Oekraïne geeft verdediging van Marioepol op

Een Russische soldaat bij de verwoeste staalfabriek van Marioepol.

(Vertaling: E.J. Bron)

Etappeoverwinning voor Rusland?

DE Oekraïense strijdkrachten hebben de verdediging van Marioepol tegen de Russische troepen opgegeven. Ze zouden opdracht uit Kiev hebben gekregen om te stoppen met de verdediging van de havenstad, zei de commandant van het Azov-bataljon, Denys Prokopenko.

De Oekraïense strijdkrachten hebben na wekenlange verbitterde gevechten de verdediging van de havenstad Marioepol tegen de Russen opgegeven. Ze zouden opdracht uit Kiev hebben gekregen om te stoppen met de verdediging van de stad, zei de commandant van het Azov-bataljon, Denys Prokopenko, gisteren. De Russische minister van Defensie, Sergej Sjojgoe, verkondigde ondertussen dat de Oekraïense regio Loehansk in het oosten inmiddels bijna volledig onder Russische controle zou staan.

De Oekraïense militaire leiding zou het bevel hebben gegeven om “het leven van de soldaten van ons garnizoen te redden”, zei de Azov-commandant Prokopenko in een videoboodschap. Er zou nu aan gewerkt worden om de gedode soldaten uit de Azovstaal-fabriek te brengen. Alle gewonden zouden geëvacueerd zijn en alleen de “gedode helden” zouden zijn gebleven.

Meer dan 1900 Oekraïense soldaten gevangen genomen

Rusland had begin april na een wekenlange belegering al verklaard de controle over Marioepol in het zuidoosten van het land te hebben overgenomen. Er hadden zich echter honderden Oekraïense soldaten in het tunnelsysteem onder het reusachtige industriecomplex van Azov-staal verschanst. Deze week begonnen de resterende strijders zich over te geven. Volgens Russische informatie kwamen er tot vrijdag 1908 Oekraïense strijders uit het industriecomplex en werden gevangen genomen.

De Oekraïense regering hoopt op hun vrijlating in het kader van een gevangenenruil. De Russische autoriteiten hebben er echter herhaaldelijk op gewezen dat zij minstens een deel van hen niet als soldaten, maar als neonazistische strijders beschouwen.

De volledige inname van Marioepol zou voor Moskou een strategisch succes zijn. Volgens de Oekraïense generale staf heeft het verbitterde verzet in de havenstad de opmars van de Russische strijdkrachten naar de grote stad Zaporizja, die zich nog steeds in Oekraïense handen bevindt, beslissend vertraagd.

Nog meer Russische successen

Ook in andere delen van het oosten van de Oekraïne verkondigde Moskou successen. De “bevrijding” van de regio Loehansk zou “bijna afgesloten” zijn, zei minister van Defensie Sjojgoe. Rusland had de pro-Russische separatistengebieden Loehans en Donetsk in de Donbass kort voor het begin van de aanval op het buurland op 24 februari als zelfstandig erkend. Delen van de regio bevonden zich al sinds 2014 onder de controle van pro-Russische krachten.

In de regio Loehansk worden ondertussen alleen nog maar de door een rivier van elkaar gescheiden steden Sjevjerodonetsk en Lysytsjansk door de Oekraïne gecontroleerd. Beide plaatsen werden zwaar gebombardeerd, zoals journalisten van AFP berichtten. De gouverneur van Loehansk, Serhij Gajdaj, sprak van 12 doden en 40 gewonden bij aanvallen afgelopen donderdag. Er zouden vooral woonhuizen zijn getroffen.

De Oekraïense president Volodomyr Zelensky stelde enorme aanvallen van de Russische troepen in het oosten van het land aan de kaak. “De bezetters proberen de druk in de Donbass verder op te voeren. Het is de hel, en dat is geen overdrijving”, zei hij in een videoboodschap. Hij wierf voor meer internationale ondersteuning.

Nieuwe militaire bases

Ondertussen reageerde Rusland op de geplande uitbreiding van de NAVO met Finland en Zweden. Als antwoord op “de toename van de militaire bedreigingen aan de Russische grenzen” zou Moskou tot het eind van het jaar 12 nieuwe militaire bases in het westen van Rusland oprichten, zei Sjojgoe. Meer informatie over de uitrusting en de grootte van de geplande steunpunten gaf hij niet.

Finland en Zweden hadden tegen de achtergrond van de Oekraïne-oorlog gebroken met de decennia lange traditie van de militaire neutraliteit en deze week een aanvraag ingediend om toe te treden tot de NAVO. Het Kremlin reageerde daarop met scherpe kritiek en dreigingen.

Bron:
epochtimes.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

10 reacties op Oekraïne geeft verdediging van Marioepol op

 1. Andre zegt:

  lekker makkelijk weer. Alle UA klaplopers zitten al in NL en D. En Azov mannetje Zelensky heeft 1 miljard per maand van de EU in zn zak zitten. Maarja UA is geen EU die WIJ ook helemaal niet willen en de UA middels een REFERENDUM hebben weg gestemd. Beroeps leugenaar Rutte is kapot met zn linkse flank Kaag. Ik neem nog even een biertje. Proost EU!

  Like

 2. Ravian zegt:

  LOL Marioepol is al weken in Russische handen, dat er ergens in een grote kelder onder een fabriek nog wat nazi’s verstop zaten deed daar weinig aan af, die nazi’s hebben zich nu gewoon op eigen initiatief overgegeven, en daar poogt Kiev nu nog een positieve draai aan te geven.
  Verder zullen NA de oorlog alle krijgsgevangenen op vrije voeten gesteld worden zoals de regels dat voorschrijven, maar oorlogsmisdadigers gaan daar buiten vallen, en daar hebben ze er nogal wat van binnen de Oekraïense strijdkrachten.

  “Volgens de Oekraïense generale staf heeft het verbitterde verzet in de havenstad de opmars van de Russische strijdkrachten naar de grote stad Zaporizja, die zich nog steeds in Oekraïense handen bevindt, beslissend vertraagd.”

  Dat “beslissend ” is weer zo’n staaltje Oekraïens wensdenken.
  Het is een vertraging, maar ook niet meer dan dat.

  “Delen van de regio bevonden zich al sinds 2014 onder de controle van pro-Russische krachten.”

  Ook weer zo’n propaganda trucje.
  Zullen we de Oekraïners vanaf nu dan maar “pro-Amerikaanse krachten noemen?
  De “krachten” waar het hier om gaat zijn pro-Dontsk en pro-Luhansk.
  Maar dit moet en zal als een Russische annexatie in 2014 verkocht worden.

  Realiteit is dat dit tot afgelopen februari een zuiver interne Oekraïense aangelegenheid was.
  Er wordt altijd het beeld geschetst dat Donetsk en Luhansk zich in 2014 van Oekraïne afgescheiden hebben, en dat Rusland toen de “separatisten” bewapend heeft.
  Dat zijn twee pertinente leugens die inmiddels al acht jaar lang in stand gehouden worden.

  De waarheid is dat Donetsk en Luhansk in 2014 autonomie BINNEN Oekraïne wouden, omdat de wettelijke gekozen regering te Kiev middels een gewelddadige door het westen georganiseerd staatsgreep afgezet was, en vervangen door een nationalistische Oekraïners nazi bende, die meteen etnische Russen begon te discrimineren, te vervolgen, en te vermoorden.
  De oorlog in Oekraïne is begonnen toen Kiev acht jaar geleden het Oekraïense leger op de Donbass afstuurde, om de opstandelingen middels militair geweld op andere gedachten te brengen.

  Dat is toen misgelopen omdat eenheden van het Oekraïense leger die voor het merendeel uit etnische Russen bestonden toen ze vanuit Kiev het bevel kregen het vuur te openen op hun etnisch Russische landgenoten en masse gedeserteerd zijn en hun etnisch Russische landgenoten tegen het Oekraïense leger zijn gaan beschermen.
  De strijdkrachten van de DPR en LPR waren niet opgericht en uitgerust door Rusland, zoals altijd geïnsinueerd wordt, ze waren opgebouwd uit gedeserteerde Oekraïense militairen uitgerust met Oekraïense wapens.

  De realiteit is dat in Oekraïne al acht jaar lang een burgeroorlog woedt, waarbij een illegaal te Kiev in het zadel geholpen nazi regime de agressor is.
  Nadat de eerste pogingen de opstandelingen in de Donbass te vernietigen op nederlagen voor het Oekraïense leger waren uitgelopen zijn de Misnk akkoorden er gekomen, waarbij Oekraïne zich verplichte om Luhansk en Donetsk binnen Oekraïne autonomie te verlenen.
  Die akkoorden hebben ze dus zeven jaar lang getraineerd, terwijl ze ondertussen de burgerbevolking van de Donbass bleven beschieten en bombarderen (15.000+ burgerslachtoffers).

  Ondertussen werd dan het Oekraïense leger door de NAVO opnieuw georganiseerd en uitgerust, met als enige doel de legertjes van Donetsk en Luhansk in de pan te kunnen hakken, waarna de nazi bataljons dan de Donbass “gezuiverd” hadden (alle pro-Russische inwoners uitgemoord, zoals ze dat inmiddels ook in de gebieden gedaan hebben die de Russen recentelijk weer prijsgegeven hebben.)
  En de reden dat de NAVO zich met dit conflict bemoeit heeft is dat een land met een binnenlands conflict geen NAVO lid kan worden.
  De weg moest dus vrijgemaakt worden om Oekraïne tot de NAVO te kunnen laten toetreden, en een genocide meer of minder mocht de pret niet drukken.

  Maar eerst moest Turmp het witte huis uit gefraudeerd worden, en toen dat eenmaal gelukt was kon het spel dan beginnen.
  Het Oekraïense leger werd vervolgens in positie gemanoeuvreerd voor een offensief in de Donbass, en toen de nood aan afleiding in verband met het aan het licht komen van de Corona hoax het grootste was kwam dan vanuit Washington het groene licht.
  Zodoende begon op 16 februari 2022 de Oekraïense aanval op de Donbass, middels het initiëren van voorbereidende artillerie bombardementen.

  Toen die artillerie bombardement op 24 februari hun crescendo naderden, en het hele Oekraïense leger klaar stond om uit de startblokken te vertrekken, toen greep het Russische leger in.
  In bokstermen is dat dan een blok gevolgd door een linkse directe…
  Nadat het Oekraïense leger dan gestrekt ging hebben de Russen ze vervolgens gewoon niet meer op laten staan, ze hebben het initiatief vastgehouden, en de hele logistieke infrastructuur van het Oekraïense leger gesloopt.
  Dat is de huidige situatie, en daar gaan ook tientallen miljarden aan “wapenhulp” geen verandering in kunnen brengen.

  Het Oekraïense leger is dus feitelijk al dood, maar Zelensky, gestuurd door zijn US/EU/NAVO broodheren, weigert de stekker er uit te trekken.
  En de reden daar achter is dat de US/EU/NAVO hoopt dat Oekraïne een nieuw Afghanistan wordt waar Rusland dan op leeg zou moeten bloeden.
  Maar dat gaat niet gebeuren, omdat de Russen enkel die delen van Oekraïne bevrijden die pro-Russisch zijn, en een guerrilla oorlog is gewoon niet realiseerbaar zonder de massale ondersteuning van de lokale bevolking.

  Daarom is het steunen van de nazi club te Kiev door westerse staten dus een misdaad tegen de mensheid, en hetzelfde geld voor al die deug mongolen die hier in het westen met Oekraïense vlaggetjes staan te zwaaien, middels clubs als Giro 555 het oorlogsmisdadigers regime te Kiev steunen, en Russen discrimineren.
  De NSB had een hoop leden die er in de straatarme dertiger jaren lid van waren geworden omdat hun kinderen niets te vreten hadden, in een tijd dat Hitler in Duitsland voor welvaart leek te zorgen.
  Die hadden tenminste nog een excuus…

  Geliked door 2 people

 3. GerritSlavink zegt:

  Slava Russia !

  Like

 4. Peter. zegt:

  Zelensky en nog wat idioten in Brussel zorgen voor deze narigheid ,dat ze maar snel bakzeil mogen halen ,de media die maar volhield dat ze aan de winnende hand waren is muisstil ,de ratten ,veel buitenlanders zitten vast ,en de waarheid zal aan het licht komen ,Putin schaakt en Brussel is aan het dammen .

  Like

 5. Belozersky zegt:

  Als je omsingelt bent en de kans is nul op een overwinning of uitbraak hijs je de witte vlag. Had veel doden en gewonden kunnen voorkomen in Marioepol. Maar men moest tot het einde vechten van de regering in Kiev om te voorkomen dat Russische troepen elders zouden gaan vechten.
  Het Westen deed niet anders dan klagen over de verwoesting, doden en gewonden. Niemand van de westelijke leiders kwam op het idee , geef je over. Dat voorkomt mensenlevens m.n burgers.
  Politiek wordt belangrijker gevonden dan mensenlevens in Brussel.

  Like

 6. Harry zegt:

  Zo aan die verschroeide puinhopen achter hem te zien , zou je ook wel stapelgek zijn om je leven in de waagschaal te stellen om een dergelijke puinhoop te verdedigen .
  De Russen zijn blijkbaar nog heel goed in staat om flink wat bezit van de vijand tot oud ijzer te reduceren .
  En dat ondanks de verhalen dat de Russen uitgespit raken .

  De wapenleveranties van Europa en Amerika leveren de Oekraïners alleen meer doden en gewonden op .
  Maar dat is kennelijk de bedoeling van het westen .

  En Zelensky wil iedere maand een miljard ontvangen van het westen .
  En dát naar het meest corrupte land in ons werelddeel !
  Wedden dat de grootste helft daarvan op zijn eigen bankrekening belandt ?

  Hoe achterlijk wil je wezen ???
  Welke mongool geeft voortdurend óns geld weg aan allerhande waanzin ?
  Nou , hij heet Rutte !
  En Biden !
  Allebei tuig .

  Geliked door 1 persoon

 7. Olie bol zegt:

  Dan dit van de clowns 🤡

  Zelenski: Oekraïne heeft ruggengraat Russische leger gebroken
  Ondanks de nederlaag in de havenstad Marioepol is president Volodimir Zelenski ervan overtuigd dat het Oekraïense leger de Russische strijdkrachten grote schade heeft toegebracht. Oekraïne “heeft de ruggengraat van het Russische leger gebroken”, zei de Oekraïense president zaterdag in een televisie-interview. “Het zal de komende jaren niet meer op de been kunnen komen.”

  Het Russische leger meldde vrijdag dat de laatste verdedigers van Marioepol, die zich op het terrein van staalfabriek Azovstal hadden verschanst, zich hebben overgegeven en door de Russen zijn gevangengenomen. Daarmee is de strategische havenstad volgens het Russische ministerie van Defensie “volledig bevrijd.”

  Zelenski benadrukte dat al het verloren terrein teruggepakt gaat worden. Een terugkeer naar de frontlinies voor 24 februari, de dag dat de Russen Oekraïne binnenvielen, geldt al als een overwinning. “Het zal betekenen dat ze ons niet hebben veroverd en dat wij ons land hebben verdedigd”, zei het staatshoofd. Al benadrukte hij dat het lastig zal worden.

  Like

 8. bobzelf zegt:

  ZO DAT SONGFESTIVAL VOOR VOLGEND JAAR IS GEREGELD WHAHAHAHAHA

  EN NU HET LEGER VAN UKRAINE NAAR HUIS STUREN, IN DE DONBASS

  IK GOK LOPEND ZONDER GEWEREN . EN DAN SCHIET HET INEENS LEKKER OP …

  HET LIJKT WEL OF JE GEK WORDT .. ALS JE HET NIEUWS EN ALLE NSB KRANTEN LEEST …..
  WHAHAHAHA
  DAT UKRAINE IS INEENS ALLE RETEN POPULAIR GEWORDEN ..

  HOE KOMT DIE KOMIEK DIE MET ZIJN LUL OP EEN PIANO SLAAT AAN 860 MILJOEN EURO EIGENLIJK ??

  DE ZIELIGE SCHOOLJONGENS VAN AZOV.
  WAT HEBBEN ZE NOU GEDAAN ?? BEETJE BELLETJE TREKKEN EN EEN DROL IN DE KRANT VOOR JE DEUR LEGGEN EN DAN IN DE BRAND STEKEN ALSOF DE SS NOOIT WEG GEWEEST IS

  OOH DAT KLOPT OOK HOOR IK NET .

  30.000 DODEN INDE DONBASS 51.000 GEWONDEN DAT HADDEN WE VERKEERD BEGREPEN
  EN DIE 50 A 60 LEVEND VERBRANDE ODESSA MENSEN DAT HEBBEN DE VOETBALSUPPORTERS GEDAAN TOCH ??/

  WHAHAHAHAHAHAHA

  OOM AUSRADIEREN DAT GAJUS

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s