Welke doelen beoogt de NAVO in het Oekraïne-conflict?

(Vertaling: E.J. Bron)

Zoals de secretaris-generaal van de NAVO, Jens Stoltenberg (foto), donderdag verklaard heeft, beoogt het militaire bondgenootschap twee hoofddoelen in het Oekraïne-conflict. Het vermijden van een “omvangrijke oorlog” met Rusland is een van de belangrijkste prioriteiten.

Het is een van de hoofddoelen van de NAVO in het Oekraïne-conflict om een “grote oorlog” met Rusland te verhinderen, zei de secretaris-generaal van de alliantie, Jens Stoltenberg, gisteren. In een toespraak in Noorwegen verklaarde hij:

In dit conflict heeft de NAVO twee taken: de Oekraïne te ondersteunen en te verhinderen dat de oorlog tot een grote oorlog tussen de NAVO en Rusland escaleert.”

De chef van de militaire alliantie noemde het conflict tussen Rusland en de Oekraïne “de gevaarlijkste situatie in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog” en voegde er aan toe dat men het Moskou niet zou mogen toestaan om te winnen. En verder:

Als Rusland de oorlog wint, zal Poetin ervan overtuigd zijn dat geweld functioneert. Dan zouden andere buurlanden daarna aan de beurt zijn.”

Sinds het begin van de Russische militaire operatie op 24 februari heeft de Oekraïne steeds meer militaire hulp van NAVO-landen gekregen, ondertussen ter waarde van miljarden, wat Moskou herhaaldelijk bekritiseerd heeft. In juli zei de Russische Minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov in een interview met “RT” dat de Oekraïne “volgepompt” zou worden met westelijk militair materieel en er bovendien “toe gedwongen zou worden om deze wapens op steeds riskantere wijze in te zetten.” Dit zou Kiev er van afhouden om “constructieve stappen” te zetten.

In zijn toespraak gisteren beweerde Stoltenberg dat Poetin uiteindelijk zijn doelen gemist zou hebben, want in plaats van dat de NAVO haar aanwezigheid in Oost-Europa vermindert en haar expansie vertraagd zou hebben, zou het bondgenootschap door de aanstaande toetreding van Zweden en Finland “sterker en meer geconsolideerd” zijn geworden.

De uitbreiding van de defensiekrachten aan de oostflank van de NAVO zou van beslissende betekenis zijn om een Russische zege in de Oekraïne te verhinderen, benadrukte de secretaris-generaal. Desondanks bevestigde hij dat de alliantie “geen conflictpartij” zou zijn en geen troepen naar de Oekraïne zou sturen. In een eerder interview met de Noorse publiekrechtelijke omroep NRK had de chef van de NAVO erop gewezen dat het bondgenootschap niet verplicht zou zijn om in te grijpen in het conflict, omdat de Oekraïne geen lidstaat zou zijn. Hij zei:

We hebben de verantwoordelijkheid de Oekraïne te ondersteunen, maar we hebben ook de verantwoordelijkheid om de veiligheid van alle naties te garanderen waar de NAVO verantwoordelijk voor is.”

Voor het begin van de speciale militaire operatie heeft Rusland herhaaldelijk verklaard dat het de uitbreiding van de NAVO naar het oosten als bedreiging voor zijn nationale veiligheid beschouwt. In december 2021 verlangde Moskou van de VS en de NAVO juridische garanties dat de NAVO zou stoppen met haar expansie en geen wapensystemen zou inzetten die diep Russische soeverein gebied zouden kunnen binnendringen. Dit ignoreerde de NAVO echter en gaf als antwoord dat het zaak van haar leden en toetredingskandidaten zou zijn om te beslissen of ze tot het bondgenootschap willen toetreden of niet.

Bron:
rt.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

5 reacties op Welke doelen beoogt de NAVO in het Oekraïne-conflict?

 1. JooJootje zegt:

  De doelen zijn inmiddels wel duidelijk, het hernieuwd opstarten van de koude oorlog tbv het Amerikaanse militair industrieelcomplex, het afleiden van de bevolking voor het instorten, en door feodaal/communisme vervangen van de westerse wereld, zowel economisch, moreel en cultureel, en als extra bonus Europa voorgoed uitschakelen als economische, industriële globale concurrent van Amerika.

  Geliked door 3 people

 2. bobzelf zegt:

  ALDUS DE HERSENDODE STOLTENBERG …

  DIE DUS VOLLEDIG WEL BEREKENDE WARTAAL UITSLAAT .

  DE VRAAG IS DUS ….????

  ZIJN ZE NIET ZELF BEGONNEN DAN IN 2004 ??? MET “”THE ORANGE REVOLUTION “”

  EN
  “”””” HET MAIDAN FEESIE ?? 2014 MET DE USA COUP ?? “”

  EN DAN EFFE DE MH =17 UIT DE LUCHT SCHIETEN

  “””MISSION COMPLETED “”

  EN HOPPA .. WE HEBBEN EEN NIEUWE VIJAND

  DUS START ALLE WAPEN FABRIEKEN . WE DID IT. !!

  WAT EEN GELUL ……

  OOM BOBZELLUF MOT EFFE KOTSEN . HEEFT U EEN SCHAALTJE ??

  Geliked door 2 people

 3. Boike zegt:

  “Het vermijden van een “omvangrijke oorlog” met Rusland is een van de belangrijkste prioriteiten.”

  Ooooh ??? Waarom sturen de NATO-landen dan zoveel wapentuig naar Oekraïne ???

  Dit is, lijkt mij, toch niets anders, dan het tarten van de Russische beer.

  Pas op, als die beer gaat grommen, kan het goed foutgaan. Eer je het beseft breekt ie uit. En dan is het te laat.

  Geliked door 1 persoon

 4. Marc zegt:

  “In dit conflict heeft de NAVO twee taken: de Oekraïne te ondersteunen en te verhinderen dat de oorlog tot een grote oorlog tussen de NAVO en Rusland escaleert.”
  Een kind kan zien dat deze twee doelen van alle kanten met elkaar conflicteren. Het is dus een volstrekt onzinnige, en daarmee nutteloze uitlating.

  “Als Rusland de oorlog wint, zal Poetin ervan overtuigd zijn dat geweld functioneert. Dan zouden andere buurlanden daarna aan de beurt zijn.”
  Een kind kan zien dat de laatste bewering nu juist niet automatisch uit het eerste volgt.
  Een kind kan zien dat zelfs de grondbewering (dat Poetin zou concluderen dat geweld functioneert) niet deugt. Het gaat immers voorbij aan het oorzaak-gevolg-principe, namelijk dat Poetin met zijn invasie van Oekraine juist reageert op doen en laten van NAVO, EU en Biden.

  Stoltenberg is een stomme lul met een absoluut gebrek aan ook maar enig redeneervermogen. Daarmee schaart hij zich onder randdebielen als Biden, Rutte, Macron, Schwab, Von der Leyen, Soros en tal van andere volstrekt achterlijke hotshots, die uitblinken in de meest irrationele borrelpraat die alleen totaal beschonken individuen gewoon zijn te uiten.

  Wanneer wordt deze verzameling nitwits met TBS in psychiatrische inrichtingen opgenomen?

  Geliked door 1 persoon

 5. Ravian zegt:

  “Als Rusland de oorlog wint, zal Poetin ervan overtuigd zijn dat geweld functioneert. Dan zouden andere buurlanden daarna aan de beurt zijn.”

  Natuurlijk, want in die buurlanden worden ook Russische etnische minderheden gediscrimineerd, vervolgt, en uitgemoord door een nazistisch regime.
  Dit is gewoon een enorme berg stierenpoep, u gebracht door een waard die Rusland vertrouwd zoals hij zelf is.
  De baas van die militaire “geen inch naar het oosten” organisatie die sinds die uitspraak 1200 kilometer richting Moskou opgerukt is, en die nu in Ruslands achtertuin een stelletje criminele Russen haters tot de tanden bewapend heeft.
  Jens is die buurman die een dolle hond los laat in je achtertuin, waar je kinderen spelen.

  Wat deze lutser vervolgens ook niet snapt is dat wanneer zijn “defensieve organisatie” te dreigend wordt dit de bestaande balans verstoord en afschrikking omslaat in verleiding.
  Als van twee partijen de ene zich oppermachtig waant, en de andere zich in zijn bestaan bedreigt voelt, dan bied dat geen garantie op vrede maar garantie op oorlog.
  De NAVO landen worden dus niet, zoals meneer Jens beweert, “veiliger” met de toetreding van Zweden en/of Finland, de NAVO landen worden daarmee juist onveiliger.
  Als meneer Jens Europa werkelijk veiliger wil maken dan moet meneer Jens de terechte Russische veiligheidseisen respecteren, en die 1200 kilometer die de NAVO tegen de afspraken in richting Moskou is opgerukt weer prijs geven.

  Maar de werkelijke bedreiging voor de Europese veiligheid bevind zich in dat moeras waar Trump het altijd over heeft, de werkelijke bedreiging vormt de westerse elite die, achter de schermen, in het westen aan de touwtjes trekt.
  Want het is die elite die de parlementaire democratie Rusland als de dictatoriale communistische Sovjet Unie blijft afschilderen, om hun belangen in het militaire industriële complex te dienen, en om die voormalige Sovjet Unie leeg te kunnen roven.
  Hoe dat laatste in de praktijk in zijn werk gaat hebben we de afgelopen dertig jaar in de voormalige Sovjet staat Oekraïne kunnen aanschouwen.

  Jens Stoltenberg is dus niets meer dan een stropop voor een macht en geld hongerige westerse elite.
  Het zijn lieden als Stoltenberg die de fundamenten leggen voor wereldoorlogen, die landen die zijn broodheren in de weg staan net zolang tergen en bedreigen totdat deze van zich af beginnen te meppen.
  En daarna roepen ze dan heel hard dat degene die het eerst geslagen heeft “begonnen” is.
  Nee, beste Jens, het is niet “begonnen” toen de Russische beer je een muilpeer gaf, het is “begonnen” toen je zijn matroesjka in haar kruis taste.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s