Estland geeft duidelijk statement af: Alle Sovjet-monumenten moeten verdwijnen

(Vertaling: E.J. Bron)

De regering van Estland in de hoofdstad Tallinn heeft bijbelsloten om alle Sovjet-monumenten in het land te demonteren of te verplaatsen. Volgens minister-presidente Kaja Kallas zijn er nog ongeveer 200 tot 400 Sovjet-monumenten in Estland. Het laatst werd er gedebatteerd over een tankmonument in de buurt van de Russische grens niet ver van de grensstad Narva. Daar kwamen woensdagavond meerdere tientallen mensen bij elkaar, nadat geruchten de ronde deden dat het zich daar bevindende relict uit de oorlog verwijderd zou moeten worden. “Een tank is een moordwapen, het is geen herdenkingsobject. En met dezelfde tanks worden op dit moment mensen gedood in de straten van de Oekraïne”, zei minister-presidente Kallas.

Het bestuur van de stad, die ongeveer 60.000 inwoners telt, had zich daarvoor echter tegen een verplaatsing van de Sovjet-tank uitgesproken. Het wil nu met de regering in gesprek. Die kondigde gisteren aan alle Sovjet-monumenten te demonteren of te verplaatsen. “Het belangrijkste is besloten – Sovjet-monumenten moeten uit de openbare ruimte verwijderd worden, en dat zullen we zo snel mogelijk doen”, liet Kallas weten. Het tijdstip en de volgorde zouden afhangen van de bereidheid en de logistieke planningen van de steden en gemeenten.

Dat zou wel eens niet kunnen bijdragen aan de binnenlandse vrede in het land – in Estland heeft als gevolg van het Sovjet-verleden ongeveer ⅓ deel van de inwoners Russische wortels, en 25% heeft Russische als moedertaal. Daarom is de samenleving in Estland ook gespleten wat betreft de oorlog in de Oekraïne. Ook in het Baltische buurland Letland werd al besloten om monumenten uit de tijd van de Sovjet-bezetting te demonteren.

Bron:
zuerst.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

5 reacties op Estland geeft duidelijk statement af: Alle Sovjet-monumenten moeten verdwijnen

 1. Een tank is een moordwapen, het is geen herdenkingsobject

  Een grappige uitdrukking want Ik neem aan dat het estse leger ook wel wat meer of minder tanks heeft.
  Die gebruiken ze in Estland dan om aardappelen te rooien of zo iets.

  Geliked door 2 people

 2. Lekke Fietsband zegt:

  Tjsaaaaaaaaaaaaaaa, dat is toch weer toevallig, je zou het toch niet denken of er zelf op komen, Kaja is ook lid van de rutlerclub:

  https://www.wef.org.in/kaja-kallas/

  Like

 3. Andre zegt:

  2022 en dan weer eens een beeldenstorm van links. Hoe verzinnen ze het.

  Like

 4. karton zegt:

  Kan dat in óns land ook gebeuren a.u.b. ?
  Maar dan met álle beeltenissen en monumenten van leden van het zg.koninklijke gespuis ; men heeft er niks aan, het kost handen vol geld en als “de nood aan de man komt” is dat kon. gespuis ogenblikkerlijk verdwenen, dus…….wég met al dat herdenkingsgedoe !

  Geliked door 2 people

 5. Ravian zegt:

  Ze gaan dus de “Kiev” methode op het etnisch Russische gedeelte van de bevolking toepassen, en als die dan terecht in opstand komen laten ze het leger er op los, omdat dit in Oekraïne zo’n succes is gebleken.
  Vervolgens gaan ze er dan achter komen dat een NAVO lidmaatschap een pissige moeder beer niet tegenhoud als je met je gore tengels aan haar welpen komt.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s