Interview met Judit Varga, de Hongaarse minister van Justitie: “Voor ons betekent democratie de wil van het volk”

(Door: Álvaro Peñas – Vertaling: E.J. Bron)

Interview met de Hongaarse minister van Justitie, Judit Varga (foto). Op 3 april heeft de partij Fidesz van minister-president Viktor Orbán haar vierde regeringsperiode en met een grote absolute meerderheid gewonnen. Ik wil u graag eerst feliciteren met het resultaat van de verkiezingen vorige maand. Niemand heeft gerekend op zo´n overweldigende overwinning van Fidesz. Wat zijn de redenen voor deze enorme ondersteuning door het Hongaarse volk?

Het Hongaarse volk heeft gezien dat de christelijk-conservatieve kant een gezamenlijke hartstocht heeft, en de naam van die hartstocht is Hongarije. In de afgelopen 12 jaar hebben we bewezen dat de belangen van het Hongaarse volk voor ons op de eerste plaats staan. Daarom hebben we 1 miljoen nieuwe arbeidsplaatsen gecreëerd, de algemene kosten verlaagd, arbeidsplaatsen gecreëerd en tegelijkertijd gezinnen en oudere mensen financieel ondersteund.

Ons credo is dat Hongarije een soeverein christelijk land moet blijven, waarin begrippen zoals geloof, vaderland of familie niet gewoon alleen maar verouderde woorden zijn, maar echte waarden, die de ruggengraat van onze duizendjarige Hongaarse identiteit vormen. We hebben elkaar de hand gereikt en een duidelijke boodschap aan de wereld doorgegeven: wat Europees links ook aan intriges en sluwe trucs gebruikt om Hongarije op de knieën te dwingen, wij zullen verzet bieden en ons voor onze landgenoten en de toekomst van onze kinderen en kleinkinderen inzetten, terwijl we tegelijkertijd echte en eerlijke partners in de EU blijven. Uiteindelijk overwint altijd het hart!

Brussel heeft de overwinning van Fidesz pijn gedaan. Vanaf de eerste dag was er sprake van een “legale, maar onterechte overwinning”, en de Europese Commissie is gestart met het rechtsstatelijkheid mechanisme om Hongarije te sanctioneren. Is er in Brussel een probleem met de democratie? Denkt u niet dat deze maatregelen alleen maar tot een uiteenvallen van de EU kunnen leiden?

Ik wed dat het resultaat van de verkiezingen behoorlijk ontnuchterend was voor de eurocraten in Brussel, die blijkbaar een andere definitie van democratie hebben. Voor ons betekent ze de wil van het volk. En de Hongaarse burgers hebben duidelijk tot uiting gebracht dat zij het mislukte links niet terug willen hebben.

Het mechanisme van de rechtsstatelijkheid is slechts een politiek instrument om zich te wreken op de overwinning van de nationaal-conservatieven. Ik wil graag herinneren aan een artikel in “Bloomberg”, een medium dat men er nauwelijks van kan beschuldigen conservatief te zijn, dat deze strafmaatregelen in zulke moeilijke tijden riskant zouden zijn. Maar Brussel blijft koppig, zonder rekening te houden met de consequenties. In werkelijkheid zouden zulke bekrompen politieke gevechten alleen maar het sowieso het broze vertrouwen in de EU-instellingen aantasten. Desalniettemin zullen we volhouden en open blijven voor de dialoog om eindelijk de dromen van onze oprichters te realiseren: in grote verscheidenheid verenigd te zijn.

Vorige maand was ik in Beregsurany, waar ik met eigen ogen kon zien welke enorme inspanningen Hongarije met het oog op de toestroom van vluchtelingen uit de Oekraïne onderneemt. Biedt de EU in deze crisis hulp aan of zij het alleen maar mooie woorden?

Laten we de cijfers voor zich spreken. Tot midden april heeft Hongarije € 1,6 miljard voor de bescherming van zijn zuidelijke grenzen en meer dan € 105 miljoen voor het overmeesteren van de de door de oorlog in de Oekraïne veroorzaakte vluchtelingensituatie uitgegeven. De Europese Unie heeft tot nu toe maar 2% van deze kosten voor haar rekening genomen, wat belachelijk is. Eindelijk is er reden tot optimisme, want de Europese Commissie heeft onlangs de eerste betalingen aan cohesiemiddelen aan de lidstaten aangekondigd, die vluchtelingen helpen. In de tussentijd houdt Brussel de RRF om politieke redenen terug.

De president van Frontex, Fabrice Leggeri, is vorige week vanwege het OLAF-rapport afgetreden, dat volgens Leggeri de thesen van de kritische NGO´s verdedigt. Hoe denkt u over de gebeurtenissen bij Frontex en de toenemende invloed van de NGO´s in de EU?

Bepaalde NGO´s zijn in staat een aanzienlijke invloed op het openbare leven en de openbare discussie uit te oefenen. Dat heeft zelfs het Europees Gerechtshof bevestigd, toen het heeft beslist over onze wet over burgermaatschappelijke organisaties in Hongarije. In de Europese arena zijn echter enkele links-liberale NGO´s dominante spelers van de besluitvorming geworden.

Een indrukwekkend voorbeeld daarvoor was hun bezigheid voor de Hongaarse verkiezingen. Ze gebruikten letterlijk elk middel om de conservatieve regering in diskrediet te brengen. Een van hen publiceerde een bericht, waarin ze vaststelde dat de Fidesz-partij de verkiezingen in 2018 gemanipuleerd heeft. Een andere, links gerichte organisatie, noemde de regering letterlijk een kankergezwel, terwijl op het forum van een liberaal instituut sprekers politieke druk als instrument ter beïnvloeding van de Hongaarse politiek steunden. En de lijst zou verder uitgebreid kunnen worden. Een van de zeven theses, die Hongarije over de toekomst van Europa heeft geformuleerd, luidt: beslissingen moeten door gekozen leidende persoonlijkheden genomen worden en niet door internationale NGO´s!

In veel westelijke media wordt de Visegrád-groep vanwege de Russische intocht in de Oekraïne neergezet als ontwricht. Dit is ook een zorg van veel Hongaren op grond van de eeuwenoude vriendschap met de Polen. Hoe is de situatie binnen de V4? Bestaat het gevaar van een uiteenvallen als de oorlog in de Oekraïne escaleert?

Ik benijd die journalisten die tijd en energie hebben om ons bondgenootschap in diskrediet te brengen, alsof ze geen andere onderwerpen zouden hebben. Daarom herhaal ik het nog een keer: de V4-samenwerking is levendig en goed. We consulteren elkaar regelmatig voor de bijeenkomsten van de EU-ministers, wisselen onze opvattingen over verschillende vragen uit en respecteren het standpunt van de ander. Het was nooit een geheim dat voor Polen het thema Rusland een rode lijn vormt, net zomin als onze pragmatische afhankelijkheid van Russische energie. Hoewel de linkse media systematisch vergeten erover te berichten, betrekt ook Slowakije 85% van zijn gas uit Rusland. We staan in veel aspecten van de oorlog aan dezelfde kant als onze V4-bondgenoten. De vrede heeft voor ons de allerhoogste prioriteit, en Hongarije heeft zich altijd aangesloten bij de sancties die door alle lidstaten ondersteund werden. Het hele idee van een uiteenvallen van de V4 is dus alleen maar een sprookje van de links-liberalen, die het resultaat van de Hongaarse verkiezingen niet kunnen accepteren.

Wat is het effect van de oorlog op de economische situatie in Hongarije? Ondanks de crisis zal de Hongaarse regering de pensioenen met 8,9% verhogen.

We zouden ons ervan bewust moeten zijn dat de prijzen net zolang zullen stijgen zolang de oorlog voortduurt. Daarom kunnen we het ons niet veroorloven om passief te blijven. We doen alles wat we kunnen om de Hongaarse bevolking te beschermen tegen de gevolgen van de prijsstijgingen. Daarom hebben we prijsbeperkingen ingevoerd en de pensioenen verhoogd, tegelijkertijd echter ook al ingevoerde maatregelen zoals de gezinshulp of het vrijstellen van onder de 25-jarigen van het betalen van loonbelasting gehandhaafd. De Hongaarse economie is nog steeds sterk en stabiel, ons bruto binnenlands product is vorig jaar met 7,1% toegenomen, dat is het op een na de beste in de EU, ons werkloosheidspercentage ligt onder de 4% en de Hongaarse ondernemingen expanderen verder. Er bestaat geen reden tot zorg, de regering zal de belangen van de Hongaarse burgers en ondernemingen verdedigen.

Veel conservatieven lijken hoopvol naar het voorbeeld van Viktor Orbán. Denkt u dat deze nieuwe, laat ik haar “Hongaarse revolutie” noemen, geëxporteerd kan worden?

Ik hoop werkelijk dat onze overwinning alle conservatieven in Europa nieuwe kracht zal geven. Het Hongaarse volk heeft bewezen dat het mogelijk is om in de waarden van de familie, het vaderland en het christendom te geloven, en dat het oude idee van een unie, die gebaseerd is op een krachtig bondgenootschap van sterke naties, nieuw leven ingeblazen kan worden. De sleutel om het Europese conservatisme weer groot te maken, ligt in de samenwerking van denktanks, bewegingen en burgers om de geestelijke vlam voor diegenen te dragen, die in de EU gebleven zijn zonder gepaste vertegenwoordiging, in het bijzonder nadat de EVP haar identiteit verloren is en zich heeft aangesloten bij de links-liberale krachten. Voor ons ligt een mooie en hoopvolle tijd, alhoewel er nu strategisch geduld gevraagd is. Want het belangrijkste op dit moment zijn vrede en veiligheid.

Bron:
unser-mitteleuropa.com
Door: Álvaro Peñas

Bron oorspronkelijk artikel:
elcorreodeespana.com

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

8 reacties op Interview met Judit Varga, de Hongaarse minister van Justitie: “Voor ons betekent democratie de wil van het volk”

 1. Hovawart zegt:

  Men moet blijven ageren tegen een coöperatie van exogene organisaties en corrupte communisten,
  die zijn staatsgevaarlijk……

  Geliked door 1 persoon

 2. VarAway zegt:

  Uitstekend, goed geformuleerd relaas,
  duidelijk en verbluffend eerlijk.
  De Regering zit er voor het VOLK dat hen
  heeft GEKOZEN.
  Ik hoop ( maar betwijfel ) dat “onze” leiders
  dàt ( ooit ) eens zouden beseffen….

  Geliked door 3 people

  • Kees zegt:

   Onze “leiders” zijn net zo erg als Biden cs. Die laten ook hun eigen volk stikken. (zie het artikel over gebrek aan babyvoeding : “Brandon” maakt alles erger).
   Kijk maar naar de hele toeslagenaffaire, kijk maar naar wat openbaar komt over de corona-maatregelen, naar de boeren. Dan weet je dat ze er alleen maar voor zichzelf zitten en absoluut niet voor de bevolking.

   Geliked door 2 people

  • Julia zegt:

   Onze leiders zijn een stel verraders die land en volk hebben verraden. Zij zijn er niet voor Nederland zij zullen er alles aan doen om de burgers geheel kaal te plukken. Gewetenloos en schaamteloos. Ze moeten zich kapot schamen voor alles wat zij al in Nederland hebben aangericht. Onherstelbare schade, economische teloorgang, geen woningen voor eigen burgers, duizenden gezinnen leven in stille armoede en zijn afhankelijk van voedselbanken, duizenden gezinnen het leven kapot gemaakt en kinderen onterecht uit de ouderlijke macht ontnomen, wanbeleid rondom migratie, wanbeleid binnen de overheid, kapot bezuinigde gezondheidszorg, jeugdzorg en ouderenzorg. Continu de boel belazeren en beliegen. Kortom wij hebben te maken met politieke verraders van het ergste soort. Maar hoe kan het ook anders de politiek is door en door rot tot op het bot D66 fijne club https://www.dagelijksestandaard.nl/politiek/transparant-d66-houdt-ledenbijeenkomst-over-metoo-kwesties-in-besloten-kring-journalisten-niet-welkom, VVD een club dat langs het radeloos af is en nergens meer oplossingen voor kunnen vinden, CDA Hugo de Jonge met zijn smerige mondkapjesdeal en CU een onbetrouwbare club die met alle petten mee waait. Kortom als een land door dit soort partijen wordt bestuurd dan weet men zeker dat Nederland naar een absoluut dieptepunt zakt. Regeringleider Rutte is een grote achterbakse huichelaar die zijn benen onder zijn gat vandaan rent voor een doortrapte rat Zelensky https://www.ninefornews.nl/oekraiense-president-zelenski-spreekt-world-economic-forum-toe-dit-is-zijn-boodschap/lsmede. Rutte en Kaag zijn dik bevriend met het clubje Klaus Schwab alsmede het Koningshuis actief lid is van deze club en de Bilderberg clan. Wat zou Nederland een mooi land zijn geweest als we een leider hadden als Orban daar kunnen we heel jaloers op zijn.

   Like

 3. Skarsgärd zegt:

  Wat een goed, mooi en afgewogen verhaal heeft deze vrouw, zulke mensen houden de vlam levend. Ik kan me nog herinneren dat er ook in Nederland meer van zulke mensen in de regering en het parlement zaten die precies hetzelfde waren. Die zijn in pakweg 10 jaar tijd zo goed als verdwenen en zij analyseert in een paar opmerkingen hoe dat komt, hoe die dat ook in haar land geprobeert hebben, de As van het Kwaad zou men het kunnen noemen. Maar blijf het lampje brandend houden.

  Geliked door 1 persoon

 4. Ronald B zegt:

  De Grieken, die de democratie hebben uitgevonden, werkten toen al zo…..

  Like

 5. Voight-Kampff zegt:

  Even voor alle duidelijkheid; directe democratie verdraagt geen systeem van politieke partijen, want dat laatste is participatie. Alstublieft!

  Hoe lief iemand ook zit te glimlachen of welk deelverhaaltje ze ook schetst.

  Ik trap er niet in.

  Like

 6. koddebeier zegt:

  Van de wil van het volk hebben veruit de meeste Nederlandse politici nog nooit van gehoord !!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s