Oliesancties tegen Rusland missen compleet hun doel

(Door: Daniel Matissek – Vertaling: E.J. Bron)

Volgens een bericht van het Internationale Energie Agentschap (IEA) heeft Rusland, ondanks de tot nu toe opgelegde sancties, dit jaar al 50% meer olie-inkomsten behaald. Deze bedroegen maandelijks $ 20 miljard. Zelfs bij een embargo van de EU of wanneer concerns zoals Shell of Total zouden stoppen met olie kopen, zou Rusland nog steeds olie kunnen exporteren – omdat China en India de desbetreffende hoeveelheden in dank zouden afnemen.

Dat de sancties van het Westen zodoende alleen de Europeanen zelf schaden en Rusland blijkbaar over krachtig borrelende (en zelfs toenemende) inkomsten uit zijn onuitputtelijke, nooit opdrogende grondstoffenbronnen betrekt, maakt de economische oorlog tegen het Kremlin eigenlijk tot een farce.

Europa grootste afnemer van Russische olie

Dit bevestigt ook een analyse van de Brusselse denktank “Bruegel”: dientengevolge steeg de hoeveelheid Russische olie die naar niet-EU- en niet-G7-havens werd getransporteerd in de laatste week van april naar bijna 1,17 miljoen ton. In 2021 bedroeg de grootste hoeveelheid 890.000 ton. Voorlopig blijft Europa desondanks de veruit grootste afnemer. Van 13 miljoen ton Russische olie kwamen er in april 8 miljoen in Europa aan, in maart waren dat er echter 10 miljoen. Volgens de analyse levert Rusland zijn olie voor 70 tot 85% met tankschepen.

India als belangrijkste crisiswinnaar

India schijnt op dit moment de grootste profiteur van de EU-sancties te zijn: blijkbaar kopen Indiase raffinaderijen bij het Russische olieconcern Rosneft voor prijzen van onder de $ 70,- per Barrel, terwijl de actuele prijs bij $ 111,90 ligt. Volgens een bericht van de “New York Times” van 4 mei steeg het aandeel van Russische olie aan de Indiase import van 1% voor het begin van de Oekraïne-oorlog naar inmiddels 17%.

In januari zou India nog helemaal geen ruwe olie uit Rusland hebben betrokken, in maart zou het aandeel al bij 300.000 Barrel per dag en in april bij 700.000 per dag hebben gelegen. De korting, waarvan India profiteert, schijnen wezenlijk aantrekkelijker te zijn dan de angst voor politieke consequenties, die de VS en Europa door enorme diplomatieke druk op het land uitoefenen.

De roebel rolt – voor Rusland

Dat Rusland fossiele grondstoffen in enorme hoeveelheden heeft, is uiteindelijk ook bij export duidelijk onder de (door de sancties pas de hoogte ingeschoten) wereldmarktprijs elke verkochte Barrel en elke kubieke meter gas welkom. Wat eigenlijk elk kind zou moeten begrijpen, schijnt in de regeringsetages van Brussel, Parijs of Berlijn niet door te dringen.

Bron:
wochenblick.at
Door: Daniel Matissek

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

2 reacties op Oliesancties tegen Rusland missen compleet hun doel

 1. Hovawart zegt:

  Het is maar goed dat de Brusselese maffia niet aan kleiduivenschieten doet, er hadden toch heel wat patiënten met schotwonden in eigen voeten rond gestrompeld, stelletje halve zolen……

  Geliked door 1 persoon

 2. saddy zegt:

  Europese autoverkopen dalen voor de 10e maand op rij.

  Verkoop middenklasse auto’s in india stijgt met 30%

  Nog even en india opent call-centers in europa vanwege goedkope arbeid.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s