Duitsland, Italië en Oostenrijk zullen Russisch gas in roebels betalen

(Vertaling: E.J. Bron)

Meerdere Europese afnemers zouden groen licht hebben voor roebel-rekeningen bij de Gazprombank gekregen hebben om zodoende gas uit Rusland te kunnen blijven betrekken. Brussel gaf schriftelijke richtlijnen uit hoe men Russisch gas kan kopen zonder de sancties te schenden.

Duitsland en Italië hadden aan hun ondernemingen, na ruggenspraak met Brussel, meegedeeld dat ze roebel-rekeningen zouden kunnen openen om Russisch gas te betalen, zonder daarmee de EU-sancties tegen Rusland te schenden, berichtte Reuters vrijdag.

Polen, Bulgarije en Finland hadden daarvoor geweigerd om te voldoen aan de eis van Moskou en de rekeningen via roebel-rekeningen bij de Gazprombank te betalen. De leveringen aan deze landen werden onlangs stopgezet.

Andere lidstaten zijn blijkbaar echter niet bereid om maatregelen te nemen die ertoe zouden kunnen leiden dat noodzakelijke voorraden aan Russisch gas verloren gaan, waarmee huizen verwarmd en fabrieken aangedreven worden.

Brussel gaf twee schriftelijke richtlijnen uit hoe men Russisch gas kan kopen zonder de sancties te schenden. De legale manier zou intussen “vaag” blijven, omdat EU-functionarissen volgens informatie van Reuters firma´s in een besloten vergadering aanraadden om geen roebel-rekeningen bij de Gazprombank te openen. Enkele diplomaten uit EU-lidstaten deelden echter mee dat ze het advies opzettelijk “vaag” hielden om het de landen mogelijk te maken roebel-rekeningen te openen en Russisch gas te blijven kopen.

“Men heeft de indruk dat het de deur voor het normale zakendoen openlaat”, zei een diplomaat, en voegde er aan toe dat het risico zou bestaan de eenheid van de EU tegenover Rusland te ondermijnen wanneer ondernemingen in enkele landen roebel-rekeningen openen, anderen echter niet.

Twee bronnen deelden aan Reuters mee dat Duitse gasimporteurs door Berlijn meegedeeld hadden gekregen dat ze roebel-rekeningen kunnen openen om Russisch gas te betalen zonder de sancties te schenen, zolang de betalingen, die zij aan de Gazprombank doen, niet plaatsvinden in de Russische valuta. De bronnen verklaarden dat Duitsland, de grootste importeur van Russisch gas in de regio, in deze kwestie consequent in nauw overleg met de EU gehandeld zou hebben.

Ook de Italiaanse regering sprak met de Europese Commissie en kreeg er duidelijkheid over hoe Russisch gas gekocht kan worden, deelde een vooraanstaande regeringsbron aan Reuters mee.

Het Oostenrijkse energieconcern ÖMV verklaarde vrijdag bovendien dat het een rekening bij de Gazprombank geopend zou hebben om Russische gasimport te betalen, en stond erop dat het systeem geen schending van het huidige EU-embargo tegen Moskou zou zijn. Oostenrijk importeert ongeveer 80% van zijn gas uit Rusland.

Achter de schermen liepen al dagen onderhandelingen met Moskou. Als compromis gelden de zogenaamde “K-rekeningen”: de klanten uit de EU betalen in euro´s of dollars op een rekening bij de eigen bank van het Russische energieconcern Gazprom. Gazprom neemt het geld, wisselt het om in roebels en maakt dit dan over op de eigenlijke zakenrekening.

Een woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Economische Zaken deelde mee dat het land zich zou inzetten voor een duidelijke houding van de EU om “één lijn voor de hele EU te trekken”. Ongeveer de helft van de 54 afnemers van Russisch gas zouden al roebel-rekeningen bij de Gazprombank geopend hebben om in het kader van het nieuwe betalingssysteem gasleveringen te krijgen.

Bron:
rt.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

13 reacties op Duitsland, Italië en Oostenrijk zullen Russisch gas in roebels betalen

 1. bobzelf zegt:

  nou OP DAN MAAR NAAR HET UKRAINE SONFESTIVAL ??

  WHAHAHAHAH

  Groot Russisch offensief in Donbas, staatstelevisie raast tegen ‘onbenullige Amerikanen’

  dit gebeurde er vannachtHet Russische leger zet zwaar aan in de oostelijke Donbas. Volgens de Oekraïense strijdkrachten zijn in de regio’s Donetsk en Loehansk gisteren negen aanvallen afgeslagen.
  Bob van Huët 22-05-22, 06:13 Laatste update: 09:24

  Er zou zijn geschoten op veertig Oekraïense dorpen waarbij Rusland vliegtuigen, artillerie, tanks, raketten, mortieren en kruisraketten zou hebben ingezet. Overheidsgebouwen maar ook woonwijken zouden zijn geraakt. Zeven burgers zijn omgekomen, aldus gouverneur Pavlo Kirilenko op berichtendienst Telegram. ,,Elke oorlogsmisdadiger zal worden gestraft”, voegde hij eraan toe.

  Vooral de stad Sjevjerodonetsk lijkt een belangrijk doelwit, aldus het Amerikaanse oorlogsonderzoeksinstituut ISW. ,,De Russen vernietigen zowel Sjeverodonetsk als Marioepol. Er wordt gevochten in de buitenwijken van de stad”, meldt een lokale bestuurder via Telegram. Dat de regio Loehansk bijna volledig in Russische handen is, zoals de Russische minister van Defensie Sergej Sjojgoe vrijdag verklaarde, is volgens de Oekraïeners echter ‘nonsens’. Gouverneur Serhij Hajdaj meldt dat een brug is vernietigd tussen Sjevjerodonetsk en Lisitsjansk, dat aan de andere kant van de rivier Severski Donets ligt. Volgens hem bemoeilijkt dat de humanitaire hulp aan en de evacuaties uit het gebied.

  De Oekraïense president Volodimir Zelenski bevestigde gisteravond op de Oekraïense televisie dat de situatie in de Donbas ‘extreem lastig’ is. Volgens hem houdt het Oekraïense leger behalve in Sjevjerodonetsk ook in onder meer Slovjansk stand.
  Colonnes

  In de regio Zaporizja in het zuiden van Oekraïne zijn colonnes Russische militaire voertuigen waargenomen. Zaporizja ligt ten noordwesten van de Oekraïense havenstad Marioepol, die inmiddels door Rusland is bezet, aan de Zee van Azov. In Moskou meldde het ministerie van Defensie Kalibr-raketten te hebben afgevuurd op Oekraïense doelen vanaf schepen in de Zwarte Zee. In de regio Zhytomyr ten westen van Kiev zouden wapens zijn vernietigd die waren geleverd vanuit Europa en de VS. Daarnaast werd een militair trainingskamp nabij de havenstad Odessa bestookt met raketten en artillerie.

  In de door Rusland bezette regio Cherson, in het zuiden van Oekraïne, beschuldigde het lokale bestuur gisteren Oekraïne ervan drie burgers te hebben gedood en tien mensen te hebben verwond in de stad Biloserka. Hoe de slachtoffers zijn gevallen, hebben de autoriteiten niet op Telegram bekendgemaakt. Ook deze informatie valt niet te controleren.
  Een kerkdienst in een schuilkelder in de Donbas.
  Een kerkdienst in een schuilkelder in de Donbas. © AFP
  Branden

  Er is weer brand uitgebroken in een Russische militaire fabriek, deze keer in de regio Moskou. Beelden daarvan circuleren op sociale media. Het is de zesde brand op terreinen van het ministerie van Defensie, meldt The Insider, een onafhankelijke Russische online krant die gespecialiseerd is in onderzoeksjournalistiek. De branden zouden zijn veroorzaakt door ‘niet-nageleefde veiligheidsregels’ maar er zijn sterke vermoedens van sabotage. De afgelopen weken zijn door heel Rusland ook twaalf rekruteringskantoren door soldaten in brand gestoken, meestal met molotovcocktails.

  De presentatoren op de Russische staatstelevisie gingen gisteravond los tegen de Amerikaanse hoogleraar Timothy Snyder die in zijn laatste artikel onder meer ‘fascistische tendenzen’ in de Russische propaganda had gesignaleerd. Russische presentatoren briesten niet te kunnen begrijpen dat ‘zulke idioten mogen lesgeven aan Yale University‘. De meeste Amerikanen zijn onbenullen, vond een ander, ‘zelfs als ze hun eindexamen hebben gehaald’.
  naa

  Geliked door 1 persoon

 2. karton zegt:

  Bepaalt “Brussel” nu óók al of een land gas uit Rusland mag betrekken ?
  ’t Moet toch gvd niet nóg gekker worden ! Fransje Timmermans bepaalde ook al dat bomen moeten worden gerooid teneinde de biomassa-ovens te kunnen stoken, hij toont zich en “fraaie” exponent van de ESSR, maar dat doet hij al jáááááren !!! Fransje zit vol met onfrisse ideetjes dat alléén de burger handen vol geld gaat kosten, deze smeerlap zorgt er wel voor dat hij er zelf geen nadeel van ondervindt.
  De “mensen” die ons de EUSSR ingerommeld hebben, zoals bijv. Kok, Lubbers, Bak Ellende enz. e Hij is eennz. zouden véél vaker a.d. schandpaal moeten worden genageld, bij de eerste twee zal dat niet meer lukken, zij zouden postuum moeten worden opgehangen, die Bak E, moet het Nederlanderschap moeten worden ontnomen, hij heeft zich nog nóóit een échte Nederlander getoond. Hij is een laaghartig, vies, garistelijk kontenlikkertje gebleken.

  Geliked door 1 persoon

  • bobzelf zegt:

   karton zegt:
   22 mei 2022 om 11:36

   VRIEND WAT WEL LEUK IS, DAT ITALIE DE SANCTIES GEWOON VERGEET

   EN 400 % MEER RUSSISCHE OLIE HEEFT BINNEN GEKREGEN
   CHINA EN INDIA IMPORTEREN 60 % MEER GAZZZZ VAN MIJN OOK

   MAAR IN DE EU GAAT ER VERDER GEEN LAMPJE BRANDEN WHAHAHA

   WAT ZAL OOM VLADY BOOS ZIJN WHAHAHAHAHAA

   Geliked door 1 persoon

 3. rientshofstra zegt:

  Was het dan ook maar zo dat Duitsland Nederlands gas in guldens zou gaan betalen

  Like

 4. Wim Vreeswijk zegt:

  Dus van een vereist unaniem EU-beleid komt in de praktijk dus geen donder terecht en loopt de EU alsnog de oorlog van Rusland tegen Oekraïne alsnog mede te financieren.

  Like

 5. DoeDan zegt:

  Like

 6. stradivotsi zegt:

  Ik lees hier van “bronnen” van “woordvoerder” en Reuters, Ha! ja die kan je vertrouwen, Weet je hoe en wie Reuters pers is? Hele artikel is vaag. Echter , ik denk die Putin heeft het al dik in de smiezen, en
  weet verdomd goed wat ie doet. De bal ketst terug, wil je niet dan sodemieter op,. Goed plan, en als dat
  waar is, dan buigen ze tóch voor de Roebel. Anders gaan we kou en ongekende economie schade lijden , en dat is door die
  modderfokkers EU, Navo, USA en hun slijmerts hoog van de toren blazend, niet te overzien.
  De very few hebben de bunkers al ingericht en klaar voor als kakerlakken weg te kruipen, de meelopers
  echter branden net zo hard mee de afgrond in, dus Rutte en Co dachtje dat je ermee wegkomt als
  de pleuris uitbreekt??, Jullie zootje word gedumpt makker

  Like

 7. Frits zegt:

  Beken gewoon dat de sancties als boemerang werken. Eigen schuld dikke bult. Moeilijk hè eigen geblunder toegeven en eindelijk eens aan je eigen volk te denken.

  Like

 8. Htskday zegt:

  Nou nou nou, de eu landen zitten wel in hun rats.. geen olie en gas, dat kan natuurlijk niet..

  Maar de grote eu/brussel baas heeft een plan!

  Ik probeer het te begrijpen..
  Dus Brussel heeft een geitepaadje gevonden om Russisch gas af te nemen en te betalen, zonder daarmee de EU-sancties tegen Rusland te schenden??

  Dus net als voorheen, alleen vanaf nu in roebels betalen??
  En daarmee worden de sancties omzeild??

  Laten we maar hopen dat rutje het begrijpt..

  .
  Ondertussen lacht Putin met een dubbele salto zijn wormvormig aanhangsel uit zijn pantalon..

  Geliked door 1 persoon

 9. johandederde zegt:

  En dan vraagt zich in Den Haag en andere hoofdsteden waarom de burger steeds minder vertrouwen in de politiek krijgt.

  Geliked door 1 persoon

 10. koosv8 zegt:

  Ze komen wel, en ze hebben het zichzelf ook op de hals gehaald. Ongelofelijk wat een zooitje kloot violen. Maar zijn er nog niet, nee, de onkunde kent geen grenzen.
  De apenpokke kunnen jullie krijgen, allemaal.!!! Wat eten we vandaag APEKOOL.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s