“Hij wilde de oorlog” – Ex-president van Brazilië maakt Zelensky medeverantwoordelijk voor het conflict

(Vertaling: E.J. Bron)

De voormalige president van Brazilië, Luiz Inácio Lula da Silva (foto), had in een interview met het Amerikaanse tijdschrift “Time” kritiek op de Oekraïense president Volodomyr Zelensky. Deze zou “net zo verantwoordelijk” voor de oorlog zijn als zijn Russische tegenspeler Vladimir Poetin.

In een interview met het Amerikaanse nieuwsblad “Time” zei de voormalige Braziliaanse president Luiz Inácio Lula da Silva dat de Oekraïense president Volodomyr Zelensky “net zo verantwoordelijk” voor het conflict in zijn land zou zijn als diens Russische collega Vladimir Poetin. Het interview met Lula da Silva verscheen woensdag jongstleden.

De favoriet voor de komende presidentsverkiezingen in Brazilië in oktober zei in het interview:

Ik zie hoe de Oekraïense president in alle parlementen [van de wereld] een staand applaus krijgt. Maar deze man is net zo verantwoordelijk als Poetin. Een oorlog heeft nooit één enkele schuldige.”

En de politicus voegde er aan toe:

Hij wilde de oorlog. Als hij hem niet gewild zou hebben, dan zou hij wat meer onderhandeld hebben.”

Lula da Silva noemde het gedrag van Zelensky “merkwaardig”:

Wanneer men Zelensky stimuleert, denkt hij zelf dat hij de beste is. Eigenlijk zou men serieus tegen hem hebben moeten zeggen: ´Jongen, je bent een goede komiek, maar we zullen geen oorlog voeren, opdat jij kunt optreden.´ En tegen Poetin zeggen: ´ Jij hebt heel veel wapens, maar je moet ze niet tegen de Oekraïne inzetten. Laten we praten!”

De 76-jarige Lula da Silva, die vanaf begin 2003 tot eind 2010 twee ambtsperioden president van Brazilië was, bekritiseerde bovendien de Amerikaanse president Joe Biden, die volgens hem “niet de juiste beslissing” met betrekking tot het Oekraïne-conflict had genomen. Lula da Silva zei:

De VS hebben veel invloed en zouden het conflict hebben kunnen verhinderen (…). Biden zou meer hebben kunnen doen, hij had naar Moskou kunnen vliegen en met Poetin kunnen praten. Dat is het soort houding dat men van een leider verwacht.”

Ook de Verenigde Naties kregen van Lula da Silva hun vet:

Het is dringend noodzakelijk om een nieuwe wereldordepolitiek te creëren. De VN staat voor niets meer, ze wordt door de staatsleiders niet meer serieus genomen. Poetin is eenzijdig de Oekraïne binnengemarcheerd, zonder de Verenigde Naties te consulteren.”

Sinds het begin van de oorlog in de Oekraïne neemt Braziliaans links een verdeelde houding in door enerzijds de Russische aanval te veroordelen, anderzijds echter de NAVO daarvoor medeverantwoordelijk te maken. In de nieuwste peiling staat Lula da Silva voor op de huidige president Jair Bolsonaro, die bij de verkiezingen in oktober graag herkozen wil worden. De instemming met de huidige president was in de loop van de corona-crisis steeds verder afgenomen. De laatste tijd haalt hij echter zijn achterstand weer wat in.

Bron:
rt.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

10 reacties op “Hij wilde de oorlog” – Ex-president van Brazilië maakt Zelensky medeverantwoordelijk voor het conflict

 1. brabosh zegt:

  “Hij wilde de oorlog. Als hij hem niet gewild zou hebben, dan zou hij wat meer onderhandeld hebben.” Zo is dat. Hij doet precies wat de Navo ( = Biden) commandeert en de EU hem inspreekt. Vandaag zegt hij dat Oekraïne zal doorvechten tot de laatste man, totdat er geen enkel gebouw nog rechtstaat en alle burgers dood of gevlucht zijn. Hij wil waarschijnlijk van zijn land een groot aardappelveld maken met hier en daar een voetbalveld. Dan kan Oekraïne na de oorlog tegen Rusland voetballen en misschien alsnog van de Russen winnen met 11-4.

  Geliked door 1 persoon

 2. Schimanski zegt:

  Kijk met dit interview zie je meteen het verschil tussen nog ‘links’ in zuid-amerika en wat zich links of progressief noemt in Europa of de US. Of er in Brazilië een conservatief-liberale of linkse president aan de macht is maakt voor hun buitenlandse visie niets uit: gewoon gezond verstand gebruiken, de retoriek van de amerikaanse machtspolitiek altijd wantrouwen (met reden wéten álle zuid-amerikaanse landen uit ervaring), de belangen van Westerse mega-multinationals idem.
  Hoe ging het oude gezegde omgeveer: waar er twee vechten hebben er twee schuld en já Rusland is ook geprovoceerd door dat Westen en álle grote bedrijven, alle wapenleveranciers, álle westerse landen. Echt álle niet-westerse landen zijn neutraal in dat gevecht, Brazilië is het grootste en sterkste land in Zuid-Amerika en van beide presidentskandidaten weten we nu hoe ze erover denken, de Paus was hem al voorgegaan, de premier van India was hem al voorgegaan. Waar zijn nu de oude westerse waarden nog? Blijkbaar in al díe landen, in het héle Westen niet meer.

  Like

 3. Belozersky zegt:

  Onder Zelensky is het pad naar NAVO en EU verankerd in de grondwet(2019). Er moest ook een aanleghaven voor NAVO schepen komen en er werden oefeningen gepland met de NAVO. Tussen 2014 en 2021 zaten er NAVO militairen in Oekraine voor advies, training en bewapening.
  Achter Zelensky zit wel een entourage die hetzelfde denken?
  Poetin richtte zich begin dit jaar tot de NAVO met twee eisen. Niet tot Zelensky? Was het al zover gekomen dat de Oekrainse president zijn zelfstandigheid had opgegeven en Biden liet beslissen over de eisen van Poetin?

  Geliked door 1 persoon

 4. Julia zegt:

  Een man die zijn verstand bij elkaar heeft. Wat doen de rest van de Westerse leiders als gewetenloze smeerlappen medewerking geven aan de grootste misdadiger tegen de menselijkheid
  de smeerlap Klaus Schwab.https://www.ninefornews.nl/wef-van-schwab-heeft-overeenkomst-met-vn-gesloten-om-agenda-2030-sneller-uit-te-voeren/
  https://www.ninefornews.nl/europarlementarier-over-plannen-van-klaus-schwab-dit-is-een-schande-en-moet-stoppen/ De gewetenloze misdadigers hebben de oorlog en vernietiging aan eigen burgers verklaard en verschuilen zich nu achter het feit dat alles de schuld van Poetin is.
  Ook de KLM is de verloren zwaan welke maatschappij eist van piloten dat zij zich verplicht moeten vaccineren nou ik kijk wel uit om überhaupt nog te vliegen met maatschappijen die piloten verplichten zich te laten vaccineren. Bloedstolsels, hartklachten of andere vaccinatieschade ik zou zeggen een veilige vlucht allemaal. https://www.ninefornews.nl/vaccinatieplicht-klm-betekent-veiligheidsrisico-voor-zowel-vliegend-personeel-als-passagiers/
  Ik eis maar één great reset en hoop miljoenen mensen met mij dat is dat alle ziekelijke elitaire machtswellustelingen en hun trekpoppen streng veroordeeld worden en levenslang worden opgesloten of liever nog maar één vaccin krijgen toegediend. Dat zou een weldaad voor de algehele samenleving zijn. Het gaat nu echt te ver het is toch niet te tolereren dat een stel smerige ziekelijke machtswellustelingen miljoenen mensen onderdrukken en verplichtingen opleggen om hun lichamelijke integriteit over te leveren aan verplichte giftige experimentele vaccinaties. Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of Rutte.Wat mij betreft prikt dat elitair tuig en haar aanhangers zichzelf maar naar de andere wereld maar van mijn lichaam blijven ze af.

  Like

 5. Julia zegt:

  Zelensky de oorlogsopthitser en in dienst van het WEF. Wie vertrouw deze man continu zit hij de boel te bestoken en doet zelf of hij heilig is. Te triest voor woorden ondertussen moord hij zijn eigen volk uit door de drammerij en het blijven smeken om nog meer oorlogstuig. Voor een weldenkend mens heeft een medaille altijd nog twee kanten maar dat wordt uiteraard op de Westerse propagandakanalen en de MSM wijselijk verzwegen.

  Like

 6. Niek zegt:

  Kijk die snapt het maar dat is ook de leeftijd, alte weise mannen.
  Geen oorlogstaal of pikkemeten, achter het belang voor het volk staan, daar ben je voor.

  Like

 7. boorzalf zegt:

  Zelenski is een massamoordenaar.

  Like

 8. Jean zegt:

  100% mee eens.

  Like

 9. Sinyo zegt:

  Die Biden is een trekpop van Soros. en zijn bende met Schwab.
  Trekpoppen zijn ook voor de “lijders” van de EU

  Like

 10. bobzelf zegt:

  JA .JE KUNT NATUURLIJK LULLEN ALS BRUGMAN ..

  MAAR 8 JAAR VRAGEN AAN MERKEL HOLLANDE . MACRON BORIS RAAR HAAR

  OF DE BESCHIETINGEN NU KONDEN STOPPEN ..

  EN DAN 8 JAAR LANG TEGEN TYL EN ZIJN VADER AAN TE LULLEN

  DUS WEL TEGEN EEN BETONNEN MUUR . MET AAMBEIEN EN GEBLEEKTE ANUS

  DAN MOET JE NU NIET ZEIKEN , EN DINGEN TERUG WILLEN DRAAIEN

  ZE WILDEN NIET STOPPEN…, ZELENSKI MAG OOK NU NIET STOPPEN

  EN NIET VAN DE USA PARASIETEN
  EN
  VERGEET NIET OP HET MOMENT DAT HIJ VREDE ROEPT IN UKRAINE

  ZIJN DOODVONNIS DEZELFDE DAG UITGEVOERD WORD DOOR

  ZIJN AZOV VRIENDEN , THE RIGHT SECTOR EN DE BANDERA BRANDENDE HAKENKRUIZEN VAN TYL ZIJN VATERRRRR

  EN DAT HEEFT HIJ ZELLUF ZO VER LATEN KOMEN

  DE USA VOOR DE DUIZENDSTE KEER HEEFT DIT LINKSE GEDROCHT GECREEEERD VIA MSS NULAND FUCK THE EU IN 2014

  NEE NIET KLITSKO ALS PRESIDENT DIE IS TE DOM

  WE NEMEN JANTSENJOEK . EN WAAR ZIT JANTSJENJOEK ONDERTUSSEN

  BIJ GOLDMAN SACHS IN DE USA

  KIJK NOU GODVERDOMME ZELFS EENS EEN KEER

  DUS STOP NOU EENS MET DAT STOMME TYPHUS GELUL

  NIETS IS HIER EEN ONGELUKKIE

  ALLES WAS GEPLAND. EN HEEFT GEEN FUCK MET UKRAINE TE MAKEN

  POETIN MOET ERUIT. …..LIEFST DOOD SINDS 1991

  EN DAN ZET DE USA DAAR WEER ZO’N GORBATCHOV KLOOTZAK NEER .

  ALLES WERD AL UIT DE KAST GETROKKEN

  UW VRIEND NAVALNY
  WITRUSLAND
  KAZACHSTAN
  DE MH 17
  DE COIUP
  DE MAIDAN
  HET LEGER NAAR DE DONBASS

  DOORWIE ??

  DOOR DE USA.

  DUS BESTE HERSENDODEN STOP DAAR NOU EENS MEE

  OF SLUIT JE AAN BIJ DE GROEPERING TYL DE BETAALDE EU TROL

  HUGIE DAN WEL STEEK DE MOORD ALLEMAAL

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s