Algerije dreigt met stoppen van gasleveringen aan Spanje

(Vertaling: E.J. Bron)

De aardgasmarkten in Europa zijn nu al op grond van de oorlog in de Oekraïne uitermate gevoelig. Nu komt daar nog een ontwikkeling bij, die de prijzen nog zouden kunnen opdrijven. Op grond van een oud conflict tussen Algerije en Marokko dreigt er voor Spanje een aardgasruzie.

Algerije heeft er woensdag mee gedreigd te stoppen met gasleveringen aan Spanje op grond van mogelijke contractbreuken, zoals het Turkse staatspersbureau Anadolu berichtte. Het Noord-Afrikaanse land waarschuwde dat Madrid geen Algerijns gas zou mogen leveren aan andere landen dan in het koopcontract aangegeven.

Zo´n stap van d ekant van Spanje zou Algerije als contractbreuk beoordelen, die tot de opheffing van het contract tussen het Algerijnse staatsconcern Sonatrach en haar Spaanse klant zou leiden, verklaarde het Algerijnse ministerie van Energie in een persmededeling.

Na het afbreken van de diplomatieke betrekkingen tussen Algerije en Marokko is de aardgaspijpleiding “Maghreb-Europa”, die van Algerije via Marokko naar Spanje leidt en beschikt over een capaciteit van 12 miljard m³, niet meer actief. De Spaanse minister van Energie had verklaard dat Madrid met schepen aardgas aan Marokko zou willen leveren, benadrukte echter dat daarvoor geen Algerijns gas gebruikt zou worden.

Op 14 maart had de Spaanse minister-president Pedro Sánchez een brief aan de Marokkaanse koning Mohammed VI. Geschreven, waarin de Spaanse regeringschef zijn instemming tot uitdrukking bracht over het unilaterale voorstel van Marokko over het creëren van een autonome regio om het Westelijke Sahara-conflict op te lossen.

Na het bekend worden van de brief had Algerije op 19 maart zijn ambassadeur in Spanje voor gesprekken teruggeroepen naar de Algerijnse hoofdstad. Met he toog op de nauwe betrekkingen met Marokko verklaarde de Algerijnse president Abdelmadjid Tebboune: “Wat Spanje doet, is moreel en politiek onacceptabel”.

De kwestie van de politieke toekomst van de regio Westelijke Sahara zorgt steeds opnieuw voor spanningen tussen de beide Noord-Afrikaans elanden Marokko en Algerije. Algerije ondersteunt de onafhankelijkheidsbeweging Polisario en wijst de Marokkaanse bezetting af.

Het Westelijke Sahara probleem heeft tot spanningen in de betrekkingen tussen Marokko en Algerije geleid. Marokko beschuldigt Algerije ervan het separatistische Polisario-front te ondersteunen. Het is bekend dat Algerije de stappen van zijn buurland Marokko in de Westelijke Sahara niet ondersteunt. De Westelijke Sahara, dat ten zuiden van Marokko ligt en in het jaar 2019 naar schatting 600.000 inwoners had, was tot 1975 een Spaanse kolonie.

Na het vertrek van Spanje annexeerde Marokko het gebied zonder formele toestemming van de bevolking daar. Marokko maakt aanspraak op de Westelijke Sahara op grond van losse onafhankelijkheidsomstandigheden uit pre-koloniale tijd. De Verenigde Naties hebben zich in resoluties voor het houden van een onafhankelijkheidsreferendum uitgelaten en accepteren de Marokkaanse annexatie niet.

De beweging Polisario voerde tot 1991 een gewapende strijd voor de onafhankelijkheid van de regio. Daarna werden de conflictpartijen het eens over een wapenstilstand. Sindsdien controleert Polisario ongeveer een vierde deel van het gebied, de rest staat onder Marokkaans bestuur.

Bron:
rt.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

4 reacties op Algerije dreigt met stoppen van gasleveringen aan Spanje

 1. LUCIA zegt:

  Gas is ook politiek volatiel oftewel onstabiel !!!

  Like

 2. Julia zegt:

  Het gaat met de dag meer bergafwaarts in Europa. Wie wint er nu uiteindelijk? Europa komt behoorlijk in desastreuze problemen. Schaarste aan energie, diesel en gas, schaarste aan voedsel, enorme inflatie, gezondheidszorg dat op springen staat, gebrek vooral in Nederland aan woningen, zwembaden vallen om vanwege de hoge energieprijzen, onverantwoorde bewuste import van zogenoemd arbeidsmigranten uit landen zoals Marokko, Tunesië en Afrika dat in werking wordt gezet eind dit jaar door de doorgeslagen waanzin van uiteraard de club van Frans Timmermans en zijn vrienden dat zich de Europese commissie noemt. Ga er maar van uit dat Rutte en Kaag die kruipen voor de EU hieraan gehoor zullen geven. Welk weldenkend mens keurt dit goed het barst hier al van een invasie van import wat voeren deze uit helemaal niets dan alleen aan de uitkeringskas hangen. Kortom Europa gaat ten onder en zal over niet al te lange tijd een armoedig continent worden waar niet veel meer is te halen dan alleen ellende. https://www.frontnieuws.com/europa-in-paniek-stroomonderbrekingen-zijn-onvermijdelijk-tenzij-europa-roebels-vindt/ Europa zal water bij de wijn moeten doen willen ze niet geheel ten onder gaan. Hoe halen de Westerse leiders het in hun hoofd om zover te gaan en waarvoor? Uiteindelijk zijn zij de grote schuldige die de boel op de spits hebben gekregen door als een stel slopers aan te werk te gaan. Helaas is het volk hiervan zwaar de dupe. De elitaire macht en de EU zijn nu echt langs het ziekelijke af en veel te ver gegaan. Nog afwachten wie de grote verliezer is maar ik vrees het ergste en geloof werkelijk niets meer van al de propaganda.

  Like

 3. Boike zegt:

  Een warrig verhaal over problematiek, waarover in Nederland niet veel bekend is.

  Duidelijk is inmiddels wel, dat er sinds de Oekraïne-oorlog in Europa een grote aardgascrisis wordt gecreëerd. Opeens wordt er met vingers gewezen en worden er oude koeien uit de sloot gehaald. Dit kan geen toeval meer zijn. Het hellevuur wordt heel bewust aangewakkerd. Welke duivel zit er in de duisternis stiekem aan de knoppen te draaien ??? Het WEF, de EU, de VN, de CIA de ….. ??? Nee natuurlijk niet, ze zullen ons wel weer proberen wijs te maken, dat Poetin het doet.

  Like

 4. saddy zegt:

  “”Algerije ondersteunt de onafhankelijkheidsbeweging Polisario en wijst de Marokkaanse bezetting af.””

  Hoe kan dat nou? Wie is er nu niet blij met marokkanen?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s