Bärbel Bohley: “Het constante verklikken zal terugkeren”

Bärbel Bohley tijdens de bezetting van de Stasi-centrale in 1989.

(Door: David Berger – Vertaling: E.J. Bron)

Onze vondst van de week komt van een van de bekendste de burgerrechtenactivisten van de DDR, de veel te vroeg gestorven Bärbel Bohley. In een van haar waarschuwingen aan vrienden zoals de schrijver Chaim Noll voorspelde ze het terugkeren van het constante verklikken in het weer verenigde Duitsland in het kader van een meer verfijnde en des te duivelser revival van de Stasi-methodes:

Het constante verklikken zal terugkeren. Het constante liegen zal terugkeren. Al die onderzoeken, het grondige onderzoek van de Stasi-structuren, de methodes waarmee ze gewerkt hebben en nog steeds werken, dat alles zal in verkeerde handen terechtkomen. Men zal deze structuren uiterst nauwkeurig onderzoeken – om ze daarna over te nemen.

Men zal ze in de Bondsrepubliek een beetje aanpassen, opdat ze bij een vrije westelijke samenleving passen. Men zal de stoorzenders ook niet per se arresteren. Er bestaan meer verfijnde mogelijkheden om iemand onschadelijk te maken. Maar de geheime verboden, het observeren, de argwaan, de angst, het isoleren en buitensluiten, het brandmerken en monddood maken van diegenen die zich niet aanpassen – dat zal terugkeren, geloof me.

Men zal instellingen creëren, die veel effectiever werken, veel verfijnder dan de Stasi. Ook het constante liegen zal terugkeren, de desinformatie, de vaagheid, waarin alles zijn contouren verliest.”

Corona-regime: erger dan de DDR?

Profetische woorden, die destijds door velen als overdreven werden beschouwd en die toch in de afgelopen jaren bijna 1 : 1 ingetreden zijn. Het gerucht van een DDR 2.0 is geenszins een raar idee van al te liberale democraten en voorstanders van de rechtsstaat, het vat in één woord de toestand samen waarin het Merkel-systeem ons gemanoeuvreerd heeft, dat nu door de SPD en de Groenen in een meer extremistische vorm voortleeft.

In het meer dan twee jaar heersende corona-regime is dit overduidelijk geworden. DDR-burgerrechtenactivisten spreken er zelfs van dat het corona-regime wat betreft de verachting van mensen zelfs dat van de zogenaamde DDR met een veelvoud overtroffen zou hebben. En dit regime heeft nog lang niet gecapituleerd, Lauterbach en de zijnen wachten alleen maar op de volgende gelegenheid om het opnieuw in een nog meer totalitaire vorm te laten opleven. De vaccins daarvoor worden op dit moment besteld…

Bron:
philosophia-perennis.com
Door: David Berger

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

3 reacties op Bärbel Bohley: “Het constante verklikken zal terugkeren”

 1. BosscheBol zegt:

  Klopt helemaal. De methodes van de DDR worden voor een groot deel alweer toegepast. Ook in Nederland. Alleen zijn ze verfijnd: in de DDR sloegen ze je in elkaar en kwam je achter de tralies weer bij. Dat doen ze (nu) niet.
  Ze behandelen je neerbuigend en maken je belachelijk, en als je het dan nóg niet begrijpt, krijg je geen subsidies meer en/of geen opdrachten (als je journalist bent of wetenschapper of kunstenaar) en dan droogt je bron van inkomsten op. Geef je les dan zullen je studenten de lessen/ colleges verstoren. De meesten begrijpen dat en plegen al zelfcensuur vér voordat er problemen zijn.
  Heb je het daarna echt nog steeds niet begrepen? Dan komt het schelden en het dreigen. Ben je echt belangrijk en bedreigend (zoals Pim Fortuin) dan laten ze je kapot schieten. De schutter laten ze gauw weer vrij en leggen hem in de watten. Zodat we goed begrijpen hoe de vork in de steel zit.

  Like

 2. Als je al weet dat de AIVD zwaar misbruikheeft gemaakt van de zogenaamde sleepwet en een Wilders en Baudet CS zwaar gedemoniseerd worden zou je dat op zijn minst als een teken aan de wand kunnen zien.
  Maar niet alleen deze mensen, denk ook aan een Joost Niemöller die feitelijk geen platform meer krijgt.
  Dat zijn zo maar een paar mensen, maar ga je zoeken kom je uit op een veelvoud van mensen die getracht worden de mond te snoeren.

  Geliked door 1 persoon

 3. ronjaspers zegt:

  Verraad is een doodzonde.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s