Escaleert de situatie in de Oekraïne in augustus?

(Door: Thomas Röper – Vertaling: E.J. Bron)

Wanneer je meldingen uit Kiev, Brussel, Washington en Moskou met elkaar in verband brengt, is er binnenkort een enorme escalatie van de gevechtshandelingen in de Oekraïne te verwachten, die het Westen uit alle macht aanwakkert.

Dat Rusland militair zou ingrijpen in de Oekraïne was eind vorig jaar al te voorzien. Rusland had sinds begin 2021 steeds opnieuw op zijn rode lijnen gewezen wat betreft de stationering van NAVO-troepen in de Oekraïne en de NAVO-toetreding van de Oekraïne. In een laatste poging om het probleem diplomatiek op te lossen, heeft Rusland in december vorig jaar onderhandelingen over wederzijdse veiligheidsgaranties met de VS en de NAVO voorgesteld. En Rusland heeft verklaard dat het gedwongen zou zijn om “militair-technisch” te reageren wanneer het Westen deze onderhandelingen afwijst.

Geïgnoreerde rode lijnen

Het resultaat is bekend: het Westen heeft onderhandelingen daarover in februari 2022 afgewezen, parallel daaraan heeft Kiev de beschieting van de Donbas opgevoerd en Zelensky heeft gedreigd met de nucleaire bewapening van de Oekraïne. Daarop heeft Rusland op 24 februari 2022 militair gereageerd.

Dat was te voorzien. Een lezer heeft me er onlangs aan herinnerd dat ik eind december 2021 bijna exact deze ontwikkeling had voorspeld, wat ik al vergeten ben. De lezer is op een artikel van een ander portaal gestuit van 23 december 2021, dat hierover heeft bericht.

Op dit moment maken we een herhaling van deze situatie mee, want opnieuw laat Rusland duidleijk zijn rode lijnen zien, terwijl Kiev verkondigt exact deze te willen overschrijden en het Westen Kiev de daartoe benodigde rugdekking, deze keer in de vorm van wapens, biedt.

Concreet gaat het erom dat Rusland aanvallen van de Oekraïne op Russisch territorium, vooral op civiele doelen, als rode lijn beschouwt, waarvan de overschrijding voor een zeer harde militaire reactie van Rusland zou zorgen.

De Oekraïne bestookt sinds april steeds opnieuw dorpen, dus civiele doelen, in Rusland. Bovendien noemen Oekraïense generaals de nieuwe Krimbrug over de Straat van Kertsj “doelwit nummer één” voor aanvallen tegen Rusland en in Kiev wordt er openlijk over gesproken om de Krim te bestoken.

Het Westen van zijn kant doet niets om Kiev van deze retoriek van escalatie af te brengen, integendeel. De VS leveren HIMARS-raketwerpers en raketten aan de Oekraïne, waarbij ook over de levering van de versie gesproken wordt die een reikwijdte van 300 kilometer heeft. Deze wapens zouden aanvallen tot diep in het Russische achterland – en op de Krim en de Krimbrug – mogelijk maken.

Officieel belooft Kiev aan de VS en de NAVO-landen om de geleverde wapens niet tegen het Russische staatsgebied in te zetten, maar wie kan dat garanderen als je bedenkt hoe vaak Kiev in de afgelopen jaren zich niet aan zijn woord heeft gehouden? Deze toezegging zou sowieso alleen maar een formaliteit kunnen zijn die de critici in de VS van de levering van zulke raketten gerust moet stellen, die een directe confrontatie met Rusland vrezen. Washington kan zich nu beroepen op de belofte van Kiev en in geval van nood zijn handen in onschuld wassen wanneer Kiev zich weer eens niet aan zijn gedane belofte mocht houden.

Ruslands waarschuwingen

Hoe groot het gevaar is dat de situatie verder escaleert, wil ik laten zien aan de hand van enkele uitspraken uit Rusland, die men als duidelijke waarschuwingen zou moeten begrijpen. Begin juli heeft president Poetin een rede gehouden, waarin hij aan het eind zegt:

Nu horen we dat ze ons op het slagveld willen overwinnen. Wat moet je daar van zeggen? Laten ze het maar proberen. We hebben al vaak gehoord dat het Westen ons ´tot de laatste Oekraïner´ wil bestrijden. Dat is een tragedie voor het Oekraïense volk, maar het lijkt erop dat het die kant opgaat. Maar iedereen zou moeten weten dat we al met al nog helemaal niets serieus begonnen zijn.”

Wie zich zo intensief met Poetin heeft beziggehouden, zoals ik gedaan heb, die weet dat men heel aandachtig naar Poetin moet luisteren, want hij zegt vaak heel openlijk wat hij bedoelt. Er dient aan herinnerd te worden dat Rusland tot nu toe probeert om zo goed mogelijk burgerslachtoffers te vermijden. Dat ligt er niet in de laatste plaats aan dat Rusland de mensen in de steden, waar op dit moment om wordt gevochten, als zijn eigen landgenoten beschouwt.

Wanneer Poetin er nu voor het eerst van gesproken heeft dat de poging om Rusland op het slagveld te overwinnen “een tragedie voor het Oekraïense volk” zal zijn en dat het kennelijk “die kant opgaat”, dan is dat zeer alarmerend. En wanneer Poetin er nog aan toevoegt dat Rusland “nog helemaal niets serieus begonnen” zou zijn, dan hoef je alleen maar een en een bij elkaar op te tellen om te begrijpen wat hij bedoelt: mochten de gevechten door westelijke wapenleveringen verder escaleren en mocht Kiev grote aanvallen op Russische gebied uitvoeren, dan zou de Russische reactie kunnen zijn dat het zijn consideratie in de Oekraïne opgeeft en inzet op een snelle zege, waarbij het onvermijdelijk tot meer burgerslachtoffers en verwoestingen komt dan tot nu toe. Ook aanvallen op staven van het leger, ministeries, Zelensky´s presidentiële paleis en andere , waarin zich hoge vertegenwoordigers van de Oekraïne bevinden, zouden dan wel eens snel kunnen volgen.

Dat bevestigde ook de voormalige Russische president Medvedev, die enkele dagen geleden met de volgende woorden voor een Oekraïense aanval op de Krim waarschuwde:

Wanneer zoiets mocht gebeuren, dan zou voor hen allen de Dag des oordeels komen – heel snel en hard. Om in dekking te gaan wordt heel moeilijk. Desondanks provoceren ze de hele situatie verder met zulke uitspraken.”

De VS weten overigen heel goed wat ze doen. Kort voor de Russische interventie hebben ze hun diplomaten uit Kiev teruggetrokken en de Amerikaanse ambassade gesloten. Nadat Rusland zich uit Kiev had teruggetrokken, werd ze weer geopend. Op 14 juli heeft de Amerikaanse ambassade in Kiev alle Amerikaanse burgers opgeroepen de Oekraïne te verlaten en op 16 juli hebben media gemeld dat de Amerikaanse ambassade in Kiev gesloten zou zijn en dat daar geen enkele activiteit meer was waar te nemen.

De Russische doelen zijn veranderd

Ik heb bericht dat de chef van de Volksrepubliek Loehansk tegenover journalisten heeft verklaard, nadat het gebied van Loehansk bevrijd zou zijn, dat het volgende doel zou zijn om ook het hele gebied van Donetsk te bevrijden. Daarna zou men ermee beginnen om het Oekraïense leger nog eens 300 kilometer terug te dringen, opdat de Donbas zich niet meer binnen het bereik van Oekraïense wapens bevindt. Het enige wapen dat de Oekraïne heeft dat een reikwijdte heeft van 300 kilometer, zijn de HIMARS-raketwerpers.

Dat was blijkbaar serieus bedoeld, want op 20 juli heeft de Russische Minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, verklaard dat de doelen van de Russsische militaire operatie intussen op grond van de situatie veranderd zouden zijn:

Nu is de geografie anders. Het gaat niet alleen maar om de Volksrepubliek Donetsk en de Volksrepubliek Loehansk, maar ook om de gebieden Cherson en Zaporizja en een serie andere gebieden. En dit proces gaat verder, en het gaat consequent en hardnekkig verder. Want we kunnen niet toestaan dat het deel van de Oekraïne dat door Zelensky of zijn opvolger gecontroleerd wordt over wapens beschikt die een directe bedreiging voor ons territorium en het territorium van de Volksrepublieken vormen. Die hun onafhankelijkheid hebben verklaard en die hun toekomst zelf willen bepalen.”

Slotsom

Wanneer je dit alles in samenhang bekijkt, dan heeft de levering van HIMARS-raketten met een reikwijdte van 300 kilometer maar één doel: de oorlog verlengen, doordat de VS Rusland ertoe dwingen om nog dieper in de Oekraïne binnen te dringen wanneer Rusland wil garanderen dat Kiev met zijn raketten noch de Donbas noch de Krim of Russisch kernland kan bestoken. Militair zijn deze raketten niet beslissend, vanuit militair oogpunt zou het volledig volstaan om Kiev raketten met een reikwijdte van 80 kilometer te sturen.

Rusland heeft heel duidelijk verklaard waar zijn rode lijnen zich bevinden, en Kiev en het Westen doen prompt alles om deze te overschrijden. Poetins verklaringen over de “tragedie voor het Oekraïense volk” en over dat Rusland in de Oekraïne “nog helemaal niets serieus zou zijn begonnen”, en de uitlating van Medvedev over de “Dag des oordeels” maken duidelijk dat Rusland in het geval van een overschrijding van de rode lijnen bereid is om echt machtige wapens in te zetten en de consideratie tot nu toe te laten varen.

Dat de Russische Minister van Buitenlandse Zaken Lavrov nu ook nog heeft gezegd dat “de geografie” van de operatie nu anders zou zijn, staat de conclusie toe dat Rusland nu minstens alle Russische bewoonde gebieden van de Oekraïne onder zijn controle wil krijgen, wat in ieder geval ook een oprukken naar Odessa en zodoende een landcorridor naar Transnistrië zou betekenen.

Als men zich eraan herinnert dat dit alles verhinderd had kunnen worden wanneer het Westen ermee ingestemd zou hebben om de Oekraïne een neutraal land te laten in plaats van het met alle geweld in de NAVO te trekken, en dat Kiev eind maart zelf dit voorstel heeft gedaan, maar toen door de VS werd teruggefloten, dan wordt duidelijk dat de VS/het Westen niet geïnteresseerd is in een vrede. De NAVO-toetreding van de Oekraïne, die nu waarschijnlijk sowieso niet zal plaatsvinden, was voor het Westen zo belangrijk, dat het bereid is daarvoor tienduizenden mensen te laten sterven.

De Oekraïne wordt door het Westen zinloos opgeofferd om Rusland in een plaatsvervangende oorlog te verzwakken. Of het echter uiteindelijk Rusland is dat verzwakt wordt of dat het de EU is, die daarbij economisch zal instorten, zal de toekomst uitwijzen.

Bron:
anti-spiegel.ru
Door: Thomas Röper

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

6 reacties op Escaleert de situatie in de Oekraïne in augustus?

 1. droevige mof zegt:

  In de afgelopen tijd zijn reeds negen vertrouwelingen van Poetin plotseling en onverwacht overleden, en nu heeft de tiende zelfmoord gepleegd, volgens officiële berichten. Majoor van de geheime dienst Jevgeni Lobatsjev, 76 jaar oud en nog tot eergisteren in dienst.
  https://exxpress.at/mysterioese-serie-jetzt-auch-geheimdienst-major-putins-erschossen-aufgefunden/

  Like

 2. BosscheBol zegt:

  Onze dictators zijn gewend hun eigen volkeren te onderdrukken. Ze liegen ze wat voor en als bijv. de “wappies” of de boeren toch blijven protesteren, dan slaan ze ze in elkaar, schieten erop, en als ze het dan nóg niet begrijpen, sluiten ze hun rekening af.

  Zoiets proberen ze nu met Rusland. Helaas zijn onze dictators een stel psychopaten, ze zijn druk bezig met hun landen leegzuigen ten behoeve vanzichzelf, en hebben zich omringd met ja-knikers. Waarschuwingen over hun fouten komen niet bij ze aan.

  Dus ja, ga maar lekker door. Vallen jullie de Krim aan? Zal Putin Kiev in de as leggen (maar dan ook echt en helemaal) Vallen juillie Rusland aan? Dan is het 5 tellen later kernoorlog. Mag dat niet? Is dat niet eerlijk? Gaan we janken? Rusland is geen wappie of boer die jullie even onder de duim kunnen houden. Willen jullie Rusland vernietigen dan zal Rusland jullie ook vernietigen.

  PUNT.

  Geliked door 4 people

 3. boorzalf zegt:

  Soms 🤔 denk ik wel eens om een camper aan te schaffen. Om te maken dat je weg komt als hier de pleuris uit breekt, 🐺 wolfje mee in de camper en vol gas naar b.v Zwitserland. Want tenslotte heeft onze Furher Idi Amin-Dada (Mark Rutte) de oorlog verklaard aan Rusland. En dan van uit Zwitserland kijk ik wel met de schotel antenne naar RT hoe hier alles naar de klote gaat. Onder het genot van een 😋 lekker biertje en wolfje een lekkere 🍖vette kluif.

  Geliked door 2 people

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s