Het kan ook anders – Slowaakse oppositie eist aftreden van de regering wegens wapen-”geschenk”

(Vertaling: E.J. Bron)

Van een eis, zoals die van de Slowaakse oppositie, naar het aftreden van de regering op grond van wapenleveringen aan de Oekraïne, kan men hier in het land alleen maar dromen. Men ziet dus duidelijk, democratie is niet direct democratie.

Aftreden van het kabinet wegens “wapengeschenk” geëist

Volgens de Slowaakse minister-president Eduard Heger heeft het land zijn S-300 luchtafweersysteem (foto) aan de Oekraïne “geschonken”. Dit bericht o.a. de “Bratislava Pravda”.

Het nog in Sovjet-tijd ontwikkelde Russische luchtafweer raketsysteem S-300 vernietigt met precisie besturingstechniek inkomende vijandige vliegtuigen of raketten.

Deze zouden in een geheime “commando-actie” ook al aan de Oekraïne geleverd zijn. Dit maakte hij in verband met zijn Oekraïne-reis, samen met de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, begin april bekend.

Als “volledig onbaatzuchtige tegenprestatie” wordt door de VS het moderne, volgens militaire informatie echter niet zo efficiënte luchtafweer raketsysteem “Patriot” in Slowakije “geïnstalleerd”.

De verrassing bleef binnen de perken, temeer daar men tot nu toe verklaard had dat men het luchtafweersysteem voor de eigen landsverdediging nodig zou zijn, nu is ere toch een niet te versmaden “lokaas-geschenk” van de Amerikaanse regering.

Versterking van de “oostflank” van de NAVO noodzakelijk

De Slowaakse minister van Defensie, Jarslav Nad, verklaarde in vooruitsnellende gehoorzaamheid “dat het Amerikaanse Patriot-systeem alleen maar ter versterking van de oostflank van de NAVO tijdelijk uit Duitslanden Nederland, op aandringen van Oekraïense en Amerikaanse ´partners´, geïnstalleerd zou zijn.” De definitie van “partners” bleef daarbij open ter interpretatie.

Al in maart had Duitsland twee en Nederland een Patriot-batterij voor onbepaalde tijd ter versterking van de oostflank van de NAVO in het direct aan de Oekraïne grenzende Slowakije gestationeerd.

Daarop had de grootste oppositiepartij van Slowakije, de sociaaldemocratische beweging, een buitengewone zitting van het parlement aangevraagd om een motie van vertrouwen tegen het kabinet uit te leggen. De sociaaldemocraten bezetten 38 van de 150 parlementszetels.

Biden bedankt de Slowaakse regering

Zowel voor de Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin als voor president Joe Biden een reden tot vreugde. In twee opzichten, en beide keren komen ze dichterbij hun doelen; enerzijds werd Amerikaans oorlogsmaterieel in Slowakije ingezet, ook al minder efficiënt als het Russische, anderzijds kan men in de Oekraïne met het betere materiaal grotere successen behalen.

Daarom volgde de uitdrukkelijke dank van de beide “oorlogszuchtige” Amerikaanse politici op de voet.

De Slowaakse oppositiepartijen “Směr” en “Hlas” waren woedend, want men zou met de “schenking” aan de Oekraïne de veiligheid van het eigen land bedreigen, zei men.

De partijchef van “Směr”, Robert Fico, kondigde aan dat zijn partij de komende week een speciale zitting van het parlement te eisen om de regering af te zetten.

Verder beschuldigde de partijchef van “Hlas”, Peter Pellegrini, minister-president Eduard Heger en minister van Defensie Jaroslav Nad ervan het eigen volk belogen te hebben. Wekenlang zouden zij hun burgers hebben bezworen dat er geen sprake zou zijn van het afstaan van het enige raketsysteem dat Slowakije zou bezitten.

Nu echter zou deze stap stiekem zijn genomen. Waarschijnlijk heeft men dat van het buurland Oostenrijk afgekeken. Dat heeft dit “heel stiekem” al geperfectioneerd, of dit nu is bij de wetgeving of bij de talloze, ondertussen onoverzichtelijke commissies van deskundigen en nog veel meer dingen uit de politieke “trukendoos”.

In scherpe bewoordingen voegde Pellegrini er aan toe dat Heger “een regering van leugenaars en mensen zou leiden, die zich weinig gelegen laten liggen aan de bescherming van de nationale belangen”. Parlementariër Fico gaf daarbij ook te bedenken dat het raketsysteem S-300 onmisbaar voor de bescherming van de Slowaakse atoomcentrales en industrie-installaties zou zijn.

Scherpe woorden en opnieuw wenst men ook hier in het land dat er een oppositie zou bestaan die in ieder geval verbaal een keer zou zeggen waar het op staat. De hoop sterft als laatste – of geldt dat niet meer voor diegenen dien hun “eigen graf graven”?

Bron:
unser-mitteleuropa.com

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

7 reacties op Het kan ook anders – Slowaakse oppositie eist aftreden van de regering wegens wapen-”geschenk”

 1. Ik kan wel vertellen dat men in oost Europa er een andere politiek op na houdt dan in het westen.
  Over het algemeen voeren de oppositie partijen dus ook echt oppositie en laten zich niet met een kluitje in het riet sturen.
  Ook alss de bevolking hier de straat op gaat is men voorzichtig zoals een tijdje geleden bleek in Sofia toen protesterenden het regeringsgebouw aanvielen en de politie het nakijken had.
  Ze gaan hier niet makkelijk op hun achterste poten staan maar doen ze dat zijn ze bijna niet in toom te houden, of men zou het leger in moeten zetten en dat is hetzelfde als politieke zelfmoord.
  Daarom zit Ik ook te denken dat het build back better gebeuren hier niet echt makkelijk ingevoerd zal worden omdat de bevolking zeer wantrouwig is ten aanzzien van de regering.

  Geliked door 3 people

 2. Andre zegt:

  Slowakije is met energie 100% afhankelijk van Rusland. Oostenrijk is niet voor niets bij het Kremlin op bezoek geweest. Maar het mag niet gezegd worden natuurlijk in de lieg MSM. Het veilig stellen van de gasleveringen buiten de EU om. Ook Polen drijft steeds verder uit de EU. Toen het hele circus begon in de UA en de vluchtelingetjes goed op gang kwamen zegt helemaal weer niemand dat dit heel veel etnische Russen waren met een UA paspoort die het zekere voor het onzekere maar namen om niet door hun eigen leger kapot geschoten te worden. En de 2e kamer gaf Zelensky een staande ovatie voor het etnisch zuiveren in de UA.

  Het verschil tussen Russisch en Oekraïens is duidelijk te horen net als Vlaams Nederlands of Brits Engels en Amerikaans Engels. In Krakau spraken ze op straat Russisch.

  Geliked door 2 people

 3. Marc zegt:

  Tijd dat die oorlogshitser van een Rutte voor het tribunaal verschijnt. Ik zie nu in waarom hij zo’n halszaak van die hele MH-17 maakte: vanaf het begin heeft hij stelling gekozen tegen Poetin. Dat kon hij ook doen, want de dochter van Poetin woont in Nederland. Poetin wordt dus door Rutte gegijzeld.

  Ondertussen loopt die griezelbak in Ankara de deur plat. Zijn Turkse medegriezel stond vier weken geleden stomverbaasd te kijken toen Rutte vanaf het Turks nationale podium als een ‘volleerd internationaal staatsman’ de internationale pers te woord stond.

  Die Rutte, hij probeert niet alleen met zijn kornuiten in Brussel, Washington en andere Europese hoofdsteden Oekraine en Rusland te plunderen, maar en passant even Turkije in de EU op te nemen. Want ja, als de massa zo makkelijk te verleiden is tot oorlog tegen de Russen, dan kunnen de Turken ook wel in de EU.Toch?

  Daarom heb ik zo’n ongelooflijk disrespect voor het Nederlandse volk ontwikkeld: ze hebben een groot hart, maar geen ziel.

  Maar die karakterfout deelt het met de meeste andere westerse volken.

  Gebrainwashte idioten!

  Geliked door 2 people

 4. bobzelf zegt:

  dus blijf de eu de usa en uw landverraders dagbladen geloven

  Vladimir Poetin – de nationale leider van Rusland.
  Olga VictorovaBeheerder
  · eSrpg91htl3f6hgghi08h ·
  RT – 22 apr, 2022
  Rusland doet opnieuw bod op belegerd Azovstal
  Oekraïense strijders kunnen op elk moment de staalfabriek van Mariupol verlaten zonder wapens en munitie, zegt Moskou
  Oekraïense troepen en leden van het nationalistische Azov-bataljon, die nog steeds belegerd blijven in de Azovstal-staalfabriek in Mariupol, kunnen zich nog steeds overgeven aan het Russische leger, zei het ministerie van Defensie vrijdag.
  Een dag eerder kondigde Rusland de verovering van Mariupol aan, waarbij president Vladimir Poetin de aanval op Azovstal afzegde, het laatste steunpunt van de Oekraïense troepen in de strategische havenstad. Russische troepen moeten “het gebied afdichten zodat een vlieg er niet doorheen kan”, beval Poetin.
  In zijn nieuwe verklaring wees het ministerie van Defensie erop dat het aanbod om zich over te geven aan degenen in de faciliteit van kracht bleef. “Op elk willekeurig moment is Rusland klaar om een ​​staakt-het-vuren in te voeren en een humanitaire pauze aan te kondigen om de evacuatie van burgers (als ze echt in de ondergrondse structuren van de staalfabriek verblijven) en troepen van de Oekraïense strijdkrachten en nationalistische bataljons.”
  De commandant van de Oekraïense mariniers, die zich verschanst in de fabriek, had eerder beweerd dat daar “honderden” burgers vastzaten. Hij legde niet uit waarom de mensen vrijwillig zouden besluiten om zich samen met Oekraïense troepen, die het doelwit zijn van Russische troepen, te verstoppen.
  De Oekraïense strijders en buitenlandse huurlingen hoeven alleen maar witte vlaggen te hijsen langs de rand van Azovstal om zich over te kunnen geven. “Dit humanitaire aanbod van Rusland blijft 24/7 van kracht”, aldus de verklaring.
  De levens van degenen die de wapens neerleggen, worden gegarandeerd gespaard en ze zullen ook worden voorzien van medische hulp – net zoals de Oekraïense strijders die ervoor kozen om eerder te stoppen met verzet, hield de Russische kant vol.
  Volgens het ministerie hebben de humanitaire corridors, georganiseerd door de Russische troepen in Mariupol, de evacuatie van 143.631 Oekraïense burgers, 341 buitenlandse burgers en 1.844 Oekraïense militairen mogelijk gemaakt.
  Die cijfers zijn meer bewijs dat beweringen van Oekraïne en het Westen dat Rusland de evacuatie van burgers belemmert of terughoudend is om de noodzakelijke voorwaarden te scheppen voor strijders om zich over te geven, absoluut ongegrond zijn, voegde het eraan toe.
  De 2.000 strijders die zich volgens Russische schattingen in de staalfabriek van Azovstal hebben verschanst, hebben de afgelopen dagen verschillende kansen gekregen om hun wapens neer te leggen, maar ze hebben ervan afgezien deze te gebruiken.
  Onderschepte communicatie van de staalfabriek suggereert dat de Oekraïense troepen en nationalistische bataljonsstrijders een tekort aan voedsel en water hebben. Ze willen zich graag overgeven, maar kunnen dat niet doen zonder een bevel van Kiev, omdat ze bang zijn voor de krijgsraad te komen.
  Maar de Oekraïense autoriteiten zijn tot nu toe terughoudend geweest om een ​​dergelijk bevel te geven. Op donderdag beweerde president Volodymyr Zelensky dat er nog steeds “een militaire manier” was om Mariupol te deblokkeren, maar voegde eraan toe dat het de “hulp van onze partners” zou vereisen, blijkbaar verwijzend naar de geldschieters van Kiev in het Westen.
  Rusland viel de buurstaat eind februari aan, nadat Oekraïne de voorwaarden van de Minsk-overeenkomsten, die voor het eerst werden ondertekend in 2014, niet uitvoerde, en de uiteindelijke erkenning door Moskou van de Donbass-republieken Donetsk en Lugansk. De Duitse en Franse bemiddelingsprotocollen waren ontworpen om de afgescheiden regio’s een speciale status binnen de Oekraïense staat te geven.
  Het Kremlin heeft sindsdien geëist dat Oekraïne zichzelf officieel verklaart als een neutraal land dat nooit zal toetreden tot het door de VS geleide militaire blok van de NAVO. Kiev houdt vol dat het Russische offensief niet is uitgelokt en ontkent dat het van plan was de twee republieken met geweld te heroveren.”

  Geliked door 1 persoon

 5. Voight-Kampff zegt:

  Mooi land (Tatra gebergte) en dito mooie en relaxte hoofdstad Bratislava (vooral old town).

  Qua grootte te vergelijken met Nederland, maar met behoorlijk minder inwoners; 5 Mio.

  Hoop dat het parlement deze zaak kan doordrukken en de regering de tent uit schopt, want binnen de EU is Slowakije het overwegen waard v.w.b. emigratie!

  Geliked door 2 people

  • Marc zegt:

   Dat is maar al te waar. In Bratislava heb ik een prachtige katholieke kerk gezien met het interieur van voor de Sovjet-bezetting van 1945. Met de introductie van het communisme werd het geloof verboden. Wat ik ervan maak is dat die kerk decennialang dichtgespijkerd is geweest. Van buiten is het ternauwernood als kerk te herkennen omdat alle uiterlijke kenmerken aan de buitenkant verwijderd zijn.

   Ben als de dood dat de kunstschatten van dit land door een of andere achterbakse ‘zakenman’ wordt ontdekt.

   Like

 6. Tijl Uylenspiegel zegt:

  Met 38 van de 150 zetels valt er voor een oppositie weinig te eisen, dan ben je slechts een kleine minderheid. Dat is wellicht een hard gelag maar dat is de tol die je betaalt bij een te kleine achterban.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s