Big Tech-lobby bepaalt de EU-regels

(Vertaling: J. Johns)

De opmars van het surveillance-kapitalisme

Big Tech is met € 97 miljoen per jaar de grootste lobbysector in de Europese Unie. Met zijn toenemende financiële macht is ook zijn politieke invloed op de EU sterk toegenomen.

De grootste digitale technologieconcerns geven ruim € 97 miljoen per jaar uit om te lobbyen bij de EU om nieuwe EU-regels in hun voordeel te sturen. Volgens het Corporate Europe Observatory (CEO), een organisatie die het lobbyen in de EU bestudeert, zijn de digitale reuzen de sector met véruit de meeste lobbyuitgaven, op de 2e plaats komt de Big Pharma. Volgens CEO wordt dat, terwijl er wel zo’n 600 organisaties over digitale zaken bij de EU lobbyen, gedomineerd door slechts een aantal mega-bedrijven: Google, Facebook, Microsoft, Apple, Amazon, IBM, Intel, Huawei, Vodafone. Deze toplobbyisten werken niet open en bloot, maar achter de schermen.

Hun bijna 100 miljoen aan lobby-uitgaven geeft deze Big Tech-bedrijven bijna onbeperkte, geprivilegieerde toegang tot de hoogste EU beleids-makers. Hun vertegenwoordigers hadden 271 vergaderingen met hoge ambtenaren van de EU, namelijk de Europese Commissie, het Europees Parlement en de Europese Raad. Lobbyen gebeurt ook vaak indirect, via denktanks (bijvoorbeeld het European Center for International Political Economy, gefinancierd door Google), advies-bedrijven, advocatenkantoren, grootindustrie-verbanden en NGO’s. Lobbyisten van de zes grootste Tech-platforms en IT-bedrijven hebben zelfs dírecte ontmoetingen met de Europese Commissie. Sinds december 2019 ontmoette Google hen 46 keer, Facebook en Microsoft elk 40 keer, Amazon 20 keer en Apple en Huawei elk 14 keer. Dat komt neer op 174 contacten voor deze topgroep van víjf bedrijven, 3 contacten per week.

Het gevaar van lobbyisten

De gevaren die hieruit voortvloeien, zijn groot: het bestrijden van “desinformatie”, censuur op internet, surveillance van de bevolking en monopolieposities ondermijnen onze democratische principes en zijn voorbeelden van enorme invloed van deze bedrijven. Een ander voorbeeld is de lobbycampagne van Big Tech tegen beperkingen op hun advertentie surveillancemodellen, de kernactiviteit van bedrijven als Google en Facebook. Hiermee worden gegevens van gebruikers vastgelegd en profielen van hen gemaakt, die vervolgens gericht worden gebruikt – van reclame tot het manipuleren van hun voorkeuren. Ze schenden daarmee systematisch de privésfeer van burgers zonder hun medeweten, nota bene door bedrijven die vrijwel een monopoliepositie hebben. Men kan hier spreken van “surveillance-kapitalisme”, sturing van gedragsverandering, individualisering en aanjagen van consumptie en een soort staatsgreep van bovenaf door hun bovenmatige directe invloed en diensten in de hele EU.

Veel kwesties die de hedendaagse moderne samenleving teisteren, waaronder de massale aanval op privacy, gedragsgerichte sturing, nepnieuws, alomtegenwoordige tracking, falen van wet- en regelgeving, bestuurscultuur niet via politiek debat en besluitvorming maar via algoritmen, social media-verslaving, sluipende intrekking van mensen-rechten, democratische destabilisatie en meer, vallen allemaal onder dit nieuwe ‘surveillance-kapitalisme’.

Big Tech heeft zijn hoeveelheid lobby-dollars sinds 2013 ver-veertienvoudigd

In het afgelopen decennium heeft Big Tech zijn invloed in de EU alsmaar vergroot en de voorheen dominante lobbysectoren zoals financiën en Big Pharma van hun toppositie verdrongen. In 2013 gaven Google, Facebook, Microsoft, Apple en Amazon nog ‘maar’ 7,3 miljoen euro per jaar uit. Sinds 2020 hebben deze grootste technologiebedrijven hun lobbybudgetten verhoogd door de onderhandelingen met de EU over wettelijke bepalingen (Digital Services Act, Digital Markets Act) die van invloed zijn op de technologie- en digitale sector. Volgens CEO huurde bijvoorbeeld Apple de denktank Atlantic Council in, die de EU-Commissaris voor Justitie Didier Reynders uitnodigde voor een onofficieel diner met Apple. Al dit vond plaats in september 2021, terwijl het EU-parlement en de EU-Raad nog hun standpunten over de Digital Markets Act aan het bespreken en bepalen waren.

Critici van de nieuwe wetgeving hebben gezegd dat deze de encryptie voor privéberichten zou breken terwijl het weinig duidelijkheid biedt over hoe de bedríjven worden gereguleerd. De definitieve wetten zullen drastische gevolgen hebben voor mensen over de hele wereld. Maar toch vonden alle gesprekken tussen de betrokkenen achter gesloten deuren plaats.

“Een nieuwe reeks lobbydocumenten die door de Europese Commissie en de Zweedse regering moesten worden vrijgegeven, via verzoeken om vrijheid van informatie, tonen zeer intensieve bedrijfslobby’s om de EU-discussies over nieuwe technologieregels vorm te geven”, waarschuwde CEO.

Het International Center for Law and Economics is bezorgd dat de Digital Markets Act juist “de grens tussen regelgeving en antitrustvorming lijkt te vervagen door hun kenmerken en doelen dooreen te mengen”.

Bron:
freewestmedia.com

Vertaald uit het Engels door:
J. Johns
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

16 reacties op Big Tech-lobby bepaalt de EU-regels

 1. Fran zegt:

  Refererend aan de eerste zin van dit artikel: Dat een stel tech olichargen een meer dan gezonde invloed kunnen uitoefenen op regeringen en parlementen heeft helemaal niets met ‘kapitalisme’ te maken. Niets, helemaal niets!
  De schrijver doet er goed aan nog een paar oorspronkelijke economie boeken door te nemen.

  Like

  • Skarsgärd zegt:

   Wie moet hier economieboeken doornemen meid: kapitalisme is ‘de markt’, een gezonde markt bestaat alleen als er géén handvol grote bedrijven zijn die een hele of halve monopolie hebben en zo de vrije vraag en aanbod naar hun hand zetten: dat is verstoring van de markt of van het kapitalisme: Adam Smith, The Wealth of Nations.

   Geliked door 1 persoon

 2. koddebeier zegt:

  We zouden ons zo snel mogelijk moeten ontdoen van het WEF, de VN, de WHO, het IMF, de EU, de Gavi alliantie en hun politieke knechten in de eerste en tweede kamer !!!

  Geliked door 1 persoon

  • koosv8 zegt:

   Dat is volgens mij ook de eerste en enige manier om van dit ondemocratische gespuis verlost te zijn. Als politicus gekozen in dit land, is één agenda “DE NEDERLANDSE ” het enigste waar u voor gekozen bent. Want voor buitenlandse zaken hebben alle landen ook een departement. GEEN WEF of VN JUGEND.
   Geen gelobby, van BIGTECH of BIGFARMA de NGO’s van SOROS!!! De baas in EIGEN LAND, en GEEN SORRY, na bewezen ONKUNDE …GEWOON VERTREKKEN !!!

   Geliked door 1 persoon

   • stradivotsi zegt:

    Dit is al generaties lang vele generaties lang al ingeslopen, maar ik mag het niet benoemen
    inzoverre. het hele WEF de Globalistische “kerk” heeft niets met nazi ( wat al verkeerd afgekort is ) te doen. Een etiket dat is
    bewust geplakt en misbruikt om een stempel te zetten. Ook die hakenkruizen bij Zelenski is een “opmaak” Denk er eens over na; omgekeerde wereld, alles is omgekeerd in die zin.

    Like

 3. Voorman zegt:

  Like

 4. Léon van Duren zegt:

  https://mobile.twitter.com/thierrybaudet/status/1526647358217404422?ref_src=twsrc%5Egoogle%7Ctwcamp%5Eserp%7Ctwgr%5Etweet

  BIG Pharma maffia vaccinazi’s + Big TEC maffia vaccinazi’s = zeer dodelijke mix voor de volksgezondheid!! Deze Big TEC Maffia nazistisch boeven hebben geholpen het van overheidswege georganiseerde terroristische COVID-19 pharma maffia stappenplan in het leven te roepen!! Alleen een onafhankelijk Neurenberg 2.0 tribunaal zal deze terroristische Corona plandemie kunnen verklaren!! Misschien moet de doodstraf voor de geïnstitutionaliseerde misdadigers in de gereedschapskist ,om de zeer veel gewetenloze geïnstitutionaliseerde big pharma +big tec veelplegers uiteindelijk te kunnen straffen i.v.m. zeer ernstig recidivegevaar !!
  Deze zeer zware misdaden tegen de menselijkheid kunnen niet ongestraft blijven!!!

  Like

 5. saddy zegt:

  Al is de leugen nog zo snel, folkert beschermt hem wel:

  Ferdinand Meeus: Heet v/d naald : Top klimaatwetenschappers in “Nature” zeggen nu ook laatste generatie CMIP6 modellen IPCC , geven doemvoorspellingen op basis foute , te hete, °t voorspellingen.
  Langzaam maar zeker corrigeert de wetenschap zich. Hoed af voor auteurs waaronder G. Schmidt (NASA)

  Prof em. dr drs mr Lucas Bergkamp, LL.M. (Yale):
  “The UK’s weather is becoming, if anything, less extreme. We are still waiting for evidence of a ‘climate crisis’ that politicians and environmentalists claim is upon us. But observational data shows that in the UK there is no evidence for any worsening weather trends.”

  Like

 6. saddy zegt:

  Te denken:

  In zweden hebben ze de wet verandert dat je ALTIJD vrij toegang hebt tot bibliotheken en zwembaden.

  Als de proefprikken niet werken dan moet je wat anders bedenken voor de aanstaande lockdowns en dwangmaatregelen toch?

  Like

 7. saddy zegt:

  26% Meer doden dan normaal in Australie.

  Op 05.15 in de volgende video. Maar echt, kijk de hele video even voor je dagelijkse portie totale waanzin. Heerlijk.

  Like

 8. Léon van Duren zegt:

  Mark R.,Hugo de J.,en hun corrupte entourage mogen zich niet meer verschuilen achter hun ministeriële verantwoordelijkheid, zij moeten preventief worden gedetineerd wegens zeer ernstige misdaden tegen de menselijkheid!! De pharma maffia vaccinazi’s mogen absoluut niet langer vrijuit gaan!!

  https://www.frontnieuws.com/big-pharma-gefinancierd-paper-beveelt-aan-de-ongevaccineerden-te-belasten/

  Herstel de totaal ontspoorde Nederlandse rechtsstaat!!
  Stop de vaccinazi’s!! Stop de vooraf afgesproken machtsbescherming van het medische maffia vaccinaz establishment!!i

  Shalom van Léon van Duren (een roepende in de woestijn van Nederland, Om SIONS wil zal ik niet zwijgen,JEZUS leeft!!!)

  Haelen 6081CZ

  Like

 9. LUCIA zegt:

  “Met zijn toenemende financiële macht is ook zijn politieke invloed op de EU sterk toegenomen,” het gaat hier over Big tech… de personen hierachter zijn dezelfde die de EU hebben doen opzetten dus het is geen kwestie dat hun macht is toegenomen.. ze hoeven niets meer te verbergen , zoals in het verleden, ze denken het spel al gewonnen te hebben en hebben schijt aan ons met dank aan alle stomme en hersendode imbecielen oftewel al die idioten die rennen om zich te laten testen en kapot laten spuiten.

  Like

 10. stradivotsi zegt:

  Smeren en nog eens smeren allang bekend en praktijk, echter de steekpenning prijzen stijgen ook met de jaren. Amerikaanse dikke servers ergens in de polder of waar was dat? windturbines voor de lokale gebieden, wie slokt ut op? Belasting plicht bij ons afdragen? Nevver hurd of. Ze lopen niet de deuren al plat bij ons die kut lobbigasten, de deuren zitten er al niet meer in, komen nu ook volgens mijn bronne, al door het kantoorraam binnen die gelobbiede zwendelfiguren.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s