Hongarije roept oorlogsnoodtoestand uit

(Door: Elmar Forster – Vertaling: E.J. Bron)

Vanwege de Oekraïne-oorlog zal de Hongaarse regering vanaf middernacht vandaag de noodtoestand uitroepen, zoals minister-president Viktor Orbán (foto) vandaag op Facebook bekendmaakte. Deze beslissing werd vandaag, dinsdagmiddag, na de beëdiging van de nieuwe regering bekendgemaakt.

De daardoor noodzakelijke wijziging van de grondwet werd vandaag door president Katalin Novák ondertekend, zoals ook zij op Facebook bekendmaakte. Het Hongaarse parlement heeft met het 10e aanhangsel van de grondwet ingestemd met 136 stemmen voor, 36 stemmen tegen en geen onthoudingen. Minister van Justitie Judit Varga diende het voorstel in, dat de rechten van de regering op het uitroepen van de noodtoestand uitbreidt.

De wereld aan de rand van een economische crisis

Volgens Orbán zou de oorlog zowel een voortdurende bedreiging voor het land vormen evenals dat de door Brussel opgelegde sancties tot enorme economische omwentelingen en drastische prijsstijgingen geleid zouden hebben.

Volgens informatie van de minister-president staat de wereld aan de rand van een economische crisis. Verder zou Hongarije uit de oorlog gehouden moeten worden en de financiële zekerheid van de gezinnen beschermd worden, waardoor de regering handelingsspeelruimte nodig zou zijn…

De eerste beslissingen m.b.t. de oorlogsnoodtoestand worden woensdag bekendgemaakt.

Hongarije wijst gas- en olie-embargo nog steeds af

Minister-president Orbán heeft in een brief aan de president van de Europese Raad, Charles Michel, laten weten: Hongarije is niet bereid om op een EU-top volgende week te onderhandelen over een EU-embargo tegen Russische olie. En wel zolang de EU niet haar financiële ondersteuning voor Hongarije voor de onafhankelijkheid van Russische olie specificeert.

“Zonder consensus zou het contraproductief zijn om op leidersniveau te onderhandelen over het sanctiepakket. Dat zou alleen onze interne splijtingen belichamen, zonder een realistische kans te bieden om onze verschillen van mening op te lossen”, aldus Orbán.

In een nieuw energiepakket van vorige week heeft de Europese Commissie plannen gepresenteerd om d eRussische fossiele brandstoffen tot 2027 te kunnen elimineren. Volgens Orbán zou het plan weliswaar “bemoedigende signalen” bevatten, maar de bedenkingen van Hongarije niet kunnen wegnemen, omdat het de financiële achtergrond van de scheiding voor de sterkst getroffen lidstaten, die afgesloten zijn van de zee, niet gedetailleerd zou uitleggen. In zijn brief schrijft Orbán ook dat de voorgestelde sancties “serieuze verzorgingsproblemen” en een “prijsschok” voor de Hongaarse huishoudens en de economie met zich zouden meebrengen.

Bron
unser-mitteleuropa.com

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

10 reacties op Hongarije roept oorlogsnoodtoestand uit

 1. Marc zegt:

  Het kan inderdaad alle kanten op. Het einde van de unipolaire wereld is nu een feit. De dollar zal internationaal verlaten worden. Hetzelfde zal gelden voor de euro, met een mogelijke sterkere greep op de Europese economie tot gevolg, waaronder onze pensioenpotten. Leer mij die kwezel van een Rutte kennen.

  Alle prijzen, van energiedragers, grondstoffen en vooral voedsel zullen ver door het dak gaan. De immigratiepoorten zullen wagenwijd opengezet worden.

  Schwab en de zijnen zullen ons oorlog laten voeren tegen onszelf, waarmee de zelfvernietiging een feit is.

  Geliked door 4 people

  • karton zegt:

   @ Marc op 24-5-2022 om 20.15 u.
   Ik ga géén oorlog voeren tegen onszelf, dat heb ik “unaniem met mijzelf” besloten.
   Geen voedsel meer ? Dan haal ik ’t dáár , waar ’t wél is……….in de huizen van de veroorzakers van deze ellende : de zg “elite”.
   Van ónze pensioenpotten zal niet veel resteren, vrees ik, zoals u zegt :”Leer mij die kwezel van een Rutte kennen”.
   (ik vind “kwezel” als benaming van Rutte, wel heel erg zwakjes, maar dat is een persoonlijke mening !)

   Like

 2. Wim Vreeswijk zegt:

  Het wordt steeds duidelijker dat de EU zich uiteindelijk in eigen voet gaat schieten.

  Geliked door 2 people

 3. Ravian zegt:

  In het relatief rijke west Europa beseft men over het algemeen niet hoe het er wat de welvaart betreft in landen als Hongarije voorstaat.
  Ik ben een paar jaar geleden in Hongarije op vakantie geweest, en gezien ik een bloedhekel heb aan het betalen voor vignetten heb ik dus een flink deel van Hongarije gezien vanaf wegen waar normaal geen toeristen komen.
  En dan kom je dus nog echte armoede tegen.

  Huizen waarvan je vanaf een afstandje dacht dat het ruïnes waren, maar die van dichterbij gewoon bewoond blijken te wezen.
  Waslijnen met versleten kleren vol gaten, en niet omdat het mode is.
  In een land als Hongarije betekend tien plus procent inflatie dat een hoop Hongaren geen dak meer boven het hoofd hebben, en geen vreten meer op tafel.
  De Hongaren zijn echter ook een trots volk, dus die lopen daar niet te koop mee, maar Hongarije kent nog echte armoede, van het soort dat we in Nederland sinds de tweede wereldoorlog niet meer kennen.

  Vervolgens weigeren die Hongaren dan in designer jeans gestoken en met I-phones uitgeruste donkergetinte “vluchtelingen” hun land binnen te laten, die enkel op profiteren uit zijn.
  Gek hè.
  En daarom heeft Orban dus ook geen zin om de Hongaarse economie middels domme EU sancties tegen Rusland te slopen, omdat in Hongarije minder welvaart niet twee in plaats van drie weken vakantie betekend, of elke vijf jaar een nieuwe auto in plaats van elke drie jaar een nieuwe auto.
  In Hongarije betekend dat armoede, echte armoede, en Orban is, in tegenstelling tot de klootzakken die in west Europa normaliter aan de touwtjes trekken, een man van het volk.

  Daarom moeten we ook eens dringend ophouden met “ontwikkelingsgeld” in die bodemloze put genaamd Afrika te storten overigens.
  Hier geld namelijk niet enkel dat het hemd nader is dan de rok, hier geld ook dat al het geld dat je naar Afrika stuurt enkel op de bankrekeningen van de plaatselijke dictators terechtkomt, die dit dan vervolgens uitgeven aan bling bling voor hun wijven, en wapens om hun bevolking mee onder de duim te houden.
  Ons ontwikkelingsgeld moet dus niet naar het zuiden maar naar het oosten, waar het werkelijk zoden aan de dijk kan zetten, en we mensen zoals wijzelf helpen, in plaats van een zooitje donkergetinte islamitische profiteurs, verkrachters, en moordenaars die er enkel op uit zijn onze beschaving om zeep te helpen.

  In dat kader is dus het EU beleid ten opzichte van Hongarije gewoon misdadig; het Hongarije opdringen van “vluchtelingen” die het beter hebben dan een hoop mensen in Hongarije zelf, en dit vervolgens ook nog eens middels financiële chantage pogen af te dwingen.
  Om te kotsen gewoon.
  Hongarije verdient beter dan dit, veel beter, en hetzelfde geld voor Orban en zijn club.

  Geliked door 4 people

  • Stef zegt:

   Ravian, een stuk naar mijn hart. Dit kan ik zeggen omdat ik voor mijn werk 10 jaren in div. Afrikaanse (noord en midden) heb gewoond. Nu we gepensioneerd zijn zijn we in Polen gaan wonen. Ook een arm en opgejaagd volk t.g.v. div. oorlogen vanuit het westen. Napoleon , Hitler , Stalin en nu Brussel. Ik hoop dat men hier ook de Hongaren gaat volgen in hun politiek.
   Stef

   Geliked door 2 people

  • karton zegt:

   @ Ravian op 24-5-2022 om 21.29 u.
   Duidelijke en geheel juiste reactie.
   Ik zou hetzelfde kunnen vertellen betreffende Polen, waar wij op bezoek waren t.t.v. het IJzeren Gordijn.
   Héél logisch dat leiders van die landen groot bezwaar maken tegen het opnemen van zg. “vluchtelingen” terwijl hun eigen bevolking nauwelijks het hoofd boven water kan houden, althans 85% van die bevolking.
   Gelukkig hebben dat soort landen échte LEIDERS en geen lamzakken als Rutte, Hoekstra enz. en/of Qut Quag en Troll Ollonkreng enz.
   Dit soort volgevreten lieden lopen als een “Haantje Pik” rond, verkopen doorlopend leugens en bedriegen iedereen waarbij dat mogelijk is. Één grote oplichtersbende.

   Geliked door 2 people

  • Jean zegt:

   Ravian, 100% met u eens.

   Geliked door 1 persoon

 4. LUCIA zegt:

  @Marc. Onze Pensioenpotten bestaan alleen nog maar als digitale werkelijkheid, de facto zijn ze al volledig uitgehold doordat de pensioenfondsen gedwongen werden om staatsobligaties te kopen dus als je dan een situatie hebt waarin het land bankroet is (en daar doen ze alles aan) dan staan daar onze pensioengelden garant voor die financiële val…. dat krijg je als je zo stom bent om gelden die opgebracht worden door werkgevers en werknemers, te doen beheren, door de R-Overheid , direct of indirect…je wordt dan 4-voudig genaaid en bestolen, de overheid kan in een lijk nog een rietje steken en uitzuigen, zelfs aasgieren kunnen dat kunstje niet

  Bij direct moet je denken aan de sociale potjes voor arbeidsongeschiktheid, ziektewet en werkloosheidswet, die waren altijd zeer ruim en aan het eind van het jaar was er altijd een heel royaal bedrag over uit deze potjes, bovendien waren het echt sociale potjes . SInds de R-overheid dit naar zich toegetrokken heeft, is er niks meer van over, is het ondoorzichtig geworden hoe de uitgaven liggen, bovendien worden gedeelten hiervan, die wat duurder zijn, afgeschoven naar gemeenten die hier een magere pot voor krijgen, zodat je afhankelijk van waar je woont een voorziening al dan niet krijgt, kortom een aso -beleid van onze QUT_RUTTE- Regering
  .
  Bij indirect moet je denken aan het boven vermelde verhaal van de pensioenpotten en de staatsobligaties.Noem het maar JATWERK MET EEN BOCHTt

  Overigens heel mooi gespeeld van Orban die heeft niet alleen ballen maar ballen met een hoog IQ, helaas kun je dat van weinig regeringsleiders zeggen de meesten lijden aan het Syndrrom van domheid en diefstal noem het maar double D-syndrome

  Geliked door 3 people

 5. Peter. zegt:

  Het onbeperkt bijdrukken van de Euro gaat nu wel zeer zichtbaar worden ,en Brussel denkt met krantenpapier Putin te kunnen betalen ,nu hij dat weigert zijn ze in oorlogmodus beland , von der Leyen is de volgende Duitser die ons in een wereldoorlog stort.

  Geliked door 5 people

 6. Voight-Kampff zegt:

  Mogelijk is hij aan het voorsorteren om delen van Zakarpattia in te nemen, indien daar aanleiding toe bestaat.

  Noot: Hongarije is omringd door pro-Ukraine/USA landen, zoals Polen, Slowakije, Moldavië en Roemenië.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s