Italië: Salvini gaat eronderdoor en Meloni danst op de golf van succes

Giorgia Meloni en Matteo Salvini.

(Door: Marie d´Armagnac – Vertaling: E.J. Bron)

Vanaf het moment dat de door Matteo Salvini aangevoerde Lega en de partij Fratelli d´Italia op gelijke hoogte stonden in de peilingen, wachtte men op de verkiezingsstrijd om de juistheid van deze peilingen de controleren. Sinds de Lega en Forza Italia, haar beide coalitiepartners, in februari 2021 echter zijn toegetreden tot de regering van nationale eenheid onder Mario Draghi, hebben Giorgia Meloni en haar partij Fratelli d´Italia de oppositie tegen deze brede coalitie belichaamd.

Maar wie is Giorgia? Ze is afkomstig uit bescheiden, hard werkende omstandigheden en was sinds haar vroege jeugd lid van sociaal rechts (destra sociale), de MSI en de opvolger-partij Alleanza Nazionale, die haar historische zetel in de Via della Scrofa in het hart van het historische Rome heeft, op slechts een steenworp afstand verwijderd van het parlement. Ze is een rasechte Romeinse, wier “ramanaccio”-accent altijd tevoorschijn komt wanneer ze zwelgt in lyrische hoge vluchten. Met 29 jaar werd ze tot parlementariër gekozen en nam ze het vicevoorzitterschap van het Huis van Afgevaardigden over. Met 31 jaar was ze Minister van Jeugdzaken in de regering-Berlusconi, die men er een echt talent voor kan toekennen om niet vooringenomen jonge, veelbelovende politieke persoonlijkheden op te sporen en vooruit te helpen.

Haar carrière is begonnen. In 2013 richtte ze de partij Fratelli d´Italia (Broeders van Italië) op, die voortkwam uit een afsplitsing van de partij van Silvio Berlusconi, omdat ze vreesde dat het eigen karakte van haar partij in de nieuw opgerichte grote midden-rechts formatie Volk van de Vrijheid zou kunnen verwateren. Deze weg schetst ze in een biografie, die zeer succesvol was in Italië en waarvan de Franse versie in september dit jaar verschijnt.

Het Italiaans pragmatisme, waardoor we ons nooit konden laten inspireren, heeft ertoe geleid dat haar partij bij alle verkiezingen sindsdien altijd in de midden-rechts coalitie met de Lega en het latere Forza Italia is aangetreden. De Fratelli d´Italia groeit langzaam, maar gestaag: 4% bij de parlementsverkiezingen in 2018 (wat haar volgens het Italiaanse kiesstelsel verzekert van 5% van de afgevaardigden), 6,4% bij de Europese verkiezingen in 2019 (zeven afgevaardigden in het Europees Parlement).

Ze neemt niet deel aan de regering Conte I, in tegenstelling tot de Lega, die een bondgenootschap aangaat met de Vijfsterrenbeweging, en ook niet aan de regering Conte II, waaruit de Lega ten gunste van een linkse coalitie werd verdrongen. Dit compromisloze oppositiestandpunt heeft haar nu de eerste verkiezingssuccessen opgeleverd, terwijl ze op de voor Italië beslissende parlementsverkiezingen in het jaar 2023 wacht.

Bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen, waarvan de tweede ronde dit weekend plaatsvindt, heeft de partij Fratelli d´Italia haar coalitiepartners in de eerste ronde vaak ingehaald. De interne evenwichten in de coalitie werden op de kop gezet, het lijkt erop dat ze in het kader van haar rivaliteit met Matteo Salvini de leiding overgenomen heeft.

Ze begint er al mee om bij haar bondgenoten aanspraak te maken op de post van raadpresident, d.w.z. het hoofd van de uitvoerend macht, mits de verkiezingen in 2023 een overwinning van de midden-rechts coalitie opleveren.

Mateo Salvini en de Lega van hun kant betalen voor de verkoop van de macht in crisistijden en wellicht ook voor een minder krachtig Atlantisch standpunt als Giorgia Meloni. Daar komt nog bij dat Matteo Salvini in de afgelopen twee jaar zijn sprekerstalent, waarmee hij bij verkiezingsmanifestaties de massa´s enthousiast maakte, niet meer kon bewijzen.

Giorgia Meloni van haar kant heeft al lange tijd har best gedaan om een internationaal imago te krijgen: ze is voorzitter van de partij van de Europese Conservatieven en Hervormers (ECR) in het Europees Parlement en wordt regelmatig uitgenodigd om te spreken bij de Conservative Political Action Conference (CPAC) in de VS, waar ook Marion Maréchal een toespraak heeft gehouden. Daar beweerde ze tijdens de laatste bijeenkomst in februari 2022 o.a. dat “de enige manier om opstandig te zijn erin bestaat conservatief te zijn”.

Een niet krampachtig rechts, een politieke intelligentie die in staat is om buiten de ego-ruzies om de mechanismen van de coalitie tot functioneren te brengen – in ieder geval tot nu toe: een succesformule voor 2023?

Bron:
unser-mitteleuropa.com
Door: Marie d´Armagnac

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

2 reacties op Italië: Salvini gaat eronderdoor en Meloni danst op de golf van succes

 1. bobzelf zegt:

  MISSCHIEN IS HET EEN BETER IDEE OM OM ITALIE
  DAT OOK OORSPRONKELIJK NIET BIJ DE EU KON EN MOCHT

  GEWOON EEN HEK EROMHEEN SLOT EROP EN DE SLEUTEL WEGPLEUREN

  ALS JE ALS LAND RUTTE HEBT NOEM JE HET HELEMAAL KUTTTTT

  MAAR ALS JE NA DRAGHI // MONTI THE GOLDMANSACHS TYPHUS HOND

  HET DUS NIET MEER WEET EN GEWOON DRAGHI WEER DESLEUTEL VAN DE KLUIS GEEFT JEZUS CHRISTUS DIE MAN HEEFT OVERAL OOK BIJ DE ECB
  ER EEN ZELDZAME TYPHUS ZOOI VAN GEMAAKT
  HET LUKTE HEM ZELFS OM UW PENSIOENEN NAAR DE KLOTEN TE HELPEN .

  DAN MOET JE ER GEWOON EEN BOM OP PLEUREN

  DAT KOMT DAAR NOOIT MEER GOED .

  DANK BOBOBOBOBO DE BOM KOMT ERAAN ??

  WHAHAHAHAHAHAHA

  WAT EEN ZELDZAAM MAFIOSO ZOOITJE DAAR. MET DIE SCHELE VOOROP

  HAAL DAN BERLUSCONI TERUG WHAHAHA DIE LIET DE HELE EUROPESE TOP 15 MINUTEN WACHTEN INCLUSIEF ADOLFA …

  EN GING GEWOON EFFE STAAN TE BELLEN

  EN DIE NEUKT NOG OP ZIJN LEEFTIJD .DUS MOET GOEIE GOSERT ZIJN

  GENIAAL BOBOBOBOBOBOB

  Geliked door 1 persoon

 2. Wim Vreeswijk zegt:

  Als je in de 80 bent zoals Berlusconi raak je steeds sneller arbeidsongeschikt. En zeker als premier van Italië.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s