JUNETEENTH, een Nationale Feestdag in de VS

(Door: Jim Hoft – Vertaling/bewerking: J.A. Kapteyn)

Juneteenth is de herdenking van de bevrijding van slaven door het leger in opdracht van de Democratische president Andrew Johnson in 1865. Een gebeurtenis die haaks staat op de stelselmatige Democratische afwijzing van de rechten voor zwarten in de afgelopen 100 jaar.

Juneteenth is een feestdag in de VS, omdat op 19 juni 1865 de opvolger van president Lincoln, de democratische president Andrew Johnson, de slaven in Texas die nog niet van hun ketenen waren bevrijd, door het leger liet ontzetten. Het is de enige gebeurtenis in de afgelopen 100 jaar waarbij zwarten nu eens niet door Democraten en de Ku Klux Klan werden vervolgd, gemolesteerd of vermoord.

De Democraten in de VS hebben de naam dat ze opkomen voor de zwarte bevolking. Ze staan vierkant achter de Black Lives Matter-beweging en ze laten geen gelegenheid voorbij gaan om “blank” weg te zetten als slecht, overheersend en onderdrukkend.

Hoe anders was dat 150 jaar geleden. Toen waren de Democraten stelselmatig groot tegenstander van de emancipatie van de vrijgemaakte slaven. De geschiedenis van de Democratische Partij is dienaangaande niet fraai en haar politieke overtuiging van vandaag staat in schril contrast met hun opvattingen van destijds.

Toen de burgeroorlog eindigde nadat de Republikeinse president Abraham Lincoln de slavernij had opgeheven, dienden de Democraten de zogenoemde JimCrow-wetten in die bedoeld waren om de zwarte bevolking eronder te houden (The Democrats Missing History – WSJ). De Democraten hebben zwarten tientallen jaren gediscrimineerd. De Ku Klux Klan werd opgericht als activistische en terroristische vleugel van de Democratische Partij. Die vermoordde honderden Republikeinen en hun aanhangers. Bijvoorbeeld de Republikeinse afgevaardigde James M. Hinds (5-12-1833 – 22-10-1868) uit Little Rock. Hinds vertegenwoordigde van 24 juni 1868 totdat hij vermoord werd op 22 oktober 1868 de staat Arkansas in het Congres.

Op 28 september 1868 vermoordde een menigte Democraten bijna 300 Afro-Amerikaanse Republikeinen in Opelousas, Louisiana. Deze slachting begon toen Democraten een krantenuitgever aanvielen, een blanke Republikein die ex-slaven onderwees. Afro-Amerikanen kwamen hun vriend te hulp en als reactie daarop gingen de Democraten op “negerjacht”, waarbij ze elke Afro-Amerikaan die ze konden vinden (allemaal Republikeinen) vermoordden. (Grand Old Partisan).Gehuld in witte gewaden en puntmutsen slachtte de KKK honderden Republikeinen en zwarten af in het hele land. Ze sloegen, bedreigden en vermoordden Republikeinen, omdat ze opkwamen voor de zwarte man.

In reactie op hun wandaden namen de Republikeinen op 20 april 1871 de anti-Ku Klux Klan Act aan. Die verbood Democratische terroristische groeperingen.

In onze tegenwoordige tijd was de laatste KKK-aanhanger die in Washington DC diende voormalig senator Robert Byrd. Byrd was een top-Democraat en een vriend van Joe Biden.

In feite vochten de Democraten gedurende het hele civil-rights-tijdperk van de 19e en 20e eeuw juist tégen de vrijheiden de rechten van de zwarte man.

De enige positieve nieuwsbijdrage van de Democraten in de 19e eeuw was de lang vergeten Juneteenth-viering. Nadat Abraham Lincoln – de grote emancipatie-voorvechter – door een Democraat was vermoord, stuurde zijn Democratische opvolger Andrew Johnson troepen naar Galveston om de slaven in Texas, die nog niet waren bevrijd, te ontzetten. Dit is het enige lichtpuntje voor de Democraten in de geschiedenis van de burgerrechten tijdens de 19e en het grootste deel van de 20e eeuw. Daarom maakten ze van Juneteenth een nationale feestdag. Ze moesten wel. De rest van hun geschiedenis draait om racisme, moord, lynchpartijen en de Jim Crow-wetten.

Bron:
thegatewaypundit.com

Een overzicht van gebeurtenissen tijdens het slavernijverleden werd opgesteld door Michael Zak  (Grand Old Partisan) en later herplaatst in Free Republic:

September 22, 1862: Republikeinse president Abraham Lincoln vaardigt de Voorlopige Emancipatie Proclamatie uit

January 1, 1863: De Emancipatie Proclamatie, die de Republikeinse Confiscatie Act van 1862 in zich draagt, treedt in werking. De Democratische Partij blijft slavernij steunen.

February 9, 1864: Susan B. Anthony en Elizabeth Cady Stanton dienen meer dan 100.000 handtekeningen in bij de Senaat van de VS die de Republikeinse plannen voor een grondwettelijk amendement om slavernij uit te bannen ondersteunen.

June 15, 1864: Republikeinse congresleden stemmen voor gelijke betaling van Afro-Amerikaanse troepen in het VS-leger tijdens de Burgeroorlog

June 28, 1864: Een Republikeinse meerderheid herroept de Wet op Gevluchte Slaven

October 29, 1864: Afro-Amerikaanse afschaffingsvoorstander zegt over president Lincoln: “Ik ben nog nooit door iemand vriendelijker en hartelijker behandeld dan door deze grote en goede man”

January 31, 1865: 13
e Amendement dat slavernij verbiedt door het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden aangenomen met unanieme Republikeinse steun en hevig Democratisch verzet. Republikeinse steun 100%, Democratische steun 23%.

March 3, 1865: Republikeinse congresleden richten Freedmen’s Bureau (Bevrijde mensen-Bureau) op om gezondheidszorg, opleidingen en technische hulp te bieden aan geëmancipeerde slaven.

April 8, 1865: 13e Amendement dat slavernij verbiedt, aangenomen door de Senaat van de VS. Republikeinse steun 100%, Democratische steun 37%.

June 19, 1865: Op “Juneteenth” landen VS-troepen in Galveston, Texas, om het verbod op slavernij, dat meer dan twee jaar daarvoor was uitgevaardigd door de Emancipatie Verklaring, te handhaven

November 22, 1865: Republikeinen stemmen Democratische wetgeving van Mississippi weg over “black codes”, die racistische discriminatie in stand houden.

1866: De Republikeinse Partij neemt de Civil Rights Act van 1866 aan, die de rechten van bevrijde slaven beschermt

December 6, 1865: Het 13e Amendement van de Republikeinen dat slavernij verbiedt, wordt geratificeerd.

*1865: De KKK wordt in het leven geroepen als de “terroristische arm” van de Democratische Partij.

February 5, 1866: Republikeins Afgevaardigde Thaddeus Stevens uit Pennsylvania dient een wet in – die succesvol wordt tegengehouden door de Democratische president Andrew Johnson – om “40 hectares en een muilezel” aan hulp te bieden bij het uitgeven van land aan voormalige slaven

April 9, 1866: Republikeinse congresleden overrulen president Johnsons veto; De Civil Rights Act van 1866, die burgerrechten toekent aan Afro-Amerikanen, wordt wet

April 19, 1866: Duizenden mensen verzamelen zich in Washington DC om de afschaffing van de slavernij te vieren

May 10, 1866: Het Huis van Afgevaardigden neemt het Republikeinse 14e Amendement aan dat eerlijke behandeling en gelijke wettelijke bescherming voor alle burgers garandeert. 100% Democraten stemmen tegen.

June 8, 1866: De Senaat neemt het 14e Amendement aan. 94% Republikeinen stemmen voor, 100% Democraten stemmen tegen.

July 16, 1866: Republikeinse congresleden overrulen president Johnsons veto tegen de “Freedmen’s Bureau Act”, waardoor voormalige slaven beschermd worden tegen de “black codes” die hun rechten ontkennen

July 28, 1866: Republikeinse congresleden geven hun goedkeuring aan de oprichting van de Buffalo Soldiers, twee Afro-Amerikaanse Cavalerie-regimenten

July 30, 1866: De Democratisch bestuurde City of New Orleans geeft de politie opdracht om een rassen gemengde Republikeinse vergadering uiteen te slaan, waardoor 40 doden en meer dan 150 gewonden vallen

1868 (July 9): Het 14e Amendement wordt aangenomen, dat vrijgemaakte slaven als VS-burgers erkent. Republikeinse steun 94%, Democratische steun 0%

September 3, 1868: 25 Afro-Amerikaanse Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden van Georgia worden door de Democratische meerderheid buiten spel gezet en later door het Republikeins gedomineerde Congres weer geïnstalleerd

September 12, 1868: Burgerrechtenactivist Tunis Campbell en alle andere Afro-Amerikanen in de senaat van Georgia, allemaal Republikeinen, worden door de Democratische meerderheid verbannen; later opnieuw geïnstalleerd door het Republikeins gedomineerde Congres

September 28, 1868: Democraten in Opelousas, Louisana, vermoorden bijna 300 Afro-Amerikanen die een aanval op een Republikeinse krantenuitgever wilden voorkomen

October 7, 1868: Republikeinen veroordelen het nationale campagnethema van de Democratische Partij “Dit is een land van blanke mensen. Laat blanken regeren”

October 22, 1868: Terwijl hij campagne voert voor zijn herverkiezing wordt Republikeins afgevaardigde James Hinds uit Arizona vermoord door Democratische terroristen van de Ku Klux Klan

November 3, 1868: Republikein Ulysses Grant verslaat Democraat Horatio Seymour tijdens de presidentsverkiezingen. Seymour had de Emancipatie Verklaring afgewezen

December 10, 1869: Republikeins gouverneur van Wyoming John Campbell ondertekent de EERSTE staatswet die vrouwen het recht geeft om te stemmen en openbare functies te bekleden.

February 3, 1870: Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden ratificeert het 15e Amendement, dat kiesrecht voor alle Amerikanen garandeert, ongeacht ras. Steun van Republikeinen 97%, steun van Democraten 3%

February 25, 1870: Hiram Rhodes Revels wordt de eerste zwarte afgevaardigde in de Senaat van de VS. De eerste zwarte in het Congres en de eerste zwarte senator.

December 12, 1870: Republikein Joseph Hayne Rainey wordt de eerste door het volk gekozen zwarte en de eerste zwarte in het Huis van Afgevaardigden. In 1870 en 1871 werden gelijk met de Republikeinen Revels uit Mississippi en Rainey uit South Carolina andere zwarten gekozen in de congressen van Alabama, Florida, Georgia, Louisiana, Mississippi, North Carolina en Virginia – allemaal Republikeinen. Een zwarte Democratische Senator verscheen pas in 1993 op Capitol Hill. Het eerste Democratische congreslid werd pas in 1935 gekozen.

February 28, 1871: Het republikeinse congres neemt de Enforcement Act aan, die federale bescherming biedt aan Afro-Amerikaanse kiezers

March 22, 1871: De Republikeinse krant Spartansburg Republican neemt stelling tegen de Ku Klux Kan-campagne, die erop is gericht om de Republikeinse Partij in South Carolina te elimineren.

April 20, 1871: Republikeinse congresleden stellen de anti-Ku Klux Klan-act in werking, die democratisch georiënteerde terroristische groepen die Afro-Amerikanen willen onderdrukken, buiten spel zet

Deze opsomming toont aan dat de Democraten een kwalijke rol hebben gespeeld bij de onderdrukking van Afro-Amerikanen en het tegenhouden van hun emancipatie. Hun huidige steun aan de BLM-beweging en hun kritiek op alles wat blank is, komen wel heel cynisch over.

Vertaling/bewerking:
J.A. Kapteyn
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

6 reacties op JUNETEENTH, een Nationale Feestdag in de VS

 1. bobzelf zegt:

  IS DAT IETS ??
  MET PIPO ?? MAMMALOU . DE DIKKE DEUR ?
  EN
  KLUK KLUK ?? DIE INDIAAN

  OOM ALEMEMACHIES DUS

  Geliked door 1 persoon

 2. scherpschutter1943 zegt:

  De zwarten in Amerika zijn er ondanks de afschaffing van de slavernij niet minder zwart door geworden. Dat zit de zwarten dwars, niets anders

  Like

  • Henk,B zegt:

   Kleuren doof zijn heeft voordelen net als getallen zien maar niet weten
   waar zij voor dienen tot die euro tekort op de uitkering dannnn.
   nog nooit een zwarte gezien buiten zwarte piet en die is zwart gemaakt
   bruin licht bruin donker bruin ja dat wel, niet de kleur maar het karakter teld!.

   Like

 3. delamontagne zegt:

  Links; Saudi Barbarije,
  Rechts; zuidelijke Staten U.S.

  Wat is de overeenkomst ?

  Like

 4. Ravian zegt:

  De Democrats zijn enkel voor de bühne pro-neger.
  Zelfs Obama heeft gedurende zijn acht jaar in het witte huis geen flikker voor de zwarten gedaan.
  De altijd en eeuwig massaal op de Democrats stemmende US zwarten zijn dus gewoon zo stom als het achtereind van het varken.
  Die laten zich gewoon al decennialang gebruiken door hun voormalige eigenaren.

  Geliked door 1 persoon

 5. droevige mof zegt:

  Mel K in interview met Benjamin Fulford, een vuurwerk van informatie. Zeker de moeite van het
  bekijken waard, want Fulford heeft tot nu toe een hoog trefpercentage, ook al zat hij er op sommige punten volledig naast. Nu meldt hij dat Russische troepen een “zuiveringsoperatie” tegen biolabs uitvoeren in Zuid-Amerika. Dat ziet er niet goed uit, als het voor een keer waar is. De vraag is alleen voor wie.
  https://www.bitchute.com/video/gFi3UoiaIX1e/

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s