Voorwaarts naar het verleden: Een energie-hongerig Europa schakelt over op kolen

(Door: Mátyás Kohán – Vertaling: E.J. Bron)

Europa zou graag van het “onzekere” Russische gas over willen schakelen op kolen – maar de ontnuchterende realiteit is ook de weg terug naar de kolenmarkt.

Duitse dubbele moraal

Er bestaat geen crisis waarvoor de Duitse Groenen geen moraliserende oplossing kunnen vinden. De Groene parlementariër Kathrin Henneberger bezocht onlangs de kolenmijn El Cerrejón in Colombia – vermoedelijk met het vliegtuig – om de milieueffecten van kolenontginning in dagbouw te onderzoeken. Hier verkondigde ze dat “de mijn een aanzienlijke invloed op de regio m.b.t. Drinkwater en luchtvervuiling heeft”, omdat er dagelijks 23 miljoen liter water uit de omliggende halve woestijn door de mijnbouw worden afgezogen.

Bij dit alles is er echter één maar: de Duitse Groenen zitten in een regeringscoalitie met Olaf Scholz (SPD), die graag de Russische kolenimport – vooral uit Colombia- wil vervangen.

Op grond van de explosie van de gasprijs en de schaarste van gas, die zich in verband met de Russisch-Duitse embargo-gasoorlog ontplooit, neemt echter ook het kolenverbruik in de Europese Unie toe, die daarvoor kolen volledig wilde verbannen.

Terug naar kolencentrales in Duitsland en Europa

En juist voormalige ecologische voortrekkers als Duitsland, Oostenrijk of Nederland reactiveren nu weer hun kolencentrales om de materiële moeilijkheden bij de exploitatie van gascentrales op de een ofr andere manier te compenseren.

In Duitsland bijvoorbeeld werd de kolencentrale Bexbach (waarvan de laatste kolenmijn in 2012 werd gesloten), die verleden jaar maar 319 uur in bedrijf was, herstart en rekruteert men nu weer medewerkers, deels diegenen die al met pensioen zijn.

Het Internationaal Energieagentschap (IEA) voorspelt voor dit jaar dat in Europa het kolenverbruik met 7% zal stijgen, nadat dit verleden jaar met 14% was afgenomen. Dat is het tienvoudige van het globale verbruik van 0,7%, terwijl de wereld dit jaar waarschijnlijk weer zijn record kolenverbruik uit het jaar 2013 zal behalen.

Europa, dat zich in een proces van ecologisering bevindt, zal daarom m.b.t. Haar actuele energiemix in het wereldbankje van de schande zitten. Wereldwijd namelijk zal de hoeveelheid stroom uit hernieuwbare bronnen (en niet uit kolen) het sterkst toenemen (met 10%), waarbij de fossiele energieproductie met 1% zal dalen – staat er in het bericht. Dit leidt er echter toe dat de uitstoot om stroom op te wekken wereldwijd niet stijgen, maar met 1% dalen. Alleen in Europa zal dat niet het geval zijn, hoewel de verwachte groei van de vraag naar stroom wereldwijd met 2,4%, door de toename op het oude continent echter van maar 0,6%, sterk naar beneden wordt gedrukt.

Europese kolen sanctiepolitiek tegen Rusland: prijsstijgingen zijn het gevolg

Ook Europa heeft op dit gebied een sanctie bedacht om de eigen concurrentiepositie te verminderen: in april heeft ze een embargo tegen Russische kolen aangekondigd, dat op 10 augustus in werking zal treden. De twee miljoen ton Russische kolen, die deze maand zijn binnengekomen, zullen daarom binnenkort de laatsten zijn die de Europese markt bereiken.

Ruslands aandeel op de Europese kolenmarkt, dat in het jaar 2000 maar 21 miljoen ton en 11% bedroeg, maar tot 2021 naar 68 miljoen ton en 50% is toegenomen, kan alleen maar door de wereldmarkt, Indonesië, Zuid-Afrika en Colombia worden afgelost – in keiharde concurrentie met bijvoorbeeld India, dat eveneens met 7% groeit en eveneens lange termijn leveringscontracten voor kolen heeft.

Bovendien wordt hoogwaardige kolen, die overeenkomt met de Europese verwachtingen, door landen, die zich op in de winning van meestal minderwaardige producten hebben gespecialiseerd, tegen enorme prijzen in de EU verkocht. Hoe enorm deze prijs zal zijn, is al zichtbaar: de Europese Benchmark-kolenprijs, API2 in Rotterdam, stond op 2 augustus vorig jaar op $ 89,-, stond sinds het begin van het uitbreken van de oorlog op ongeveer $ 100,-, en bereikte in maart $ 400,-, in juli $ 300,- en sindsdien ongeveer $ 360,- – bijna het viervoudige tegenover het jaar daarvoor.

De reden is simpel: de Europese vraag, die veroorzaakt werd door het Russische kolenembargo, betreft landen die in een gespannen markt weinig aan ons leverden.

Europa´s politiek van ecologisering is nu contraproductief

En de markt is deels vanwege ons gespannen: diegenen die al in kolen hebben geïnvesteerd, zijn nu veel meer verbreid, maar op grond van de politiek van ecologisering van de EU vinden er bijna geen nieuwe investeringen in kolen plaats, zodat de prijzen op de langere termijn hoog zullen zijn.

Wie had gedacht dat smerige oude kolen de grondstof met de beste Performance op de beurzen in het afgelopen zakelijk jaar en de tot nu toe sterkte sector in dit jaar zou zijn?”, vroeg Peter O´Connor, senior analist bij Shaw & Partners, zich af, en voegde er aan toe: “Niemand bouwt capaciteiten op, zodat de markt op grond van weer en Covid gespannen zal blijven. Daarom zal de prijs langer hoog blijven, waarschijnlijk tot diep in het kalenderjaar 2023.”

Logistieke problemen

Het grootste deel van de kolen komt via Nederlandse havens in Europa aan en wordt daarna met schepen via de Rijn verder getransporteerd. Echter: op grond van de droogte is deze op enkele plaatsen nog maar 65 centimeter diep en kan slechts zeer beperkt worden bevaren. Daardoor nadert de hoeveelheid opgeslagen kolen in de Europese havens het maximum. Weldra zouden er ondanks de grote behoefte van de industrie geen extra voorraden meer aangelegd kunnen worden.

Kolencrisis in Duitsland het ergst

De kolencrisis zal het sterkt in Duitsland te merken zijn, dat 37% van het Europese steen- en bruinkoolverbuik uitmaakt, waar op grond van het afgelopen windstille jaar gas duurder werd, zodat 28% van de stroomopwekking door steenkool en bruinkool gedekt werd. Dit heeft er ook aan bijgedragen dat de Duitse kooldioxide uitstoot vorig jaar met 4,5% gestegen is en zelfs nu mogelijkerwijs niet in het 257-miljoen-ton-kolenbudget van de stroomopwekkingssector past.

Vooral de staalindustrie en de chemische industrie zullen de belangrijkste economische motor van Europa zijn.

De stroomopwekking is minder, omdat de nu draaiende kolencentrales het Ministerie van Klimaat verzekerden dat het hen gelukt zou zijn om genoeg kolen voor de winter te verzamelen.

Gespannen situatie in Polen

Gevaarlijk is de situatie echter ook in Polen, dat anders zo rijk is aan kolenmijnen, waar nog steeds twee miljoen huishoudens met kolen verwarmd worden, die elk 33 ton kolen in een winter verbranden. De regering van Morawiecki lijdt aanzienlijke politieke schade door haar onvermogen om de kolenreserves van het land weer aan te vullen – niet in de laatste plaats vanwege het Russische kolenembargo, omdat wat betreft kolen voor Polen een uitzondering op de de-Russificatiepolitiek werd gemaakt, en er zeven miljoen ton kolen per jaar geïmporteerd worden om deze behoefte te dekken.

Volgens schattingen van experts zouden er in de winter ongeveer 1 tot 2 miljoen kolen tekort kunnen zijn in het land, en de regering zal dit tekort op meerdere fronten aanpakken: aan de ene kant geeft ze voor meer dan € 600,- aan Złotys aan elk huishouden dat op kolen stookt, om zo te proberen ondanks de gestegen prijzen op de een of andere manier kolen te kopen. Tot 31 augustus heeft ze opdracht gegeven aan staatsondernemingen om 4,5 miljoen ton kolen op te slaan, en ze pauzeerde de kwaliteitscriteria voor kolen die aan het publiek verkocht worden voor een periode van 60 dagen. Nu is het de vraag: kan men deze problemen alleen met geld aanpakken als er gewoon genoeg kolen zal zijn? En zo ja: hoe snel zal het prijsvoordeel van de stroom uit kolen tegenover enorm duur gas verdwijnen?

Bron:
unser-mitteleuropa.com
Door: Mátyás Kohán

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

12 reacties op Voorwaarts naar het verleden: Een energie-hongerig Europa schakelt over op kolen

 1. karton zegt:

  Ik verwacht binnenkort de feestelijke heropening van de Limburgse mijnen !
  Per gemeente zal er weer een gasfabriek worden gebouwd, zoals die, welke -tig jaren geleden werden afgebroken i.v.m. de “vooruitgang”.
  Iedere nieuwe woning wordt voorzien van een kolenhok en óók komt er een opleiding “turfsteken”.
  De turfstekers kunnen weer gaan wonen in de bekende plaggenhutjes, dát wordt onze vooruitgang.

  Geliked door 5 people

 2. Ravian zegt:

  “Europa zou graag van het “onzekere” Russische gas over willen schakelen op kolen”

  Er is niets “onzeker” aan Russisch gas, het enige onzekere in de energievoorziening huist in Haagse en Brusselse burelen, waar de ideologische linkse waanzin regeert.
  Het is niet Vladimir Putin die ons de armoede in drijft, het zijn EU dictators zoals van der Leyen, en Schwab trek poppen zoals Rutte en Kaag.

  Deze nacht gaat het overigens 9 graden worden, in begin Augustus, maar blijft u toch vooral in “man made global warming” geloven.
  Het kon eens een verrekt koude winter gaan worden…

  Geliked door 3 people

  • Julai zegt:

   Ravian Inderdaad die smerige linkse WEF marionetten en de globalisten zijn de oorzaak van de problemen rondom gas. De arrogantie is een duur betaalde rekening voor de burgers en de hel van Europa rondom energiearmoede zal een feit zijn. Dan maar zeiken over het klimaat waar uitsluitend burgers voor onder tirannie en dictatuur worden gezet maar wel de hoogste prijs betalen. Het zal inderdaad voor velen een hele lange koude winter worden en de koude douche zal niet veel weldaad geven. Het is toch te ziek voor woorden dat Von der Leyen, Schwab, Rutte en Kaag überhaupt nog vrij kunnen rond lopen en de tirannie in sneltreinvaart kunnen voortzetten. Maar ja helaas miljoenen mensen blijken dit offer graag te brengen en geloven blijkbaar nog in de bloemetjes en bijtjes. Laat me niet lachen het is zomer en een aantal warme weken heeft de algehele klimaathysterie op doen wakkeren. We wachten de natte voetjes in de herfst wel weer af dan is er blijkbaar weer een overschot aan water zodat de straten met haar verouderde afvoersystemen weer vol lopen.

   Geliked door 1 persoon

 3. bobzelf zegt:

  KIJK EFFE LEKKER RUSTIG MEE . !!!…

  BAKKIE PLEUR …KANO OF RONDO

  DAN WEL DE OVERBEKENDE “”GEVULDE KOEK”””

  AND WHEN YOU HAVE FRIENDS ???

  OOM BOBOBOBOBOBOBOOBOBOBBB

  Geliked door 1 persoon

 4. vangie1206j zegt:

  Het lijkt wel of er in Europa alleen linkse milieu activisten worden geboren en geen economen.

  Geliked door 1 persoon

 5. Niek zegt:

  Mooi hé, de bureaucratie is zo groot dat als er een beslissing in eigen parlement behaald moet worden men allang is doodgevroren voor deze er is. Ze halen het nog liever aan de andere kant van de wereld en de milieu schade en kosten zal ze een rotzorg zijn. Nu hoor je niemand meer over vieze kolen of luchtvervuiling? Heeft iemand die mensen wel eens uitgelegd dat die hele groene droom elke 15 jaar vervangen moet worden? Dus alle windmolen en zonnepanelen op de schroothoop terecht komen? Alles is politieke onwil en de kranten schreeuwen hard mee, alles tegen Putin en o wee als je wel wat begrip hebt voor deze schaker en meester strateeg die zijn reet afveegd met de Europeesche luchtfietserij. Het is heel simpel….je hoeft alleen maar in Roebels te betalen en gaat de kraan wagenwijd open voor een acceptabele prijs en wij de burgers vinden dat blijkbaar geen goed idee en blijven Rusland haten, hoogtijd dus voor een opstand voor betaalbare energie.

  Like

 6. Johan P zegt:

  Rofl. In Polen zouden er 2 miljoen huishoudens nog kolen stoken en die zouden IEDER 33 ton kolen per jaar verbranden?
  Ik ben benieuwd wat dat voor soort kolen zijn dan, ik denk dat daar een reken- of typfout is gemaakt met een factor10.
  Ik woon in Pennsylvania en hier stoken heel veel mensen hun huis nog met kolen. Ik zelf ook. In een heel strenge winter gebruik ik misschien 4 ton, maar dat heb ik nog niet meegemaakt. Meestal zit ik rond de 3 ton, en mijn kachel is al 17 jaar oud, dus niet bepaald de meest efficiente of de zuinigste. En ik woon achteraf, redelijk hoog, dus de winter duurt redelijk lang.

  Like

 7. droevige mof zegt:

  Het zogenaamde EU-parlement heeft begin februari kernenergie en gas als niet noodzakelijk schadelijk bestempeld. Interessante timing. Ze hebben waarschijnlijk helderziende gaven. Al het andere is een complottheorie.

  Like

 8. Johan P zegt:

  Ik weet niet wat die Poolse huishoudens doen, maar 33 ton kolen per huishouden verstoken? Dat is dan zeker bloemkool?
  Hier in Pennsylvania stoken veel mensen nog kolen, ikzelf ook. Ik stook ruwweg 3 ton per jaar, met een kachel die 17 jaar oud is, en dus niet de meest zuinige of efficiente, ergens achteraf wonend in het Pokono gebergte, dus op redelijke hoogte wat betekent dat de winter lang duurt.
  Die 33 ton per huishouden lijkt me erg onwaarschijnlijk, dan zouden ze 10x zoveel kolen stoken als ik doe en mijn huis is dan misschien niet gigantisch, maar met zo’n 300 m2 ook niet echt een flatje.

  Like

 9. Drs.E.N.Schilder zegt:

  Economen ook hoor, Klaus Schwab en Barbara Baarsma zijn bijvoorbeeld ook ‘economen’… Alleen zijn dit ‘economen’ die eerst oude schoenen weggooien voor ze nieuwe hebben. Alleen heeeeeeele goede economen denken en werken zo

  Like

 10. vangie1206j zegt:

  Bete Henk ik schreef dit ook met een knipoog.
  Dat komt omdat ik mij afvraag wat er met het mensdom gaande is.
  Hoe gekker hoe beter vandaar mijn eerste reactie.
  We weten denk ik allemaal dat links op verwoesting van het mensdom uit is.
  Klaus Schwab met zijn niets meer hebben en (on)gelukkig zijn.
  En zie waar Rutte mee bezig is ook willens en wetens Nederland naar de verdommenis helpen en onleefbaar maken.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s