Hongarije voor de EU-uittreding? Orbán: Brussel voert “een heilige oorlog, een jihad”

(Vertaling: E.J. Bron)

Hij spreekt van een “heilige oorlog, een jihad” van de EU tegen zijn land. Hongarije zou echter niet zo willen worden als West-Europa, zegt Viktor Orbán. En zinspeelt op een EU-uittreding van zijn land.

De Hongaarse minister-president Viktor Orbán heeft voor het eerst de mogelijkheid van een EU-uittreding van zijn land aangeduid. De EU zou onder de leuze van de rechtsstaat “een heilige oorlog, een jihad” voeren, zei de rechts-nationale politicus in een toespraak voor aanhangers in Boedapest.

Tegelijkertijd eiste hij van de EU “tolerantie” tegenover Hongarije. Anders zou het niet mogelijk zijn om een gezamenlijke weg te blijven bewandelen.

Beslissing van het Europees Gerechtshof over korting van EU-middelen

Orbán sprak enkele dagen voordat het Europees Gerechtshof in Luxemburg een oordeel moet geven over het nieuwe rechtsstaatmechanisme. De regeling voorziet erin dat landen die de principes van de rechtsstatelijkheid schenden, gekort kunnen worden op geld uit de gemeenschappelijke EU-begroting. Hongarije en Polen hadden tegen het in december 2020 besloten mechanisme een klacht ingediend. Het Europees Gerechtshof dient woensdag aanstaande (16 februari) zijn vonnis te verkondigen.

EU-commissies en mensenrechtenorganisaties beschuldigen Orbán, die sinds 2010 in Hongarije regeert, van de beperking van de democratie en rechtsstatelijkheid. Orbán ging zaterdag tegen deze inschatting in. “Voor hen is de rechtsstaat een middel, met behulp waarvan ze ons tot iets willen kneden wat op hen lijkt”, zei hij.

Hongarije: Willen niet zo worden als West-Europa

Hongarije zou echter niet zo willen worden als West-Europa, net zoals het omgekeerd niet van het westen zou verwachten dat het de Hongaarse asiel- of familiepolitiek zou overnemen. Hongarije zou “ondanks een toenemende culturele vervreemding” de EU bij elkaar willen houden. Daarom zou Boedapest zowel aan Brussel als Berlijn meermaals “tolerantieaanbiedingen” hebben gedaan. “Er bestaat geen andere oplossing, alleen tolerantie. Alleen zo kunnen we een gezamenlijke weg vinden”, zette Orbán verder uiteen.

Het lidmaatschap van de EU wordt in Hongarije door bijna 80% van de mensen begroet. Orbán had in het verleden steeds opnieuw de “bureaucraten in Brussel” scherp aangevallen, zich echter ingehouden wat betreft dreigingen om uit te treden. Zijn jaarlijkse “toespraak over de toestand van de natie” viel zaterdag samen met het begin van de verkiezingscampagne.

Parlementsverkiezingen in april

Op 3 april kiezen de Hongaren een nieuw parlement. Orbán ziet zich voor het eerst tegenover een gezamenlijk aantredende oppositie, waarvan het bondgenootschap reikt van links tot rechts. Peilingen voorspellen een nek-aan-nekrace.

Bron:
epochtimes.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

5 reacties op Hongarije voor de EU-uittreding? Orbán: Brussel voert “een heilige oorlog, een jihad”

 1. Danny zegt:

  Terecht dat de Hongaren niet willen lijken op de met knikkende knieën zijnde West Europeanen!

  Geliked door 1 persoon

 2. cornelis zegt:

  Maar goed dat de eu zo gemeen is tegen de visagrad landen. In plaats van een verenigd europa krijg je zo een verscheurd europa. Wat het nazi europa even dacht te doen krijgen ze nu tegen zich. Landen als polen en hongarije zullen eerder uit de eu stappen dan toe te geven aan doctrine van de nazi eu. Als hun gaan is de eu mislukt. NEXIT.

  Geliked door 1 persoon

 3. Boike zegt:

  it was dus diplomatieke taal richting Brussel. Victor Orban, blijf niet langer soebatten en gooi het hoge woord er maar uit. Licht toe wat je drijfveren zijn en laat de keuze aan het Hongaarse volk. Aan de EU verlies je niks. Met een HEXIT win je het Hongaarse zelfrespect.

  Hoe blij was het Hongaarse volk niet met de val van het ijzeren gordijn. Na een decennialange communistische onderdrukkeing was er eindelijk vrijheid. De EU biedt geen vrijheid, maar een nieuwe onderdrukking. De EU is niets anders dan een communistisch fascisme, een dictatuur verpakt als democratie.

  De EU-trein rijdt in volle vaart de totale ondergang tegemoet en dreigt te ontsporen. De trein heeft de Britse wagon al verloren. Laat de Hongaarse de tweede wagon zijn. Dan volgen er vanzelf wel meer. Goed voorbeeld doet volgen.

  Geliked door 4 people

 4. Ronald B zegt:

  Het zijn de eigenzakkenvullende zgn.politici hier in West-Europese landen die alleen aan het eigen geld denken….ze praten bewust niet over de onbegrensde islamitische migratie, omdat dat hun baan kost!!! Orban komt duidelijk op voor eigen bevolking, cultuur met bijbehorende normen, waarden en veiligheid! RESPECT voor deze ECHTE MAN!!!
  Terug naar een EEG zou het enige juiste zijn: samenwerken op gebied van handel, politie, justitie en defensie en dat kan met behoud van de euro…LET WEL: GEEN mensen met dubbel paspoort in bovengenoemde werkgebieden…dubbele nationaliteit = dubbele loyaliteit en dat is een gevaar!!!

  Geliked door 1 persoon

 5. Frits zegt:

  Fuck the EU és éljen Magyarorszag

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s