  Like

  • bobzelf zegt:

   Jan zegt:
   30 januari 2022 om 21:02

   beste hersendode……. stalin did it ……. LUL ..

   JE BENT ZO DOM EN ZO HERSENDOOD DAT JE MAAR NIET BEGRIJPT
   OF EIGENLIJK TE WEINIG WERKENDE HERSENCELLEN HEBT

   HET GAAT NIET OVER NITWIT COUNTRY UKRAINE
   EEN LAND MET NIETS ,
   NOU JA EEN MILJARDEN SCHULD AAN HET IMF
   40 MILJARD SCHULD AAN MIJN OOM …
   EN VERDER ?
   NIETS . NOPPES NIEMENDAL
   GEEN GAZZZZZ GEEN KOLEN .. DUS OOK GEEN ELECTRICITEIT
   EEN SS …USA COUNTRY . HALLO WERNER VON BRAUN WHAHHAH

   DUS GAAT HET SIMPEL OVER NAVO USA RAKETTEN IN UKRAINE

   MAAR NA 18 JAAR USA MILJARDEN THE COUP DE DONBASS DE MH=17

   HEB JE DUS GEEN ENKEL IDEE , DAT HET NERGENS OVER GAAT
   NIKS MEER DANWEL MINDER DAN USA RAKETTEN OP MOSKOU

   EN DAT PIKT MIJN OOM NIET. MAAR GEEFT NIET.. HET IS AL OPGELOST

   DOOR THE EMPEROR OF THE WORLD , MIJN OOM VLADIMIR

   STALIN EN JE VADER DE GROETEN . WHAHAHA

   STUITER. BONKIE BONKIE, STUITER, ROL , STUITER EFFE PISSEN STUITER. BONK BONK
   DIE TYPHUS OOM BOB WHAHAHA . NEEM JE TABLETJES IN

   JE WAS WEER LEKKER VROEG OP VANMORGEN ??

   DIE CURSUS JAN WAKKER HOUDEN , IS GOED HE VAN OME BOB

   OOM JAN LUL

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s