Servische bevolking overwegend op “anti-EU-koers”

(Vertaling: E.J. Bron)

In Servië is de EU blijkbaar behoorlijk te ver gegaan met het geduld van de bevolking. Volgens een peiling van de globale marktleider, het opinieonderzoeksinstituut IPSOS, met een eigen filiaal in Servië, is nu 44% van de bevolking tegen een EU-integratie van hun land. Slechts 35% spreekt zich ervoor uit en 21% heeft daar kennelijk geen mening over of wil zich hierover niet uitlaten.

EU-sanctiedruk “liep op niets uit”

Blijkbaar had men in Servië de EU de steeds heftiger uitgeoefende druk wat betreft sancties tegen Rusland kwalijk genomen. De Serviërs hadden weliswaar het Russische binnentrekken in de Oekraïne formeel “veroordeeld”, maar zich vanaf het begin tegen welke vorm van sancties tegen Rusland dan ook uitgesproken.

Van de kant van de EU had men zich hier waarschijnlijk behoorlijk misrekend om meer druk op de Servische regering uit te oefenen. Een beetje historische kennis en fijngevoeligheid zouden daarbij waarschijnlijk behulpzaam zijn geweest, aangezien het toch algemeen bekend is dat de Serviërs een zeer trotse en “eigenzinnige” natie zijn, waarmee het “niet goed kersen eten is.”

Alle EU-missies, waarvoor ook de Oostenrijkse kanselier Nehammer zich midden maart door Brussel voor het karretje liet spannen, inclusief interventies van EU-ambassadeurs, waren klaaglijk mislukt.

Historische nabijheid tot Rusland

Het begrip van de EU voor de houding van Servië blijft overal waar in lidstaten waarde wordt gehecht aan het “welzijn” van de eigen staat binnen de perken (zie ook Hongarije). Dat was ook historisch gezien met Servië ook al zo ten tijde van de Habsburgse monarchie en haar problemen met Servië. Daarom reageert de EU met onbegrip en verhoogde druk op Belgrado op de “sanctieweigering”.

In tegenstelling tot Canada, de VS en de EU heeft Servië ook zijn luchtruim niet gesloten voor Russisch vliegverkeer. Ook Russische privévliegtuigen kunnen ongehinderd landen. Ook de krachtige maatschappelijke verbindingen tussen Servië en Rusland lopen op grond van de “sanctievrijheid” ongehinderd door.

President Aleksandar Vučić verklaarde over de sancties tegen Rusland dat deze “met het oog op vitale nationale belangen en traditionele vriendschappen niet in de zin van zijn land zouden zijn.” In een aanvullende opmerking en schijnbaar om de “gemoederen tot bedaren te brengen” zou Belgrado zijn “ondersteuning voor gebiedseenheid in de Oekraïne” te kennen geven, verklaarde Vučić eind februari al.

Vučić bevestigt uitkomst van peiling

In het geval van een nu plaatsvindend referendum van de EU-toetredingskandidaat Servië zou dus 44% van de Serviërs tegen een EU-toetreding stemmen. Voor de regering was de peiling een goede gelegenheid om de stemming in de bevolking te peilen.

President Vučić verklaarde hierover tegenover “Euronews” dat de uitkomsten van de peiling “overeen zouden komen met de stemming in de regerende Vooruitgangspartij”.

De laatste tijd komt het in Belgrado steeds opnieuw tot pro-Russische manifestaties met duizenden deelnemers.

Net zoals in Hongarije heeft men ook in Servië, besloten door de Nationale Veiligheidsraad, alle geplande militaire oefeningen met buitenlandse partners “tot nader order” afgezegd. Dit had Servië ook al gedaan na de “annexatie” van de Krim.

Dit geheel in tegenstelling tot het nog “pro forma” neutrale Oostenrijk, waar zich volgens onze informatie nog steeds de zogenaamd voor militaire oefeningen (die voor enorme bosbranden zorgden) aangekomen Duitse legereenheden op het terrein van het oefenterrein Allensteig, in de buurt van de Tsjechische grens, bevinden.

Bron:
unser-mitteleuropa.com

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

3 reacties op Servische bevolking overwegend op “anti-EU-koers”

 1. Niet alleen dat de Serven een anipathie tegen Europa hebben hoewel dit ook wel mee zal spelen, maar in Servie is ook nog steeds een oud Europees zeer.

  Geliked door 1 persoon

 2. Brussel loopt nou met het idee te spelen om Hongarije uit te sluiten van EU bijdragen wegens het niet in de pas lopen met Europese wetten.
  Dat Frankrijk meerdere wetten heeft die niet in het EU straatje passen wordt weer eens vergeten, want die willen met Macron wel in de pas blijven lopen.
  Beetje veel hypocriet zou je zeggen.

  Like

 3. Julia zegt:

  Het meest verstandige om dat algehele EU bolwerk uit elkaar te laten klappen. Ze zijn werkelijk knettergek daar in Brussel en zorgen voor meer en meer ellende dan ze goed doen. Miljardenverspilling en invasies van migranten uit alle delen van de wereld. Ga eens een kijkje nemen o.a. in Berlijn het is een open vluchtelingenkamp met nietsnutten die het straatbeeld compleet verzieken net als in vele Europese steden. Nee de doorgeslagen idioten schromen er niet voor om nog meer nietsnutten toe te laten https://www.telegraaf.nl/nieuws/1697236297/brussel-wil-meer-migranten-naar-eu-halen-heel-slecht-plan Ben nog niet vergeten dat Nederland destijds tegen stemde 1 Juni 2005, de dag dat Nederland massaal ‘nee’ stemt tegen de Europese Grondwet. Een schok voor de regering, maar ook een tegenvaller op Europees niveau; Het altijd zo bereidwillige Nederland komt ineens in opstand en dat laat velen verbaasd achter. Het blijkt dat in 2005 er nog heel veel weldenkende Nederlanders waren daar is nog maar een minderheid van over. Nederlanders de kudde schapen die nu alles goed vinden terwijl ze voor de eigen ondergang tekenen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s