Sri Lanka verzinkt in chaos – Rusland levert dringend noodzakelijke olie

(Door: Heinz Steiner – Vertaling: E.J. Bron)

Wegens gebrek aan deviezenreserves kan Sri Lanka geen belangrijke goederen meer importeren. Aardolie, medicijnen en ook levensmiddelen worden schaars. Nu levert Rusland olie – en China betaalt blijkbaar.

Missmanagement van de staat, corruptie, vriendjespolitiek en de kritieke wereldeconomische situatie als gevolg van de Covid-lockdowns en de gevolgen van de westelijke sancties tegen Rusland vanwege het binnenrukken in de Oekraïne hebben de eilandstaat Sri Lanka in chaos gestort. Maar terwijl men van Washington via Londen tot Brussel klaagt over de “humanitaire crisis” in Sri Lanka en ontelbare miljarden aan belastinggeld (in de letterlijke zin van het woord) verpulvert, lijden miljoenen mensen in Sri Lanka onder de de snel verslechterende economische omstandigheden.

De tankstations in het land hebben bijna geen benzine meer, de supermarkten zijn grotendeels leeg en ook de apotheken en ziekenhuizen ontbreekt het aan vitale geneesmiddelen. Het land bevindt zich op het randje van instorten en de burgers ontladen de volkswoede ondertussen op de politici. Maar terwijl het Westen alleen maar toekijkt hoe de Zuid-Aziatische eilandstaat in elkaar stort, schijnen Rusland en China de zaak op te pakken en in ieder geval voor enige verlichting te zorgen.

Bloomberg” bericht dat de Ceylon Petroleum Corp.”, de enige raffinaderij van het land, op 28 mei de Russische soort Siberian Light zal ontvangen. Dat zal voor het eerst sinds twee maanden zijn dat de raffinaderij ruwe olie voor hoogwaardige producten zoals benzine en diesel verwerkt. De brandstofvoorraden van de eilandstaat zijn zo gering, dat de regering de burgers heeft opgeroepen om niet meer in lange rijen bij de tankstations te wachten. De regering heeft geen deviezenreserves meer om belangrijke importen te betalen.

“Bloomberg” wist niet helemaal zeker hoe Sri Lanka voor de Russische ruwe olie betaald heeft, omdat het land meer dan $ 50 miljard buitenlandse schulden heeft. Het land spant zich in om een lening van het IMF van $ 4 miljard te krijgen en heeft China om nieuwe onderhandelingen over minstens $ 3,5 miljard verzocht. Bovendien heeft Peking onlangs een paar honderd miljoen dollar aan kredieten aangeboden om het gebrek aan belangrijke goederen te verminderen, zoals de “”Financial Times” bericht.

Maar de ondersteuning van Rusland en China schijnt niet onopgemerkt te zijn gebleven. Zoals de gedoodverfde minister-president van Sri Lanka, Ranil Wickremesinghe, op Twitter schreef, schijnen nu de “QUAD”-leden India en Japan van het anti-Chinese bondgenootschap (waartoe ook de VS en Australië behoren) aan een hulppakket voor het land te werken.

Nu moet afgewacht worden of de situatie in Sri Lanka zich in de komende weken en maanden in ieder geval een beetje stabiliseert.

Bron:
report24.news
Door: Heinz Steiner

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s