Geen gas voor Helsinki: Rusland stopt gasleveringen aan Finland

(Vertaling: E.J. Bron)

Vandaag stopt Rusland met het leveren van gas aan Finland. Omdat het land weigert om in roebels voor het gas te betalen. Finland wil het gasprobleem oplossen met behulp van een drijvende Amerikaanse LNG-terminal.

Finland bereidt zich voor op het te verwachten einde van de gasleveringen door zijn belangrijkste gasleverancier Rusland. Volgens informatie van het Finse staatsenergieconcern Gasum heeft het Russische Gazprom Export de onderneming erover geïnformeerd dat de aardgasleveringen aan het land vandaag worden gestopt als de onderneming de toekomstige leveringen niet in roebels betaalt. Finland heeft echter onlangs het nieuwe betalingsmechanisme van Moskou afgewezen.

Om de gasleveringen uit Rusland te vervangen, heeft het EU-land voor de duur van tien jaar een drijvende LNG-terminal gepacht en met de Amerikaanse onderneming Excelerate Energy een chartercontract van tien jaar afgesloten, zei minister van Financiën Annika Saarikko gisteren. “De LNG-terminal zal het ons mogelijk maken om de afhankelijkheid van Russisch gas te overwinnen”, benadrukte ze volgens Reuters.

De Finse gasnet exploitant Gasgrid Finland schat de totale kosten van de LNG-terminal, inclusief het huurcontract, op € 460 miljoen. Daarbij komen “aparte kosten in verband met het gebruiksvolume”, zei men. Met een capaciteit van meer dan vijf miljard kubieke meter per jaar zou de terminal probleemloos het volledige gasverbruik van Finland en Estland kunnen dekken, aldus de bestuursvoorzitter van het concern Excelerate, Steven Kobos.

Daarvoor had het Finse energieconcern Gasum aangekondigd klanten in de zomer via de Balticconnector-pijpleiding van gas te voorzien, die het Finse en Estse gastransportsysteem via de Finse Golf met elkaar verbindt. Capaciteitsbeperkingen zouden deze taak echter kunnen bemoeilijken.

Bron
rt.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

10 reacties op Geen gas voor Helsinki: Rusland stopt gasleveringen aan Finland

 1. saddy zegt:

  Gaan ze toch warmte pompen gebruiken?

  (Van Wynia-site:)
  De hoogleraren David Smeulders en Machiel Mulder gaven in 2019 al antwoord op deze cruciale vraag: warmtepompen besparen geen aardgas en CO2. Dus wat ieder ook vindt van de kosten en een eventuele verplichting, de suggestie van minister De Jonge blijkt gebakken lucht.

  Warmtepompen zijn zeer grote stroomverbruikers, veel groter dan welk ander apparaat in huis dan ook. Een warmtepomp verhoogt het stroomverbruik van een gemiddeld huishouden twee- tot drievoudig. Meer warmtepompen verhogen de nationale stroomvraag dus aanzienlijk.

  Dus je elektriciteitsrekening gaat nog eens 2 tot 3 x omhoog.

  Geliked door 1 persoon

 2. VarAway zegt:

  Die Finnen zijn oerdom bezig.
  Ze moeten NIET tot de NAVO toetreden.
  Gewoon netjes hun aardgas uit Rusland
  met Roebels betalen.
  Probleem opgelost.
  Pure zelfkastijding en flinke vent spelen.
  Ook zeer milieu onvriendelijk om aardgas
  eerst te bevriezen tot het vloeibaar is,
  dan per LNG tanker te verschepen, dan
  weer opwarmen en in gasvorm per pijpleiding naar de consument te brengen.
  Tel uit je winst…
  Goed gedaan Finland👍
  Poetin lacht😜

  Geliked door 3 people

 3. Harry zegt:

  Het gezond verstand lijkt op de loop gegaan te zijn .
  Zelfs bij die onderkoelde Finnen .
  Het is toch werkelijk bewonderenswaardig , dat Putin de boel op een ritje houdt , terwijl de hele EU het spoor bijster raakt !
  We zijn hier al zó ver gedégenereerd , dat we onszelf de das om doen .
  Gelukkig zijn er nu ook signalen uit Amerika , dat ze het enigszins beginnen te snappen .
  Zelfs die stomme George Bush .

  Geliked door 1 persoon

  • Ton Ruygrok zegt:

   Ben benieuwd of ze het gaan snappen en voor hoelang , zullen wel worden terug gefloten en/ of gedemoniseerd worden ..,
   Ton

   Like

 4. Marc zegt:

  Nog steeds is geen enkele rationele verklaring waarom het westen niet met de Russen in gesprek gaan om de oorlog en alle andere problemen te bespreken en op te lossen.

  Alles wat het westen doet leidt tot voortzetting ervan, en massale economische schade voor alle partijen. Het zenden van wapens is eenvoudigweg het allerstomste wat je in deze situatie kan doen.

  Wapenleveranties aan Oekraine is 100% het tegendeel van wat altijd gebruikelijk was: aan landen die zich in een oorlogstoestand bevinden worden geen wapens geleverd.

  Geliked door 2 people

  • Julia zegt:

   Marc Elk weldenkend mens weet toch dat de oorlog bewust in stand wordt gehouden. Dat is precies wat het WEF voor ogen heeft is de algehele economie kapot maken, en veel mensen de dood in jagen. De wereldbevolking moet worden gereduceerd zodat de great reset daarna in volle gang kan worden gezet. Het is een heel smerig spel dat het Westen speelt het vervelende is dat de meeste mensen nog niet snappen dat zij ook zichzelf de das om doen en de tot heilig verklaarde Zelensky als een held zien. Vandaar de enorme propaganda en de hetze tegen de russen. Maar massa mensen hebben er blijkbaar heel veel voor over namelijk straks in de kou zitten, heel beperkt douchen, torenhoge prijzen voor voedsel, afgeschaalde gezondheidszorg en zich ook nog financieel kaal laten plukken voor de warmtepomp. Dat wordt nog wat maar medelijden hoef je met massa mensen niet meer te hebben zij staan geheel achter de oorlog die de EU en de NAVO voert met alle desastreuze gevolgen van dien. We zien wel hoe de gedachte zijn als de winter streng en zeer koud wordt en energieschaarste volkomen is toegeslagen. Wat te denken van de heilige koe straks geen diesel of benzine meer zo ja dan onbetaalbaar. Dag caravan, dag camper vaarwel auto en vooral geen vakantie meer daar is dan geen geld meer voor. Wie is de lachende derde Poetin die zijn schaakspel goed speelt. Men hoeft geen wapens te gebruiken honger de meute uit, zorg dat ze niets meer te eten hebben, zorg dat ze financieel aan de grond zitten en vooral in de kou zitten dan breekt de pleuris onder het volk vanzelf wel uit. Maar helaas dan is het te laat.

   Geliked door 1 persoon

 5. Htskday zegt:

  Tja, alles 180° omdraaien is het nieuwe normaal..
  Dus waarom makkelijk doen als het ook moeilijk en duur kan..

  Ook lekker in de navo,.. oorlog kan je er gratis bij krijgen,.. dus waarom zou je lekker neutraal blijven..

  Dat krijg je met al die wef infiltranten in de regeringen..
  Slopen in opdracht van herr klaus schwanzz.
  Alles moet kapot, daarna gaan we het beter opbouwen..

  Finland ligt bijna aan de Noordpool..
  Dus dat wordt een héle kouwe, héle donkere winter.. net als bij de Eskimootjes…

  Maar ach,.. vriezen we dood dan vriezen we dood..

  Like

 6. Xander zegt:

  Voor 10 jaar een terminal huren!? Sick!
  Ze hebben nul verstand van contracten.
  Wat kost dat voor Finland, worden deze huurkosten opgeteld bij de kuubprijs of betalen wij in Europa meer aan miljarden aan de EU?
  Wat een criminele stumpers dat EU gebeuren, Poetin hou vol!
  Met een beetje geluk kunnen wij de ongekozen Europese raad en het ongewenste volk in NL kwijt in die terminal het zal vanzelf veranderen in bio gas…

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s